Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Cold.EFso hocam müsait olduğunuzda cevaplarsanız mutlu olurum.


    İzlanda çoğu zaman başımızın belasıydı ama ,bu sene ki gibi devasa fırtınaları ,takip ettiğim son 6-7 yıllık süreçte çok az üretti.bu durumun ,çok güçlü bir vortex ile ilgisi var mı? .teşekkür ederim.

    Rica ederim karasah , bu başlıktan cevap vereyim bir Veri ile izninizle

    .İzlanda bu sene aktifti ama Azor da aktifti

    İkisi de başa baş , kora kor mücadele ettiler

    Sonuç olarak berabere bitti aralarındaki rekabet ve Azor İngiltere’ye kadar tırmanabildi, İzlanda da ancak oraya kadar inebildi

    Şu görüntüden dolayı Avrupa son yılların en ılık ve kurak kışını yaşadı

    Biz de Azor az tırmandığı için serin ama yetersiz soğuklar oldu , anomalide baskın YB görünmeyen bir kış geçirdik

    Vortekse gelirsek bu sene asıl ters köşe yapan bu konu oldu , normalde bu kadar tırmanan , hatta ara ara İskandinavyaya tırmanan bir Azor bilek boyu kara sebep olurdu bizde

    Ama Vorteksin böyle inatçı ve cimri olacağını beklemiyordu pek kimse

    Tropik bölge ile NH arasında ilişkiyi çözemedi veriler bu yıl

    Asıl Sorunumuzun Azor yada İzlanda olduğunu düşünmüyorum

    İzlanda ile Kutup arasındaki etkileşim konusu ise çok daha karmaşık , verilerle analizinin yapılması gerekiyor

    Ama Güney enlemlere Azor’dan dolayı (sıcak sulara yeterince inemeyen) bir İzlanda batı Avrupa’da etkili sistemler üretemez , Gulf stream çizgisinin altına inmesi gerekir ki pek inemedi bu yıl

  • Vallahi bu anomali orajcıları üzer, bölünme veya yer değiştirme meydana gelirse tahmin gerçekleşebilir.La Nina'da ilginç bir ilkbahar-yaz yaşatabilir yaşayıp göreceğiz.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • İlginç ya nerdeyse tekde bizi tabi güneyimizde dahil soğuk gösteriyor kuzeyimizde sıcak bana inandırıcı gelmedi pek Mart ayı tamamı ve Nisan başı.

    bende ona şaştım gecen yine buna benzer bir şey göstermişti anlaşılan yukardan gelen soguk ahava bize coreklenecek ve avrupaya yb hakim olacak.

  • bende ona şaştım gecen yine buna benzer bir şey göstermişti anlaşılan yukardan gelen soguk ahava bize coreklenecek ve avrupaya yb hakim olacak.

    Evet en sonkide benzerdi. Böyle olsa bile kıytırık soğuklar gelir doğu bölgeleri hariç kar yapacak sistem yada sistemler mart 2. Haftadan sonra çok çok zor kırıntı ile devam ederiz tabi bu tablo gerçekleşirse. En azından yağmurlara devam ederiz herhalde.

  • teşekkür ederim.

  • https://www.engadget.com/2020/…mputer-most-powerful-yet/

    İngiliz hava tahmin kurumu UKMO 1,6 milyar dolarlık yeni süper bilgisayar yatırımı ile kendini geliştirmeye odaklandığını gösteriyor.

    İlk kurulum 2022de devreye girecekmiş şuanki performansından 6 kat daha iyi olacak ve ayrıca 5 yıl sonrada 3 kat daha performansı artırılacakmış.