Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sevdiremedik zaten çoğunluğa... Ama denk gelirse tarihi kuşlara adını yazdırır...

    Üstad bence herkesin ssw öfkesi 2018 yüzünden. Halbuki o ssw yi azorun ayağını Akdeniz e atmaması sebebiyle kaybetmiştik. Yani büyük resimde küçük bir detay yüzünden. Aynı sinoptik oluşur, ama yüksek ayağını bir atar Yunanistan'a kadar, 10 sene o kışı konuşuruz😃

  • Ssw de bize yaraması splitte %50 yer değiştirmede %70. Sevsek de sevmesesek de bu döngüde sıkı sık karşılaşacağımız bir fenomen olmaya devam edecek...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • İstanbul 2017'den beri kar yağmıyor diyor ama 2019'da böyle bi sistem inmiş -8,-10 falan hiç mi kar yağmadı?

    2017 gibi bir kar yağmadı veya onun yarısı kadarı bile. Ancak 2019'da bu sistemde sadece çatı,çimen,araba beyazlatacak kadar tutunabildi çok cılızdı.Bu sistemler İstanbul'a her yıl uğrar ve bunlar sistemciktir.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • La nina batılı qbo olunca...

    La Nina'nın Doğu Pasifik'te soğuk su anomalilerinin daha fazla olduğu "Doğu (Pasifik) Nina" tipi bir de, bir de Orta Pasifik''tesoğuk anomalisinin daha fazla olduğu "Orta (Pasifik) [Modoki] Nina" tipleri var.


    İkisinin pattern etkileri aslında birbirinde farklı.


    Genelde hava camiasında [amatör veya uzman farketmeden] "ya ENSO bize çok dolaylı etki yapar" deniliyor ama aslında tipler ayrı ayrı incelenmediği için korelasyon zayıfmış gibi düşünülüyor.

    Bu sene artık daha ender görülen Doğu Nina fazı var (en son 2006 kışında görüldü). İklim değişikliği etkisini göstermeden evvel, 1980 öncesi Nina tiplerinin aslında pek çoğu aslında Doğu Ninalardı.


    PDO pozitifken, Doğu Ninalarda genelde Sibirya kapısı açık oluyor ve İskoçya-İskandinavya hattı boyunca yüksek basınç hakimiyeti baş gösteriyor. (Yani paylaştığınız haritalardaki gibi negatif 500 anomalisi pek olmuyor) NAO da (aşırı olmadan) hafif negatif oluyor ve Avrupa ve Marmara genelinde mevsim normalleri altında sıcaklık ortalamaları olan, Marmara'nın daha yağışlı olduğu kışlar görülüyor. Bu nedenle kendi adıma kıştan oldukça umutluyum.


    Accuweather'dan da soğuk ya da çok soğuk bir Doğu Avrupa olan, Marmara ve Balkanları kar fırtına beklentisi içinde gösteren bir 2021 kış tahmini bekliyorum. Yani böyle birşey çıkarsa şaşırmam. Çünkü bu sene de PDO pozitif ve Nina da doğu tipinde olgunlaşıyor. (Bkz. 2006, 1996 ve 1985 kışları PDO+ ve Nina Doğu olanlara örnek)


    Orta Nina tipi olduğunda da ne yazık ki Türkiye genelinde normalden sıcak oluyor.


    Tabii batılı QBO olan Doğu Nina tiplerinde ayrıca incelemedim. Bu yorumu sadece pozitif PDO ve Ninanın alt tipine göre yapıyorum.

    Einmal editiert, zuletzt von Red Fox ()

  • Red Fox Hocam PDO'nun ülkemize etkileri konusunda çok bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık.Ayrıca bu sene beklenen negatif IOD ve la nina kolerasyonlu kışlarda da Sibirya Kapısının açık olma ihtimali daha yüksek diye biliyorum yanlış hatırlamıyorsam eğer.Hocam peki IOD'nun ao ve nao üstünde bir etkisi var mıdır diye sormak isterim.Yani Negatif IOD ülkemiz için daha iyi olduğunu biliyorum.Ancak nasıl etkileri olduğunu merak ediyorum.