Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu yanan kuyu arazi gözlemleri sırasında MTA tarafından raporlandı depremde yüzey kırığı gelişmezken özellikle Melen çayı civarında yanal yayılmalara bağlı yüzey yenilmeleri gelişmişdir.inSAR verilerindede yüzey kırığını simgeleyen bir deformasyon görünmüyor bu depremin verilen derinliğinin 10-19km doğru olduğunu gösterir ki Kaf ana hatları ile uyumludur.


    Gözlem 6: Yeşilova köyü, KAFZ’nun Karadere ve Düzce Segmentleri arasında bir fay kaması havza olarak tanımlanabilecek Gölyaka havzasının kapanan güneybatı köşesinde yer alır. Yeşilova köyünün yaklaşık 1 km doğu-güneydoğusunda, 2013 yılında 80 ya da 100 metre derinliğinde, tarımsal sulama amaçlı açılan bir kuyudan artezyen şeklinde sarımsı renkli, kükürt kokan, yanıcı özellikte gazlı su çıkmıştır (UTM WGS84 Koordinatlar: 36T, 332695D / 4520420K) (Şekil 4.11). Halen su çıkışı devam eden kuyu herhangi bir amaçla kullanılmamaktadır. Kuyu sahibinin yakınlarından edinilen bilgilere göre, gazlı su yakıldığında, söndürülmediği takdirde günlerce yanabilmektedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Enerji Hammadde Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığımız bu lokasyonla ilgili olarak bilgilendirilmiştir. Çıkan gaz ya da gazlar ile su içeriğinin tespit edilmesi amacıyla bölgeye bir mobil laboratuvar cihazının sevk edileceği öğrenilmiştir.




    https://www.mta.gov.tr/v3.0/sayfalar/bilgi-merkezi/deprem/pdf/23.11.2022_Duzce_Golyaka.pdf

  • PergamoN Hocam 2 sorum var cevaplarsanız çok sevinirim

    1-Beklenen İstanbul Depremi Hangi Fay Bölgesinde Olacak Adalar Segmenti mi Orta Marmara Mı Şarköy Tarafımı

    2- Hangi Segment Nasıl Bir Uzunlukta Kırılırsa Min-Max Büyüklük Kaç Olur

    Teşekkür Ederim Şimdiden

    Not = Güney Marmara Fay Hattı da Küçümsenmiyecek Deniliyor Düşünceleriniz

    La Galibe İllallah

    • Offizieller Beitrag

    Şu beklenen depreme sadece İstanbul depremi demekten vazgeçelim. Marmara denizi içerisinde 7 ve üzerindeki depremler başta istanbul olmak üzere, izmit, yalova, bursa, balıkesir, çanakkale ve tekirdağ illerinde etkili olacak.


    Bu çıkan gazda tahminimce SO2 dir. Su birikintisinin pH'ına baktıklarında asidik olduğunu göreceklerdir.

  • Şu beklenen depreme sadece İstanbul depremi demekten vazgeçelim. Marmara denizi içerisinde 7 ve üzerindeki depremler başta istanbul olmak üzere, izmit, yalova, bursa, balıkesir, çanakkale ve tekirdağ illerinde etkili olacak.

    Hocam İstanbul tek başına bir ülke gibi. Tek başına İstanbul tüm Türkiye'ye yeter ama İstanbul gitti mi kim kurtaracak orası muamma.

    • Offizieller Beitrag

    Hocam İstanbul tek başına bir ülke gibi. Tek başına İstanbul tüm Türkiye'ye yeter ama İstanbul gitti mi kim kurtaracak orası muamma.

    öyle tabi ama izmit, bursa, tekirdağ sanayi merkezli iller dolayısıyla insan sayısı olarak değil ama ekonomik etkileri büyük olacak. Ayrıca bursa ve yalova özelinde berbat bir zemin söz konusu ivmeler istanbul'un kuzeyinde hissedildiğinden daha fazla bile olabilecek buda ağır yıkım demek..

  • Hardy55 daha önceki yazılarımı takip etmeyen arkadaşlar konunun uzmanı olduğumu sanabilir, öncelikle böyle birşey söz konusu değil tamamen amatör olarak ilgileniyorum ilgi alanım olduğu için sadece ülkemiz depremlerini değil başka bölgelerdeki depremlerinde yerli/yabancı sayısız makalesini okudum,okuyorum.


