Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kıyı kesimlerin tehlikeli olduğu yazılmış evet doğru alacağı dalga belki ilk ve en güçlüler olacaktır elbet risklidir ayrıca su baskını (tsunami ya da) riski de var doğru ama zeminde sıvılaşma denen şey kıyıdan uzaktaki bölgelerde de tehlikeye sebep olur. Yani aman kıyıdan uzağım rahatım, ya da kıyıdayım en tehlikeli yerdeyim demek doğru değil bence. Sizin zemininiz kayadır iki sokak yanınız kurumuş bataklıktır. Sizin zemininiz size avantajdır, iki sokak ötenizde dezavantajdır. Hatta yandaki yapı ile bile zemininiz aynı olmayabilir. Kıyıda olup alt katları sular altında kalmış ama ayakta duran yapı fotoğrafı hatırlıyorum ben 99depreminden. Ya da tüm sokaktaki yapılar yıkılmışken tek kalmış bir bina fotoğrafı vardı havadan çekilmiş. Ya da bina sağlam ama yan yatmıştı. Kimse umutsuz olmasın. Her türlü tedbiri aldıktan sonra gerisi tevekkül.. Konumdan önce asıl yapıların kendisi risk teşkil ediyor bizde. Maalesef biz şili ya da japonya gibi deprem sonrasını konuşmaktan önce deprem anında sağ kalmayı konuşuyoruz. Deprem anında kendinizi güvene alabileceğiniz sonrasında da yapıyı en hızlı terk edebileceğimiz yolları belirlemek ve enkazda kalma durumunda yardımı olabilecek tedbirleri almak tabii ki önceliğimiz. Deprem çantası bu yüzden şart, yaşam üçgeni alanlarını belirlemek bu yüzden önemli. Tartışma için değil bu yazdıklarım. Hiçbirşey tek yönlü değil. Tek doğru da yok maalesef. Hiçbirimiz tam güvende değiliz. Kendi yapımız sağlam olsa bile gün içerisinde girip çıktıklarımız ne olacak?

    Einmal editiert, zuletzt von arch87 ()

  • Sizler yine iyisiniz ben avcılarda oturuyorum..

    Avcilarin zemini gercekten kotu ama 99 depreminde yasanan durum tamamen sanssizlikti yer yuzeyinde hareken eden dalgalarla magmaya tabakasina carpip yansiyan dalgarin kesime noktasi olmustu. tamamen tesadufi bir talihsizlik yasanmisti. Bu durumun dunyada cok ornegi var mesela californiyada yasanan bir depremde deprem merkezine 150 km uzakliktaki bir kasabada en yikici hasar olusmustuki buda benzeri bir durumdu. Avcilarin zemini ve yapi stogunun cok eski olmasida ikinci talihsizligi olmustu. Ayni durum marmara depremindede olabilirki tarihi kayitlarda 1509 depreminde edirne civarinda ciddi yikimlarin oldugu bolgeler olduguna dair emareler vardir. Yani avcilarda deprem yonetmeligine uygun yapilmis bir yapinin ayakta kalma olasili cok yuksektir. Mesele oturugumuz muhitten cok yapinin o muhitin zeminine uygun olup olmadigi ile alakali.

  • Avcilarin zemini gercekten kotu ama 99 depreminde yasanan durum tamamen sanssizlikti yer yuzeyinde hareken eden dalgalarla magmaya tabakasina carpip yansiyan dalgarin kesime noktasi olmustu. tamamen tesadufi bir talihsizlik yasanmisti. Bu durumun dunyada cok ornegi var mesela californiyada yasanan bir depremde deprem merkezine 150 km uzakliktaki bir kasabada en yikici hasar olusmustuki buda benzeri bir durumdu. Avcilarin zemini ve yapi stogunun cok eski olmasida ikinci talihsizligi olmustu. Ayni durum marmara depremindede olabilirki tarihi kayitlarda 1509 depreminde edirne civarinda ciddi yikimlarin oldugu bolgeler olduguna dair emareler vardir. Yani avcilarda deprem yonetmeligine uygun yapilmis bir yapinin ayakta kalma olasili cok yuksektir. Mesele oturugumuz muhitten cok yapinin o muhitin zeminine uygun olup olmadigi ile alakali.

    Bizim bina birde 25/26 senelik

  • Ilker Gunebakan

    Hocam bir yanlışınızı düzeltmek istiyorum. Uludağ için volkanik bir dağ demişsiniz ama öyle değil.

    Uludağ’da yer kabuğunun tabakaları arasına sokulan magmanın yer yüzüne çıkamadan çeşitli derinliklerde katılaşarak (batolit, dayk, lokolit, sill gibi) değişik şekillerin oluştuğunu,bu oluşumların alttan yaptığı iç basınçla Uludağ’ın yüksek kesimlerinin oluşturduğunu, Uludağ’ın volkanik bir dağ olmayıp iç püskürük bir dağ olduğunu bizlere görsel çizimlerle ispatlandı.


