Beiträge von Red Fox

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Dip su verileri hala strong Nina'yı destekliyor.

    Son 2 haftada Nina yine Orta Pasifik bazlı şekle geldi. (160-180 Batı boylamlarında soğuk anomali yoğunlşaması var)


    Orta Pasifik bazlı Nina olan yukarıdaki örneklerden bir tek 1985 kışı var. Ama 1984 Aralık SST anomalisi de bu yıla hiç benzemiyor, yani 2020 kendine özgü eşsiz bir yıl.





    Bu yıla en çok benzeyen 2005 Aralık var ama orda da Atlantik başka ve oradaki Ninada Doğu Pasifik bazlı çünkü soğuk sular ağırlıklı 120-140 arasında


    SSW ben de sevmiyorum bize yaramadığı için ama geçen yılda aynı şey oldu bu PW ancak bir ısınma ile çözülür gibi duruyor

    Aslında hava olaylarının döndüğü troposferik polar vorteks (TPV) şu anda çözülmüş durumda, yukarı ile aşağının bu dönem çok bir bağlantısı yok diyebiliriz.


    En son olarak kutba bir yüksek bile daldı. O kutuptaki yüksek tam anlamıyla bir rex blocking etkisi yaparak Amerika ile ile Japonya - Kore hattını etkileyen güzel bir polar atak dahi yapıyor, hatta bir açılma ucu da aslında Atlantik'te Portekiz'e kadar gidiyor ama Okyanus'a gittiği için boşa çıkıyor.


    Ekimde mjonun 4-6 arası geçen en uzun süreli yıllar( 20 gün+) 83/84 88/89 98/99 ve 2016/17 ... 84 ve 89 analogları zaten var attığım kompozitede...Bakalım daha çok başındayız.SSW den uzaklaşmana üzüldüm...

    SSW olacak diyerek mevsimsel tahmini SSW üzerine dayandırmak yanlışmış, geçen sene bunu deneyimleyerek öğrendim. Velev ki olur o halde olacakları analoglara göre yorumlamayı tercih edeceğim bundan sonra, olacak olursa da sizinle paslaşırız yine :)

    Hatta geçen kış negatif endeks batı kışı bekliyorum doğu avucunu yalar demişti başka platfromlarda, ama Pozitif AO fena rekorlar kırmıştı :)

    Malatya, Adıyaman veya Elazığ gibi yerlerde neredeyse hiç kar düşmedi. Gecen kış Doğu da dahil pozitif sıcaklık anomalisi ile kapattık maalesef


    Gecen sene SSW beklentim vardi. O olmayınca haliyle güçlü Polar vorteks pozitif AO oldu. Tüm tahminler gibi benimki de çöp oldu. Bu sene SSW odaklı tahmin yapmıyorum. Onu tamamen geri plana attim

    Red Fox merhaba.Bilgilendirmeler için teşekkürler.Ancak örneklerin yanlış ve eksik.Sadece 2006 doğru doğulu la nina adına.85 tam tersi cp la nina.96 ise eylül kasım arası.Tabloyu atıyorum..

    .

    Ayrıca son veriler tekrar cp yönünde oluşum gösteriyor...

    Kolay gelsin.Daha sık fikirlerini görmek dileğiyle...

    Reddiye veriyorum. 😁😁😁


    1984'ın sonbaharı ortadır ama 1985 ocağı doğudur. (Yani kışın içinde doğu) 1984'ü niye karışıyorsun hem 🙂


    Son çalışmalar La Nina'nın Doğudan Batıya yayımım gösterdiği (sona doğru olanları da eğer kış içinde öyle ise) Dogulu Nina olarak kabul ediyor.


    Örneğin aşağıdaki incelemede 1985 kışı Doğulu Nina olarak değerlendirilmiş. Sicaklik anomalisine bakınca klasik Nina görünümü var ve ocak ayında pasifik ortasında mavilik toplanmıyor


    https://journals.ametsoc.org/j…3584/jcli-d-16-0376_1.pdf


    Bu sene ki Nina da bastan orta pasifikte 3.4 bölgesinde gelişti sonra doğuya yayıldı. Aynen 1985 gibi.

    Mehmet hoşgeldin. Senin tezine göre ozaman modellerin bazı kurumların şuanlık gösterdiği kış tahminleri ecm olsun ukmet olsun vb pozitif Nao görüntüsü yani çöp diyorsun :)--

    Genel ortalamada evet, aynen öyle düşünüyorum çünkü pozitif PDO ve Doğulu Nina tipi, büyük aktörler, ENSO nötr falan olsaydı tereddüt ederdim. Hatta Nina'nın aşırı olma ihtimali dahi var.

