Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecmwf Eylül ve Ekim ayındaki güncellemesinde Aralık ayı için Negatif Nao bekliyordu -1 veya altı şeklinde ama şuanlık görünen ciddi bir - Nao vermemiş tabi vade çok uzak olduğu için değişebilir 3 gün sonra tekrardan güncelleme olacak kış için. Kasım 2. yarısı öncesi pozitif Nao'ya haliyle kuraklığa büyük ölçüde devam ara ara belki hafif kırıntı kaçamakları olabilir.

    ecmwf-weeklies-all2-avg-nao-box-7174400.png"

  • -- AccuWeather Jason Nicholls tarafından yayınlanan Asya 2022/2023 Kış tahmini ---


    Kış sezonuna giden ana tele bağlantılardan biri, sezonun çoğunu taşıması gereken nadir üçlü La Niña olacak. Ocak ayında deniz yüzeyi sıcaklıkları nötre dönse bile, atmosfer kış mevsiminin sonuna kadar La Niña benzeri kalmalıdır.

    Mevcut negatif Hint Okyanusu Dipolü (-IOD) zirveyi geride bıraktı ve Kasım sonu veya Aralık'ta nötr bir duruma dönmesi gerekiyor, bu nedenle kış modeli üzerinde minimum etkisi olmalı. Görünümümüzü formüle etmek için analog yıllara ve en son iklim modellerine de baktık. Aşağıda, analog yıllarımız için sıcaklık ve yağış için kompozitler bulunmaktadır.

    Japonya:

    Bu kış Japonya'da sıcaklıklar ortalama normalin üzerine çıkacak, ancak Ocak ayından Şubat ayının başlarına kadar soğuk hava çekimleri olabilir. Bu soğuk çekimler, Hokkaido'da ve batı Honshu'nun bazı bölümlerinde önemli deniz etkili kar olaylarına neden olabilir. Sezon ortasında jet akımında güneye doğru bir dalış, Tokyo bölgesine kar getirmek için soğuk ve nemin doğru kombinasyonuna izin verebilir. Tokyo çevresindeki normal kar yağışı yaklaşık 2-4 inç (5-10 cm) ve Tokyo'da 1-3 inç (3-8 cm) kar yağışı bekliyoruz.

    Genel olarak, Japonya genelinde yağışın ortalama olarak Ryukyu Adaları ve güneybatı Japonya'da normalin altında, Honshu'nun merkezinde normale yakın ve kuzey Japonya'da normalin üzerine yakın olması bekleniyor. Bununla birlikte, tropikal bir sistemin mevsimin başlarında Ryukyu Adaları'nı etkilemesi ve bölgede yağışları normale veya üstüne çıkarması potansiyeli vardır.

    Doğu Çin ve Kore Yarımadası:

    Mançurya, kuzeydoğu Çin ve Kore'de sıcaklıkların normale yakın ortalamalara ulaşmasına neden olabilecek Ocak ve Şubat aylarında birkaç soğuk algınlığı potansiyeli olan bu bölgelerde sezona ılıman bir başlangıç bekleniyor. Uzak kuzeydoğu Çin'in bazı bölgelerinde sıcaklıkların normalden biraz daha soğuk olma ihtimali var. Doğu Çin'in geri kalanının çoğu, Ocak veya Şubat başında Şanghay da dahil olmak üzere Yangtze Vadisi'nin güneyine doğru bir miktar soğuk algınlığı riskine rağmen, normalden daha ılıman olmalıdır.

    Kış, bu bölgelerde normalde yılın daha kurak zamanıdır ve doğu Çin'in çoğunda yağışların normale yakın olacağını düşünüyoruz, ancak güneydoğu Çin, Tayvan ve uzak güney Kore, sezonun başlarında herhangi bir tropik nem olmadığı sürece normalden daha kuru olabilir. . Uzak kuzeydoğu Çin, birkaç kesme tipi fırtına ve düşük yağış normalleri nedeniyle normalden biraz daha ıslak olabilir. Kar yağışına gelince, Ocak veya Şubat başında Pekin çevresinde biraz kar olabileceğini düşünüyoruz, ancak kar yağışı normal kar yağışının 1-3 inç (3-8 cm) altına yakın olmalıdır. Seul çevresindeki kar yağışının, normalin hemen altında olan toplam 3-6 inç (8-16 cm) olması bekleniyor.