    Kaynak; http://www.sirtcantam.com.tr/u…olkanik-bir-dag-degildir/

  • Ilker Gunebakan

    Hocam bir yanlışınızı düzeltmek istiyorum. Uludağ için volkanik bir dağ demişsiniz ama öyle değil.

    Uludağ’da yer kabuğunun tabakaları arasına sokulan magmanın yer yüzüne çıkamadan çeşitli derinliklerde katılaşarak (batolit, dayk, lokolit, sill gibi) değişik şekillerin oluştuğunu,bu oluşumların alttan yaptığı iç basınçla Uludağ’ın yüksek kesimlerinin oluşturduğunu, Uludağ’ın volkanik bir dağ olmayıp iç püskürük bir dağ olduğunu bizlere görsel çizimlerle ispatlandı.


    Kaynak; http://www.sirtcantam.com.tr/u…olkanik-bir-dag-degildir/

    Teşekkür ederim bilgi için. Bazı bilgiler aktüel hale gelse dahi, beyin bunları update etmeyi kaçırıyor :)

  • Bizim bina birde 25/26 senelik

    Betonarme bir binanin ekonomik omrunun 50-70 yil oldugunu kabul edersek cokta eski bir bina sayilmaz. Eger zamaninin deprem yonetmeligine uygun yapildiysa, binanin altinda dukkan yoksa, imar planina aykiri cikinti yapilmadiysa (99 depreminde yikilan binalarin cogunlugu altinda is yeri olan binalardir) hasar alsa dahi ayakta kalma ihtimali yuksek olacaktir diye tahmin ediyorum. Karalar baglamak luzumsuz evet temkinli olucaz yapimizi sorgulicaz ama deprem olucak diyede hayatimizi izdirhapa cevirmicez.

  • Betonarme bir binanin ekonomik omrunun 50-70 yil oldugunu kabul edersek cokta eski bir bina sayilmaz. Eger zamaninin deprem yonetmeligine uygun yapildiysa, binanin altinda dukkan yoksa, imar planina aykiri cikinti yapilmadiysa (99 depreminde yikilan binalarin cogunlugu altinda is yeri olan binalardir) hasar alsa dahi ayakta kalma ihtimali yuksek olacaktir diye tahmin ediyorum. Karalar baglamak luzumsuz evet temkinli olucaz yapimizi sorgulicaz ama deprem olucak diyede hayatimizi izdirhapa cevirmicez.

    Alt katta dükkan olmasının ne gibi olumsuz yanları olabilir ki

  • İstanbulda buyuk deprem öncesi 5.8 gibi depremler olması muhtemel olabilir denilebilir ama eskiden istanbulda gerçekleşmiş büyük depremler öncesi depremlerde 6 dan kucuk depremler olması ve bundan 3-11 yil icinde buyuk deprem gerceklesmis olmasi suan yasadigimiz 5.8 den sonra 3 -11 yil icinde buyuk deprem olacagini göstermez.Bi arkadaş burdan paylaşmıştı bir deprem bölgesinde 4 kez 22 yılda bir büyük deprem oluyor ve bundan sonra bilim insanları 5. Seferdede yine büyuk deprem olacagini dusunmusler ama deprem tam 11 yıl geçikmiş.Anlayacaginiz deprem tahmini zor.Eğer bu 3-11 yil icinde buyuk deprem gerceklesirsede cenk hocanin bilimsel olarak bildiginide gostermez.Deprem tahmin etmek şuanki teknolojide mumkun degil diye biliyorum o yuzden bu sekilde yıl verilmesini pek tasvip etmiyorum.En iyisi her an depreme hazır olmak...Not: Yaptığım yorum şahsi olarak kendi mantığımla ve az çok bilgimle söyledigim ifadelerdir.

    hocada tarihsel döngüden bahsediyor ve cümlelerinin arasında böyle olacak diyede bir kural yok gibi birlaf ediyor. Önemli olan marmara denizi içerisindeki fayların nasıl hareket ettiklerini görmek, zamanı zaten kimse bilemez, deprem 3-11 yıl arasında olursa Cenk hoca bildi sayılmaz ancak marmara denizi içerisindeki araştırma ve öngörülerinin( özellikle fay davranışları) doğru olduğunu, ortaya koyduğu savların doğruya yakın olduğunu ispat eder.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Alt katta dükkan olmasının ne gibi olumsuz yanları olabilir ki

    dükkan olan binaların kat yüksekiliği binanın diğer katlarına oranla daha fazla olması, duvar yerine genelde cam olması , özellikle eskiden dünkanlarda alan genişletmek çin yapılan binaya yapısal zarar veren tadilatlar, veya restorant ekmek fırını gibi dükkanların taş fırınlarının kolon cevresine yapılması (sürekli ısıya maruz kalan betonun mukavemetinin azalması) gibi. Tabiki her dükkan olan bina yıkılır gibi bir anlam çıkarmamak lazım ancak 99 depreminde imar planına aykırı yükseltme yapılmış ve dükkan olarak kullanılan binarlarda yıkım oranı daha fazla olduğunu biliyorum.