Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Amerika'li jeofizikçi Tom Parsons'ın yazdığı makaleye göre 2024'e kadar Marmara'da 7 büyüklüğünde bir depremin olma ihtimali %50, 2034'e kadar ise %62.

    I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.

  • BBC Earth'ün buna dair bir belgeseli var öneririm, baya bilgilendirici.

    evet seyrettim. Hemde bbc de hem de Discovery ve Nat. Geo da santorini adasında dalış yapıp detaylı jeolojik araştırmalar yapmışlardı. Ayrıca Tel avivde 250 metre yükseklikte bir tepede tsunami izleri bulmuşlardı ve tarihini bu olaya bağlamışlardı.

  • Galata kulesi çok yüksekte,geçmiş kaynaklar tsunami konusunda abartmış olabilir mi?

    Bizans'tan kalma bir söylem ki yüksek ihtimalle net olarak tarihi veya bilimsel kayıt tutulmayan bir dönem olduğu için Galata Kulesinin rakımını düşünürsek abartı olabilir ama İstanbul için minimal tsunamilerin bilimsel olarak mümkün olduğu kanıtlanmıştı. Ama tabii ki büyük bir tsunami mümkün değil Marmara Denizi'nin boyutundan ötürü.

  • Herkes İstanbul depremini konuşuyor ama batıda uyuyan bir kaç canavar daha var.Geçen gece ki programda Celal hoca Balıkesir tarafına dikkat çekmişti.Balıkesir’in deprem geçmişi de pek temiz değil.

    1953 7.2 Gönen-Yenice depremi

    1898 7.0 Balıkesir depremi

    1919 7.0 Ayvalık depremi

    1964 6.9 Manyas depremi

    1935 6.4 Marmara Adası -Erdek depremi

    1942 6.1 Bigadiç depremi


  • 5 katlı binada 2 katın kullanılmayıp boş durumda olması eşya gibi ağır yüklerin olmaması buzdolabı büyük gardroplar çamaşır makinesi koltuklar vs olmaması deprem anında binaya avantaj sağlar mı

  • Aynen öyle hocam. Yukarıda yazdığım gibi balıkkesir ve çanakkale volkanik aktividen dolayı çok tehlikeli. Yunanlılarında bu volkanik aktivite ile ilgili bayağı bir araştırması var

    • Offizieller Beitrag

    güzel yere değindin, Bursanın batısında ikamet ettiğim için özellikle balıkesir depremleri burada baya hissediliyor. Yenice fayı enerjisini boşaltmış bir yanal atılımlı fay, dolayısıyla süresini savmış durumda, ama Biga-Çan fayı ve Sarıköy fayı dikkatimi çekmişti her ikisi yanal atılımlı fay ve kısa değiller dolayısıyla 6.5-7 arasında deprem üretme durumları var. Sadece tarihsel depremselliklerini bilmiyorum..

  • Tıpkı Gaziantep ile Kahramanmaraş depremleri gibi olabilirmi Balıkesir depremi. Marmara'da deprem gerçekleştikten sonra oluşan sarsıntıdan Balıkesir merkezli büyük bir deprem Olabilirmi. Narsil  PergamoN

    I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.

  • Kütahya'da buna dahil hocam :( Kütahya'da 1900-2011 yılları arasında 39'u şiddetli olmak üzere 766 deprem yaşanmıştır.

    • Offizieller Beitrag

    Tıpkı Gaziantep ile Kahramanmaraş depremleri gibi olabilirmi Balıkesir depremi. Marmara'da deprem gerçekleştikten sonra oluşan sarsıntıdan Balıkesir merkezli büyük bir deprem Olabilirmi. Narsil  PergamoN

    hocam birbirini tetiklemesi için stres aktarımının yapılması lazım, bunun içinde ya çok yakında olacak yada fay geometrileri örtüşecek yani uç uca olacaklar. Balıkesirdeki faylar KAF'ın kuzey kolundan bağımsızlar, dolayısıyla aralarında bağlantı yok yorumunu yapabilirim

  • Haklısın hocam ülkede neredeyse her yer deprem bölgesi, eskiden umrumuzda olmazdı ama artık çok fazla deprem olmaya başladı. Bu arada aklıma geldi, birkaç yıl önce ekşide bir yazarın yazdığı paylaşımı buraya atmak isterim. Ülkemizde beklenen depremleri daha iyi anlarız. Gece gece iyi faydalı muhabbet döndü herkese teşekkürler.

  • Balıkesir'de olucak bir deprem İstanbul'da da büyük yıkıma yol açabilir, özellikle Avcılar-Zeytinburnu hattında. Son İzmir depremini bile hisseden yerler oldu sonuçta.

  • Ekşiden alıntı; 3 yıl önce yazılmış, yazıda Kahramanmaraş'ta var farkındaysanız.