    Filipinler ve Güneydoğu Asya:

    Endonezya çevresindeki La Nina koşulları ve ılık suların kombinasyonu, Filipinler'den güney Vietnam, güney Tayland, Endonezya ve Malezya'nın bazı kısımlarına normalin üzerinde yağışı ve Güneydoğu Asya'nın geri kalanında normale yakın yağışı desteklemelidir. Tropikal aktivite, özellikle Aralık ayında, Filipinler'den Vietnam ve Tayland'ın bazı bölgelerine kadar ıslak desenin desteklenmesine yardımcı olabilir.

    Bulutlar ve yağış kombinasyonu, bu alanların çoğunda sıcaklıkları belki de normalin biraz altına yakın tutmalıdır, ancak Filipinler çevresindeki ılık sular, takımadalarda sıcaklıkları normalin üzerine çıkarabilir.

    Güney Asya:

    Kuzeydoğu musonuyla bağlantılı olarak, güney Hindistan ve Sri Lanka'da, özellikle mevsimin başlarında, normalin üzerinde yağış bekleniyor. Kuzeydoğu musonunun Aralık ayında solmak yerine Ocak ayına taşıyabileceği bazı telebağlantılar var. Kuzey Hint Okyanusu'nda Aralık ayında bir depresyon veya siklonik fırtına gelişme potansiyeli de var. Bengal Körfezi bu tür faaliyetler için tercih edilebilir, ancak kalkınma için Arap Denizi'ni tamamen dışlayamayız. Güney Hindistan'ın bazı bölümlerindeki ıslak desen, sıcaklıkları normalin altına yakın tutmalıdır.

    Kuzey Afganistan, kuzey Pakistan ve uzak kuzeybatı Hindistan'daki batılı karışıklıkların sayısı, özellikle sezonun ilerleyen dönemlerinde, önceki kışlara göre azalmış gibi görünüyor. Sonuç olarak, bu alanların çoğu normalden daha kuru ve ılıman olabilir. Kış aylarında tipik olduğu gibi, hava durgunluğu, sezonun büyük bölümünde Delhi dahil olmak üzere orta ve güney Pakistan'ın kuzey Hindistan'a kadar olan kısımlarında hava kalitesi sorunlarına neden olabilir. Batıdaki rahatsızlıkların olmaması, kuzey Hindistan'daki hava kütlelerinin durgunluğunu kırmak için daha az fırsat anlamına gelebilir ve bu da geçen kışa göre daha fazla hava kalitesi endişesine neden olabilir.

    Orta Doğu:

    Bölgenin çoğu normalden daha sıcak olmalı, ancak Ocak ayında kısa bir soğuk hava dalgası göz ardı edilemez. Yağışların, Ocak ve Şubat aylarında pek çok bölgede daha iyi bir yağış olasılığı ile normalin altına yakın bir yerde olması bekleniyor.

    Türkiye'nin çoğu normalden daha kuru olabilir, ancak Türkiye'nin kuzeyinde bu bölgelere normale yakın yağış verecek kadar deniz etkili kar yağabilir.

    Kaynak: https://www.accuweather.com/en/weather-blo…outlook/1271768

    3 Mal editiert, zuletzt von HasanBugra (2. November 2022 um 20:50)

  • Düzeltme yapalım: Accuweather kış tahmini değil orada çalışan bir meteorolog'un kişisel tahmini. Bize değer vermeyip ülkemizi tahminlerine ve haritalarına katmayan kurumun kişisel veya kurumsal tahminlerine pek önem vermeyin bence, çünkü bu değeri hak etmiyorlar artık.

  • Düzeltme yapalım: Accuweather kış tahmini değil orada çalışan bir meteorolog'un kişisel tahmini. Bize değer vermeyip ülkemizi tahminlerine ve haritalarına katmayan kurumun kişisel veya kurumsal tahminlerine pek önem vermeyin bence, çünkü bu değeri hak etmiyorlar artık.

    hocam acuweather sitesi paylaştığı için yazdım kusura bakmayın. Yanlış bilgi verdiğim için

  • Bu arkadaşında Ecmwf'nin başarısızlığı dikkatini çekmiş. Dün demiştim Ekim ayındaki güncellemesinde Aralık ayını - Nao bekliyor diye.