    Sorduğun soruların cevabı şahsım adına bende yok, yine makalelere dayanarak kendi yorumumu katacak olursam Marmara denizi içindeki segmentler için farklı model ve görüşler mevcut.


    Fayları en fazla sismik kesit verisiyle güncel olarak haritalayan tek çalışma Yaltırak ve ekibinde tabi bunların hepsi aktif fay olmayabilir sismik kesitde faylar gözüküyor ama deniz altında olduğu için en son ne zaman deprem üretti gibi veriler çok kısıtlı Sarıyla işaretlenen faylar Yaltırak tarafından belirtilen ana yapılar;

    a Fault map of the Sea of Marmara region after Yaltırak (2002). The... |  Download Scientific Diagram


    Yine bu fayların tarihsel depremlerle ilişkilendirilmesi son hali en alttaki;

    Uzunluklar : 1766b 40km, 1766a 75km , 1754 40km , 1509 95km Yaltırağın beklentisi sırasıyla 7.2M-7.4M-7.2M-7.6M Herhangi biri gerçekleşebilir ama öncelik Doğu marmara (1509) fayında. Silivri sırtındaki 2019 5.8Mw Depremi baskın ters bileşini olan doğrultu atımlı faylanma vermişdi , haritalanan fayın uzunluğu ve odak mekanizması çözümü bu depremle fayların geçerliliğini doğruladı.Diğer çalışmalarda ve MTA'da bu faylar mevcut değil.

    1509 segmenti 1754 segmentini diğer haritalarda göremezsiniz.

    130592-72ace651588142c0-png


    Aletsel dönem depremselliklerinden yola çıkarak Ramazan hocanın görüşleri;

    Son 4 yılda büyüklükleri 2.0 ile 5.8 aralığında olmuş depremlerin dağılımlarına bakalım: Sismisite dağılımı bize ne söylüyor?

    Bildiğiniz üzere ana şok olmadan birkaç yıl-birkaç on yıl önce, segmentlerin uç kısımları ya da komşu deformasyon bölgeleri yoğun bir sismisite gösterirken, segmentin ana gövdesi son derece suskun kalır.

    Orta Marmara Çukurluğu ile Çınarcık Çukurluğu arasında kalan yaklaşık 70 km uzanluktaki Orta Marmara Sırtı parçasında bir boşluk varken, uçlarında yoğun deprem etkinliği var.
    -Bu parçada en son 256 yıl önce 22.05.1766 depremi (M 7.2 ??) oldu.Bu parçada bir de 268 yıl önce olmuş 1754 depremi var.

    -1754 ve 1766a depremleri Orta Marmara Sırtı parçasının iki şoklu (1754 ve 22.05.1766) iki parçalı kırılma davranışı göstermiş olabileceği olasılığını düşündürmektedir.

    Tekirdağ Çukurluğu ile Orta Marmara Çukurluğu arasında, 40 km uzunluktaki batı Marmara segmentinde (2) 05.08.1766 (M7.0) depremi oldu

    - 17 Ağustos 1999 deprem kırığı batısında, Çınarcık Çukurluğu'nun güneyini izleyen GB'ya doğru uzanan hat (3) boyunca yoğun sismisite var.

    Yani Yalova-Çınarcık-Esenköy'ü izleyen kırıklar boyunca yoğun deprem etkinliği gözleniyor. Ancak Çınarcık Çukurluğu güneyini izleyen fay boyunca 59 yıl önce 1963 depremi oldu.

    -En son 603 yıl önce 1419 depreminin olduğu Gemlik parçasının (4) uçlarında da yoğun deprem etkinliği görülmektedir. -Bu nedenle Gemlik parçası da çok yakından izlenmelidir.
    Özetle; en son 256 ve 268 yıl önce olan 1754, 22.05.1766 ve 05.08.1766 depremleri üreten Orta Marmara Sırtı ve Batı Marmara parçalarının kısa süre aralıklarla üç şoklu ve üç parçalı kırılma davranışı gösterdiğine işaret etmektedir.

