Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • hocam doğrultu atımlı faylar için genel aralıklar bunlar dolayısıyla her türlü yabana atmamak lazım. Fayın denizden geçmesi hakkında fikrimi daha önceki sayfalarda belirttim ama yinede yıkıcı olmayacağı anlamına gelmiyor o sebeple ciddi bir deprem bizi bekliyor maalesef.


    Dalga derken Tsunami için diyorsunuz sanırım, konu hakkında atıp tutmayayım sonuçta uzmanı değilim ama literatüre giren bazı makalelerde özellikle deniz altında yaşanacak bir heyelanın tsunamiye sebep olabileceği belirtiliyor, ne kadar mı olur onu Allah bilir, heyelanın büyüklüğü önemli. Doğrultu atımlı faylarda tsunami daha seyrek, geçen fay dalma batma zonu olsaydı tsunamiden daha çok konuşurduk

    İlber hoca geçen gün Bizans zamanındaki bir İstanbul depreminde Galata kulesinin önünden ölü balık toplandığına dair bir şey söyledi, dolayısıyla tarihte tsunami şüpheleri var.

    • Offizieller Beitrag

    Narsil Hocam bir soruda ben sormak istiyorum. Bu deprem birçok yerden hissedildi Depremin büyüklüğü aynı olsa derinliği arttıkça daha geniş alanda mı hissedilecek?

    Saçmaysa kusuruma bakmayın yeni öğrenmeye çalışıyorum

    estf, derinliği artsaydı daha az hissedilirdi özellikle uzak bölgelerde ama depremin büyüklüğü yüksek olduğu için her türlü sallanırdık diye düşünüyorum. Misal 2 depremde Bursada hissedildi derinliği biraz daha fazla olsaydı daha az hissedilirdi.

    • Offizieller Beitrag

    İlber hoca geçen gün Bizans zamanındaki bir İstanbul depreminde Galata kulesinin önünden ölü balık toplandığına dair bir şey söyledi, dolayısıyla tarihte tsunami şüpheleri var.

    aynen hocam tarihsel depremlerde tsunami izleri var, ama bunun sebebini daha çok deniz altı heyelanları ile ilişkilendiriyorlar,..

  • İlber hoca geçen gün Bizans zamanındaki bir İstanbul depreminde Galata kulesinin önünden ölü balık toplandığına dair bir şey söyledi, dolayısıyla tarihte tsunami şüpheleri var.

    şüphe değil gerçek. Osmanlı arşivinde kayıtlıdır. 1500 lü yıllardaki adalar açıklarındaki depremde oluşan tsunami surları aşarak bugünkü vatan caddesinden topkapıya kadar ulaşmıştır. Daha sonra padişahın isteğiyle surlar yükseltilmiştir.



    Einmal editiert, zuletzt von hakan3434 ()

  • ben de yangın sebebiyle sanıyordum fakat o yangın için olanlar daha küçük şeritler halindeler ve çok daha küçükler ve belirli periyotlarla temizlenirler bu apayrı geniş bir yol genişliğinde ayrıca bu anlatılanlar abartılı geliyorsa duyacağınız diğer olaylar sizi çok üzebilir

    Ben 99 depremiyle ilgili çok anı, hikaye dinledim çok büyük bir felaket olduğunu biliyorum. Burada ben spesifik olarak insanların bu kadar kısa bir sürede onca ağacı kesip yol açmasının abartı olduğunu kastettim. Kaldı ki 99 depreminin üzerine 24 sene geçti, iddiaya göre bu açılan yolun temiz tutulmadan böyle kalmasının imkanı yok, çoktan bu bölgedeki doğa canlamış olurdu.

  • Hocam Marmara depremini bilim adamlari henuz tam anlamiyla çözmüş degil,bir grup bilim adami 7,1 ile 7,6 arasinda cok şiddetli ve cok yakin taihte bir deprem beklerken bir grup bilim adamida 7 den dusuk ve uzak tarihte bir deprem bekliyor ,kendi aralarında anlasamadiklari tek deprem yeri İstanbul ve Marmara bence su an için

    Hocam, Sayın Cenk hocam da bu durumdan dert yanıyor aralarda söylüyor bunu. Bilim insanlarının inatlaşmasının bir faydası yok. Ortak payda bölge de bir veya birden fazla depremin olacağı söz konusu bunu birleşerek tek bir ağızdan söylenmesi gerektiğini söylüyor. Bölgenin kritikliğine önem çekiyor.

