Türkiye'de Kasırga İhtimali: "Kırbaç"

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecm nin bu dönüşünü kafamda oturtamıyorum.Ne güzel Libyaya vermişti sabah.Daha sıcak sulara yönelmesi daha mantıklı değilmi Hava_Forum hocam ? Kayıtlara geçmiş olan medicanelerin hemen hemen hepsi bu yönde ilerlemiş...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Yerel kaynak olarak nitelendirebileceğimiz Yunanistan Bolam Model'de Ege'de Bofor tablosuna göre 10 şiddetinde yani 100+ km/h hızında rüzgar öngörüyor.



    Bofor tablosunda 10 şiddetinde bir rüzgar için MGM 9-12 metre dalga yüksekliği vermiş ve zararlardan da şu şekilde bahsetmiş :


    Karada : Karada nadir olup, ağaçları kökünden söker, binalarda önemli zararlar yapabilir.

    Denizde : Uzun sorguçlu çok yüksek dalgalar; büyük parçalar halindeki köpük ve serpintiler rüzgâr yönü boyunca çok yoğun bir şekilde savrulur. Deniz genellikle beyaz görünür, iyice yükselmeye ve kabar-maya başlar. Görüş uzaklığı azalır.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Vapur seferleri yapilmaz. tramvay hatta otobus seferleri iptal olur. cinarlar devrilir.kordonu her turlu su basar.kordonla deniz birlesir.minareler devrilir.okullar tatil olur gidemezsin.catilar ucar.

    hayal gucun cok zayif.kasirgadan bahsediyoruz.siradan bi 50 60 km ruzgardan degil.

  • Gerçekten çok heyecan verici ama Bu ülke ulaşılmış geçmişine kadar böyle bu denli bir olaya şahit olmamış gerçekten bu sene sezon başı daha çok anormal şeyler olacak gibi 60 70 km de bile ağaçlar çatılar ucuyor böyle bu denli gelirse Allah bilir neler olur o bölgeler için olağan üstü hale kadar gidebilir çok abartmıyım ama bu denli zayıflamadan gelirse çünki bizim yapılarımız böyle bir şey görmemiş yeni binalarkadar eski binalarda var çatıları falan Allah sonumuzu hayır etsin.

  • http://www.meteolab.fr/modele/…c=800&d=36.4&e=23.5&f=3&g

    buna da bir göz atabilirsiniz


    Vapur seferleri yapilmaz. tramvay hatta otobus seferleri iptal olur. cinarlar devrilir.kordonu her turlu su basar.kordonla deniz birlesir.minareler devrilir.okullar tatil olur gidemezsin.catilar ucar.

    hayal gucun cok zayif.kasirgadan bahsediyoruz.siradan bi 50 60 km ruzgardan degil.

    Doğrudur, hayatımda gördüğüm en yüksek rüzgar hızı 100 kmdi camlar kirildi büyük çaplı hasar oluştu o yüzden zayıf kaldım :d

  • Az önce Bünyamin sürmeli hocada bültende bahsettı pazar ve pazartesı gunu cok agır bır sıstem egeden gırıs yapacak dıye sanrım bu hava olayı adım adım egeye ılerlıyor ve tehlıke canları calıyor ve hala dmi uyuyor ne zaman uyarılar baslıcak acaba..Burdaki hocalarımızada soruyorum sistem bu sekılde gelırse eger İzmirde tas tas ustunde kalmaz 140 160 km fırtınadan bahsedılıyor ve yogun bır saganak alacagız sıkıntılı durumlar soz konusu

  • İzmirde kuvvetli fırtına yarın aksama dogru adım adım zayıflamaya baslıyor ve cuma ruzgarlar lodosa donecek gıbı lodosun gozu yaslı der eskıler haftasonu yagıslar egeyei esir alacak kı onumuzdekı haftanın ılk yrısıda yagıs alacagız

  • aslan_izmirli Mgm resmi bir kurumdur insanları erkenden galeyana getirmesi uygun değildir velevki bugün uyarıyı verdi ya gelmezse...