    1509 depremi bu iki segmenti tek parçalı olarak kırmış bir deprem olabilir.
    -Bir başka açıklama ile 1509 depreminden 245 ve 257 yılı sonra olmuş 1754, 1766a, 1766b depremleri 1509 depreminin üç parçalı ve üç şoklu kırılmış depremler olma olasılığı yüksek gibi görünmektedir.Buradan hareketle önemli olan Orta ve Batı Marmara parçalarının

    a) 1509 depremi gibi tek parçalı ve tek şoklu mu? (M 7.6)
    b) veya 1754, 1766a, 1766b (7.0=<M=<7.2) depremleri gibi kısa aralıklarla üç parçalı ve üç şoklu depremler şeklinde mi davranış göstereceği konusu, Bu iki farklı deprem davranışına göre hasar ve can kayıpları çok farklı olacaktır. -Bu iki olasılığa göre senaryolar yapılmalı, acilen gerekli önlemler alınmalı, deprem-ler yıkmadan önce, depreme dirençsiz binalar ivedilikle yıkılmalıdır..-Deprem(ler)in şakası olmaz.

    Image


    Image

    Diğer çalışmaların geneli Batı Marmara (Tekirdağ) fayının Ganos fayı ile birlikte birlikte kırıldığı yönünde bu kesimde o yüzden deprem riski düşük deselerde aletsel dönem depremselliği bunun doğrulunu sorgulatıyor.. Orta çukurlukta tek bir deprem 7.2-7.4M bekliyorlar bu görüşe 180km Boydan boya (8.0M )kırılırdan düştüler.Daha az depremselliğe bağlı fayın kilitli olduğunu söylüyorlar.


    1766a-1766b depremlerinin hasar dağılımı benzer muhtemelen aynı büyüklükte depremler Yaltırak bu depremlerin hepsinin ayrı faylar tarafından üretildiğini savunurken Ramazan hocanın görüşü gibi parçalı kırılmaya işaret eden görüşlerde mevcut.


    1509 Segmenti doğu Marmara fayı, Yaltırağın haritasında olduğu gibi 95km uzunluğunda mevcutsa ve aktifse bu 4 depremin ayrı faylar tarafından üretildiği tartışmaya kapanır. 1509 segmenti sadece Yaltırağın haritasında mevcut olduğu ve fayın aktifliği tartışmalı olduğu için Tek-Parçalı kırılma davranışı'da göz ardı edilemez ama bu fayların geometrisi gereği bu fayların tek bir deprem tarafından kırılması zor görünüyor.Bağımsız depremler olma ihtimali çok yüksek ve yine Yaltırağı haklı çıkarır.


    Kaf güney kolunun davranışı, Kuzey kola göre çok daha düzensiz kayma hızıda çok daha düşük yinede Son deprem tarihleri baz alındığında Gevye-Mekece-İznik- Gemlik hattının 150km uzunluğunda en az 3 ayrı segment tarafından ayrıldığıda düşünüldüğünde bu parçaların birer sismik boşluk konumunda olduğu söylenebilir uzunlukları ve kayma hızına bağlı biriken atım miktarları dikkate alındığında ortalama 7.0M civarında deprem üretme potansiyelleri mevcut.

    Image

    • Offizieller Beitrag

    Bu arada bende görüşümü söyleyeyim, depremler benimde ilgi alanım ama akademisyen olduğum ve farklı alanda olduğum için her dakika eğilemediğim bir konu. PergamoN saolsun hem makale konusunda hem de bilgi konusunda gayet iyi, benimde bilmediklerim konusunda sayesinde öğreniyorum, bilmeyenlerde öğreniyor..