  • Narsil hocam ben de müsaitseniz bir soru sormak istiyorum Ankara nın doğusunda Aksaraydan şereflikoçhisara kadar uzanan fay var bu fay aktif mi deprem oluşturma ihtimali var mı normalde en güvenli iller olarak zikredilir karmandan boluya kadar olan hat. Celal hoca buna dikkat çekmişti biraz fox yayınında ondan soruyorum.

    • Offizieller Beitrag

    Bu arada Marmara denizi içerisindeki faylar konusunda bilim insanlarının ortak bir kararı olmadığı doğru. Ancak özellikle Cenk hocanın uzun yıllardır marmara denizi kapsamlı çalışmaları ve yaptığı batimetri analizleri vs bana daha çok dediklerinin doğru olduğunu gösteriyor. Bunu yaşayıp göreceğiz. Olacak deprem(ler) marmara denizinin nasıl davrandığı ve faylarını durumu hakkında net bilgi verecek biraz acı bir bilgi olacak ama olacak..

  • Hocam, Sayın Cenk hocam da bu durumdan dert yanıyor aralarda söylüyor bunu. Bilim insanlarının inatlaşmasının bir faydası yok. Ortak payda bölge de bir veya birden fazla depremin olacağı söz konusu bunu birleşerek tek bir ağızdan söylenmesi gerektiğini söylüyor. Bölgenin kritikliğine önem çekiyor.

    Hocam ben hepsini takip ediyorum ama aklim ,mantigim ve gönlüm Şener Üsumezsoy hocadan yana, diğer hocalara verip veristiriyor, İstanbul için su an bir tehlikenin olmadigini sadece 40 km lik Kumburgaz fayinjn tehlikei olduğunu , onun da en fazla 6.5 siddetinde bir deprem yapacağını ve bunu da yakin bir tarihte beklemedigini israrla dile getiriyor sayin hocamiz

  • Cenk Yaltırak’ın açıklamalarını izliyordum demin. Cenk bey güzel noktalara değindi değinmesine ancak benim anlayamadığım bir kaç nokta var.

    Biraz ağır konuşacağım, kimse kusura bakmasın!

    Yahu kardeşim normal zeka seviyesinde olan bir insan, biraz eğitim almış liseyi bitirmiş bir insan aldığı coğrafya dersinde Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu bilir.


    Biraz daha analitik zekaya sahip olan bir insan ise 1. Seviye deprem bölgesi olan Çatalca- Kocaeli platosuna ülkenin GSYH’nın %60-65’inin yığılmaması gerektiğini bilir.

    Allah göstermesin diyeceğim ama doğa döngüsü ve gösterecek şu deprem hocanın da dediği gibi Çatalca-Kocaeli platosunda olsa ülke işgale açık hale gelir.

    Senelerdir dost ahbap çevresinde biz bu konuyu ara sıra konuşuruz. Ulan bir Allah’ın kulu çıkıp yöneticilerden bunu akıl edemiyor demek.


    Bakın hayal aleminde yaşamaya gerek yok, kimseye ümitsizlik aşılamak istemem ama şark insanı budur. Biz buyuz.

    Eğitimsizliğimiz ile boğulup gideceğiz, ahlaksızlığımızda buna eşlik edecek.

    • Offizieller Beitrag

    Narsil hocam ben de müsaitseniz bir soru sormak istiyorum Ankara nın doğusunda Aksaraydan şereflikoçhisara kadar uzanan fay var bu fay aktif mi deprem oluşturma ihtimali var mı normalde en güvenli iller olarak zikredilir karmandan boluya kadar olan hat. Celal hoca buna dikkat çekmişti biraz fox yayınında ondan soruyorum.

    hocam bu konuda topu benden çok daha iyi bilgisi olan PergamoN a bırakayım ne desem boş, onun makale takibi benden daha fazla, bu konu hakkında bilgi verecektir.

