Beiträge von -WF-

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Aslında olasılık açısından fazla olumlu bakış açısı olmuş, alttaki %50lik kısıma -1'den -8'e kadar olan bölüm de dahil ki bu bölümde İstanbul adam akıllı kar pek alamıyor, alsa da saatler düzeyinde kalıyor. Bunun aşağısında olan kesim de %20 civarına tekabül ediyor, esasında %20 seviyesini bulacak kadar senaryo yok bu bölgede fakat yine de böyle kabul edersek, Şubat sonu için kar şansımız 5'te 1'e kadar düşüyor. Bana göre %50 biraz optimist kalıyor.

    Tren gibi dek bantları vermişti 2015'te, ull'li sistemler candır.

    Balıkesir'de olucak bir deprem İstanbul'da da büyük yıkıma yol açabilir, özellikle Avcılar-Zeytinburnu hattında. Son İzmir depremini bile hisseden yerler oldu sonuçta.

    Galata kulesi çok yüksekte,geçmiş kaynaklar tsunami konusunda abartmış olabilir mi?

    Bizans'tan kalma bir söylem ki yüksek ihtimalle net olarak tarihi veya bilimsel kayıt tutulmayan bir dönem olduğu için Galata Kulesinin rakımını düşünürsek abartı olabilir ama İstanbul için minimal tsunamilerin bilimsel olarak mümkün olduğu kanıtlanmıştı. Ama tabii ki büyük bir tsunami mümkün değil Marmara Denizi'nin boyutundan ötürü.

    ben de yangın sebebiyle sanıyordum fakat o yangın için olanlar daha küçük şeritler halindeler ve çok daha küçükler ve belirli periyotlarla temizlenirler bu apayrı geniş bir yol genişliğinde ayrıca bu anlatılanlar abartılı geliyorsa duyacağınız diğer olaylar sizi çok üzebilir

    Ben 99 depremiyle ilgili çok anı, hikaye dinledim çok büyük bir felaket olduğunu biliyorum. Burada ben spesifik olarak insanların bu kadar kısa bir sürede onca ağacı kesip yol açmasının abartı olduğunu kastettim. Kaldı ki 99 depreminin üzerine 24 sene geçti, iddiaya göre bu açılan yolun temiz tutulmadan böyle kalmasının imkanı yok, çoktan bu bölgedeki doğa canlamış olurdu.

    hocam doğrultu atımlı faylar için genel aralıklar bunlar dolayısıyla her türlü yabana atmamak lazım. Fayın denizden geçmesi hakkında fikrimi daha önceki sayfalarda belirttim ama yinede yıkıcı olmayacağı anlamına gelmiyor o sebeple ciddi bir deprem bizi bekliyor maalesef.


    Dalga derken Tsunami için diyorsunuz sanırım, konu hakkında atıp tutmayayım sonuçta uzmanı değilim ama literatüre giren bazı makalelerde özellikle deniz altında yaşanacak bir heyelanın tsunamiye sebep olabileceği belirtiliyor, ne kadar mı olur onu Allah bilir, heyelanın büyüklüğü önemli. Doğrultu atımlı faylarda tsunami daha seyrek, geçen fay dalma batma zonu olsaydı tsunamiden daha çok konuşurduk

    İlber hoca geçen gün Bizans zamanındaki bir İstanbul depreminde Galata kulesinin önünden ölü balık toplandığına dair bir şey söyledi, dolayısıyla tarihte tsunami şüpheleri var.

    o dönem biz Körfez Yarımcada yaşıyorduk. ben dünyada henüz yoktum. Deprem sonrası Tüpraş çalışanları haliyle tedirginlik can havliyle fabrikaya gitmediler, oluşan bu kriz ortamında Tüpraş Patlayacak, Kaçın, Canınızı Kurtarın, Terkedin Şehri diye Anonslar yapıldı. İnsanlar bir yandan neye uğradıklarını şaşırmış, enkazların başında canlarını kurtarmaya çalışıyor, Tabi arabası olanlar hemen kaçtılar güvenli bölgelere İlimtepe Hereke gibi bölgelere sığındılar. Fakat koskoca bir şehri tahliye etmek kolay mı? kaçış patikaları yapıldı Yarımcadan ilimtepeye. Dağlarda toprak yollar mevcut deprem döneminden kalan. İnsanların en kısa yoldan tepelere çıkabilmeleri için.

    O dönem ben de tam hakim değilim neler yaşandığına fakat bu görseldeki daha çok orman yangını için emniyet şeridine benziyor, panik haliyle insanların bu kadar net ve geniş bir yol yaratabileceğini sanmıyorum, biraz abartılmış bir hikaye gibi

    Deprem konusunda bilgili hocalarım bilgilendirebilir mi beni? Celal Şengör bugün deprem dalgaları üç aşamalıdır demişti. İlk aşaması öncü son iki aşaması ise yıkıcı şiddette olarak anlattı. Burada da bu üç deprem dalgasını net bir biçimde görebiliyoruz. Örnek bir video demek doğru olur mu?

    Ben de bugün izledim, videoyu izlerken de Celal hoca geldi aklıma gerçekten neredeyse birebir anlatıığı aşamalar gerçekleşiyor.