    Yine Ekim ayındaki güncellemesinde Kasım ayı içinde ağırlık - Nao bekliyormuş fakat şuanlık tam tersi + Nao gidişat var 16-17 Kasım'a kadar kafadan. 3-4 gün sonraki güncellemesinde Aralık ayı için değişiklik yapacakmı göreceğiz.

  • Uzun Vade Tahmini

    İlk olarak zonal rüzgarlara bakalım. Evet zonal rüzgarlar ay ortasında düşüşe geçiyor ve tekrardan hızlanıp bir daha düşüşe geçiyor. Ay ortasında ve ay sonuna doğru 2 adet güney enlemlere soğuk akışı olacağını düşünebiliriz.

    Zaman-boylam diyagramında ise ay ortası ve ay sonuna doğru iki adet sistem gözükmüş. Birisini doğu odaklı diğerini batı odaklı vermiş.

    Bu attığım veri ise iki boyutlu olasılık dağılım fonksiyonu anlamına geliyor. Ay ortasındaki sistem zaman-boylam diyagramında doğu odaklı gözüküyordu. Burada da pozitif NAO ve pozitif blocking vermiş. Ay sonu sistemine de bakalım.

    Yukarıdaki iki boyutlu olasılık dağılım fonksiyonu verisinin kafası karmaşık gözüküyor. Bunu es geçelim şimdilik buna gerek yok.

    Yukarıdaki hava rejimi diyagramında ay ortası sisteminde +NAO fazla gözüküyor. Topluluk ortalaması ise İskandinav blokajını gösteriyor. Ay sonu ise Atlantik Sırtı güzel şekilde ama Nao durumu belirsiz. Topluluk ortalaması yine İskandinav blokajına demir atmış.

    NAO durumuna bir de diyagramdan bakalım. Ay ortası civarında NAO ortalaması pozitif/hafif pozitife gelmiş. Ay sonuna doğru NAO ortalaması nötr ve civarında gözüküyor.

    Bir de MJO'ya bakalım. İki fotoğraf bir MJO grafiği anlamına geliyor. Aşağıdaki grafik ECMWF'ye ait. ECMWF grafiğinde ay ortası tahmini için 10 günlük tahminlere bakacağız. Turuncu renkli noktalar 10 günlük tahmin anlamına geliyor. 10 günlük tahminler nötr ve civarında gözüküyor. Eğer nötr olacaksa MJO'ya bakmaya gerek yok çünkü işlevini kaybediyor. Ay sonu sistemi için 20 günlük tahminlere yani yeşil noktalara bakıcağız. 20 günlük tahminler faz 6-7 civarında gözüküyor. Bu da İngiltere-İskandinav arasında YB anlamına geliyor. Eğer azor bağlantı kurabilirse sistem bodoslama bize inebilir.


    Neyse arkadaşlar şimdilik bu kadar yeter. Umarım tahminlerde başarılı olurum. İyi günler :)

    Einmal editiert, zuletzt von Palanci (4. November 2022 um 14:13)

  • Ecmwf kış tahmini güncel. Bir öncekine göre değişimler mevcut yavaş yavaş + Nao sinyalleri vermeye başladı model Ocak ve Şubat için. Eskisiyle yani bir önceki ayın güncellemesiylede kıyaslama yapalım. Sosyal medyada Avrupalı brotherslar 2020 olmasından korkuyor. Yağış haritasını atmıyorum avrupa genel olarak kurak bizde dahil sadece Alpler ve güneyine sarkabilecek siklonlar öngörmüş model sadece o bölge yağışlı. Ama bu görüntüde Ocak ve Şubat ayında avrupadan daha şanslı olabiliriz. İskandinav yükseği bu sene ana ve belirleyici faktör olacak gibi duruyor.

    Ekim güncellemesi >

    old.png"

    Buda Kasım güncellemesi

    yeni.png"

    Avrupadan bakış bu şekil.

    ecmwf-seasonal-monthly-avgs-avg-europe-wide-z500-anom-season-mostrecent-5209600.png"

    2 metre sıcaklıkları

    20221105170047-6c520a13dc195b1de17714ac7b0c4a34f8c20755.png"

  • Kutuplarda hiç soğuk birikmedi pozitif giden ao-nao ya rağmen la ninaya rağmen. Bu kışın soğuk geçme ihtimali günde güne azalıyor polar atak takibi yapacağız.