İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Cuma günü İzmir karasal kesimleri-Manisa hattı boyunca şiddetli hava olayları görülecek :!:

    Olası riskler yıldırım fırtınası, iri taneli dolu, süper hücre ve asiri yağış hava-simsek3232

  • Haftasonu bölgemiz Orta Akdeniz üzerinden gelen siklonik cephe sisteminin etkisi altına girecek bunun yanında konveksiyonel yağışlar da etkili olacak gibi.


    İlk dediğim şey Haziran ortasında hiç alışık olmadığımız belki de hatırlamadığımız/görmediğimiz bir şey bu bakımdan extrem bir sistem sayılır.

  • PergamoN hocam haftasonu şiddetli oraj görür müyüz

    Sinoptiği ve templeri ayrıntılı inceleme fırsatım olmadı, bu akşam işten gelince müsait olursam Cuma/Cumartesi için kendi düşüncelerimi ve riskleri belirtirim diğer arkadaşlarda uyardılar zaten,


    Özet geçecek olursak (Cumartesi için) Batı Avrupadaki yüksek sırt yüzünden , Orta Avrupa üzerinden uzanan bir trof mevcut trof’un güney kanadında Kuvvetli jet desteği var,orta Akdeniz üzerinden Ege’ye geçişiyle birlikte derinleşerek yüzey tabanlı siklonik bir hal alarak nemli düşük seviyeli kuzeydoğulu bir akışa yol açıyor,üstteki soğuk havuzun altında derin konveksiyonun tekrar tekrar tetiklenmesine neden olacak.


    Cuma gece geç saatlerde dahil ortalama 6km yüksekliğe kadar 400-800Jkg Mlcape mevcut öğlen buna hafif konveksiyon desteğide eklenecek, cape değerleride yerel olarak 800-1400Jkg Sbcape’lere ulaşıyor,PW değerleride ortalama 1.40-1.50İnç gibi çok yüksek değerleri içeriyor,Topografik desteklerde göz önüne alınırsa bazı modellerdeki çok hücreli konveksiyonun yüksek yağış miktarlarını destekler.

    (Modellerde farklılıklar mevcut) değişim olması halinde akşam müsait olursam güncellerim.


    Cumartesi;

    Bölge genelinde ortalama 25-50mm yer yer 75-100mm yağışlar için Sel-Su baskını riski nedeniyle Seviye 2 uygun.

  • Yarın ogle saatlerinden sonra İzmir in doğu ilçelerinde ve Manisa-Balikesir dolaylarında şiddetli gokgurultulu süper hucreli fırtınalar gelişebilir.. :!:


    Cuma gecesinden itibaren ise hafta sonu il genelinde kuvvetli ve çok kuvvetli yagislar olacak..

  • Tam Haziran efsanesi olacak gibi valla ECMWF ve ICON'da yarın geceden Pazar gecesine kadar 48 saat boyunca aralıksız yağış gözüküyor 2 model de Cumartesi 22-24, Pazar 20-22 derece bandında gündüz sıcaklığı tahmin ediyor.

  • Tam Haziran efsanesi olacak gibi valla ECMWF ve ICON'da yarın geceden Pazar gecesine kadar 48 saat boyunca aralıksız yağış gözüküyor 2 model de Cumartesi 22-24, Pazar 20-22 derece bandında gündüz sıcaklığı tahmin ediyor.

    Bu sefer merkez daha sansli demi yağış acisindan PergamoN

  • Cuma;


    Sinoptik; Trof'un doğusunda ön sınır boyunca kuvvetli jetlere orta- üst seviyelerde yerel olarak vortisite eşlik ediyor. 500hPa vortisite adveksiyonu Ege denizinden gelen üst seviyedeki nemli hava kütleleri için gerekli kaldırmayı sağlar.

    500hvv.mideast.png


    500rh.mideast.png

    Hemen hemen tüm modellerde Güney marmara ve kuzey ege (Karasal) ağırlıklı yüksek cape değerleri mevcutdur. Kuzey Ege'de ortalama 1500Jkg Mucape Güney Marmara'da +2500Jkg Mucape değerleri var yerel olarak Güney Marmara'da +3000Jkg Mucape mevcut. Yüksek cape değerlerine çok yerel olarak (dağınık) nispeten yüksek 200 m2/s2 civarlarında 0-3km SRH eşlik edecek , yüksek LCL seviyeleri göz önüne alındığında hortum ihtimali düşük görünüyor ,birden fazla süper hücre görülme ihtimali epey yüksekdir.

    Bölge genelinde konveksiyonlara ara katmanda aşırı kurak hava eşlik ediyor. -10 derece seviyesi üzerindeki büyük cape miktarı ve yüksek LCL seviyeleri göz önüne alındığında yerel iri dolu görülmesi muhtemeldir.Yine bir başka risk kuru hava Aşağı sürüklenerek buharlaşan soğutmaya neden olarak negatif kaldırma kuvvetlerini arttırabilir buda yüksek hızda konvektif rüzgar içeren downburstlara neden olur, Dcape değerleri birçok bölgede +1000Jkg'dur.

    Seviye 1: İzole kuvvetli konvektif rüzgar içeren microburst-lar görülmesi muhtemeldir yağışlara küçük çaplı dolularda eşlik edebilir. Süperhücre düşükde olsa ihtimal dahilinde.


    Seviye 2: Birkaç adet iri doluya sebebiyet verebilecek süperhücre görülebilir.Seviye 1'e oranla daha yaygın kuvvetli konvektif rüzgar içeren microburst-lar görülmesi muhtemeldir.