2018-2019 Accuweather Kış Tahmini Ve Yorumu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Accu'nun tahmini gecen kis yapmis oldugu ahmine gore daha zıt bir tahmin. Soguklarin bati avrupa yerine daha cok dogu avrupaya calisacagini ongormusler. Atlantigin sicak havasinin kitaya dalacagini ancak bir yerde duracagini tum Avrupayi kaplamacagini ongormusler. Gecen kis yasanan sert kis kosullarinin bu sene olmayacagini sadece Dogu Avrupa ile sinirli kalacagini ifade etmisler.


    Detayli analize gelince ;


    1-Atlantikte ozellikle kuzeyinde derin a.b ler olacak Ispanya Portekiz Italya hatta Balkanlara dogru uzanan bir yb merkezi olacak.


    2-Atlantikteki firtinalar Iskandinavya'nin batisinida etkileyecek.


    3-Orta Avrupa'dan pek bahsetmemisler. Isin kolayina kacarak arada soguk ve kar olur demisler.(En buyuk bosluk ve bizim icin en onemli kisim burasi bence. Asagida tekrar deginicem)


    4-Avusturya ve Ukraynadan bahsetmisler. Buralarin soguk olmasi guzel ama Romanya'dan hic bahsetmemisler bizim icin en onemlisi Romanya hatti.


    5-Bati Rusya soguk olur demisler ama soguk nereden gelecek detay vermemisler.(Sibirya merkezindenmi yoksa kutuptanmi belli degil. Sibirya agir basiyor.


    6-Sibirya yb den bahsetmemisler.


    7-Bati Avrupa uzerinde cok durmuslar.(Estonya'dan yada Luksemburg'dan bahsedecek degiller. Bizim tahmin agirligini Mardin yada Kirsehir degilde Istanbul'a vermemizle ayni sebep.)


    Kendi yorumuma gelince ;


    1-Ispanya Portekiz hattindan kuzeye cikmaya calisacak Azorun kafasina zaman zaman Ingiltere cevresindeki a.b nin balyoz gibi vurmasi.


    2-Kuzeye cikamayan Azorun doguya ilerleyerek(hafif kuzeyli) hizli ve ofkeli sistemlere sebep olmasi.


    3- Yukaridaki 3 nolu kisimda bahsettigim Orta Avrupa boslugunu zaman zaman Azor dolduracak ve kuzeye ani cikis yaparak 2004 vari sistemler inmesine sebep olacak.(Bati avrupadan yol bulamayan Azor orta Avrupa'dan yukselecek)


    4-Bati Avrupa'da 90 gunluk kis doneminde herzaman a.b olmayacak illaki zaman zaman Azor'da o bolgeye hakim olacak. ayni sekilde Iskandinavya'da da her zaman a.b olmayacak. Zaten dogusuna soguk vermeli o bolgede y.b varligina isaret ediyor.


    5-Iskandinavyadaki yb ile Azotun birlesip Dogu Avrupa uzerinden muazzam soguklari uzerimize indirebilir. Ukrayna hattinin soguk olmasi her turlu isimize gelecek.


    6-Yunanistan'ın ilik olmamasi yani warm vermemeleri zaman zaman soguk olucak demeleri bizim haydi haydi soguk olmamiz demek. Ayni sekilde Bulgaristan'in da sicak olmayacagini soylemeleri gayet olumlu. Dogu Avrupa'dan soguklarin Yunanistan Bulgaristan Turkiye hattina akmasi demek.


    7-2017'de kuzeyimizi soguk vermeleri iyi, bizi Warm vermelerine takilmayin demistik. Uygun sinoptikte bir sekilde o soguklardan bizde yararlanicaz demistik. Nitekim muazzam bir kis yasamistik. Bu sefer bizi Warmda vermediler ve soguk hattinda kalacagimizi ima ettiler.


    8- Kis tahminimde Iskandinavya ve guneyine yb oturacagini soylemistim.Yb nin dogusundan soguk inecegi tahmininde bulunmustum. Nitekim bugun Gfs modelinin sonunda Avrupaya yerlesen bir yb ve dogusundan inen bir soguk gorduk. Buna benzer sistemler bence bu yil cok gorecegiz.


    9-Accu ile tahminim Iskandinavya haricinde benzer. Aslinda onlarda Iskandinavyanin dogusunda yb bekliyorlar. ben yb nin biraz daha genis capli olacagini dusunuyorum. Accu'ya gore kis Ocak'ta baslar bana gore ise Aralik'ta.


    10-Italya belasindan bu sene fazla cekmeyecegiz gibi duruyor. Tabi 90 gunun 90 gunude degil. Arada kacaklar olacak.


    11-Ulke genelinin etkilenecegi sistemler gorecegiz. Yani sadece Marmara yada Karadeniz odakli degil. Hem karadeniz uzerinden hemde balkanlar uzerinden soguk hava gelecek.


    Artik modellerde uzun vadede ulkemiz icin kar sartlari olusmaya basladi. Yani yakin zamanda kar geliyor basliklarini bol bol duyacaksiniz.


    Her kisin kendine has bir hikayesi vardir. Bir kisi herhangi bir kisa benzetmek cokta dogru degil. Zaten bu kisi herhangi bir kisa benzetmek cokta kolay degil. İlla merak edenlere 2004-2015-2017 karisimi bir kis olabilir. Kisaca bu sene bos gecmeyecek. Atkilari bereleri hazirlayin. :gun_bandana:rk223_kgigf-12351

  • Hava_Forum hocam hislerime göre konuşuyorum tamamen ama, sanki böyle uzun süreli sistemlerin olacağı ve genelde baktığımızda soğuk geçti diyebileceğimiz bir kış olacak gibi, mümkün mü sizce?

  • Hocam ağzınızdan bal damlıyor elinize emeğinize sağlk ozaman tabancalrı çıkartma zamanı geldi coşun forum ailesi:gun_bandana:rk23_kgigf-123rk223_kgigf-12351

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk