Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam asıl yağış ne zaman başlayacak ??


    Gréy

    Geceye doğru yağışlar kuvvetlenmeye başlar ondan sonra cumaya kadar bazen güçlü dekler bazen radarın boş kaldığı saatler olabilir. Ancak Gerze'de doğuya bakan bir konumda olduğu için rüzgar sıkıntısı var ancak perşembe günü yani son gün rüzgar biraz daha iyi duruyor ne çıkarsa bahtına.

  • Geceye doğru yağışlar kuvvetlenmeye başlar ondan sonra cumaya kadar bazen güçlü dekler bazen radarın boş kaldığı saatler olabilir. Ancak Gerze'de doğuya bakan bir konumda olduğu için rüzgar sıkıntısı var ancak perşembe günü yani son gün rüzgar biraz daha iyi duruyor ne çıkarsa bahtına.

    Hocam vakfıkebir icin ne düşünüyorsun?

  • Geceye doğru yağışlar kuvvetlenmeye başlar ondan sonra cumaya kadar bazen güçlü dekler bazen radarın boş kaldığı saatler olabilir. Ancak Gerze'de doğuya bakan bir konumda olduğu için rüzgar sıkıntısı var ancak perşembe günü yani son gün rüzgar biraz daha iyi duruyor ne çıkarsa bahtına.

    Hocam samsun için siz ne düşünüyorsunuz

  • Hiçbirimiz bu sistemde 40 cm örtü olur demedik hiçbir sahil şehrimiz için. Normalde ilk halinde, kky ve görsellik kar bekleniyordu. Daha farklı olabilir dedik, o yüzden Osman Akkaya hocam ve ben analiz için pazar gününe kadar müsaade istedik. Nihayetinde pazar günü de tüm detaylar tam oturmadığı için Pazartesiye revize ettik analiz günümüzü.

    Sonunda da görsellik kar ve kky durumu lokal olarak bazı bölgelerde kalitesiz örtü olarak değişti.

    Ve bizlerde bu duruma dikkat çektik. Rize ve Hopa hariç hiçbir noktada dikkate değer bir örtü beklentimiz olmadığını analizimde özellikle belirttim.

    Önceki yıl forumda bulunanlar, ciddi bir sistem potansiyeli olduğunda il il cm üzerinden tahmin analizi yayınladıgımı yakinen bilirler. Bu sistemde bunu yapmadım, çünkü dew point iyi olmasına rağmen dikey karışım ve üst seviye rüzgar yönü kötüydü, dolayısıyla güçlü bir kümülatif hareket ve ab alanı oluşamıyor. Bu yüzden de yağışı kısır bir sistem olduğunu da analizimde söyledim.

    Bu sistemin potansiyeli bu. 850 rakımdayım, bugünün büyük bir kısmını ekşi derecede ama güneşli geçirdim. Akşama doğru yarım yamalak bozdu hava ama, ancak havada başıboş gezinen bir kaç kar tanesi gördüm sadece.

    Daha fazlasını da beklemiyorum zaten. Ama sahiller benden daha şanslı olacak. Çünkü zaman zaman yağış yakalayacak, ve her yağış bu geceden itibaren kar olarak düşecek. Rize Hopa bölgesinde örtü ihtimali var, bazı yerleri beklenti altında kalabilir ama, bazı lokasyonlarda ise tatmin olunabilecek.

    Bu tarihte sahilde saf kardan bahsediyoruz. Bu mükemmel bir gelişme. Böyle sahilin iç kesimden önce kar gördüğü senelere atalarımız kış denizden geliyor derler. Çok iyiye işarettir. Bu sistemi bir mesaj olarak düşünün. Bundan sonra , ilki 3-10 Ocak haftasında olmak üzere bir kaç sistem daha alacağız ve her seferinde daha iyisi gelecek. Onlara odaklanın ve bu sistemi bu bilinçle yaşayıp tadını çıkarın.

  • bugün samsun iç kesimdeki yüksek dağlara bile kar yağmadı cok kıyıdan sokulmus kütleler sistem deniz üzerinden gidiyor hep

  • bugün samsun iç kesimdeki yüksek dağlara bile kar yağmadı cok kıyıdan sokulmus kütleler sistem deniz üzerinden gidiyor hep

    Öyle de devam edecek zaten. Misal ben denizden 850 mt yükseklikte ve 35 km icerdeyim ama sahile beklediğimi bile beklemiyorum. İç dağlık kesimlerinde en sevdiği sistem, -5 civarı 850 değeri, güçlü dam değeri (530 dam civarı) ve tam kuzeyli rüzgardır.

  • HasanBugra Trabzon benim sürpriz adayım sıcaklık yeterli olursa yarın akşam karın üzerine tarih yazarsınız ama dediğim gibi sıcaklık çok sınırda. Bu sistemde Yoroz etkisinin de pek olmayacağını düşünüyorum yağış ilk girişte sıkıntı çıkarabilir ama akşama doğru hava sakinleşecek ve denizden nem taşıyacak(tahmin)

    lormanas Samsun için tek beklentim perşembe günü sistemin soğuk çekirdeğinden yararlanamıyoruz dolayısıyla kütleler kırılgan dağlara çarptığı gibi eriyor rüzgar desen berbat halde çok şanssız bir sistem ama küçük bir sistem olduğundan fazla üzülmemeli ayrıca Allah'tan ümit kesilmez radar açık dursun

  • Hadi Rize'de başlamadı daha kky sen kaç rakımdasın

    70 rakım ayrıca hava 8 den 4.4 e düştü az önce yağışı gözlemledim bu gece kar görecek gibiyiz rizeeeee dağbaşı mahallesi kar bilen bilir ilk oraya yağar rizede 4-5 saat sonra merkeze yağar


    (ayrıca rize mgm istsasyonu en düşük rakımlı ve en sıcak yerinde rizenin)