2017-2018 Kış Mevsimi Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Aralık Ayı Tahmini Basınç Görünümü


    Aralık ayı boyunca çoğunlukla yukarıdaki resime benzer sinoptik görünüm ile karşılaşacağız. Çoğunlukla Atlantik'te takılan ve zaman zaman İngiltere'ye sokulmaya çalışan bir Azor yüksek basıncı göreceğiz. Negatif endeks ile gözüken bu görüntü ülkemize soğuma girişi açısından pek yaramamaktadır. Ancak özellikle ülkenin batı kesimleri yağış açısından çok şanslı. Bütün ay boyunca bu görüntü olmayacak tabi. Y.B zaman zaman muhtemelen ay ortasına doğru kıta içine dalacak ve bir önceki sistemde kar göremeyen birçok ilde sezonun ilk kar yağışına merhaba diyecek. Aralık ayında -biri yüksek ihtimal olmak üzere- 2 karlı sistem alacağız gibi gözüküyor. Son yıllarda Aralık ayında gördüğümüz sert sistemleri bu ay görme ihtimalimiz geçmiş kışlara nazaran düşük. Yani mevsimine uygun sistem yada sistemler alacağız. Aralık ayında şuanda Sibirya'nın özellikle kuzey ve doğusunda etkili olan soğukların yavaş yavaş Batı Rusya'ya doğru yayılacağını düşünüyorum. Muhtemelen bu soğuklar medyada da bolca yer alacaktır. Bu ayı kışa giriş provası şeklinde değerlendirmekte fayda var.



    Ocak Ayı Tahmini Basınç Görünümü
    forum.havaforum.com/attachment/5478/


    Ocak ayında Sibirya üzerinde bulunan yüksek basınç, Batı Rusya'ya doğru genişleyerek Avrupa'nın özellikle doğusunda sert kış koşullarına sebep olacak. 2012 yılında gördüğümüz sistemlere benzer sistemler görme ihtimalimiz oldukça yüksek. Yüksek basınç, Atlantik'ten gelebilecek İzlanda siklonlarına set çekerek kıta Avrupa'sına ılık hava girmesine engel olacak. Bu dönemde sıcaklıklar Batı Avrupa'da normaller üzerinde olacak. Ülkenin büyük çoğunluğunu etkileyecek sistemler neticesinde sıcaklıklar Ocak ayında mevsim normalleri altında olacak. Özellikle Marmara bölgesi en çok etkilenen bölge olabilir. Sebebi bu dönemde endekslerin Nao'da nötr Ao'da ise negatif olması. Bu soğumaya bağlı olarak muhtemelen tepki alçak basıncı oluşacak ancak yükseğin alacağı konumu şuan bilemeyeceğimiz için nerede oluşacağını kestirmesi güç. Kuzey bölgeler en kötü ihtmalle deniz etkisi kar yağışları alacakken, güney bölgelerde siklonun oluşma yerine göre yağış görecek.



    Şubat Ayı Tahmini Basınç Görünümü
    forum.havaforum.com/attachment/5477/


    Şubat ayında Azorun kıta içine fazla girmesi yani pozitife yakın endeks görüntüsü ile karşılaşabiliriz. Son yıllarda özellikle Karadeniz üzerinden gelen sistemlerin bu yılda gelme ihtimali yüksek. Karadeniz bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesini mutlu edecek ve bana göre onları en çok mutlu edecek ay Şubat ayıdır. Bu tarz sistemler genelde Marmara'nın doğusundan itibaren etkili olmakta ve İstanbul'un şansı bu sistemlerde yüzde 50'dir.


    Mart ayına geldiğimizde muhtemelen tüm bölgeler kar görmüş olacak. 2007 yada 2014 tarzı bir kış geçireceğimizi tahmin etmiyorum. Yağmurda, karda, lodosta, karayelde göreceğiz. Zaman zaman sıcak tarafta, zaman zamanda soğuk tarafta kalacağız.


    Özellikle Milli Kar Tarihlerimiz olan 20-28 Ocak arası ve 15 Şubat civarını bu sene favorilemekte yada sık kullanılanlara eklemekte fayda var.


    Yazdan beri burada onlarca görsel veri,çeviriler, makaleler, mevsimlik tahminler vs. paylaşıldı. Tüm verileri harmanlayarak ve kendime has analiz ve yorumlamamla çıkardığım sonuç budur. Tahminde kesinlik yoktur. Heleki mevsimlik tahminler daha risklidir. Beklentinizi ona göre ayarlayın. Geçtiğimiz kış yaptığım kış güncellemesini bu kışta yapabilirim. O yüzden takibi bırakmayın.


    Not: Tahmin muhtemelen bazı haber sitelerinde de yayınlanacağından, yukarıdaki görselleri daha anlaşılır şekilde paylaştım. Sizler az çok nasıl bir basınç görüntüsü olduğunu biliyorsunuzdur.


    Bol karlı kışlar..

  • hocam,sizin ön kış tahmininze göre,ülkenin dogu kesimleri adına cok daha iyi bir güncelleme olmuş..insallah tüm ülkemin yüzü güler..dek kar yağısları tamamane şansa kalıyor.inşallah bir tanede ab li bir kar yağısı yasar tüm ülke..

  • Elinize, emeğinize sağlık üstat , içimizi rahatlatan ve kuraklık öngörmeyen kıymetli bir tahmin olmuş yine , hep beraber büyük hatta devasa sistemler görebilmek dileğiyle ..