    Beklenen büyük istanbul depremi'nden önce beklenmesi gereken yerleri sırayayım da gören okuyan varsa bir düşünsün:


    erzincan: uzun zamandır sessiz ve celal şengör'ün dediği gibi erzincan'da deprem olmadan istanbul'da deprem olmaz. oranın sismik boşluğu istanbul'dan daha fazla.


    tüm akdeniz sahilimiz: girit yayı çok uzun zamandır acayip suskun ve burası dalan bir yapıya sahip yani çok derin depremler oluyor böyle yapılarda, odak ile hiposantır arasında derinlik ve dalım nedeniyle ciddi lokasyon farkı var. girit'de deprem olur ama odak noktası ege denizi bile olabilir. girit yayı'nın devamı kıbrıs'ın güneyinden geçiyor iskenderun'a doğru devam ediyor. benim bir yerbilimci olarak en çok korktuğum yer akdeniz zira en suskun yer ve artık vakti geldi de geçiyor...


    not: dünya tarihindeki en ölümcül 5 depremden birisi ms 115 yılında antakya'da olmuş ve 260.000 kişi hayatını kaybetmiştir. o zamanki roma imparatoru bir daha kapalı ortamlara girememiş ve hipodromda ailesi ve yakınları ile birlikte hayatının sonuna kadar yaşamıştır düşünün durumu.


    kahramanmaraş-malatya hattı: elazığ depremi uvertürdü, 2000 yıldır sesi çıkmıyor ve dünyanın en tehlikeli üçüncü doğrultu atımlı fayıdır doğu anadolu fayı. (1. san andreas, 2.kuzey anadolu fayı, 3.doğu anadolu fayı... 2 ve 3 anatolian faults diye geçer literatürde)


    balıkesir-izmir arası: 1000 yıldır uyuyor ve kuzey anadolu fayının marmara denizi'ndeki üçüncü kolunun uzantısıdır.


    izmir ve hatta çeşme-izmir arası: çok uzun zamandır uyuyor, 7,2-7,6 arasında deprem üretecek gücü var ve izmit gölcük veya istanbul gibi değil, horst-graben bölgesi. tabi burada normal faylar var, yıkımı az olur ama müthiş sarsıntılar yapabilir ki sanırım 31 ekim 2020 7.0 ile bu durum uvertür olabilir.


    beklenen, yani istanbul mu? benim şahsi hesaplarıma göre 2022 ile 2024 arasında olacağını düşünüyorum. kaynak mı? geçmiş dönemde olan deprem periyotlarına göre hesaplamalara 22 mm/yıl sıkışma eklersek yapının bu gerginlikle 5-8 cm daha dayanabileceğini düşünüyorum. sıkıntı ise iki konuda? hangi segment ve kaç saniye devam edecek. bir hocam 120 saniyeye kadar sürebileceğini düşünüyor. makul ve mantıklı ama burada iş üç segmentten hangisinin ilk tepkiyi vereceği ile belli olacak. her segmentin birbinden farklı özellikleri var bu nedenle büyüklük ve süre bu segmentlerin hangisinin kırılacağı ile belli olacak.

  • Aynen öyle hocam. Yukarıda yazdığım gibi balıkkesir ve çanakkale volkanik aktividen dolayı çok tehlikeli. Yunanlılarında bu volkanik aktivite ile ilgili bayağı bir araştırması var

    Bir dünya araştırma varda tedbir var mı dersen yok hocam.1964 Manyas depremini daha dün gece bizzat dedeme sordum.Hava güzeldi bayırda koyun otlatıyoruz üç arkadaş akşam üstüne doğru mezarlık yanına geldik mezarlığın önünde su ahılı var hayvanlar su içer ardından bir kaç saat yatar üçümüzde dinlenmek için yere uzandık yarım saat bir saat sonra sağa sola savrulduk diyor.Deprem sonrasında bacağım girecek kadar yarık vardı köy camisinin minaresi ve ahırlar yıkıldı bir kaç gece tahta arabalarda yattık dedi.Bu arada Manyas 30 kilometre köye..


  • Bir dünya araştırma varda tedbir var mı dersen yok hocam.1964 Manyas depremini daha dün gece bizzat dedeme sordum.Hava güzeldi bayırda koyun otlatıyoruz üç arkadaş akşam üstüne doğru mezarlık yanına geldik mezarlığın önünde su ahılı var hayvanlar su içer ardından bir kaç saat yatar üçümüzde dinlenmek için yere uzandık yarım saat bir saat sonra sağa sola savrulduk diyor.Deprem sonrasında bacağım girecek kadar yarık vardı köy camisinin minaresi ve ahırlar yıkıldı bir kaç gece tahta arabalarda yattık dedi.Bu arada Manyas 30 kilometre köye..

    Acıyı Yaşayan biliyor hocam Ama para her zaman daha tatlı geliyor. Ülkenin yarısını marmara bölgesine yığınca afetlerde çaresiz kalıyorsun