  • Ülkenin çok büyük değerlerinden ama ülkede sesi en az duyulanlardan.Bu isim tabi ki Cenk hoca.Bu sefer lafını esirgemedi zaten ihtiyacı yok ama hocayı özellikle belirli kanallar bir daha kolay kolay tvye çıkarmayabilirler.

    Yanlış hatırlamıyorsam şöyle bir söz etti ;

    Ülkenin değişime ihtiyacı var,eğitim olarak,siyasi olarak değişime ihtiyacı var.

  • Şener Üşümezsoy'u duymuşsunuzdur ben pek itibar etmem ama bazıları ''Celal hocadan bile daha bilgili, bu zamana kadar dedikleri çıktı. İstanbul depremi hakkında dedikleri de çıkacak'' falan diyor. Eğer onun dediği gibi olursa zaten çok büyük tehlikeden kurtuluruz ama sanmıyorum. Dediği şey şuymuş Narsil hocam da yorumlayabilir.




    İstanbul'da 1766'da gerçekleşen büyük deprem sonrası; marmara fayı 4 ayrı hatta bölünmüştür. adalar, kumburgaz (silivri), tekirdağ ve düzce. bağımsız birer fay hattına dönüştükten sonra, bu dört hattan üçünde büyük depremler meydana gelmiştir. adalar fay hattı 1894'de, tekirdağ 1912'de ve düzce 1999'da kırılmıştır. bir fay hattının tekrar yoğun enerji biriktirip, 7 magnitude ve üzeri deprem üretmesi için minimum 200-250 senelik bir zaman dilimi gerektiği bir çok kez kanıtlanmıştır. dolayısı ile şu an deprem riski taşıyan tek nokta kumburgaz (silivri) fay hattıdır. burası 4 nokta içerisindeki en kısa olan hattır ve yine kendi içinde 2 ayrı hatta ayrılmaktadır. bu nedenle uzun zaman geçmiş dahi olsa, bu hattın üretebileceği maksimum deprem şiddetinin 6,5 - 6,7 bandını geçmesi ve 25 saniyeden fazla sürmesi mümkün değildir. ve bu deprem 10-15 seneden önce beklenmemektedir.

  • İlber hoca geçen gün Bizans zamanındaki bir İstanbul depreminde Galata kulesinin önünden ölü balık toplandığına dair bir şey söyledi, dolayısıyla tarihte tsunami şüpheleri var.

    Tamda tsunami değil aslında. Kıyı şeritlerindeki yumuşak yüzeydeki kayalar deprem sırasında sarsıntıyla suya düşer bu düşme dalga boylarına doğrudan etki edip yükseltir. Naci hoca bu yüksek dalgaları Karadeniz tarafında daha çok bekliyor.

    I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.

  • Hocam ben hepsini takip ediyorum ama aklim ,mantigim ve gönlüm Şener Üsumezsoy hocadan yana, diğer hocalara verip veristiriyor, İstanbul için su an bir tehlikenin olmadigini sadece 40 km lik Kumburgaz fayinjn tehlikei olduğunu , onun da en fazla 6.5 siddetinde bir deprem yapacağını ve bunu da yakin bir tarihte beklemedigini israrla dile getiriyor sayin hocamiz

    Şener Hocaya en çok tavır aldığım konudur. Ben görmeyeceğimci olmak...

    Şener hocam bu yüzden konuya yüzeysel bakıyor ve yapılan onca araştırmanın çalışmanın bir öneminin olmadığını söylüyor. Çalışmayı yapanlara da odanızda oturun gibi telkinlerde bulunuyor hocam maalesef.

  • Şener Üşümezsoy'u duymuşsunuzdur ben pek itibar etmem ama bazıları ''Celal hocadan bile daha bilgili, bu zamana kadar dedikleri çıktı. İstanbul depremi hakkında dedikleri de çıkacak'' falan diyor. Eğer onun dediği gibi olursa zaten çok büyük tehlikeden kurtuluruz ama sanmıyorum. Dediği şey şuymuş Narsil hocam da yorumlayabilir.




