2016 Yılı Son Efsane Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu hava işleri anladığım kadarı ile son birkaç yıldır tahminleri ve tahmincileri çok şaşırtan haller almaya başladı. O nedenle söylediğin tahmin tutmasa da kendine haksızlık edip iyi tahminci veya değil gibi bir sınıflandırmaya gitme derim. Senin kaliteni bilen zaten biliyor. Yanılma herzaman heryerde olabilir.

  • Bu da acuu haberinin çevirisi:



    Türkiye, 2016’nın son günlerinde, ulaşımda kesilmelere ve muhtemel su baskınlarına yol açabilecek ölçüde yağmurlu (sahillerde) ve kar yağışlı (iç kesimlerde) bir dönem yaşayacak.
    İç kesimlerdeki Salı günkü fırtınanın ardından bir çift yeni fırtına bu haftanın ortasında ve sonunda ülkeyi hedef alacak.
    Her iki fırtına da ülkenin sahil kesimlerinin çoğunda yağmur ve kar oluşturacak. En yoğun yağış ülkenin orta ve orta-doğu kesimlerinde görülecek.
    İlk fırtınadaki kar yağışı rutin günlük hayatta aksamalara ve yollarda kayganlaşmaya sebep olabilir. Başkent Ankara’ya Çarşamba gecesinden perşembeye kadar 15-25 cm daha kar yağacak.
    Konya civarına Çarşamba gecesi ulaşımı yavaşlatmaya yetecek miktarda ve Perşembe günü de hafif geçişler şeklinde kar yağacak.
    Kayseri’de Çarşamba günü hafif kar beklenirken Perşembe öğleden sonradan itibaren Cuma günü boyunca önemli miktarda kar bekleniyor. Bu dönemde toplam 15-30cm arası kar bekleniyor.
    Kar, Perşembe gün sonunda bazı yerlerde 30cm.yi aşarak Toros ve Köroğlu dağlarını gömecek. Bu dağlardan geçen yollarda ulaşım çok zor kimi zaman imkansız olacak.
    Toroslarda çarşambadan perşembeye kadar kar ani-etkili ve 6-12 saatlik dönemlerle çok ağır olacak.
    Köroğlu dağlarının üzerinde, daha ılık olan Karadeniz üzerinden geçen soğuk havanın deniz-etkili-kar oluşturması sonucu fırtınanın kıç tarafında daha çok Çarşamba ve Perşembe günleri kar yağacak.
    Ulaşımı kısıtlayacak ölçüdeki kar yağışı doğuya, Perşembe ve Cuma günleri yoğun kar alacak olan Erzincan’a kadar yayılacak. Erzurum’da da perşembeden cumartesiye kadar kar geçişleri olsa da ciddi bir kar birikmesi olmayacak.
    Karadeniz ve Akdeniz’in ılık suları Türkiye’nin sahillerinde bu haftaki iki fırtınayı da genellikle yağmur sınırında tutacak. Yine de tüm batı sahiller boyunca ıslak iri kar taneleri yağmurla karışabilecek.
    Bu durum, şiddetli rüzgarın sıcaklığı kar seviyelerinde hissettireceği İstanbul ve İzmir’i de kapsıyor. İstanbul’da hissedilen sıcaklık perşembeden itibaren hafta sonu boyunca -3 ile -7 arasında olacak.
    Türkiye’nin güneydoğu sahillerinde Adana, Mersin ve Iskenderun boyunca iki fırtına da çarşambadan cumaya kadar 25mm.den yer yer 75mm.ye ulaşan yağmur bırakacak.
    Accuweather kıdemli meteoroloğu John Gresiak “Daha önceki yağmur nedeniyle doymuş olan toprak nedeniyle ani seller oluşabilir. “ dedi.
    2017’nin ilk günlerinde sakin ve soğuk hava koşulları oluşurken öncesinde kimi bölgelerde bir kaç kar ve yağmur geçişi daha görülebilir.

  • 20 aralık'ta 850hpa'da -4 giriyordu sanırım.Ve rüzgar bu kadar kuvvetlide değildi şimdi-5 -6 -7 aralığında 850 hpa ve rüzgar daha kuvvetli gibi ayrıca yağışta daha fazla çayım hazır heyecanla sistemi bekliyorum :) Semih üstad başarılar dilerim hayırlı olur inşallah :)

  • Selamun aleyküm Herkese ilk önce bilmeniz için yazma gereksinimde duydum ben ay sonu tahmini hiç yapmadım sürekli 8 ocak dedim
    şuan ki güncel sistem için,Çok acele eleştiri yapmaya başladınız
    @Efsane-Semih hocamıza aynen katılıyorum ansızın değişen modeller bu akşam Size yine @Efsane-Semih dedirtcek il geneli her yerde kar alıcaz kıyılar 25 ise 25 dir yüksek kesimler 50 ise 50 cm alıcakdır istanbul
    Ben uykumu stokladım darısı size ben tadını çıkarcam
    Hayırlı forum Sistem hayırlı olsun unutma akşama ğüncel harita çıkar sorun kalmaz HAVA FORUM ailesi.....

  • şöyle düşünün, forumun yarısı neredeyse @Efsane-Semih için takip ediyor forumu, onun yorumlarını okuyor ona göre plan yaıyorlar. Geçmişinde birsürü başarısı var. Bu tahmininde risk almış olabilir ama gereksiz bir risk mi? Hayır. Nedenini söyleyeyim; kimse kıytırık bir soğuk hava dalgası için efsane unvanını kaybetmek veya takipçilerine karşı mahcup durumda olmak istemez değil mi? Emin olalım Mesut hoca da istemiyor. Eğer veriler ışığında konuştuğu konusunda hemfikirsek tahminini çok da yadırgamayalım. Hayırlı olsun hocam. Birde ben bir soru sorayım, Büyükçekemcenin 10 km batısında 120 rakımlı bir yerde oturuyorum sizce bu sistemde yağmur görürmüyüm bir de cm tahmini yaparsanız çok sevinirim.

  • semih kardeşim az bile demiş. Bizi karamsarlığa yönlendiren 850 hpa sıcaklığı eminim her şey değil. O kadar karmaşık bir hal aldı ki sistem sürpriz üzerine sürpriz yaşatacak cinsten. Semih kardeşimi Allah utandırmasın. Onu üzmeyin zira onun gibisi az bulunur.

    ANA RAHMİNDEN GELDİK PAZARA, BİR KEFEN ALDIK DÖNDÜK MEZARA.


    YUNUS EMRE

  • seni tanımıyorum ama, şu dediklerin çıkarsa bundan sonra sendeyiz :)

  • mgm nin uyarisindaki celiski ;


    eger a.b nin konumu istanbula kadar uzayacaksa istanbulun dogusundaki illerin siklonun saatin tersi yonundeki hareketiyle isinmasi gerekir. demekki siklonu ist daha dogusunda konumlanacak diye dusunuyorlar.


    Ben uyarilik kismina İstanbuluda ekledim. hayirli ugurlu olsun.