Volkanik Aktiviteler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Napoli campi flegrei 3.3Mw

    Birden cok deprem olmus 3.6 3.1 2.8 2.5 :huh:

    :huh:

    • Offizieller Beitrag

    İtalya toplu tahliye planlıyor denmiş ,tam içeriğe hakim değilim.


    inSAR verilerinde deformasyon belirgin zemin yükseliyor.


    Eyvah eyvah mı diyoruz :/

  • Forumda bu süre zarfı boyunca pek aktif değildim. İtalya, Napolide'ki, Campi Flegrei süpervolkan kalderası konusuna değinmek istiyorum.

    Aslında kısaca 4 ay önce yazdıklarım aynen geçerlidir.

    "Bu kaldera kısa vadede hiçbir patlama belirtisi göstermiyor."


    İlk başta bölgedeki Haziran 2023 verileri (1. Görsel) ile Eylül 2023 verileri (2. Görsel) sismik aktive karşılaştırarak bakalım:


    Özellikle Ağustos ayından beri hem deprem büyüklükleri hem de deprem sayısında artış olmaya başladı. Son 2 aydır neredeyse her hafta 3.5-4.0 büyüklüklerinde depremler görmeye başladık ve bölgede bu büyüklüklerde depremler görmeye devam ediyoruz. (2 gün önce (16 Ekim 2023) - 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.)

    1980-1985 yılları arasında bu kalderada ciddi bir şekilde artış meydana gelen deprem sürüleri nedeniyle 1980-1985 sismik krizi de denen çok ciddi sismik aktivite sayısına Eylül 2023 tarihi itibariyle (yani ayda 1.100'i aşkın deprem sayısı demek) tekrardan ulaşmış bulunmaktayız.


    İtalya toplu tahliye planlıyor denmiş ,tam içeriğe hakim değilim.


    inSAR verilerinde deformasyon belirgin zemin yükseliyor.





    En basiti tabiriyle şöyle izah edeyim Pergamon hocam: Bölgede aylık zemin yükselme miktarı ortalama 13-15 mm'dir. Fakat geçen ay (21 Eylül - 23 Eylül arası) zemin sadece 3 günde 1 cm'in üzerinde yükseldi, bu çok ciddi bir değerdir ve ardından 4'lük depremler gördük. Bölgenin yükselmesine Eylül ayı verisine bakacak olursak bölge ciddi bir şekilde yükselmeye devam ediyor. (3. ve 4. Görsel)


    İtalya'daki buradaki yapı stoğunun durumunu bilmesemde hadi yapı stoğu durumu iyi bile olsa yüzeye yakın olan, derinliği az olan 4'lük depremler ve günde milim milim hatta 3 günde 1 cm zemin yükselmesi atakları gelince "Aşırı bir Zorunluluk halinde" toplu tahliye planları konuşulmaya başladı. Bölgede 4'lük depremlerden sonra hasar alan binaların fotoğraflarını gördük. (5. Görsel)

    İtalya'nın açıkladığı bu 'toplu tahliye planları'da beklenen volkanik patlamadan değil, artan zemin yükselmesi nedeniyle tamamen bunun için. Bu bölgede 1980-1985 yine bu şekilde artış gösteren zemin yükselmesi nedeniyle 40.000 kişi tahliye edilmişti.


    5 gün önce İtalya Sivil Savunma ve Deniz Politikaları Bakanı ve İtalya Kültür Bakanı ile Napoli bölgesindeki yerel makamlar ile toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda 'Bölgede 60 senede yapamadığımız her türlü hazırlık işini 60 günde yapma kararı aldıklarını' açıkladılar. Bunun kısa vadede beklenebilecek volkanik patlama için değil, (elbette uzun vade için konuşursak volkanik patlama içinde hazırlıklar sürecektir.) Fakat İtalya'nın özellikle son haftalardır "Aşırı Zorunluluk halinde" tahliye planlarını bu kadar dillendirmesi ve hatta geçtiğimiz günlerde İtalya Sivil Savunma Bakanın hükümet kabine toplantısına bu konuyu getirmesi ciddi bir şekilde artan zemin yükselmesi ve buna bağlı olarak zemin yükselmesidir. Yukarıdan altını çizerek bahsettiğim gibi "Aşırı Zorunluluk hali "dışında İtalya'nın şu anda bir tahliye planı yok diyebiliriz (ama hazırlık ve tahliyeler için testler sanırsam var) fakat dediğim gibi hızla yükselen bölgede 1980-1985 sismik krizinde de 40.000 kişi tahliye edilmişti. Önümüzdeki aylarda yine böyle bir tahliye planları karşılaşırsak hiçte şaşırtıcı olmaması lazım.


