Beiträge von bulut75

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Salih bak asagidaki anomali eksi bile degil. Notre cok yakin arti. Ama buna artik notr diyebiliriz. 0.01 civari. Goruyor musun kuresel sicaklik eksi olmasa bile notr kuresel sicakliktan oturu soguk alanlar ne denli hakim ve etkili. Notr kuresel sicaklik bile yeter de artar bize. Bir de negatifini dusun kuresel sicakligin. 5 kista bir guzel kis yasiyorsan, 5 kista bir fos kis yasarsin. Sansin artar yani.

    ncep_cfsr_t2m_anom_021991.png

    Veririz tabi gardaş. Vermez miyiz. 3-4 parametre var. Efsane semih ustadla bu bahsettigim parametreleri her gun beraber takip ediyoruz zaten. Kendisi de ayrica ozellikle her gun takip ediyor. Su anda olumlu yonde bir gelisme pek yok. Kuresel isinma tum hiziyla devam ediyor. Bahsettigim verilerde olumlu gelismeler olursa haber veririz. Ama once alt troposfer sogumali. Alt troposfer salt yer seviyesi degil. 500, 700, 850, 925 hpa seviyelerinin komplesi. Yani soyle diyeyim: 5500 metre ile yer seviyesi arasindaki kalip seklinde katman. Bunun verisi var. Once burasi notre insin. Sonra da yer seviyesi. Sonra da negatife inmeli. Ve bu sekilde devam etmeli. Gecici olmamali. Gelisme olursa haber veririz.

    Jamstec kurumu ve bu kurumdaki bilimadamlari bir ilke imza atacak. Tum bilim dunyasinin takdirle bekledigi bu konu ise, jamstec kurumu havai aciklarinda yer kabugunun 6 km altina mantoya ulasmaya gireceklermis. Mevzu deprem mevzusuymus. Arastirma bu yonde olacak. Bir ilkmis bu kadar derinlik. Eylulde olacakmis ve tum bilim dunyasi bunu bekliyor. Bu konuda bazi bilimadamlarinin aciklamalarini okumustum. Zirvede olan jamstec bunu basariyla tamamlayacak diyorlar.
    Mevzu depremi onceden tahmin etme calismasiymis cok yuksek teknoloji ile yapacaklari icin basarili olunma ihtimali yuksekmis. Boyle yuksek teknolojiyle depremi onceden tahmin etme calismasi bir ilkmis ayrica. Diger kurumlar cok takdir ediyorlar. Cunku cok yuksek teknoloji ile yapilacakmis deprem tahmini icerikli bu sondaj.

    Santiago dostum watsapp'dan gonderdi. Gunes aktivitesi dusuk oldugunda, kis mevsiminde kuzey atlantik'in dogusunda yani ingiltere uzerinde kuvvetli yuksek basinc egemen oldugu kanitlandi. Ayrica belirtmemde fayda var, gunes aktivitesi su anda da dusuk periyotta ve daha onemlisi onumuzdeki yillarda son yuzyilin en dusuk seviyesine gelecek.
    Ayruca boyle guzel bir konuda bu konuyu ve bu basligi acarak bizleri bilgilendirdigi icin efsane-semih ustadima da cok tesekkur ederim.

    2016 ocak basindan beri olan kuresel anomali. Dikkat edersen guney kutbu gayet iyi. Guney kutbunda soguma basladi. Kuzey kutbu cok kotu.
    Ayrica okyanuslarda soguma basladi fakat sureklilik arzetmesi onemli. Kuresel okyanus sicakliklarini etkileyen en onemli unsur solar irridance. Asagidaki veri su sicakliklarinin son kuresel sicakliga olan degisim orani. Yani kuresel sicakliga ters gitmeye baslamis. Etkilerini gormeyi beklemekten baska care yok.

    bulut 75 gunes aktivesinin dusuklugunun yanisimadimi daha bize kutuplar kayniyor ;( 2017 basliycak dendi mini buz cagi ecmwf accuwather kaynatiyor bizi

    Dostum aslinda kutuplar yanmiyor. Kuzey kutbu yaniyor. Guney kutbunda buz olarak da negatif anomali yok, sicaklik olarak da pozitif anomali yok. Kuresel sicakligi arttiran en onemli faktor su an icin 1. sirada okyanuslar. Okyanuslarda isi birikimi var. Sular gec isinip gec sogudugu icin atmosferde soguma baslamali ki denizlerin sogumasi da zaman alacak. Su anda basladi okyanuslarda soguma. Fakat daha baslangic asamasindayiz. Okyanus sicakliklari su an pozitif anomalide. Pasifik'in batisi ve kuzey atlantik sogumaya basladi. Kuzey kutup dairesinde cok pozitif anomali var. Bu anomali oyle 2-3 derece de olmuyor. En az 5 derece oluyor. 15 derece pozitif anomali oldugu zamanlar oldu. Bircok astronom bunu dunyanin gunes sistemindeki konum degisikligine bagliyor. Milankovic dongusu ile de alakali. Su anda gunes aktivitesinin tam manasiyla etkisini goremedik evet. Bilimadamlari kuvvetli sicaklik dususleri olacak diye israr ediyorlar. Gecenlerde zharkova gunes aktivitesinin etkilerinin ilk asamada yerkurede lokal olarak bazi yerlerde asiri soguklarla baslayacagini soyledi. Livingston ile penn de bu dogrultuda. Svensmaark ise gunes aktivitesindeki dususun etkilerini kanitlayan bulut deneyi yapti. Sonucta bunlar da bir tez. Olup olmayacagini zamanla gorecegiz. Bana sorarsan ben de supheliyim senin gibi. Sadece umit ediyor ve aktiviteyi gun-gun takip ediyorum.

    Ekim 1'inden bugune 14 gunluk ekim ayinin yarisinda sibirya bolgesi negatif anomali ve gayet iyi sogumus. Toprak sicakliginin erken dusmesi onemli. Abd'nin batisi ve bati avrupa da negatif anomali olmus ekim'in yarisindaki 15 gunluk sure boyunca. Şu kuzey kutbundaki yillardir sure gelen asiri isinma da olmasa, karasal bolgelerdeki soguma ile kuresel sicakliklari asagi cekecek fakat kuzey kutbunda cok israrli bir isinma var. Abd'nin dogusu ve biz pozitif anomali olmusuz. Guney kutbu ise inisli cikisli seyir izliyor. Ara donemler normalin cok altina da iniyor, normalin ustune de cikiyor. Guney amerika kitasi ve avusturalya da negatif anomali. Tum ahengi kuzey kutbu bozuyor. Kuzey kutup bu sekilde 8-10 derece pozitif anomali olmasa 0.404 olan kuresel anomali 0.2'lerde olacakti. Bu veriyi israrla takip ederseniz kuzey kutbunun surekli kuvvetli pozitif anomali oldugunu gorursunuz.