Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Capt. Sezer şuan için normal, dağılımda ve büyüklüklerde anormal bir durum yok, tabi ne getireceğini bilemiyoruz bölgede aletsel ve tarihsel dönemde M>7 depremler mevcut biraz daha izlemekde fayda var. Kuzey ege çukurluğu ,marmara denizi gibi karışık bir bölge sadece kaf tarafından denetlenmiyor kuzey güney yönlü açılma sistemi içinde bu yüzden doğrultu atımlı faylanmadan ziyade normal faylanma depremleride görülebiliyor.

    canbayrock işaretli bölgede risk biraz daha düşük son deprem tarihlerini bende bilmiyorum ama aletsel dönemde yakın civarlarda 2 tane M>7 deprem mevcut,yine aynı bölge 2014 Gökçeada açıkları depremi tarafından 5-10dakika sonra tetiklenip 5 ve 4’lük depremler üretmiştir.

    Gökçeada depremi kırığı 100km civarında olup düşük atım yaptığı için depremin büyüklüğü 6.9 civarında kalmıştır (atım 1 metre civarı) yoksa o depremin büyüklüğü 7.2-7.3’leri görebilirdi USGS ilk olarak 7.2 geçmişti zaten sonradan revize edildi.

    o bölgede bir stres artışı zaten 2014’de olmuştu gece gerçekleşen deprem gibi ikincil kırıklarda 5’lik deprem üretebileceği gibi ana faylanmalarda 6.5/7.2 arası depremlerde üretebilir. Tarihi tam hatırlamamakla birlikte 497 yada 467 olması lazım heredot’un bahsettiği bir tsunami mevcut bölgede.

    1900-2020 arası M>6 depremeler (AFAD)


    (Gökçeada depremi tüme ege ve marmara bölgesinden hissedilmiştir.)

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Pergamon hocam 2 sorum var. bu deprem olan yerler Kaf' ın bati ucumu yoksa ayri bir fay mi ?


    Birde sarkoy ve tekirdag ustunde 6 ve 7 buyuklugundeki depremler karada mi oldu ? Biri 1912 depremi sanirim ?

  • Pergamon hocam 2 sorum var. bu deprem olan yerler Kaf' ın bati ucumu yoksa ayri bir fay mi ?


    Birde sarkoy ve tekirdag ustunde 6 ve 7 buyuklugundeki depremler karada mi oldu ? Biri 1912 depremi sanirim ?

    Hocam KAF Mürefte-Şarköy hattını paralel kestikten sonra Saros körfezine giriyor ve oradan devam ediyor, KAF ın en batı ucu olarak kabul edilebilir belkide ayrı fay değil..


    1912 de ki deprem Ganos fayı dediğimiz fay üzerinde oldu 7.2 büyüklüğünde idi. Ve fayın bir ucu saros körfezi ortalarına diğer ucuda tekirdağ açıklarına kadardır.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Pergamon hocam 2 sorum var. bu deprem olan yerler Kaf' ın bati ucumu yoksa ayri bir fay mi ?


    Birde sarkoy ve tekirdag ustunde 6 ve 7 buyuklugundeki depremler karada mi oldu ? Biri 1912 depremi sanirim ?

    Kaf’ı bir bütün olarak düşünmemek lazım aynı sistem farklı bölümlere (segmentlere) ayrılmış durumda ,sistemin genel adına kaf diyoruz ama tehlike parametreleri aynı değil kuzey ege çukurluğunun bir bölümüde kaf sistemi etkisi altında doğrultu atım yapıyor bu yüzden kaf’ın batı ucu/batı kolu gibi isimler verilebilir.

    Şarköy deprem episantrları karada baz alınıyor öyle kaydedilmiş 7.2/6.8/6.3 olmak üzere etkili 3 deprem mevcut (1912).

    Edit: şuan meydana gelen depremler ana fayı dik kesen ikincil faylarda snistral (sol yanal atım yapan) meydana geliyor,ana faylanmada bir hareket yok şimdilik.