    Bölgede kısa vadede bir volkanik patlama olmayacağını nereden tahmin ediyoruz?

    1950'den beri durmadan artan azalan, artan azalan bir zemin deformasyonu var. (buna magma hareketinin sonucu yavaş değişim diyebiliriz.) (6. Görsel)

    Günümüzde artan sismik aktivitenin magma yükselmesi, magma atağı olmadığını bölgede sulardaki sıcaklık değişimden, jeokimyasal analizlerinden ve diğer parametrelerden anlayabiliyoruz.

    Bölgede artan sismik aktivitenin nedeni büyük ihtimalle kalderanın altındaki magma odasından gelen gazların/sıvıların hareketi ve bu gazların hidrotermal sistemine baskı yapması.(7. Görsel)



    Volkanda değişen kabuk yapısı (kısa vadede patlama beklenmesede böyle belirtiler görüldüğünde bölgede oluşabilecek zemin çatlakları vb.) hakkında Haziran ayında bu yazımı okuyabilirsiniz:



    Haziran 2023 sismik aktivite sayısı:


    Image



    Eylül 2023 sismik aktivite sayısı:


    Image


    Image


    Image


    Image


    Image


    Image

  • Dün (31 Ekim 2023) İtalya Sivil Koruma Bakanlığı, Campi Flegrei Süpervolkanı kalderasında 2012'den beri Sarı uyarı seviyesinde olan uyarı seviyesini daha yüksek uyarı anlamına gelen Turuncu uyarıya yükseltme ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini açıkladı.


    Yaptıkları açıklamayı okudum, açıklamada Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ve Büyük Riskler Komisyonu ile Bakanlık arasında yapılan çalışmalarda kalderada devam eden artan azalan zemin deformasyonunda magmanın önemli bir rol oynadığı yani bir magma hareketinin olabileceğini açıklamışlar. Aslında benim yukarıda yazdığım yazı (aşağıda alıntılamış olduğum yazı) tamamen İtalya'nın Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü verilerine göreydi. Yani orada bir magma hareketinden daha çok magma odasında gelen gaz ve sıvıların baskısı sonucu oluşan depremler ve buna bağlı olarak ciddi bir zemin yükselmesiydi. Fakat bu toplantıda bulunan Riskler Komisyonunun magmanın hareketi olduğuna dair kanıtları güçlendirebilecek bulgular bulduklarını da eklemişler.. Tabii ki Risk Komisyonun elinde halkla paylaşılan bilgiden çok daha kapsamlı ve çok daha geniş araştırma sonuçlarına göre böyle sonuca ulaştıklarını düşünüyorum. Dediğim gibi bu geçtiğimiz haftaya kadar magma odasından gelen sıvıların ve gazların bölgenin yükselmesine dair işaret olarak görülüyordu. Dün Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Campi Flegrei için haftalık raporunu yayımladı. Bu raporda da bölgede volkanik aktivite bakımından kısa vadede önemli bir gelişme göstermeyeceği ve son 2 haftadır zemin yükselmesinin son 2 aya göre biraz daha azaldığını ve hatta bölgede jeokimyasal anlamda ciddi bir değişiklik olmadığını belirtmişler.


    Riskler komisyonunun artan sismik aktivite ve zemin deformasyonunun neden magma ile ilişkilendiklerini ve eğer ellerinde varsa kapsamlı bir rapor açıklanana kadar, Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü verilerine dikkate almak gerektiğini düşünüyorum. Yukarıda yazdığım yazı (aşağıda alıntılamış olduğum yazı) bu nedenle hala geçerliliğini korumakta, yani kısa vadede bir volkanik patlama belirtisi yok. Bu Bakanlığın açıklamasını daha çok 1980-1985 seneleri arasında bölgedeki yükselme nedeniyle 40.000 kişi tahliye edilmesine, yine buna benzer bir tahliye planlarının aşamalarına geçiş yolunun önünü açmak olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde Risk Komisyonunun açıklamaları gelirse buradan paylaşacağım.


    Bakanlığın açıklamasının linki: