Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Depremin hala ne zaman olabileceği ile ilgilenmek çok boş geliyor. Diyelim ki Aralık olmadan bir deprem olacak diyen bir tez ya da bir teknoloji gelişti. Ne yapacağız 6 aylığına bir yere mi gideceğiz. Maddi durumu iyi olanlar hadi yaptı diyelim. Kalan milyonlar ne yapacak. Depreme hazır olmadığımızı bilerek yaşıyoruz. Ve böyle de devam edecek. Pandemi de bile sınavı halk olarak geçemedik. O felaket günü elbet gelecek ve gelecek nesil bile umurumuzda değil...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Depremin hala ne zaman olabileceği ile ilgilenmek çok boş geliyor. Diyelim ki Aralık olmadan bir deprem olacak diyen bir tez ya da bir teknoloji gelişti. Ne yapacağız 6 aylığına bir yere mi gideceğiz. Maddi durumu iyi olanlar hadi yaptı diyelim. Kalan milyonlar ne yapacak. Depreme hazır olmadığımızı bilerek yaşıyoruz. Ve böyle de devam edecek. Pandemi de bile sınavı halk olarak geçemedik. O felaket günü elbet gelecek ve gelecek nesil bile umurumuzda değil...

    Çok haklı bir durum. Ben evime,zeminime güvenmiyorum. Ev 90'lı yıllarda yapılmış. 99 depreminde bir etki var zaten. Açıkçası ölümü bekliyorum. Kaderimizde ne varsa o. Deprem çantası hariç hiçbir önlemim yok. 3 tane kırılması beklenen segment var. Mesela 2 gün,1 hafta ara ile kırıldı diyelim 1 tanesinden kurtulur, ikinciyi kaldıramaz evim. O yüzden elden bir şey gelmiyor. Ev fiyatları çok uçuk insan taşınamaz,edemez de. Bu önlemler 99 depreminden sonra hemen akabinde alınsaydı 21 senede şuan marmara bölgesi yenilenmiş olurdu. 99 depremi bir haberciydi. Eylül Silivri depremi bir sinyal oldu. Herkes unuttu o depremi de. Sözde önlemler alınacaktı hızlı bir şekilde. O Marmara depremi olunca,marmara bölgesi iflas edince ülkenin durumunu göreceğiz. Ekonomik,maddi ve manevi, can kayıpları vb çok çok büyük etkileyecek. Kaç senede toplar ülke allah bilir. İşimiz çok zor. Korkuyla yaşıyoruz artık nereye kadar ben de pes ettim. Eylül Silivri depreminden sonra geceleri hep geç yattım gece depreme yakalanırsak ailemi uyandırayım, hepsini içeri toplayım güvenli hale gelsinler diye. Psikolojik olarak çok çökertiyor. Ama ailelerde suç var. Bizim evde bir sürü dolap, gardırop var. Sabitleyelim desem de umursayan yok. Ailelere zamanında deprem bilinci aşılanmamış. Birde 99 depremini baya şiddetli yaşadıklarını hâlde yani bilmiyorum ne yapacağız böyle.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • @4 Şubat Hocam sanırım yanlış anlaşılmış ben kendim deprem ne zaman olacak diye araştırmadım bilime inanan bir insanım, sadece dün twitterda gezerken ay tutulması sebebi ile ana sayfada karşıma çıktı bir bakayım dedim, yoksa depremin ne zaman olacağını bilmenin mümkün olmadığını bende biliyorum, bu arada benim oturduğum binada eski bir bina depreme dayanır dayanmaz bilmiyorum sura16 bende sizin gibi hocam hep geç yatarım, ve her zaman şuna dua ederim bu deprem olacak olacak ama inşallah herkes ailesiyle olduğu bir pazar günü ve gündüz gözü ile olur, gece herşey çok daha kötü oluyor...

    YAŞAYANLAR, ÖLÜLER BİRDE DENİZCİLER VARDIR.

  • Valla 2020 sağ çıkarsam adak keseceğim zaten.

