Sezon başı sohbetleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • wildleo1907 hocam kafkas zafiyeti bizim bölgenin ençok çekindiği şartlardan biri zaten benim kanaatimce kaderimizi yine basınç yerleşimleri belirleyecek yinede herneolursa olsun bende busezondan baya ümitliyim kuzey koridoru açık olduğu müddetce kışsezonu birçok aksiyonlu havalara gebe demektir hayırlısı neyse o olsun inşallah beklediğimiz özlediğimiz kışı busezon hepbirlikte yaşarız saygılarımla konunuz tekrardan hayırlı olsun😊

  • Kafkas zaafiyeti dediğimiz sıkıntıyı daha az yaşarsak Sibirya Karadeniz işbirliği ile metreye yaklaşan deniz etkisi kar yağışlarını kuzey bölgeler için ön görmek kışın ikinci yarısında hayal olmayacaktır.

    yani kafkaslardaki y.b doğudan bizi sarabilir mi diyorsunuz.özellikle sbirya lı kışlarda bizi delirten hazar da var inşallah olmaz.anladığım kadarıyla sbirya kar örtüsüyle kırım üstü bol bol gelecek gibi.bide şöyle bişi var 2007 de yaşanan batıdan cok fazla sukula azor yzunden sistemlerin çok doğulu inmesi sizin de tahminler karadeniz olacagını söylüyor anlaşılan bu sene balkanlardan cok karadeniz üzerinden sistem alacagız

  • yani kafkaslardaki y.b doğudan bizi sarabilir mi diyorsunuz.özellikle sbirya lı kışlarda bizi delirten hazar da var inşallah olmaz.anladığım kadarıyla sbirya kar örtüsüyle kırım üstü bol bol gelecek gibi.bide şöyle bişi var 2007 de yaşanan batıdan cok fazla sukula azor yzunden sistemlerin çok doğulu inmesi sizin de tahminler karadeniz olacagını söylüyor anlaşılan bu sene balkanlardan cok karadeniz üzerinden sistem alacagız

    Açıkçası bu söylediğim daha erken olmakla birlikte benim öngördüğüm senaryolar arasında

  • Kuzeybatı bölgeler için Yarın başlayacak olan sıcaklık azalışları sonbaharın ilk sert salınımı olarak kayıtlarımıza geçecek. Ardından özellikle batı bölgeler acısından kurak periyot YB etkisi nedeniyle devam edecek. Bundan sonraki ikinci salınım 7-9 Ekim tarihleri arasında beklenebilir. Bu tarihten sonra 7 günlük periyotlarla ıslak günler başlayacak gibi görünüyor.

    18 Eylül tarihinde yapmış olduğum öngörümün +/- 2 günlük yanılma payı ile gerçekleştiğini görmek sezon başı motivasyonumu artırdı diyebilirim. Bununla birlikte aşağı yukarı 7 günlük periyotlardaki AB ve bağlı cephesel sistemlerin oluşturacağı ıslak günler tahminim de geçerliliğini koruyor. Ekim ayı sonu ve Kasım başında Uludağ Kartalkaya Ilgaz gibi yüksekliklerde kar örtüsü oluşmuş olacaktır. Yine bir ritüel olarak 29 Ekim civarında Kars Ardahan bölgesinde kar yağışı şehir merkezlerinde 1 veya 2 günlük kısa bir periyotta da olsa kendini gösterecektir.

  • Ay sonuna kadar kararsız hava koşullarının etkisi devam edecek gibi görünüyor. Orta Avrupanın güneyi ve Doğu akdeniz havzasına sahip olacağı kuvvetle muhtemel Azor kurak periyotları beraberinde getirirken sonbaharın namına yakışır sert kuzeyli rüzgarların sürüklediği soğuk cephelerin ardı ardına girişleri için ay sonu hatta Kasım başını beklemek yanlış olmayacaktır.

  • Ay sonuna kadar kararsız hava koşullarının etkisi devam edecek gibi görünüyor. Orta Avrupanın güneyi ve Doğu akdeniz havzasına sahip olacağı kuvvetle muhtemel Azor kurak periyotları beraberinde getirirken sonbaharın namına yakışır sert kuzeyli rüzgarların sürüklediği soğuk cephelerin ardı ardına girişleri için ay sonu hatta Kasım başını beklemek yanlış olmayacaktır.

    01cd56e6468.gif

    Ay sonuna dair işaretler gelmeye başladı. Heyecan dolu günleri yaşamak ve aktarmak için kış sezonunu iple çekiyorum.

  • 17-21 Ekim arasındaki 4 günün 850 hpa temp. Standart sapmasinin son öğlen güncellenmesinde ne kadar düşük olduğu dikkatinizi çekti mi arkadaşlar? 120 -192h arası neredeyse tüm senaryolar birbirine mutlak yakınlık gösteriyor.