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Code
    2020.09.30 07:19:50  38.0372   34.0613        5.0      -.-  3.7  3.7   OBRUK-BOR (NIGDE)                                 İlksel
    2020.09.30 07:15:34  38.0348   34.0698        5.0      -.-  4.0  4.2   KECIKALESI-ALTUNHISAR (NIGDE)                     İlksel
  • İmparatorluk Fayı'nı San Andreas'a bağlayan bir fay kuşağı olan Brawley Sismik Bölgesi'nde güçlü bir sismik sürü devam ediyor. Bölgenin, belki de faylara sızan sıvılar tarafından tetiklenen bir sürü geçmişi vardır. Şimdiye kadar beş M≥4 şoku meydana geldi.

    (Bölge bu yıl 3.kez deprem fırtınası yaşıyor brawley sismik bölgesinin geçmişte yaşadığı en büyük deprem 5.8Mw ) risk imparatorluk ve san andreas’da 2 bölgenin arasında ciddi şekilde devam ediyor son yılların en etkili deprem fırtınası.

  • Westmoreland deprem kümesinin ilerleme potansiyelini belki de yükseltmek. Bu çizginin eğimi, günde ~ 15 km ile kuzeye doğru bir ilerleme olduğunu gösterir.

    forum.havaforum.com/attachment/104919/


    USGS deprem fırtınası için bazı senaryo tahminleri yayınladı;


    Önümüzdeki hafta içinde bu senaryolardan sadece biri gerçekleşecek. Bu senaryolar arasında İmparatorluk ve San Andreas Faylarının içinde ve dışında deprem olasılığı bulunmaktadır.

    1. Birinci Senaryo (Büyük olasılıkla): Depremler devam ediyor, muhtemelen 5.4 büyüklüğündeki depremler de dahil.

    En olası senaryo, sürüdeki deprem oranının önümüzdeki 7 gün içinde azalacağıdır. Özellikle zayıf yapılarda yerel hasara neden olabilecek bazı ek orta büyüklükte depremler (M4.5 ila 5.4) meydana gelebilir. Daha küçük büyüklükteki depremler (M3.0 +) merkez üslerine yakın insanlar tarafından hissedilebilir.

    2. Senaryo İki (Daha az olası): Önümüzdeki 7 gün içinde daha büyük bir deprem (5.5 ila 6.9 büyüklüğünde) meydana gelebilir.

    Daha az olası bir senaryo, biraz daha büyük bir depremin meydana gelebileceğidir (M6.9'a kadar). Bu büyüklükteki depremler, halihazırda meydana gelen depremlere yakın bölgede hasara neden olabilir ve bunu, günlük daha küçük depremlerin sayısını artıracak artçı sarsıntılar izler. Bu senaryo, bölgedeki önceki bir sürüde meydana geldi - 1981'de, bu bölgedeki bir sürü 5,8 büyüklüğünde bir deprem içerdiğinde.

    3. Senaryo Üç (En Az Olasılıkla): Önümüzdeki 7 gün içinde çok daha büyük bir deprem (7 büyüklüğünde veya daha yüksek) meydana gelebilir.

    Önceki iki senaryoya kıyasla çok daha az olası bir senaryo, devam eden sürünün 30 Eylül'de meydana gelen M4.9'dan (yani M7.0 ve üzeri) önemli ölçüde daha büyük bir depremi tetikleyebileceğidir. Bu çok küçük bir olasılık olsa da, böyle bir deprem meydana gelirse, çevredeki topluluklar üzerinde ciddi etkileri olacak ve bunu, günde daha küçük depremlerin sayısını artıracak artçı sarsıntılar izleyecektir.

  • keşke bizde de böyle ihtimal oranları verilerek deprem senaryoları oluşturulsa örneğin 26 eylül 2019 da olan silivri depreminde yapsalardı iyi olurdu mesela