    Tarih büyüklük ve nerede olacağı konusu elbette bilinmiyor ancak bildiklerimiz var en azından ister Doğu marmara segmenti kırılsın ister 1766a-b fayları kırılsın, 7.2-7.6 Ms arasında en az 1 tane ve ortalama 40s ve üzerinde bir deprem bizi bekliyor. Farklı bilim insanlarının açıklamaları mevcut bunda en önemli etken fay segmentlerinin deniz altında olması ve yeterince araştırılmamış olması. Özellikle 99 depreminden sonra birden fazla sismik gemi ile araştırmalar yapılsa da tam netlik kazandırılmayan yerler var. Örneğin 1754 depremi ki 7 civarı olduğu düşülüyor, hemen 12 yıl sonrasında bir 7 üzeri deprem daha gerçekleşiyor. Bu durum Cenk hocanın teorisini kuvvetlendiren bir olay. Asıl tehlike diye adlandırdığı Cenk hocanın doğu marmara segmenti ancak bu konuda da kendisi yalnız gibi, Son yıllarda sahada ciddi uluslararası çalışmaları olması, özellikle saha çalışmalarını teorik verilerle desteklemesi hocanın fay haritalarının daha doğru olduğu kanısına ulaştırıyor. Pergamonun dediği gibi son silivri depreminin olduğu tali fay sadece hocanın haritasında var, buda onu bir kez daha doğruluyor. Ancak doğu marmara segmenti için tarihsel deprem dizisi ve yaptığı teorik modeller dışında (birde 7-8 yıl evvel bu fayın batı ucunda gerçekleşen deprem yoğunluğu) daha net kanıtlar yok. Bu konuda geçenlerde bir ileti yazmıştım. Marmara denizi içerisinde oluşacak deprem(ler) sonrasında kesin olmayan veya öngörüde bulunan bilgilerin kanıtları ortaya çıkacak herşey netleşecek, ancak bizler depremi yaşamış ve acı dersler almış olacağız.


    Konuyu okuyan arkadaşlar için evet depremi bizim gerçeğimiz, büyük deprem olacak diye panik yapıp kendinizi mental açıdan zora sokmayın. Ölüm sadece depremle gelmiyor, dolayısıyla hayatımıza devam edeceğiz. Kendimizce önlemlerimizi yettiği kadar alacağız, sonrasında ise kadere boyun eğmekten başka çaremiz yok. Yapılacak önemli revizyonların planların imarlaşmanın yeri bizler değiliz devleti yönetenler bölgede görev yapan kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan makam görevlileri.. Bu konuda deprem olmayan hergün kazanç mantığıyla hareket edilip çok önemli önlemlerin alınması şart, Umarım ülkemizin kaldıramayacağı büyük bir afete dönüşmez ve yaralarımızı sarabilir bir senaryo ile depremi atlatırız..

  • PergamoN eline sağlık bence bu son iletini ara ara güncel diyerek paylaş tekrar tekrar millet aramasın:):)

    Bu ülkenin depremselliği o kadar yüksek ki farklı bölgelerdeki sismik riskler hakkında çoğu kişinin haberi veya bilgisi yok mesela geçen gün ki Adalar-Gemlik'de gerçekleşen 1.0-2.0 arasındaki birkaç depremler hemen paylaşılırken Afyonkarahisar'da yarım saatlik süre içinde meydana gelen 7-8 adet mikrodeprem görmezden gelindi halbu ki bu kesimde bir sismik boşluk Sultandağı/Akşehir fay zonu 60-90Km uzunlukta olup, en az 5 ya da 6 ayrı fay parçasından oluşmaktadır. 26 Eylül 1921 Doğanhisar/Ilgın depremiyle başlayan seri en son 3 Şubat 2002 Eber/Çay depremleriyle son buldu.Yakın gelicekte ise Çay'ın batısı (Maltepe batısı ,Çobanlar güneyi) kalan parçasındada benzer büyülükde bir deprem olma olasılığı yüksekdir. 1900-2002 arasındaki bu seri tamamlandıkdan sonra bir sonra ki depremleri 500-1000 yıl sonra gerçekleşecek bu segmentlerin kayma hızları 0.1-0.2mm/yıl. arasında değişiyor.


    Tabi risk büyüklük bakımından diğer bölgelere göre daha az olsada 2002 depremlerinde fayın kayan kuzey bloğu üzerine yapılan yerleşim yerleri ciddi yıkıldı.

    Normal şartlarda 6 ve üzerindeki depremler bu ülkede can kaybına neden oluyor ,kırsal kesimlerde yerleşim yerlerine yakın gerçekleşen depremlerde bu 5.4-5.5m'ye kadar düşüyor.Düzce depreminde ( 6.0) yıkımın bu ivme değerlerinde bu denli düşük kalmasının sebebi 99 sonrası yapılan yapıların kalitesidir çoğu yeniden hafif-orta hasar gördü tabi ne yazıkki.

