Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ne anlatıyor bize bu görüntü hocam açıklarmisiniz

    Burada altta SSW için Dr.Cohen tahminleri üstteki benim analog tahminimi gösteriyor.Cohen a da şubat sonu bir SSW olursa en yakın analoğu olan 89 kışını b de SSW olmazsa 93 kışını yakın görmüş.C de ise şu anki durumu gösterniş.Üstteki benim analoğum ise SSW olmayan 92 kışını gösteriyor.

    Şu an ki durumu kıyaslarsak ;

    Composite Plot

    89

    Composite Plot

    92

    Composite Plot

    93

    Composite Plot

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Sagolun hocam güzel bilgilerini biliyoruz

  • 14 kasımda yaptığım tahminlerimin sonuncusu ve en önemlisi olan 25-26-27 ocak İstanbul için kar tahmini tutarsa kariyer rekorumu kıracağım. (önceki 9 kasımda 8 ocak 2017 idi) Bu tutarsa zaten daha da uzun vadede tahmin yapmam. Kariyerime en yüksekteyken bırakmak lazım^^^^^^

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Milli sistem tarihlerinde (22-25 ocak) bekledigimiz sistem, kendi yaptigim son analizlere gore bir parca ötelenmiş gibi duruyor. 27-30 arasina sarkma ihtimali var. Pv nin 23 -24 ocak gibi bir nebzede olsa bolunme yasadigi donem olacak. Bize yansimasi 3-4 günü bulabilir. Azorun bu donemde iskandinavya ile baltik denizi civari konuşlanmasini bekliyorum. Yani bir azor iskandinav bulusmasi olacak. Muhtemeldir ki -12-13 hpa araliginda bir sistem olma olasiligi var...

    Tabi ki bu bir tahmindir ne olacagi belli olmaz. Ben ozellikle bu tarihi kovalamaya calisacagim.

  • 921a4df2ed95249.jpg


    Azorun ispanya hattinda iskandinavyaya dogru kuzey dogulu tırmanışı herkesi heyecanlandirir.

    Yukarıdaki görüntüde cizdigim gibi. Böyle bir goruntu bizim işimize genellikle yaramaz kar açısından. Sadece, Trakya marmaranin belli bir kısımı ve batı anadolu ic kesimler alirsa kar alır.

    Bu fotograftaki de en iyi ihtimal , normalde

    italya ve balkanlara cizcektim rotayı.


    Bizler artık gemileri yakmışız, azor yüksek basinci kutup yüksegi ile birleseyemecekse eğer

    Azorun ispyanya uzerinden degil, italya civarindan yukselmeli ve dikine italya ya cikmali.

    Kuzey dogulu da cikis yapabilir lakin izlanda izin verirse. Ozaman ülkemizin bir çok noktası kara kavuşabilir. Bu anlattiklarim tamamen özellikle sahil kesimlerimizde yasayanlar icin belirttim. Ic kesimler icin sorun yok.

  • Herkese merhabalar,

    Yaptığım değerlendirmeler doğrultusunda size 22-29 Ocak sistemini size açıklayacağım.

    Öncelikle Ao,Nao ve Pna index'e bakalım;

    Ao,

    d5a522f9d8bf27fc99398415.gif

    Nao,

    4675e27fc9a28d819693923.gif

    Pna,

    b250e9.gif

    Bu verileri incelediğimiz zaman Ao nun sert düşüşü nao nun nötrlüğü pna nın hafif negatif durumunu incelediğimizde bize sistem inme ihtimali yükseliyor. Peki bu sistem ne zaman?, Nereden geliyor?, nereye yarıyacak?

    Bu sistem kırımdan ve girite doğru inecek ve sonra bloklanacak 22 29 arası donacağız!

  • Öncelikle herkese selamlar saygı değer Hava Forum üyeleri,

    Ocak ayı genel görünümümde ilk 15 gün için bir hareketlilik olmadığını belirtmiştim, ve dediğim gibi bir süreçte yol almaya devam ediyoruz. Ama ikinci yarısı ve özelikle de ay sonu gibi bir ihtimalin olduğunu söylemiştim, bu ihtimalinde önceki sistemlere benzemediğini ve efsaneye aday bir sistem olacağına dayanmıştım.

    Bu gün genel hatları ile bir değişme olup olmadığını ve önümüzde ki süreç için tekrardan detaylı bir tahmin analizi yapacağım;


    Evet şu an benim kendi radarıma bu efsane adayı sistem girmiş bulunmakta. Peki bu sistemin geliş tarzı nasıl olur, gelme ihtimali nedir, hangi süreç içinde gelir gibi sorulara kendim şahsi olarak cevaplayacağım.


