4-5 Ekim Marmara ve Egede Siklon Etkisinde Ekstrem Hava Olayları

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yarın yurdumuzun batısı Ege Denizi'nin kuzeyine yerleşecek 1003 mb'lık siklonun etkisi altına girecek. Bu esnada Marmara ve Ege kıyılarında şiddetli lodos ve şiddetli orajlar görülecek.

    prateptype_cat_mm.eu.png


    EGE KIYILARINDA İRİ/ÇOK İRİ DOLU


    Bu gece Trakyanın batısında başlayacak gökgürültülü yağışlar yarın gün içinde tüm hızıyla sürerken akşam saatlerine doğru güneye yayılmaya başlayacak. Ege Denizinde 2000 j/kg CAPE, -8 lifted index, 60 knot 500mb rüzgarı, SREH'in durumu, LCL seviyesi vs. parametrelerdeki değerlere baktığımızda 27 Temmuz 2017 İstanbul Çok İri Dolu yağışından farksız görünmektedir. 25 Eylüldeki gece gelen sistemle kıyasladığımızda lifted index 2 kat, CAPE %60 ve 500 mb rüzgarı %30 daha güçlü görünmektedir. Sistemin en güçlü anı 19:00-03:00 arası olacak. Saatte 10000 şimşek/yıldırım bölgemizde kaydedilebilir. Yıldırım düşmelerine karşı dikkatli olun. İri doluya karşı otomobillerinizi üstü kalın bir kilimle örtmenizi tavsiye ederim. Her ne kadar hücrelerin dağınık hareketiyle bir yer 50 mm yağış alıp yıkılırken hemen 10 km ötesi sadece yıldırımları izleyecek olsada. Yani süperhücrelerin nereyi vuracağı hiç belli olmaz.hava-simsek3232

    fm1eFY.gif


    bHWYjz.png



    STP değerinin Marmarada 45'i görmesine dikkat. Eğer Egedeki kararsızlık Marmarada olsaydı bu durum hortum patlamasına sebep olurdu!


    yAFPqN.png


    CAPE değeri yer yer 2000 J/kg üstünde!


    psoDkZ.png


    Süperhücre tahmininde güvenilir olarak kullanılan CAPESHEAR ise Muğla ve Aydın kıyılarında 1500'ü buluyor. Bu bölgede süperhücre hatlarının oluşacağını gösteriyor.



    Dolu parametresi ise çok yüksek görünüyor! Çanakkaleden Bodruma kadar olan hatta çok iri dolu(7.6 cm+ çap) görülebilir. Özellikle Çeşme-Bodrum arasındaki kıyı hattı daha tehlikeli.

    1C4wLX.png


    Hortum potansiyeline gelecek olursak güncellemeden güncellemeye değişmekle birlikte en riskli yer Çeşme ve çevresi olarak görünüyor. Ege Denizinde max. EF3 gücünde mezosiklonik hortumlar oluşabilir.


    Ege Denizi Aydın açıklarından bir skew-t:


    ysnSUS.png


    Skew-t'ye baktığımızda 1913 MUCAPE'ye karşılık gelen 121 CIN olduğunu görüyoruz. Bu MUCAPE/CIN oranı 15'den büyük olduğu için bu CIN kırılacaktır. Böyle bir durumda çok güçlü süperhücreler görmemiz mümkün. 0-3 km'de ki 343 SREH değeri hortum oluşumu riskini arttıracaktır.


    Siklon esnasında lodosta vuracağından Ege kıyıları ve Marmara'da rüzgar hamleleri zaman zaman 80 km/h'ı bulabilir. Çatı uçmaları ve ağaç devrilmelerine karşı dikkatli olunmalıdır.

    uUxiia.png


    Siklonun getirdiği dinamik konveksiyonun(vorticity) sıcak havayı kaldıracak olması nedeniyle Ege'de modellerde gözükenden çok daha güçlü yağış bekliyorum. Ama demin de belirttiğim gibi yağışlar dağınık şekilde dağılacak. Süperhücrelerin hızı saatte 100-120 km olacağından çok hızlı dolu/sağanak yağmur geçişleri göreceğiz.


    NZtbuy.png



    TRAKYADA SEL/İSTANBULDA SABAHA KARŞI YILDIRIM FIRTINASI


    Siklonun hemen önünde bulunan Trakyanın batısında yağışın hem uzun süreli olması hemde kararsızlık+yüksek pw değerlerinin çakışmasından dolayı sel meydana gelebilir. Siklonun ilk saatlerinde istasyoner(durağan) cephe görüleceğinden çok ağır hareket eden bir fırtına hattı Yunanistan-Türkiye sınırında dolanacak. Sistem boyunca Edirnenin ilçelerinde lokal olarak 60 mm+ yağış bekliyorum.


    O4DHd1.png


    İstanbul Skew-t:

    2NxIx1.png


    Cuma gecesi saat 00:00'den sonra cephemiz doğuya doğru hareket etmeye başlayacak ve yıldırım fırtınası gece 03:00-04:00 gibi(1-2 saat oynayabilir son güncellemelerle) İstanbula ulaşacak. CAPE çok yüksek olmadığından ve LCL alçakta olduğundan iri dolu ihtimali düşük ama küçük çapta dolu görülebilir. İstanbulu süperhücre değil fırtına hattının vuracağını düşünüyorum. Saatte 2000+ şimşek görülebileceğinden şimşek sesine uyanabiliriz. Oraj hattı cumartesi sabah saatlerinde Doğu Marmaradan Batı Karadenize ilerleyip etkisini kaybedecek.



    Turuncu: Oraj ihtimali %80+

    Kırmızı: Yüksek şimşek aktivitesi veya ani-şiddetli gökgürültülü yağış ihtimali %50+

    Mavi: Kuvvetli rüzgar hamlesi ihtimali %30+

    Bordo: İri dolu ihtimali %20+

    Mor: 50 km menzil içinde hortum ihtimali %10+

    Siyah: Uzun süreli şiddetli yağış

    Tahmin aralığı: 4 Ekim 00:00- 5 Ekim 15:00


    k7ghtW.png










  • Çok iri doluyu battaniye de kurtarmayabilir bence, en azından pörsümüş battaniye öyle olur

    Kapalı otopark şart kanımca

    bahtanıyenın altına 1,5 -2 lt pet şişe koyun çok işe yarıyor tabıkı kapalı alan bulamayan arkadaşlar için

  • merhaba cuma gecesi istanbulda başlayıp cumartesi bitmiş olur mu modellere göre pazar günü için açık hava gezisi planımızı iptal etmeli miyiz yada cumartesi akşamına kalır mı teşekkürler şimdiden.

  • merhaba cuma gecesi istanbulda başlayıp cumartesi bitmiş olur mu modellere göre pazar günü için açık hava gezisi planımızı iptal etmeli miyiz yada cumartesi akşamına kalır mı teşekkürler şimdiden.

    Cumartesi günü öğle saatlerinde gökgürültülü yağışlar İstanbulda etkisini kaybeder. Pazar gecesi ve sabahı daha çok Anadolu yakasında aralıklarla deniz etkisi yağışlar görülecek. Ancak o da öğleden sonra etkisini kaybedecek.

  • #StormChaser hocam güneydoğu için bir şeyler varmı hasret kaldık yağışa.

    Emeğinize sağlık ,, şimdiden teşekürler.

    Einmal editiert, zuletzt von Vuslat20 ()