    118294-377ccb-png



  • Gölyaka'daki depremin Düzce merkez ile Gölyaka'yı birbirinden 20 cm uzaklaştırdığı ile ilgili bir video izledim az önce PergamoN hocam. Bu doğru mudur gerçekten?

    Videoyu görmedim ama depremler jeolojik oluşumların başlıca nedenidir.(Dağ,Göl vb.) tektonik hareketler sonrası meydana gelen yapılardır tabi bunların oluşumu çok uzun yıllara dayanıyor atım miktarı dediğimiz yüzeyde oluşan yüzey kırıkları özellikle büyük depremlerden sonra uydu görüntüleride dahil yerin yer değişimi izlenebiliyor.


    Sol yanal atımlı doğrultu atımlı faylanma hareketi 7.1M;

    yine Ermenistan depremi 6.9Mw (7.1Ms) Bindirme fayına bağlı oluşan yüzey kırığı 1.6Metrelik yükselti ,Doğu anadoludaki dağların oluşum sebebi bindirme faylarına bağlı gelişen bu yer hareketidir.


    pasted-from-clipboard.jpg


    Düzce depreminde maksimum atım 46cm derinde kaldı yüzeyde gelişen bir kırık mevcut değil böyle birşey söz konusuysa bile bunu doğrulayacak veriyi görmem lazım videoyu atarsan daha iyi olur.


    Image

  • follower81 doğrudur insar verilerinde deformasyon görülüyor ama doğrultu atımlı faya ait bir deformasyon değil bu, Gölyaka batısında-kuzeybatısında yüzeyde Düşey/Dikey deformasyonlar etkin muhtemelen odak çözümündeki ters bileşenden kaynaklanıyor. Düzce depreminin (6.0M) bazı çözümlerinde GD'dan KB'ya doğru bindiren ters bileşen bulunuyor. 20cm gibi bir uzaklaşma söz konusu değil ve odak çözümleri sağ yanal doğrultu atımlı ,yüzeyde özellikle doğrultu atımlı faya ait belirgin bir bir deformasyon yokken odak çözümlerinden bağımsız sol yanal bir hareketden bahsedilemez.

    Image

  • Bu arada bugun Ege Denizinde Yunanistan da olan depremler korkutucu değil mi PergamoN bu kadar aktivite orta ya da büyük bir depreme hazırlık yapıyor diyebilir miyiz?

    Ege denizi depremleri genelde deprem dizileri şeklinde gerçekleşiyor buna İzmir tarafı (Karaburun,Çeşme) açıkları dahil.Bugün ki +4'lük depremler Kaf'ın güney kolunun kestiği Skyros havzasında sağ yanal doğrultu atımlı odak çözümü veren depremler şeklinde gelişti (3'lüklerin bazıları normal faylanma veriyor olabilir) çünkü havzayı sınırlayan yapılar normal fay. Tabi bu harita ayrıntılı değil ,genel tektonik yapıları gösteriyor havzayı kesen segmentin özelliklerini bilmeden olası riskden bahsedemeyiz bunun bilgiside bende mevcut değil.Kuzey kolun kestiği kuzey ege çukurluğunun yapıları ve depremselliği daha iyi biliniyor.

    Interaction between trench retreat and Anatolian escape as recorded by  neogene basins in the northern Aegean Sea - ScienceDirect

    Skyros'u KB/GD yönlü kesen fay üzerinde 2001'de 6.5Mw'lik deprem meydana geldi. Ege denizinde her an 6.0-6.5 arasında deprem meydana gelebilir.Dünyada en fazla deprem yaşanılan yerlerden biri sismisitesi çok yüksek.


    1194187.MT.jpg

    1194217.MT.jpg

    Kandilli episantrları hatalı muhtemelen odak mekanizmasındaki yön değişimlerini fayın bu kesimde kıvrılmaya başlandığına yorumlanabilir.

    Bu yüzden depremlerin odak çözümüyle uyumlu, bir hat üzerinde sıralanması daha mantıklı emsc ve afad'daki gibi.

  • Bu arada bugun Ege Denizinde Yunanistan da olan depremler korkutucu değil mi PergamoN bu kadar aktivite orta ya da büyük bir depreme hazırlık yapıyor diyebilir miyiz?

    Atina'da sağlam bir deprem olmuş.