    Bu sistem ay sonu gibi gelecek gibi durmakta buna AO ve Nao endekslerine bakarak başlayalım,


    AO Endeksi;


    AO endeksine baktığımız zaman 1 ocak civarında ve öncesinde negatif bir sektörde ilerlerken bir anda kuvvetli bir şekilde pozitif segmentine geçiş yapıp ve uzun bir müddet boyunca pozitif değerler de kaldı.

    Şimdi bu kadar süre boyunca pozitif değerlerde kalması sonucunda (Jet Stream) dediğimiz yani Jet Akımları olarak hız kazındı bu nedenle de Azor YB si genel olarak pide halinde durdu ve (PV) Vortex de soğuk birikmeye başladı.

    Zaten Ocak ayı genel görünümümde de bunun bu şekilde olacağını ve ayın 2. yarısından sonra endeksler olarak negatife doğru ineceğini ve bu nedenle de efsanevi bir sistem olabileceğine dayanmıştım. Tabi ki bu konuda ilk olarak Hava_Forum hocayı kutlarım, çünkü kendisi yaklaşık 25 gün önce açtığı Azlağ konusunda bu şekilde bir sistem yani bir efsanevi sisteme hazırlanın demişti. Ve şu anda genel çıktılar olarak bir çok endeks model vesaire değerler, hocamızın haklı çıkacağı yönünde. Ocak ayı genel görünümümü yazarken bende bu ihtimal göz önüne almıştım çünkü PV nin güç kazanması Azor un sürekli pide halinde olması jet sream güneye soğuk kaçırmaması ve PV de soğuk birikmesi ve ardından hızlı bir negatife düşüş yaşanması Azlağ sistemi için benim radarıma girmişti.

    Ao endeksi genel olarak güzel gözükmekte sistem tarihi için net bir tarih veremiyor biraz daha vadenin geçmesi lazım ama ay sonu civarına işaret ediyor.

    Bu arda endeksleri bilmeyen bunlar nedir diyen arkadaşlar için üstünde çizim de yapmaya çalıştım anlamanız için:)

    c2c229d6.png


    NAO Endeksi;


    Nao endeksinde de hiç bir sıkıntı yok oda pozitif ardından negatife doğru ilerlerken biraz kafası karışmış durumda.

    nao.png

    MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks


    Son 20 gün için PV nin hakaretine de 500 dam değerleri olarak göz atalım;


    NH 500 hgt 30 day loop


    Buda Global olarak son 20 gün;

    Global 200 hgt 30 day loop


    Mjo ya da baktığımız zaman ben bu süreçte en çok 6. faz isterdim, çünkü bizim lehimize en çok şuan ilerleyen günlerde 6-7. faz arası iş görür ama 6. faz daha ağırlıklı


    GFS Ensmble Mjo;

    GFS MJO index ensemble plume


    PNA Endeksi;


    Bu arada PNA endeksine de bakalım, bizim için pna da en iyi değerler hafif negatif ve nötr seviyesidir ay sonu içinde tam istediğimiz değerler geliyor.

    Ensemble Mean PNA Outlook


    PNA Nedir diye merak edenler için şu yazı sizin için yararlı olacaktır aşağıya linkini de bırakıyorum;


    PNA: Pasifik / Kuzey Amerika Örüntüsü

    Pasifik/Kuzey Amerika Örüntüsü (PNA), Pasifik Okyanusu ve Kuzey Amerika’daki atmosferik dolaşım kalıplarının değişimini tanımlar. Diğer atmosferik dolaşımlar gibi PNA’da kış aylarında iklim değişkenleri üzerinde en fazla etkiye sahiptir. PNA’nın iki fazı, bir pozitif faz ve bir negatif fazı vardır. Pozitif faz genellikle El Nino’ya ve Negatif faz La Niña’ya aittir, ancak PNA ve ENSO arasında zayıf bir bağlantı vardır.

    PNA:+January+Air+Pressure+Departures+from+Normal+Comparing+Positive+and+Negative+Phase.jpg

    PNA’nın pozitif evresi sırasında (yukarıda gösterilmiştir), Alaska Körfezi’ndeki Alüt alçağını güçlendirir ve Rocky Dağları üzerindeki yüksek basınç sırtı da güçlenir. Bu, Kuzey Atlantik Salınımının güçlü pozitif fazına benzer ve iki dolaşım merkezi arasındaki basınç gradyanını arttırır. Bu, Pasifik Kuzeybatısına daha fazla fırtına yönlendiren rüzgar hızında bir artışa neden olur.