    Dünya değişmedikçe, insanlar akıllı ahlaklı yaşamadıkça 2021, 2022... 2020'den farklı olmayacaktır diye düşünüyorum.Hatta daha kötü geçmeleri kuvvetle muhtemel. Dünyanın her yerinden gelen bu kadar felaket haberi normal değil. Bunlar adeta değişmeye sürüklüyor dünyayı. Yani demek istediğim şu ki bu gidişat değişmezse adakların ardı arkası kesilmez.

  • 99 Gölcük depremini yaşadım , evim gölcüğe 15 km yakınında ,gölcük o depremle yerle bir oldu,gölcükte yaşayan akrabalarım vefat etti , ama yıkılmayan ev sayısı da çok fazla ,Örneğin şuan yaşadığım ev 99 gölcük depremini ve 99 düzce depremlerini yaşadı ve gölcük 15 km kadar yakınımda ,yani her depremde tüm evler yıkılacak vs vs gibi birşey yok ,2 büyük deprem yaşadığım evimde gelecek marmara depremlerini de yaşayacağım nasip olursa ..Evim 1985 tarihli 35 yaşında ,zemin iyiyse kullanılan malzeme iyiyse yıkılmaz,Özellikle son günlerde İstanbul eksenli yapılan deprem tahminleri tsunami uyarıları felan insanlara korku pompalıyorlar ,çaresiz vatandaş napsın ,Allah yardımcımız olsun

  • İnsan nüfusu daha fazla artmamalı işin gerçeği artık insan varlığı dünyaya da yük haline geldi ve en önemlisi insan artık kendi kendini yaşayamaz hale dönüştürmeye başladı her şeyi tükettik. Hem de umarsızca tükettik. Sadece dünyanın doğal kaynaklarını talan etmekle kalmadık kendi değerlerimizi de talan ettik. Yok edilmeyi çoktan hak etmiş bir varlıktır insanoğlu kimse kusura bakmasın. Ve gezegen bunu bir şekilde yapacaktır ve yine insan eliyle olacaktır bu. Haşa Allah ya da Tanrı ya da yaratıcı artık kim nasıl nitelendiriyorsa hepsi aynı yola çıkar O kimseye zulmetmez. İnsanoğlu kendi sonunu kendi hazırlıyor. Dolayısıyla mesele 2020 meselesi değil bilmiyorum farkında mısınız ama şöyle bir en azından son 5 yıla 10 yıla bakalım gelen her yılın aslında hiç de iyi olmadığı tabir caizse gelenin gideni arattığı görülüyor. Bende Balkanlar arkadaşımıza katılıyorum. İnsan zihinsel bir devrim yapmak zorunda. Yoksa hiçbir şeyin çözümü olmayacak. Moderatörlerimiz kusuruma bakmasınlar biraz konu dışı gibi olmuş olabilir ama aslında tüm bu söylediklerim afetlerle de ilişkilendirilebilir.

  • Beklenen büyük İstanbul depremi ile alakalı ekşi sözlükte çok güzel bilgilendirici yazılar mevcut. Herkesin okumasını tavsiye ederim. Şahsen ben de artık korkmaya başladım. Eylül ayında yaşadığımız 5.8'lik depremin, büyük depremin süresini kısalttığını ve artık sürecin sonuna geldiğimizi düşünmeye başladım. 99 depreminden beri uzmanlar İstanbul'da büyük bir deprem bekliyor. Çünkü kuzey anadolu fay hattının üzerindeki deprem fırtınası, yıllar içinde gerçekleşen depremler ile bir tren gibi ilerledi. Şimdi ise marmara denizine geldi çattı. Aradan da 20 yıl geçti ve pek de bir zamanın kalmadığını söyleyen uzman sayısı çok fazla. Keşke bir iki tahmincinin dediği gibi en fazla 6.5 büyüklüğünde olsa. Keşke 2045 yılına kadar olmayacak olsa. Bunlara inanmayı o kadar çok istiyorum ki. Ama genel görüş, en az 7.2 büyüklüğünde gerçekleşecek olması ve zamanın sonlarına yaklaştığımız görüşü.