    Meteorolojide kesin denen bir şey yoktur.En somut halini alana kadar beklemelisin

    Ama olabildiğincede erken vermesi gerekir uyarıyı çünkü normal bir fırtınadan bahsetmiyoruz

  • bu kasırga zaten çok uzun süredir aynı bölgede takılıyordu.

    benim bildiğim 10 gündür gücünü kaybetmedi ancak oldukça da yavaş hareket ediyordu.

    yanlışım varsa düzeltin lütfen.

    sistemin libya- yunanistan ve italya açıklarında bir tur attıktan sonra son hız türkiye kıyılarına yaklaşıyor olması biraz ilginç bir hareket değil mi?

    bu ani hareketin nedeni nedir tam olarak? yani modeldeki nasıl bir algoritma bu sistemi bize yaklaştırıyor?

    eş zamanlı Avrupa'dan gayet etkili bir sistem daha yaklaşıyor. bugün ayrıca, son ayların en yüksek basınç değerlerindeyiz.

    avrupa/romanya hattından inen sistemin kasırgayı akdenize geri yollaması gibi bir olasılık nedeniyle mi kesin konuşamıyoruz?

  • sanırım bir yanlışın var bu ab kuzeyden gelen güçlü salınıma karşı oluşan bir tepki ab si idi ve bulunduğu konumdan biraz daha güney-batıya yönlenerek güç kazandı ve şimdi tekrar doğuya hareket ediyor..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • " Olası Kasırga'nın" ürkütücü boyutları ile ilgili bir kaç ekleme de ben yapayım.


    - Sahillerimizde yapılan dolgu alanlar risk içeren alanlardır. Dikkatli olmak gerekli. ( Çöken yollar özellikle risk kaynağı)

    - Türkiye'de ölçülen rüzgarın en hızlı ölçümlendiği yer, Keşan-Enez bölgesinde şimdi adını hatırlayamadığım bir burunda ölçülmüştür. Yaklaşık 135-140 km/h'dir bu hız. ki bu hız çok ekstrem bir hızdır. Türkiye'de maksimum rüzgar hızı 60-70 km./h. civarıdır. Kasırganın direkt etkilediği bölgelerde;


    - çatılar, bacalar, uydu antenler ve hatta hesap ve işçilikleri yanlış yapılmış ve hatta yapılmayan binalar risk altındadır.

    - Elektrik direk ve telleri. Hatta kasırganın direkt etkilediği alanlardaki, yüksek gerilim trafa türü yapılar

    - Su depoları

    - buğday siloları

    - liman, marina ve bilumum su yapıları


    risk içeren yapılardır.


    Risk, ülkemizde böyle bir afetin daha önce gerçekleşmemiş olması ve yapılan inşaat hesapları için bu durumun ekstrem bir durum olmasıdır.


    eğer bu felaketin ülkemizi vuracağı kesinleşirse, okullar, devlet daireleri mutlaka tatil edilmeli, hastaneler "alarm" durumuna geçmelidir.

    Doğalgaz ve elektrik kasırganın direkt vuracağı bölgelerde tehlike gecene kadar mutlaka ama mutlaka kesilmelidir.

    Kasırganın başlanma saatlerinin belirsizliği sebebi ile, önceden bildirilerek, vapur, otobüs,tramvay ve tüm toplu taşıma seferleri iptal edilmelidir.



    Aşşah cümlemizi, büyük bir felaketten korusun inşallah.

  • Canımı sıkan şu oldu. Ben ne zaman denize balığa gitmek istesem deniz kesinlikle patlak olur. Yaklaşık 1 senedir balığa gitmiyorum. 2 hafta sonra askere gidicem bari son hafta sonum'da Karaburun'a balığa gideyim dedim bahtıma denizin patlak olmasını geç kasırga çıktı anasını satayım. Hani bu hava olayını kesinlikle bana bağlayın arkadaşlar. Çıkış kaynağı benim.

    Bu arada ECMWF ne güzel sistemi yollamıştı bizden. Yeniden vermiş hemde daha fena vermiş. Uzun vadede GFS kısa vadede ECMWF diyoruz yanılıyor muyum?