    PNA’nın pozitif fazı, Birleşik Devletlerin batısının ortalama sıcaklıkların üstünde olması anlamına gelmektedir. Bu ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar, Rocky Dağları üzerindeki üst sırt sırtı yüzünden gelir. Bu sırt normal koşullardan daha güçlüdür, yüzeydeki sıcaklıkları artırır ve yağmur veya kar. sağlayabilen dağların üzerindeki fırtınanın gelişimini önler. Pasifik’ten çıkan rüzgarlar kuzeye doğru itilir, çünkü sırt havanın batıdan normal izini sürmesini engelliyor. Bu gerçekleştiğinde, Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri, bazen tıkanmış akış nedeniyle yağış miktarlarının azaldığı kuraklık koşullarını yaşar.

    Ayrıca, PNA’nın pozitif aşamasında, Kuzey Pasifik Okyanusunun ve Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nin üzerinde düşük basınç derinliği var. Bu troflar, daha soğuk havanın kuzey enlemlerinden güneyin içine düşmesine yardımcı olur ve bu bölgeler için kış fırtınası aktivitesini arttırır. Bu, ABD’nin güney-merkez ve güneydoğu bölgelerindeki ortalama sıcaklıkların altında ve bu alanlarda ortalama yağışların ortalamanın altına düşmesine neden oluyor. ABD’nin doğusundaki derinleşen trof jet akıntısını ve fırtına parçalarını daha güneye kaydırıyor. Bu ortalama yağışların Ohio Vadisi ve Mississippi Vadisi boyunca güneydoğu eyaletlerinin kuzey kesimlerine düşmesine neden olur.

    Pasifik/Kuzey Amerika Örüntüsü, Alüt Alçağı ve Rocky Dağları üzerindeki yüksek basınç arasındaki atmosfer basıncındaki değişiklikleri içerir.

    PNA’nın negatif fazı aslında pozitif fazın ters paternidir. Rocky Dağları üzerindeki üst seviye sırt, soğuktan normal havaya göre negatif faz esnasında normalden zayıf olur. Alüt alçağı, zayıflar ve iki dolaşım merkezi arasındaki basınç gradyanını düşürür. Bu, ABD’nin batısındaki ortalama sıcaklıkların altına düşmesine neden oluyor. Batı Amerika Birleşik Devletlerinde yağışın normalin üstünde, Pasifik Okyanusu’ndan gelen rüzgarların bu bölgeye daha güneyde fırtınalar getirmesi olasıdır.

    İtiraf etmeliyim ki, modeller (GFS ve ECMWF) tutarlılık açısından önemsizdir ve uzun vadede güvenilemezler. Ancak, yukarıda tartıştığımız indeksler çok gerçekçi ve gördüğümüzün sonucu ile düşünülmelidir.


    (Kim yazdıysa bu yazıyı çok güzel ve anlaşılır bir şekilde yazmış) Diğer endeksler hakkında bazı şeylerde yazmış bakabilirsiniz linki bıraktım merak edenler için.

    https://weatherindextr.wordpre…m-bunlar-ne-anlama-geliyo


    Neyse biz konumuza devam edelim, yani ay sonu için ihtimaller yüksek bulunmakta.

    Gayet net açık bir şekilde veriler bize bunları söylüyor, en son GFS bu gün ki öğlen güncellemesinde efsanevi sisteme göz kırptı;


    Sistemin geliş tarzını bana sorarsanız ben kırım destekli Azor-İskandinavya destekli olur diye düşünüyorum.


    gfseu-0-348.png?6gfseu-1-336.png?6


    Bakalım takipteyiz inşallah bu sefer gol olur diyerek hepinize iyi günler,

    Kalın sağlıcakla.:):/8103*

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bu sistem Manisa taraflarında kar yapar mı

    İhtimal var ama şuan için hiç bir şey diyemem, vade yaklaştıkça sistem modellerde şekillendikten sonra bu soruyu sorman senin için daha yararlı olacaktır.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 tebrik ederim kardeşim ilk geldiğin günden beri kendini çok geliştirmişsin umarım gelir artık şu soğuklar

    Aslında ben buraya üye olmadan öncede bu işlerle uğraşıyordum yani Atmosfer ile alakalı bilgilerim vardı ama buraya üye olduktan sonra kat ve kat artı, teşekkürler...:) Biz hepimiz bir Aileyiz:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()