Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • PergamoN yorumunuzu bekliyoruz hocam

    Araba kullanıyordum yeni eve girebildim (Edit; yazıyı hazırlarken biraz zaman geçti tabi) depremden haberim yoktu foruma girdiğimde bildirimleri görünce büyük bir deprem oldu zannettim öncelikle hissedenlere geçmiş olsun yoğun nüfuslu bir bölgede meydana gelen deprem daha çok ses getiriyor normal olarak.

    Öncelikle depremin çözümünden başlayalım KD/GB uzanımlı doğrultu atımlı faylanma,KAF'la uyumlu bölge Kaf'ın etkisi altında zaten.

    forum.havaforum.com/attachment/119149/

    Kandilli'nin haritasından depremin lokasyonu ve en son güncellenen mta'nın diri fay hatları gösterimi;

    Depremin çözümü ve lokasyonu baz alırsak 1999 Gölcük depreminin sonlandığı kesim çözüm ana fay hattıyla uyumlu 1999 Depreminin geç gelen artçısıda diyebilirsin, haritalanmayan küçük faylar mevcutsa tali kırıkta meydana gelen bir depremde diyebilirsin Kandilli deprem raporun tali kırık demiş,büyük deprem riski Ramazan hocanın dediği gibi bu kesimde çok düşük. 1999 Gölcük depremide, 1999 Düzce depremide birden fazla segment'in yırtılmasıyla oluşan büyük depremler KAF'bu bölgede Farklı kollara ayrılıyor.

    forum.havaforum.com/attachment/119150/

    Bu bölgedeki göllerin veya yükseltilerin sebebi Kaf'ın sıçrama yaparak farklı segmentlere ayrılmasından kaynaklanıyor.Sıçrama yapan segmentlerin arası genişleyip çöküyorsa gölü oluşturur.Doğrultu atımlı faylar sıçrama yaptığı kesimde birbirinin üstüne biniyorsa sıkışma yapısıyla yükselti oluşturur.Bu depremlerin çözümünde Oblik fay dediğimiz normal veya ters fay bileşimide görülür. Yakın örnek 5.7'lik Silivri açıkları depremi (her ne kadar tartışmalar olsada)
    forum.havaforum.com/attachment/119153/

    Şöyle bir bilgi mevcut 1999 Gölcük depreminde 5 ayrı segment kırılmışdır kırılan diğer segmentler yaklaşık doğu–batı konumlu iken Karadere segmenti hem K65°D doğrultusu ile hem de diğer segmentlerde ölçülen ötelenme (atım) değerlerinden daha düşük atım değerleri ile farklılık gösterir.. Yaklaşık 30 km. uzunluğunda olan bu segment 17 Ağustos 1999 depreminde oluşan yüzey faylanmasının doğu ucunu oluşturmaktadır. 140 km. uzunluğundaki 17 Ağustos 1999 depremi kırığında Karadere segmenti batısında ortalama 3.5-4 metre sağ yanal yer değiştirme gerçekleşmiştir. Karadere segmentinde gerçekleşen yer değiştirme ise ortalama 1.5-2 metre olmuştur. 12 Kasım 1999 Düzce depremi Karadere fayının doğu devamında yüzey faylanmasına neden olmuş ve bu durumda ortalama 4 metrelik yer değiştirme meydana gelmiştir.1999 deprem kırıklarında meydana gelen yer değiştirme miktarı açısından değerlendirildiğinde Karadere segmentinde yaklaşık 2 metrelik bir eksiklik ortaya çıkmaktadır. 1999 Gölcük depreminin en büyük artçı depremide 23 Ağustos 2000 tarihinde 5.8 Olarak bu fay üzerinde gerçekleşmişdir.

    forum.havaforum.com/attachment/119158/

    Anlaşılması açısından Kandilli haritasından fayın açı değişimini amatör olarak gösteriyorum.Mavi fay Düzce kırığı, kırmızılar D-B uzanımlı doğrusal çizgisellik gösteren kırılan diğer 4 segment.

    forum.havaforum.com/attachment/119157/
    1999 Gölcük depreminin İnsar verisi yine o bölgede gerçekleşen deformasyonun daha az olduğu görülüyor.

    forum.havaforum.com/attachment/119155/

    Düzce depremi kırığı ve artçıları Düzce depreminin oluşum mekanizması biraz daha karmaşık 7.2'lik bir depreme göre arazide haritalanan deprem yüzey kırığı oldukça kısadır.İkinci olarak, sismolojik ve bazı jeodezi gözlemlerdeki hakim doğrultu atımlı faya rağmen fay oldukça

    düşük eğime (53º–73°) sahiptir. Bu durum arazi gözlemleriyle de uyuşmamaktadır.Yapılan modellemelerden muhtemelen Düzce

    depreminin çok kırıklı bir deprem olabileceği ve düşey konumlu Düzce Fayı ile birlikte kuzeye doğru eğimli eski bir bindirme düzleminin de kırılmış olabileceği ihtimali ortaya çıkmaktadır denilmişdir. Daha sonraki çalışmalar ve arazi, gözlemlerinde Düzcede bazı yerlerde 2.5-3 Metreye yakın düşey atımlar gözlenmişdir.Artçı dağılımlarda çok kırıklı olduğunu gösteriyor zaten (Yukarıdaki İnsar veriside dahil veriler; Ziyadin Çakır,Aykut Barka,Bertrand Meyer,Rolan Armijo,Jean-Bernard De Chabalier) gibi isimlere aitdir.

    forum.havaforum.com/attachment/119156/

    Bu bölgedeki gerçekleşen tarihsel deprem kayıtlarına bakarak her 25-30 Yılda bir büyük deprem oluyor gibi birşeyden söz etmek mümkün değildir.Bu tamamen fayların kırılma şartlarına bağlıdır parçalı kırılan faylar daha kısa sürelerde +6'lık daha fazla depremler üretebilir tarihsel kayıtlardaki yıkıma neden olan depremlerin çoğuda yüksek ihtimal 6'lık depremleri içeriyor.Gölcük gibi Düzce depremi gibi 7'lik özellikle Gölcük depremi gibi birden çok segmenti yırtan kırılmalar süresini doldurmadan 20-30 Yıllık gibi sürelerde tekrarlanmasının mümkünatı yok.

    Özellikle Kaf'ın batıya göçündeki bazı haritalarda 7'lik depremleri baz aldıkları için, bu bölgede fayın farklı kollara sıçrama yapmasıyla daha küçük ama yıkıcı etkileri olan 1943 Adapazarı/Hendek 6.6Ms 336 Can kaybı depremi çok dikkat çekmez.


    Sonuç olarak bugün ki deprem bana göre Gölcük depreminde Karadere segmenti üzerinde oluşan atım azlığından kaynaklanan geç gelen artçı bir depremdir.Bir fay bir depremde kırıldığında fayın diğer kesimine göre atım azlığı oluşuyorsa , az atım oluşan kesim er yada geç bu atım azlığını depremlerle kapatır Bknz;Pütürge depremleri Doğanyol(Sivrice) depreminden sonra yaptığım yorumlardada o bölgedede atım azlığı olduğunu yazmış , depremlerin devam edebilceğinden bahsetmiştim sonuç olarak Doğanyol depreminin en büyük artçısıda (Kandilliye göre) 4 Ağustos 2020'de 5.7Mw olarak Pütürge'de gerçekleşti, geçtiğimiz günlerde 5.0Mw'lık bir deprem daha meydana geldi Pütürgüde o deprem hakkında birşey yazmadım çünkü başta sen olmak üzere yazılarımı takip eden çoğu kişi o bölgedeki riski biliyor.

  • PergamoN Hocam bu depremin merkezinin yaklaşık 10 km kuzeyinde çilimli fayı 15 km kuzey doğusunda da Yığılca fayı var bu depremin buradaki faylara sıçrama yapma ihtimali var mı bu faylar tarihsel dönemde deprem üretmemiş sismik boşluk olma ihtimali var mıdır haritaya göre de uzunluğuda 20-30km civarı gözüküyor 6-6.5 civarı risk yaratır mi

  • Uzun zamandır depremden uzaktık diye sohbetini geçirirken kendi kendime yine geldi bizi buldu bir şekilde.Depremi hisseden herkese geçmiş olsun. Açıkcası 21 yıl sonra gelen bu deprem beni çok şaşırttı.Ferhatpaşa'da 99'da ki gibi yatay ve alttan vurma anlık olarak güçlü bir sarsıntı ile kısa sürede hissedip geçirdik depremi.Zemin çok önemli gerçekten kat farkı da epey etkiliyor hissiyatı. Yalnız bir konu oldukça dikkatimi çekti depremin bilhassa büyüklüğünü ve derinliğini ölçmede ciddi sorunlar mevcut.3 farklı kurumdan bambaşka veriler geliyor ki bugün ilk EMSC'nin açıkladığı değerde en son revizyon yapılmış. Kazasız atlattık çok şükür bu sarsıntıyı da.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • PergamoN Hocam bu depremin merkezinin yaklaşık 10 km kuzeyinde çilimli fayı 15 km kuzey doğusunda da Yığılca fayı var bu depremin buradaki faylara sıçrama yapma ihtimali var mı bu faylar tarihsel dönemde deprem üretmemiş sismik boşluk olma ihtimali var mıdır haritaya göre de uzunluğuda 20-30km civarı gözüküyor 6-6.5 civarı risk yaratır mi

    O faylar normal ve ters fay bileşenleri barındırıyor büyük çoğunluğu normal fay.Faylar hakkında ayrıntılı bir araştırma yapıp makale okumadım daha önce , muhtemelen Gps hız ölçümleri daha düşük ,tekrarlanma aralıkları yüksek faylar sismik boşluk konumundalarmı bilmiyorum özellikle yığılca fayı mta'da kuvaterner fayı olarak haritalanmış,99' depremlerinde bu faylarda bir kırılma gerçekleşmedi.Dediğim gibi faylar hakkında bilgim yok ama Çilimli fayının uzunluğu dikkate alındığında (segmentasyon yapısını bilmiyorum) 6.0/6.5 arasında deprem üretebilir.

    Kuvaterner Fay Olası Kuvaterner Fayı veya Çizgisellik: Pleyistosen’de (1.600.000 yıl) yüzey faylanması oluşturan, Holosen etkinliği kuşkulu fay.

    Holosen fayı; Holosende (11.000 Yıl) yüzey faylanması oluşturan fay.

  • PergamoN Hocam ben de bir soru sormak istiyorum faylarla ilgili. Bursa ovasının kuzey sınırını çizen çok uzun olmayan galiba 8-10 km civarı bir fay hattı var. MTA’da isim olarak Barakfakih Fayı olarak geçiyor. Yanlış bilmiyorsam normal fay olması lazım. Bu fay 7 Haziran 2016’da 4.5 civarı bir deprem üretmişti. Biz tabi merkez üssüne çok yakın olduğumuz için sağlam hissetmiştik. İstanbul’dan falan da hissedilmişti. Sorum şu bu fay hattıyla alakalı detaylı bir bilgi yok en azından ben bilmiyorum. Ama sistemde haritalanmış gözüken 8-10 km’lik bir normal fay olması lazım. Bu fayın tarihsel bilgisi bilinmiyor. Uzmanlar 2016’daki o depremde kısa bir fay olduğunu söylemiş üzerinde durmamışlardı. Sizce bu fay maksimum ne kadar deprem üretebilir? Yani 2016’da olan 4.5 büyüklükteki deprem bu fayın maksimumudur daha ötesi olmaz demek mümkün müdür? Uzun zamandır bu fayı merak ediyorum da sormak istedim. Bahsettiğim bu fayın dibinde yaşıyorum da ayıptır söylemesi. Arkadaşız kendisiyle :)

  • Deniz_meteoroloji Fayın uzunluğu/geometrisi/türü (normal,ters vb.) gibi birçok veriyi bilmek gerekiyor.

    4.5M'lik depremden önce biriken deformasyon ne kadar bilmek gerekiyor.

    Fayın uzunluğu-Mangitüd ilişkisi değişkenlik gösterebiliyor istatistiksel sismoloji'de araştırmalar mevcut.

    8-10km 'lik bir fay kabaca en büyük 5-5.5Mw'lik 5-10cm arasında değişen (derinde) bir atım yapabilir.Fay uzunluğu-yaptığı atım miktarı araştırmalarda doğru orantılı olarak artıyor 10km'lik bir fay tek başına 3-4metrelik atım yapmaz.


    Yaptığım yorumların/paylaştığım bilgilerin hepsi okuduğum makalelerden yaptığım çıkarımlara dayanıyor.

    Kaf'ın güney kollarınıda soruyordun bir ara sanırım yanlış hatırlamıyorsam gelişen teknoloji ile yeni metodlara dayanan güncel makaleler gün geçtikçe yayımlanıyor 18 ekim 2021 tarihiyle yeni bir makale yayımlandı çevirip okuma fırsatım olmadı merak edenler okuyabilir;

    Ümit Özdağ on Twitter
    “Süleyman Soylu on gün önce verdiği sözlü emirle vatandaşlık verme işlemlerinin hızlandırılmasını ve mümkün olan en az evrakla vatandaşlık verilmesini istedi.…
    twitter.com

    4 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  •                                                                                    tect21626-fig-0003-m.png



    Merkezi MNAF segmentlerinde 4.4(+10.6 -2.8) mm/yıl geç Holosen yatay kayma hızı tahmin ettik. Son büyük olaylardan bu yana, doğu MNAF segmentlerinde 1-4 m yatay deformasyona eşdeğer stres birikmiş olabilir. Bu nedenle, mevcut gerilme seviyesi, İznik'te önemli hasara neden olan 1065 CE tipi bir kırılma ile karşılaştırılabilir veya ondan daha büyük önemli bir deprem oluşturmak için yeterli olabilir. KAF'ın güney kollarının aktivitesi, kayma geçmişi açısından ihmal edilmemeli ve herhangi bir sismik tehlike değerlendirmesinde dikkate alınmalıdır. PergamoN Makale güzel ama biz verileri anlamıyoruz tabi hocam sadece son kısımda dikkat çeken yeri çevirip paylaşıyorum. Siz okuduktan sonra daha güzel bir paylaşım yaparsınız müsait bir ara diye düşünüyorum. İznik fayına önemli vurgu yapmışlar. Yeteri kadar stress biriktiğini, her an +7.3'lük bir deprem yaratabileceğini vurgulamışlar anladığım kadarıyla.




    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • PergamoN Hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Evet daha önce güney kolla alakalı da soru sormuştum siz de bilgilendirmiştiniz. Makale için ayrıca teşekkür ederim. Bizleri kırmayıp vaktinizi ayırıp çok değerli bilgiler veriyorsunuz. Sağolun varolun...🙏🏻

  • Şimdi tekrar bakıyorum da bana göre depremsellik konusunda türkiye'de en sıkıntılı illerden biri bursa. Dört bir yanı uzun ve +7 büyüklüğünde depremler üretebilecek faylarla çevrili. Çok sıkıntılı bir konumda il. İşin kötüsü türkiye'de çarpık kentleşmenin ve kaçak bina sayısının en fazla olduğu illerden biri. Olası bir depremde büyük yıkımlar maalesef meydana gelecektir. Kendi oturduğum ev de 80'li yıllarda yapılmış,99 depremini yaşamış eski bir ev. Elden de bir şey gelmiyor maalesef. Biz de isterdik amerikan tarzı tek katlı,bahçeli,garajlı evimiz olsun :)

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Şu muhabbetten gına geldi artık.


    İstanbul sallandı.

    İstanbul da hissedildi.

    İstanbul da deprem.


    Yeter ulan yeter artık. Alaska da deprem olsa İstanbul etkilenir mi diye haber yapıyorsunuz?


    Düzce de deprem oldu haberlerin hepsinde " Düzce de deprem oldu, deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi" diye anons geçildi.


    Abi ülke İstanbul dan mı ibaret. Sakarya da İzmit de Kocaeli de Bursa da Bolu da yaşayanlar insan değil mi?


    Yemin ediyorum İstanbul dan nefret etmeye başladım ya hu. Sabah İstanbul akşam İstanbul.


    Zamanında oy uğruna düzensiz göçe izin verdiniz. Gecekondu mahallelerine su elektrik yol verdiniz. İmar affı getirdiniz. Rant sağlamak için parsel parsel sattınız İstanbulu şimdi de kalkmış İstanbul da deprem olursa ne yaparız diyorsunuz.


    Ne yaparsanız yapın ama alaska da olan depremi de İstanbul'a bağlamayın artık. Allah aşkına ya.


    Lağım çukuru gibi medyamız var. Reyting uğruna yapmayacakları nane yok.

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Şimdi tekrar bakıyorum da bana göre depremsellik konusunda türkiye'de en sıkıntılı illerden biri bursa. Dört bir yanı uzun ve +7 büyüklüğünde depremler üretebilecek faylarla çevrili. Çok sıkıntılı bir konumda il. İşin kötüsü türkiye'de çarpık kentleşmenin ve kaçak bina sayısının en fazla olduğu illerden biri. Olası bir depremde büyük yıkımlar maalesef meydana gelecektir. Kendi oturduğum ev de 80'li yıllarda yapılmış,99 depremini yaşamış eski bir ev. Elden de bir şey gelmiyor maalesef. Biz de isterdik amerikan tarzı tek katlı,bahçeli,garajlı evimiz olsun :)

    Hocam bir Bursalı olarak size kesinlikle katılıyorum en riskli illerin başında geliyoruz. Şöyle de bir şey var dikkat edin Bursa’nın içinde de önemli faylar var ve Bursa’da çok uzun zamandır doğru düzgün deprem yok. Yani şöyle 5’lik orta büyüklükte bir deprem uzun yıllardır Bursa yaşamadı. Bursa’nın fayları fazla sessiz. Hayırlısı diyorum.