    Binamız 1990 yapımı, o zamanın yapısı ve malzeme kalitesi artık ne kadar iyidir bilemiyorum. Bu depremde sağ kalır mıyız, tamamen durumumuz Allah'a emanet. Maddi gücümüz de yok, başka bir yere taşınamıyoruz. Resmen felaketi bekliyoruz ve İstanbulluların da birçoğunun umrunda değil. Dua etmekten başka bir şey elimden pek gelmiyor. Ama kış gelmesin diye dua etsen ne fayda, o kış elbette yine gelecek. Off içimi dökmek istedim, kusura bakmayın.

  • Burda suclar silsilesi var. Devlette suclu halkta. Halk kismina gelirsek bizim burda eski bina ort. 100 m2 350-400 bin lira. Ben bu evimi satip beylikduzu tarafindan hatta daha ucuza yeni daire alabilirim. Bunu yapmayarak bir nevi olum fermanimi kendim imzaliyorum. Karsi komsum kiraci. Eski binada oturuyor. Buradan ev kiralayacagina beylikduzunden kirala yada buradan yeni binadan kirala.


    Devlet hastaneleri belediye binalarini okullari vs yeniledi. Toki birtakim guzel islerde yapti. Ancak sehir iclerinde bulunan eski binalar icin birsey yapmadi. Halk kendisi muteahhite vererek bir sekilde cozmeye calisiyor. Buyuk istanbul depremi atiyorum 2002 de olsaydi daha fazla olum olabilirdi. Suan daha az olacagini dusunuyorum. Surec ne kadar uzarsa bizim icin okadar iyi. Suan benim bulundugum mahallede 3 tane eski bina yikildi. Yenisi yapiliyor. Bu bile iyi birsey en azindan bu evler artik bi surpriz olmazsa yikilmayacak. Can kaybi daha az olacak.


    Allah gecinden ve en hazirlikli zamanimizda versin.

  • Ross S.Stein,Aykut Barka,James H. Dieterich

    3 Mart 1997’de yayınlanan o meşhur makale;


    https://web.itu.edu.tr/~barka/pubs/anatolia/anatolia.html


    10 M ≥ 6.7 depremleri 1939-1992 yılları arasında Kuzey Anadolu fayının (Türkiye) 1000 km'sini delip geçerek bir büyük şokun bir sonrakinin nasıl kurulduğunu incelemek için eşsiz bir fırsat sağladı. Harita boyunca yüzey kayması ve hata geometrisini, dizi boyunca stres transferini çıkarmak için kullanıyoruz. Coulomb başarısızlık stresindeki değişikliğin hesaplanması, 10 rüptürden dokuzu, 3-30 yıl boyunca seküler strese eşdeğer olan önceki şoklar, tipik olarak 1–10 bar ile başarısızlığa daha yakın hale getirildiğini ortaya koymaktadır. Hesaplanan stres değişikliklerini, ani gerilim değişikliklerinin hem kalıcı hem de geçici etkilerini içeren bir deprem-çekirdeklenme kurucu ilişkisi kullanarak deprem olasılık kazanımlarına dönüştürüyoruz. Stres değişikliklerinin geçici etkileri, Anadolu dizisindeki tetikleme ve müteakip kopma şokları arasındaki ortalama 10 yıllık dönemde baskındır. Stres değişiklikleri, her olaydan sonraki on yıl boyunca net deprem olasılığında ortalama üç kat kazanç sağlar. Günümüzde fay boyunca birkaç izole bölgede stresin yüksek olduğu hesaplanmıştır. Önümüzdeki 30 yıl boyunca, Ercinzan'ın büyük doğu merkezinin doğusunda M ≥ 6.7 deprem olasılığının yüzde 15, batıdaki batı liman kenti İzmit'in güneyinde büyük bir olay için yüzde 12 olasılık olacağını tahmin ediyoruz. Bu tür strese dayalı olasılık hesaplamaları, başka bir yerde deprem tehlikelerini değerlendirmek ve güncellemek için yararlı olabilir.


    O zaman için daha yüksek ihtimal verdikleri,Erzincan’ın doğusundaki olası deprem hala gerçekleşmezken (1997+30=2027) İzmit depremi sonrası marmara denizi içindeki faylar için verdikleri oran 30 yıl içinde %60’dır (1999+30=2029).


    Aykut barka kuzey anadolu fay hattı üzerinde ilk ciddi çalışmaları yapan türk bilim insanı olup 1977-1981 yılları arasında bristol üniversitesinde KAF üzerine doktora yapmıştır,domino etkisini çözende o ve arkadaşlarıdır.Daha sonradan KAF ve San andreas’ın benzerliği çözülünce USGS’dende gelip ciddi çalışmalar yapılmıştır ,bunların başında dönemin en ünlü jeoluğu USGS üyesi Ross stein geliyor.Adamların olası riski belirleme yöntemine bakın o zaman ki açıklamaları KAF’ın davranışını kesinlikle çözmemiz lazım..

    Buna karşılık KAF son 100 yılda 12 büyük deprem üretirken,San andreas’da bu sayı sadece 2’dir.

    1ab0dedff6ae914644245d64.png

    Ölüm yıl dönümü bugün değil ama anmış olalım,türkiye için deprem bilimi konusuda büyük kayıptır.Beynin’deki damar tıkanıklığı sonucu 50 yaşında çok erken vefat etmiştir.1998 yılında kurulmasına öncelik ettiği (ATAG) aktif tektonik araştırma grubu günümüzde çalışmalarına devam etmektedir.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Büyük İstanbul depremi rüyalarıma kadar girmişti bir ara,artık o kadar takmıyorum çünkü durum yok,olsa da bizimkilerin niyeti yok.Tuzla'da 3 katlı müstakil bir villada oturuyoruz,98 yapımı depreme de zamanında yakalandı bir çatlak dahi oluşmamış,tabii şuanda böyle bir şeyin olmamasının mümkünatı yok çünkü donatı çürümesi,kullanılan malzemelerin ömrü gibi etmenler çok fazla.Kolondaki demirde nervürün olmadığını bilmek dahi içten içe beni korkutan bir durum,artık araştıra araştıra işin piri oldum :) Binayı iyi elenmiş dere kumundan yaptık,usta işi oldu mühendis işi olmadı,dolayısıyla bir çok hata;çıkma mevcut.Evin zemini de sağlam olmadığından ara sıra sürekli kontrol eder oldum bu aralar,kiriş ve kolonlara bakıyorum hiçbirinde hala en ufak bir çatlak yok ancak sıva çatlakları başladı ufaktan.Yaz dolayısıyla egeye geldim buradaki evi de kendim kontrol ettim(4 katlı bir bina,2012 yapımı) kolonlarına baktım nerede ne var diye,tavandan çıkan kolon demirlerinin bükülmeden öylece bırakılmış olduğunu görünce biraz endişelendim açıkçası,bina da deniz kumundan yapılmış tamamen ama iyi elenip elenmediği belli değil vs tamamen bunlara bakar oldum mesleğim bu olmadığı halde :) Yani diyeceğim o ki deprem kapıda ve ansızın bir gün bizi vuracak,can kaybı kaçınılmaz olacak ancak biz tedbirimizi alalım takdir Allah'tan gelsin,biz de isterdik tabii ki muazzam sağlam bir binada oturmayı lakin hem günümüz kaypak müteahhit-mühendisleri,hem de ülkedeki alım gücünün ve ekonominin giderek kötüleşmesi neticesinde maalesef elden bir şey gelmiyor.Herkesin yapması gereken birkaç altın kural var,bunları kendi canını seven herkesin uygulaması gerekiyor.Elden geliyorsa şüphe varsa mutlaka evler yapı denetime gösterilmeli,en kısa zamanda mutlak çözüme ulaşılmalı.Deprem olağanüstü bir şey değildir,olağanüstü olan malzemeden çalan hiçbir denetime uymadan bina yapabilen insanımsı varlıklar ve bunlara göz yuman kişilerdir.

    Einmal editiert, zuletzt von Estate ()

  • sabaha karsi ruyamda buyuk istanbul depremini gordum. 1 dk falan surdu. Deprem aninda beklenen istanbul depremi bu sanirim dedim. Bilincaltina yerlesmis demekki.