Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ExcuseMe

    Hocam bu soruyu sizede soruyorum.

    Haziran'ın ilk haftası 10 gün içinde mevsimsel modeller güncellenecek ozaman biraz daha detay verebilirim. Haziranın 2. Yarısınında nasıl geçecegi az çok pazartesi yada perşembe akşamki ecmwf güncellemesinde belli olur. Temmuz ortası - Agustos civarı el nino kuvvetlenip süper el ninoaya evriecek, bize etkisi ne olur bilmiyorum ama yaz sonu civarı ekstrem koşullar görme ihtimalimiz mevcut.

  • Haziran'ın ilk haftası 10 gün içinde mevsimsel modeller güncellenecek ozaman biraz daha detay verebilirim. Haziranın 2. Yarısınında nasıl geçecegi az çok pazartesi yada perşembe akşamki ecmwf güncellemesinde belli olur. Temmuz ortası - Agustos civarı el nino kuvvetlenip süper el ninoaya evriecek, bize etkisi ne olur bilmiyorum ama yaz sonu civarı ekstrem koşullar görme ihtimalimiz mevcut.

    Cevabın için teşekkür ederim. Merak ettim onun için sordum.

  • yağışları götürmüş daha dün mevsim normallerinin üzerindeydi

    Toplamda yine üzerinde özellikle iç bölgeler için. Biraz kurak kalırsa Marmara ve Doğu karadeniz kalır. Tabi bu tablo değişirde 1-2 güncelleme daha görelim ondan sonrada çok fazla oynamaz çünkü diğer modellerde yağışlı gösteriyor.

    ecmwf-weeklies-avg-turkey-qpf-anom-32day-mm-8169600.png"

  • Sedat

    Hocam son verilere göre Yaz mevsimi tam anlamıyla haziran sonu gibi gözüküyor.

    Sizin bir öngörünüz varmı. Yaz ayı nasıl geçer sıcak ve kurak mı yoksa böyle arada yağışlı mı.

    ExcuseMe sorunu cevaplamış hocam zaten kendisi bu konuda daha donanımlı.Mevcut yeni ecm verileri Marmara için söylüyorum 10 hazirandan itibaren tekrar normal üstü yağış öngörmüş.Yeni güncelleme geldikçe bakıcaz artık değişimlere.

    ALAYINA İSYAN OLSUN,BURSAMIZA YEMİN OLSUN,

    AMATÖRE DÜŞSEN BİLE ,TERKEDENLER KAHPE OLSUN 🐊

  • Tabikide güncellenmiş şimdi baktım. 1 aylık yani Haziran ayı 500 hpa/yagış ve 2 metre sıcaklıkları bu şekilde. Bir sonraki güncelleme daha iyi fikir verir Haziran 2. yarisı için

    . ecmwf-weeklies-avg-europe-wide-z500-anom-30day-8083200.png" ecmwf-weeklies-avg-turkey-qpf-anom-32day-mm-8083200.png" ecmwf-weeklies-avg-turkey-t2m-c-anom-32day-8083200.png"

  • Önümüzdeki 3 haftanın Ecmwf 2m sıcaklık ve yağış anomalisi


    5 HAZİRAN-11 HAZİRAN




    12 HAZİRAN-18 HAZİRAN




    19 HAZİRAN-25 HAZİRAN


    ALAYINA İSYAN OLSUN,BURSAMIZA YEMİN OLSUN,

    AMATÖRE DÜŞSEN BİLE ,TERKEDENLER KAHPE OLSUN 🐊

    2 Mal editiert, zuletzt von Sedat ()

  • Güney yarım kürede kış mevsimine giriş yapılırken Antarktika'da deniz buzu anormalisi tarihteki en düşük seviyesinde.

    Yine bu günlerde çoğunluğunu Antarktika deniz buzunun oluşturduğu küresel deniz buzu anormalisi tarihin en düşük seviyesinde.


    Küresel su sıcaklık anormalisi tarihin en yüksek seviyesinde...

    Bu gönderiyi paylaştığımdan beri yani yaklaşık 70 gündür küresel deniz suyu sıcaklıklarında tarihte eşi benzeri olmayan bir sıcaklık anormalisi devam ediyor.



    AR6 2023 İklim Değişikliği raporunu baz alarak küresel ısınma, değişen iklimimiz ve bu durumun etkileri ve sonuçları hakkında açmayı planladığım konunun zamanı geldi de geçiyor bile.




  • AccuWeather 2023 Avrupa Yaz Tahmini


    Avrupa kıtasında genel olarak önceki seneler kadar aşırı sıcak hava dalgalarının etkili olmasını beklemediklerini açıklamışlar.

    İlk haritadan anlaşılacağı üzere Türkiye'nin de içinde bulunduğu Güneydoğu Avrupa'nın yaz mevsimine geç giriş yapabileceğinden bahsediyorlar.

    Türkiye için Orman yangınlarının riskini düşük olduğunu söylüyorlar.

    Şiddetli hava olayları tahminlerinde de ülkemizin batı bölgelerini de içine alarak görülme olasılığını ortalamanın bir tık altı olarak belirtmişler.



    Kısaca Türkiye için aşırı sıcak hava dalgalarının daha az etkili olduğu ve kuraklık riskinin daha az olduğu, ortalamalarda sıcaklıklarda ve ortalama yağışta diyebileceğimiz yaz mevsimi tahmin ediyorlar.



    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2023-europe-summer-forecast/1532030



  • Haziran ayının az çok nasıl geçeceği belli oldu sayılır normaller ve normallerden serin geçecek büyük ihtimalle.

    Ayrıca Temmuz'da bazı bölgeler için elden gidebilir bakalım tabi daha erken, şimdiden ön tahmin olarak cansip kanada modeli normaller ve serin öngörmüş bir kaç güne Ecmwf'nin Temmuz tahminine bakacağız.

    cansips-all-avg-europe-wide-z500-anom-month-mostrecent-8169600.png"


    temmuz2m.png"


    cansips-all-avg-europe-wide-precip-anom-month-mostrecent-mm-8169600.png"

  • belli ki yaz iyice eylüle ekime sarkacak ekstrem sıcakları eylülde ekimde görmek artık hiç şaşırtmamalı

  • Bir kısım modeller sonbaharda da normaller üzeri yagis öngörüyor el nino paterninde cogu zaman ekstrem hava koşulları gorulme ihtimali artmıştır bakalım nasıl gecicek yaz ve sonbaharımız