  • Bursa ilinin 3 tehdidi var. 1. tehdit balıkesir tarafında 2. tehdit iznik tarafında, 3. tehditse malumumuz doğu marmara segmenti ki bu segment yalova ve açıklarından geçiyor dolayısıyla oluşacak depremde 1.. derece etkilenecek yerlerden biri. İmar konusuna girmeden uludağ ve etekleri sğlam iken Bursa ovası maalesef büyük katlı site binalarıyla doldurulmuş vaziyette.. tehditlere geline balıkesir tarafındaki tehdit özellikle gönen depremiyle biraz olsun rahatlatırken iznik fayındaki depremselliğin meçhul olması ve doğu marmara segmentinin eli kulağında olması ürkütüyor.


    Ancak yapılabilecek birşey yok artık, kaderde ne varsa yaşanır deyip o korkunç ve bitmek bilmeyen sallantıyı yaşayacağız..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Narsil Hocam Bursa için tehditleri çok güzel sıraladınız. Beni de en çok düşündüren tehdit Güney kol ve tabi bahsettiğiniz doğu Marmara depremi. Herkes Marmara Denizi’ni beklerken belki de Güney kol önce olacak. Bu ihtimal de vardır illaki. Marmara denizi depremi ya da depremleri zaten herkesin korkusu ama Bursa ovasında yaşayan biri olarak Güney kol beni yakın olmamdan dolayı daha fazla ürkütüyor.

  • Bursa ilinin 3 tehdidi var. 1. tehdit balıkesir tarafında 2. tehdit iznik tarafında, 3. tehditse malumumuz doğu marmara segmenti ki bu segment yalova ve açıklarından geçiyor dolayısıyla oluşacak depremde 1.. derece etkilenecek yerlerden biri. İmar konusuna girmeden uludağ ve etekleri sğlam iken Bursa ovası maalesef büyük katlı site binalarıyla doldurulmuş vaziyette.. tehditlere geline balıkesir tarafındaki tehdit özellikle gönen depremiyle biraz olsun rahatlatırken iznik fayındaki depremselliğin meçhul olması ve doğu marmara segmentinin eli kulağında olması ürkütüyor.


    Ancak yapılabilecek birşey yok artık, kaderde ne varsa yaşanır deyip o korkunç ve bitmek bilmeyen sallantıyı yaşayacağız..

    Bursa merkezinden geçen 7 lik deprem yapan fay iyiki 1855 te kırılmış ve tekrarlama aralığı uzun biz dünyada olmayız o tekrarlanırken şuan Bursa merkezde 7 olsa Bursa da binaların yüzde 80 i patates olmuştu Allahtan enerjisini 1855 te attı

  • Narsil Hocam Bursa için tehditleri çok güzel sıraladınız. Beni de en çok düşündüren tehdit Güney kol ve tabi bahsettiğiniz doğu Marmara depremi. Herkes Marmara Denizi’ni beklerken belki de Güney kol önce olacak. Bu ihtimal de vardır illaki. Marmara denizi depremi ya da depremleri zaten herkesin korkusu ama Bursa ovasında yaşayan biri olarak Güney kol beni yakın olmamdan dolayı daha fazla ürkütüyor.

    hocam güney kolunun yıllık kayma hızı kuzey kolunun çok çok altında dolayısıyla deprem süreleri baya uzun, en son depremler tarihsel kayıtlarda var ama bu kadar kayma hızı düşük bir hattın ne zaman deprem üreteceğini bilmekte zor oluyor. Ama yukarıda saydığım 3 fayın az çok hangi sürelerle deprem üretebileceğini biliyoruz o yüzden onları öne aldım ki gönen depreminden sonra balıkesir tarafından çok yıkıcı bir deprem bir süre daha zor.. Şuanda 2 büyük tehdimiz var 1.si iznik fayı 2.si doğu marmara segmenti.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN