🚑 Koronavirüs (Covid-19) Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Evde Kal" çağrılarına uymayanlara seslendi; "Hastalar aşamalı olarak şuurlarını kaybediyor, solunum zorluğu çekiyor, hava açlığı başlıyor.Açıkçası benim hastane görevim olmasa, 'işin bitti' deseler, koronavirüsten ölenlerin nasıl öldüğünü gördüğüm için kapımı kilitler kimseye açmam" dedi.

    Normal bir insanın , prof. Açıklmasını okuyunca , psikolojik olarak , manuel nefes almaya geçerek , nefes darlığı hissetmesi lazım, olayın vehametini anlması lazım. Ama milletimiz , kendisine çok yakın bir insanda bu durumu görmedikçe inanmaz. Hikaye gelir ona.

  • İstanbul Ümraniye/Altınşehir'de yollar dezenfekte ediliyor... Biraz önce çektim fotoğrafı...:)



    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Şu fotoları gördükten sonra rahatlıkla söyleyebilirim. Bizim millete haksızlık ediyormuşuz aslında yine maşallahımız var. Şaka gibi virüsten kırılacaklar bu nedir? :D

  • IMF'nin 2020 tahminlerine göre ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Rusya, Brezilya, Meksika ve S. Arabistan resesyona girecek. İspanya, İsrail ve Yunanistan resesyonla deflasyon arası bir yerde olacak. Çin durgunluk yaşayacak. Türkiye ve İran slumpflasyona girecek.

  • IMF'nin 2020 tahminlerine göre ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Rusya, Brezilya, Meksika ve S. Arabistan resesyona girecek. İspanya, İsrail ve Yunanistan resesyonla deflasyon arası bir yerde olacak. Çin durgunluk yaşayacak. Türkiye ve İran slumpflasyona girecek.

    Bizim için iyi bir tahminlerini görmedim şimdiye kadar.Amerikanın durumu bence slumpflasyona daha uygun.Bizim %13.7 lik işsizlikle girip %17 olacağını %5 de küçülme olacağını düşünürken Abd şimdiden 22 milyon kişi ilk kez işsizlik başvurusunda bulundu.Tarım politakamızı tekrar güçlendirirsek Türkiye önceki kriz tecrübeleriyle bu işi en fazla deflasyon durumuna gelir sonrasında toparlanırız diye düşünüyorum.Tabiki bu deflasyon süreci sıkıntılı olacaktır ama slumpflasyonun yanında bayram şekeri gibidir...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bizim için iyi bir tahminlerini görmedim şimdiye kadar.Amerikanın durumu bence slumpflasyona daha uygun.Bizim %13.7 lik işsizlikle girip %17 olacağını %5 de küçülme olacağını düşünürken Abd şimdiden 22 milyon kişi ilk kez işsizlik başvurusunda bulundu.Tarım politakamızı tekrar güçlendirirsek Türkiye önceki kriz tecrübeleriyle bu işi en fazla deflasyon durumuna gelir sonrasında toparlanırız diye düşünüyorum.Tabiki bu deflasyon süreci sıkıntılı olacaktır ama slumpflasyonun yanında bayram şekeri gibidir...

    Slumpflasyon= enflasyon+ekonomide küçülme (Enflasyon içinde küçülme) hali demek. ABD'de enflasyon düşük ama abd'deki durum bana görede daha ciddi sonuçlar doğuracak.


    Slumpflasyon oluşabilmesi için toplam talep yetersizliği ile birlikte ,toplam Arz sıkıntısının da yaşanması gerekiyor. Ancak Toplam Arz azalması ,Toplam Talebe göre daha fazla olmalı ,bu durumda enflasyon da oluşuyor.


    Türkiye bencede slumpflasyona girmez ,girsede 2018'de olduğu gibi bunu vatandaşa en az şekilde yansıtacaklarını umuyorum.


    1-Krize eşlik eden enflasyon üretimden çekilme kararı vermek üzere olan üretici için fiyat artışını ifade edeceği için üretimde kalmasını teşvik eder, (bunun için mevcut üretimin başlatılabilmesi lazım ?)


    2- Bu enflasyon kriz ve işsizlik ortamında ücretleri yükseltmez,Yükseltmemeli..


    3-İnsanına değer verip, beşeri sermayeyi güçlü sağlık sistemi ile koruyan bir ülke konumuna geldik, virüs aşıldığında/bittiğinde üretim yine insanlar tarafından yapılacak. Bu illeti yine en az zararla Çin atlatır..


    4- Türkiye sosyal ağlarla; aile-arkadaş yardımlaşması ile krizleri atlatmaya alışkın bir ülke, Dünya ülkeleride istemesede sosyalist politikaya (dayanışmaya) yönelmek mecburiyetinde. Farklı ülkelerden hala yardım talepleri geliyor. Sonraki dönemde bunun meyvelerini toplayacağız diye düşünüyorum.


    5- 3 aylığına işçilerin çıkarılmasının yasaklanması , güzel olmakla birlikte 3 ay içinde mevcut sektörlerin hepsi (en geç) işe koyulması lazım daha fazlasını devlette kaldıramaz.Virüs ne zaman son bulacak yada bulacakmı? 3 Ay kısıtlı bir süre.


    6-Her sektör virüs sonrası kendini koruyabilecekmi? Mesela turizmin yan dalları hediyelik eşya vb. satan kişiler. Siz bir üreticisiniz, ürettiğiniz malları satamadınız, geliriniz düştü ya da kayboldu. Yeni ürün üretir misiniz? 1 dolar halâ 1 dolar mı?


    Başta tarım olmak üzere dediğin gibi yerli üretim için ek ekonomik tedbirler alınmak zorunda.

    IMF'ninki tahmin adı üstünde yıl içinde revize edeceklerini düşünüyorum bende.

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Sizlerin yorumuna bir de dünya genelin de ki petrol fiyatlarını eklemek istiyorum. Türkiye petrol fiyatlarının %175 civarında ki düşüşle beraber enflasyonu petrol gelirleriyle düşürebilir bence bu süreçten en iyi çıkan ülkelerden olabiliriz

  • Nedense hep hedefinde Türkiye var IMF denen serefsizlerin:!:

    Bütün dünya hafif geçirecek ama Türkiye en kötüsü olacak blah blah blah onların tabiriyle:cursing:

  • Haziran ayına kadar bu salgını minumum düzeye düşürebilirsek slumpflasyona gireceğimizi düşünmüyorum. Bu esnada tarım ve üretime önem vermek gerekir dışa bağımlılığı azaltmak lazım. Turizm patlaması olabilir ülkemizde bu benim şahsi düşümcem