Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Geçmiş olsun.



  • 2,5 dakika süreceği tahmin ediliyor

    Yaltırak, "Bu çalışma bize gösterdi ki; atım yoksuluğundan dolayı az miktarda bir atım birikse bile, fayın kendisi çok derine uzandığı için büyük depremler oluyor ve süre uzuyor. Marmara'da 20 yılda 6 deprem olmuş ve 7. deprem olmaya başlıyor. Elimizdeki verilere göre biz bu depremin 2019 ile 2026 arasında olacağını ve 2,5 dakika kadar uzayabileceğini görüyoruz.'' dedi.

  • @4 Şubat


    Can Yaltırak'ın tespiti çok önemli. Eğer deprem öngördüğü gibi olursa, bu Ganos fayının tetiklenmesi riskini de getirir.

    O zaman değil 2,5 dakika, belki dalgalamalar ile saatlerce sallanırız.

  • Var ama büyüklükleri 9 ve üstü genelde.

    1964 Alaska(9,2) depremi 4-5 dakika,

    2011 Japonya(9) depremi 6 dakika,

    1960 Şili(9,5) ve 2004(9,1) Endonezya depremleri yaklaşık 10 dakika sürmüş. Burak34

  • @4 Şubat


    Can Yaltırak'ın tespiti çok önemli. Eğer deprem öngördüğü gibi olursa, bu Ganos fayının tetiklenmesi riskini de getirir.

    O zaman değil 2,5 dakika, belki dalgalamalar ile saatlerce sallanırız.

    İlker Hocam,Yaltırak 3 ayrı deprem olacağını ileri sürüyor zaten bu depremlerin zaman aralıkları belli değil ama 10 gün sonrada olabilir 5 yıl sonrada bu öngörü tabi olmayadabilir. sadece adalar güneyin’deki hat değil orta sırt dediğimiz bölgede devinimini doldurdu..

  • bu prof beyin yorumun bakinca pek anlamam ama fay bir kerede kirilir ve 7.5- 8 arasi biseyler olur sonucunu cikardim. Halbuki fayda yanilmiyorsam tekirdaga dogru bi sirt mi ne vardi. Usumezsoyda o yuzden tek parcada kirilmaz diyordu. PergamoN ustat da prof beyin 3 seferde kirilmasi bekledigini soylemis.


    3 parcada kirilacaksa 7.5 ve uzeri fazla degilmi. Pamuk yorumlar cebe.

  • İlker Hocam,Yaltırak 3 ayrı deprem olacağını ileri sürüyor zaten bu depremlerin zaman aralıkları belli değil ama 10 gün sonrada olabilir 5 yıl sonrada bu öngörü tabi olmayadabilir. sadece adalar güneyin’deki hat değil orta sırt dediğimiz bölgede devinimini doldurdu..

    Aksini de savunmuyorum :)

    Netice de bir öngörü. Zaman ve büyüklük çok fazla öngörü içeriyor zaten :)

    Önemseme sebebim, insanların artık olayın vahametinin farkına varabilmesi.


    Sadece şunu söylemek isterim. Eski zamanlarda olmuş depremler ile ilgili tarihçelerde, 40 gün süren İstanbul, Tekirdağ, Şarköy,Gelibolu, Çanakkale'yi yıkan

    depremde bahsediliyor. Bu Ganos ve İstanbul fayları ile birlikte, tüm yerel faylarında kırıldığı anlamı taşır.

    okulda bir Hocamın da bir tespiti vardı.


    " eğer tüm sistem harekete geçerse, bazı kırıkların harekete geçmesi için tarihsel devinimi beklemeyin"

    katıldığım ve korktuğum durum budur.


    Hava_Forum önemli parametre ama, bahsettiğim şekilde sistem harekete geçerse, tek parçalı, çok parçalı kırılma gibi

    detaylar önemini kaybeder. Aslında Hocanın tespiti, faylar bazında değil, Marmara geneli fay sistemlerini içeren bir tespit

    olmalıdır.

  • Hava_Forum yaltırak önemli bir kişi marmara depremi üzerine en fazla makalesi olan kişi belkide (türkiyede). Yıllardır araştırıyor ve gündemde tutup uyarıyor. Sonuçların vahim olacağı düşüncesinde benim için yorumları önemli ama bu yazılanlar makaledenmi alınmış yoksa medyamı öyle yansıtmış doğruluk payı nedir ,kendi ağzından duymak gerekir. 3 ayrı deprem tez’ini ramazan demirtaş hocada destek vermişdi Olası marmara DEPREM-leri sadece istanbul’u değil kıyısı olan bütün şehirleri vuracağının düşüncesindeler.