    İstanbul'da 1766'da gerçekleşen büyük deprem sonrası; marmara fayı 4 ayrı hatta bölünmüştür. adalar, kumburgaz (silivri), tekirdağ ve düzce. bağımsız birer fay hattına dönüştükten sonra, bu dört hattan üçünde büyük depremler meydana gelmiştir. adalar fay hattı 1894'de, tekirdağ 1912'de ve düzce 1999'da kırılmıştır. bir fay hattının tekrar yoğun enerji biriktirip, 7 magnitude ve üzeri deprem üretmesi için minimum 200-250 senelik bir zaman dilimi gerektiği bir çok kez kanıtlanmıştır. dolayısı ile şu an deprem riski taşıyan tek nokta kumburgaz (silivri) fay hattıdır. burası 4 nokta içerisindeki en kısa olan hattır ve yine kendi içinde 2 ayrı hatta ayrılmaktadır. bu nedenle uzun zaman geçmiş dahi olsa, bu hattın üretebileceği maksimum deprem şiddetinin 6,5 - 6,7 bandını geçmesi ve 25 saniyeden fazla sürmesi mümkün değildir. ve bu deprem 10-15 seneden önce beklenmemektedir.

    Yakinen takip ediyorum Şener Üsumezsoy hocamızı 👍

    • Offizieller Beitrag

    Şener Üşümezsoy'u duymuşsunuzdur ben pek itibar etmem ama bazıları ''Celal hocadan bile daha bilgili, bu zamana kadar dedikleri çıktı. İstanbul depremi hakkında dedikleri de çıkacak'' falan diyor. Eğer onun dediği gibi olursa zaten çok büyük tehlikeden kurtuluruz ama sanmıyorum. Dediği şey şuymuş Narsil hocam da yorumlayabilir.




    İstanbul'da 1766'da gerçekleşen büyük deprem sonrası; marmara fayı 4 ayrı hatta bölünmüştür. adalar, kumburgaz (silivri), tekirdağ ve düzce. bağımsız birer fay hattına dönüştükten sonra, bu dört hattan üçünde büyük depremler meydana gelmiştir. adalar fay hattı 1894'de, tekirdağ 1912'de ve düzce 1999'da kırılmıştır. bir fay hattının tekrar yoğun enerji biriktirip, 7 magnitude ve üzeri deprem üretmesi için minimum 200-250 senelik bir zaman dilimi gerektiği bir çok kez kanıtlanmıştır. dolayısı ile şu an deprem riski taşıyan tek nokta kumburgaz (silivri) fay hattıdır. burası 4 nokta içerisindeki en kısa olan hattır ve yine kendi içinde 2 ayrı hatta ayrılmaktadır. bu nedenle uzun zaman geçmiş dahi olsa, bu hattın üretebileceği maksimum deprem şiddetinin 6,5 - 6,7 bandını geçmesi ve 25 saniyeden fazla sürmesi mümkün değildir. ve bu deprem 10-15 seneden önce beklenmemektedir.

    Hocam her bilim insanına saygım var ama tutmadıklarımdan kendisi. Basın seviyor böyle adamları:) 1894 için misal yoruma açık olsada 1912 depreminin tekirdağ açıklarına kadar kırılıp orta marmara segmentini sadece sismik boşlukta bırakıyor olduğu söylemine ben katılmıyorum. Keşke öyle olsa, hepimiz derin bir oh çekerdik. Yapılan birçok çalışmada 1766 depremlerini üreten fayların şuan deprem beklenen faylar olduğunu göstermekte. Cenk hocanın doğu marmara segmenti iddia ettiği gibi olmadığıını varsaysak bile 1766 segmentleri tekte kırılırsa 7.4 e kadar bir deprem üretirler. Bu sebeple Şener Üşümezsoy hocaya pek takılmıyorum dinlememde zaten.. Celal Şengör bile ki bence çok daha fazla akademik çalışması olan bir hoca, orada 6.5-6.7 olur demiyor.