  • wildleo1907 üstat İzlanda baskı yaptığından Azor Atlantik'te yatıveriyor o bahsettiğin dönem için kurak ve sıcak günler olur ülkemizde, yani YB yiyeceğiz, Yüksek basınçta bildiğin gibi AB lere göre daha mutabık olur o yüzden öyle ip gibi diyagram, yoksa o zaman aralığında Alçak basınçlı bir sistem olasaydı, işte o zaman sapma çok olurdu çünkü 48h kadar sürekli değişiyorlar.


    Bu arada kasım başı gibi beklentin nedir? Ben şahsen iç kesimlerin yükseklerine yılın ilk karını düşeceğini düşünüyorum. Sizce nasıl kasımın ilk başı sizin görüşünüzce ?


    Hayırlı günler, selamlarımla.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 diyagram kararsız hava koşullarından kararlı hava koşullarına geçişin bir işareti bence. Elbette YB etkisi bu kararlı havayı yaratıyor ama benzer kararlılık ay sonundaki AB ve cephe sistemlerinin etkisinde de aşağı yukarı kendini gösteriyor. Yani sonbahar tam anlamıyla zınk diye kendini gösterecek ve kıştan küçük fragmanlar verecek. Ay sonu için daha tutarlı konuşmak için 17 - 21 Ekim tarihlerini görmek isterim. Ay sonu için Batı Karadeniz 'in ve iç egenin yükseklerinde ve Erzurum Kars Ardahan üçgeninde kar yağışları görülmesi anormal olmayacaktır. Kasım ilk haftası için gerçekten susmak gerekiyor şu an çünkü çok erken ve sonbaharda sezon başı ters köşeleri rahmetli Selçuk Yula penaltı atarken kalede olmak gibi birşeydir ;)

    Selamlar

  • Ekim ayının 21'inden sonra Kuzey Doğu Atlantikte basıncın hızla düşecek olması ve oluşacak AB sarmalları ay sonuna doğru ülkemiz üzerinde oluşmasını beklediğimiz kuzey enlemlerdeki soğuk havayı indirecek şekilde Baltık bölgesinde bir YB oluşumuna müsaade etmeyecek gibi görünüyor. YB alanını güney doğuya baskılayan yukarıda bahsettiğim AB alanları göreceli olarak kurak ve nispeten mevsim normalleri üzerindeki hava koşullarının Ekim ayinin son günlerine kadar devam etmesini sağlayacak gibi görünüyor.

    Yine de kasımın ilk günleri kuzeybatı kesimler için mevsim normallerine yakın seyredebilir. Soğuma için biraz daha sabır. İskandinavya'nın karasal bölgelerinde ve kuzey batı Rusya bölgesinde giderek genişleyen kar örtüsü ve yer seviyesinde sıcaklıkların azalışı devam ediyor. Sonbahardan kışa nasıl geçtiğimizi anlayamayacağımız hızlı bir giriş yapacağız Kasım ayında. Elbette sonrasında yeniden bir toparlanma olacaktır sıcaklıklarda. Gözlemlemeye ve bilgi aktarmaya devam edeceğim.

    Sevgiler selamlar

  • wildleo1907 hocam sıcaklık anlamında da gecen sene kadar olmasa da bi duşuş öngörüyor modeller.batı evet biraz kurak gececek gibi ama inşallah ekimin son dönemini iyi geçirecek inşallah

    :hfyeni (18): bu yorumun özellikle de sizden geleceğine dair hiç şüphem yoktu, evet yağış konusunda hareket var çok şükür.

  • wildleo1907 hocam hatırlar mısınız bilmem ama, geçen hafta sizle konuşurken size kasım başı gibi kuvvetli soğuk bir dalga olacağını belirtmiştim, sizde rahmetli Selçuk Yula penaltı atarken kalede olmak gibi bir şeydir demiştiniz. Bakıyorum sizde onaylamışsınız gibi sitemi, bence bu gelecek olan sistem İskandinavya çevresinde ki yüksek ile gelecek. Ve özelikle Karadeniz bölgesi etkilenecek gibi duruyor sanırım vur kaç olacak bu sistem kırım üstünden gelme olasılığı daha yüksek yalnız soğuk açısında kuvvetli gibi duruyor, belki Karadeniz deki yayların kar sınırını 1500 rakıma kadar çekebilir, bir ihtimalde Uludağ da örtü olabilir. İç kesimlerinde yükseklerinde kky yada yılın ilk karı olabilme olasılığı hiçte az değil.:)hava-kars323hava-kars323


    Eğer sistem gelir ise gerçekten ilk defa 20-25 gün öncesinden nokta atış yapmam beni çok mutlu eder. Bakalım nasibimizde var mı ? Takibe devam.


    Selamlarımla, iyi akşamlar hocam.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk