23-24 Ocak Günübirlik Polar Atak

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 23-24 OCAK POLAR ATAĞINA EŞLİK EDEN DENİZ ETKİSİ-OROGRAFİK VE SİKLONİK KAR YAĞIŞLARI


    Perşembe günü Kutuplardan Rusya'ya inen bir siklon ve Balkanlara yerleşen Azor yüksek basıncının desteğiyle ülkemize kutupsal kökenli bir soğuk hava dalgası gelecektir. Azor yüksek basıncının hızla doğulamasından mütevellit 850 mb'da -16C ve 500 mb'da -42C'den tam olarak faydalanamayacağız. Ülkemizin kuzeyine yansıması 850 hPa'da -8 -10 arası ve 500 hPa'da -30 -34 arası olacaktır.

    JxSwiZ.png


    Polar atak gelir gelmez Karadeniz'de soğuk cephe destekli deniz etkisi sağanaklar(sea effect showers) başlayacak. Öğlen İğneliada'dan Sakarya'ya kadar olan hatta sıcaklık 6-6,5 dereceye, Sakarya'dan Ordu'ya kadar ki kıyı hattında da sıcaklıklar 7-8 dereceye kadar yükselecek. Yağışlar yağmur olarak görülecek. Soğuk cephe akşama doğru güneye indikçe Karadeniz'in hemen iç kesimleri, İç Anadolu(daha çok kuzeyi ve güneydoğusu), Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda kar yağışları başlayacak.


    ChQTOz.gif


    Akşam saatlerinde Marmara ve Karadeniz'de sıcaklıklar hızla düşüşe geçmeye ve kar değerlerine inmeye başlayacak. Yüksek basınç Marmara'ya kayacağından dolayı maalesef akşam saatlerinde Sakarya'nın batısında 700 hPada bir kuru hava oluşacak. Sakarya-Düzce etrafında oluşacak aşırı nem farkı nedeniyle bölgede zamanla doğuya kayacak bir dryline hattı oluşabilir. Bu dryline hattı yüzünden Batı Karadeniz'de yer yer gökgürültülü kar sağanakları görülebilir. Kütleler karayla buluştuğunda sürtünmenin etkisiyle daha da güçlenecek.


    QH8Oed.png


    Sakarya'nın batısında kalan hatta DEK'ler sığ olacak ancak geçmiş deniz etkisi yağış tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki yerden 200 mb'a kadar aynı rüzgar olduğunda bu sığ kütleler içinden illa ki orta seviyede enverziyonun kırıldığı bir yer oluyor ve oradan sağlam bir kütle oluşabiliyor. Bu yüzden İstanbul için kesinlikle radar takibi yapmamız gereken bir gece olacak diyebilirim. 700 mb'daki enverziyonda modellerde olumlu yönde değişim olursa haber vereceğim. Yer rüzgarı yıldız kerte karayel olduğundan dolayı sıcaklık sorunu olmayacak. Zira poyraz olsaydı da çok etkilenmeyecektik deniz suyu sıcaklığı 9-10 C'ye düşmüş yani mevsim normallerinde.


    PfubIJ.gif


    Kumköy açıkları skew-t:


    tegV5G.png


    DEK'lerin şimşek ve şiddet tahmininde güvenilir olarak kullanılan Soaring Indexte Batı Karadeniz'de yüksek görünüyor. Yağışın şiddetli olduğu yerlerde yer yer tipi görülebilir. Düzce-Sinop arası riskli.


    CcQPF3.gif


    Gece saatlerine geldiğimizde deniz etkisi yağışların güçlü kısmı Batı Karadeniz'den Orta Karadeniz'e kayacak. Sıcaklıklar kıyı hattında yağış olmadığında bile 1-2 derece bandına düşecek. Düzce-Artvin arasında düşey akımı yüksek kütlelerin vurduğu yerlerde(radarda en az açık yeşil kütle) ve 200 m+'da kar örtüsü oluşacak.

    Ayrıca perşembe günü akşam saatlerinde Doğu Akdeniz'de oluşacak olan siklon hızla Suriye'ye kayacak ve Perşembe 21:00- Cuma 15:00 arası Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis, Siirt, Muş ve Batman'da şiddetli kar yağışları görülecek. Doğu Karadeniz'in dağları, Hakkari sınırı ve göl etkisi kar yağışlarına alışık olan Bitlis'te metrelik kar yağışı görülebilir.


    KE6OP6.png


    wIodIm.jpg


    Cuma akşamı Doğu Karadeniz ve Hakkari çevresindeki son kar yağışlarıyla birlikte sistem ömrünü tamamlayacak.


    NOT: G.Anadolu'nun batısı siklonun kuru tarafında kalacağından yağış almaycaktır merak eden arkadaşlara ithafen.

  • hocam elınıze saglık..marmara şubatı bekleyecek artık..bır 2008 senesı gibi neden olmasın mesela.o senede subatın 15 ıne kadar neredeyse havada bıle gorememısken 17 subat cıvarı gelen sistemi hala unutamam..o zamanlar ıstanbuldaydım..müthişti..insallah diyelım.