    Yaltırak haiti deprem’inden daha kötü sonuçlar çıkabileceği düşüncesinde

  • Yaltırak hoca; gazeteci arkadaşın bazı konuları yanlış anladığını açıkladı. Açıklamaları şöyle:


    "Bilimsel bir çalışmayı anlatırken karşıdakinin ne anladığı çok önemli. Özellikle bir gazetecinin haberinde, anlatılandan farklı anlamalar olabiliyor. Karar gazetesinde çıkan haber 17 ağustos akşamı yaptığım bir sunumdan yapıldı. Haberde deprem 2.5 dakika sürecek yazılı."

    ECZV1QxX4AA7Y_R.jpg


    "Oysa verdiğim örnek, ridecrest 7.1 büyüklüğünde bir depremdi ve 200 km uzaktaki Los Angeles’te bir gökdelenin giriş katında 25 sn, 50 katında 2.5 dk sallanmaya neden oldu. Biz ise bu sefer 20 km yakındayız İstanbul’da çok sayıda yüksekk bina depremden uzun sallanacak."


    "Sonuçta 1999 depremi 45 sn sürmüştü. Binaların ne kadar süre salındığı ise meçhul. Esas yıkım, binaların zemin ilişkisi ve rezonanstır. Yeni, eski fark etmez. Eğer bu sorunu gözardı edersek başımız gerçekten sandığımızdan daha beladadır. İlk twitteki grafiğe dikkatle bakın."

  • Hava_Forum


    Aynen öyledir.

    İlaveten;


    - 1999 sonrası yeni imar yönetmeliğine göre yapıldığı söylenen konutların kontrol ve denetimi nasıl yapıldı?


    - 1999 öncesi ve sonrası yapılan sanayi tesisleri ne durumda?


    - 1999 öncesi yapılan tüm alt ve üst yapı ne durumda, deprem hazırlık kontrolleri oldu mu?


    - Afet öncesi / sonrası planlarımız ne durumda?


    Durum tahmininizden bile kötü bana kalırsa Hocam.


    Not : söylediklerim sadece İstanbul değil, tüm Türkiye için geçerli aslında

  • 3 deprem olasılığı var zaten bunu önemli hocalarda dile getiriyorlar, hatta 2 olasılığıda var, 2.5 dakikadan fazla süren depremler var ancak bunlar dalma-batma zonlarında daha çok görülen süreler, o bölgelerde depremin merkez üssü genelde derinlik bakımından aşağılarda olur enerjisi de yüksek olduğu için bu süreye yansır. Doğrultu atımlı bir fay için 2,5 dakika yüksek bir rakam, bunun fayın uzunluğuyla ve derinliğiyle alakası var. Ganos-Orta Marmara fayı beraber kırılırlarsa bu fayların üreteceği deprem 7.5 civarını geçebilir. 17 ağustosa kırılan fayın uzunluğu yaklaşık 150 km idi ve 7.4 lük bir deprem oluşturdu. Bu deprem 45 sn sürdü. Düz bir mantıkla orta marmara fayının uzunluğu yaklaşık 110 km, ganos fayınında uzunluğu (1912 de kırılan fay 56 km kadardır), ve özellikle 2014 teki gökçeada açıklarındaki kırılmadan sonra stresi artan bir 30-40 km daha eklersek toplamda yaklaşık 200 kmlik bir faydan bahsediyoruz. bu fayın 2 yada 3 farklı şekilde kırılması olağan ancak sorun şu ki, eğer orta marmara hattı ana depremi başladıktan hemen sonra henüz kesin bilgimiz olmamasına rağmen eğer ganos fayındaki gerilimde boşalırsa bu 7.5 üzeri bir deprem ve 1 ,5 dakikaya yakın bir salınım getirir.


    Buarada KAF ın marmara kolunun deniz tabanı üzerinde tek bir hat çizmediği bu yüzden parçalı hatlardan oluşuyor şüphesi, bu fayın birkaç defada kırılır tezini doğruluyor görünsededeniz tabanında oluşan basınç sırtlarının magmatik kökenli olması yani 15-20 km derinlikte fayın esas deprem oluşturacağı hatta tek bir fay olma olasılığıda göz ardı edilmemelidir

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • 23 Ocak 1556 8 büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Çin depreminde 830.000 kişi ölmüş. Tarihteki en ölümcül deprem bu olmuş.


    Eğer bugünkü teknolojide ve sırf bu deprem beklendiği halde yeterince önlem alınmadığı için bu rakama yaklaşacaksak ya da bu rakamı geçeceksek cidden yazık bize. Onu geçtim tüm Dünya'nın gözünde acıyarak bakılacak zavallı konumuna düşeriz.

  • Narsil


    Yukarı da ssb arkadaşın bir iletisi var. Yaltırak Hocanın haber düzeltmesi ile ilgili

    Ama işin özü çok da değişmiyor. Sistemler bütünü hareket ederse, hesaplanan süre

    öngörüleri hikaye olur.


    Japonya - Kobe depreminde yıkılan bir gökdelen olması da, 1999 sonrası yapı stoğu hakkında da

    şüpheler getiriyor.


    sonuçta ürkütücü bir durum.