    Red Fox hocam peki bu konu hakkında düşünceleriniz nasıl? Şahsen ben 2021 kışının güzel geçeceği yönündeyim. İlk sinyaller Accu'nun ABD tahmininden geldi:) 2012 göz kırptı bize;)

    Bir önceki sayfada kalan yorumumda pozitif PDO ve Doğu Nina dahilinde kış beklentimi açıklamıştım. Ben daha çok Balkan (Marmara) kışı, Güney ve Doğu bölgeler ise mevsim normallerinin üstünde geçecek şekilde bekliyorum, (Doğu rakım avantajından her türlü kar alır tabii ki) Trakya özellikle korkunç geçen ayların ardından umduğunu alacak.

    Red Fox Hocam PDO'nun ülkemize etkileri konusunda çok bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık.Ayrıca bu sene beklenen negatif IOD ve la nina kolerasyonlu kışlarda da Sibirya Kapısının açık olma ihtimali daha yüksek diye biliyorum yanlış hatırlamıyorsam eğer.Hocam peki IOD'nun ao ve nao üstünde bir etkisi var mıdır diye sormak isterim.Yani Negatif IOD ülkemiz için daha iyi olduğunu biliyorum.Ancak nasıl etkileri olduğunu merak ediyorum.

    Çok kötü geçen 2020 kışı şu güncel yazıda IOD ve NAO bazında incelenmiş ---> https://rmets.onlinelibrary.wi…doi/epdf/10.1002/asl.1005


    İncelemede şöyle ilginç bir tespit var: Kışın başında IOD'un çok pozitif olması, NAO'nun da çok pozitif kalmasında ana etkenmiş.

    Yani diyebiliriz ki IOD kışa girerken (çok) pozitif, NAO da daha (çok) pozitif oluyor. Son tahminlere göre IOD kasım ayında, yani kışa girerken negatif yani NAO'nun 2021 kışında pek pozitif olması oldukça az bir ihtimal...

    La nina batılı qbo olunca...

    La Nina'nın Doğu Pasifik'te soğuk su anomalilerinin daha fazla olduğu "Doğu (Pasifik) Nina" tipi bir de, bir de Orta Pasifik''tesoğuk anomalisinin daha fazla olduğu "Orta (Pasifik) [Modoki] Nina" tipleri var.


    İkisinin pattern etkileri aslında birbirinde farklı.


    Genelde hava camiasında [amatör veya uzman farketmeden] "ya ENSO bize çok dolaylı etki yapar" deniliyor ama aslında tipler ayrı ayrı incelenmediği için korelasyon zayıfmış gibi düşünülüyor.

    Bu sene artık daha ender görülen Doğu Nina fazı var (en son 2006 kışında görüldü). İklim değişikliği etkisini göstermeden evvel, 1980 öncesi Nina tiplerinin aslında pek çoğu aslında Doğu Ninalardı.


    PDO pozitifken, Doğu Ninalarda genelde Sibirya kapısı açık oluyor ve İskoçya-İskandinavya hattı boyunca yüksek basınç hakimiyeti baş gösteriyor. (Yani paylaştığınız haritalardaki gibi negatif 500 anomalisi pek olmuyor) NAO da (aşırı olmadan) hafif negatif oluyor ve Avrupa ve Marmara genelinde mevsim normalleri altında sıcaklık ortalamaları olan, Marmara'nın daha yağışlı olduğu kışlar görülüyor. Bu nedenle kendi adıma kıştan oldukça umutluyum.


    Accuweather'dan da soğuk ya da çok soğuk bir Doğu Avrupa olan, Marmara ve Balkanları kar fırtına beklentisi içinde gösteren bir 2021 kış tahmini bekliyorum. Yani böyle birşey çıkarsa şaşırmam. Çünkü bu sene de PDO pozitif ve Nina da doğu tipinde olgunlaşıyor. (Bkz. 2006, 1996 ve 1985 kışları PDO+ ve Nina Doğu olanlara örnek)


    Orta Nina tipi olduğunda da ne yazık ki Türkiye genelinde normalden sıcak oluyor.


    Tabii batılı QBO olan Doğu Nina tiplerinde ayrıca incelemedim. Bu yorumu sadece pozitif PDO ve Ninanın alt tipine göre yapıyorum.

    Hocalarım Hint Dipolü ve PDO tahminlerine bakabileceğimiz güvenilir siteler nelerdir?

    @4 Şubat Cold.EFso  DoquKaradeniz28

    IOD burada -- > http://www.bom.gov.au/climate/enso/#tabs=Indian-Ocean I


    PDO tahminleri yapmak zor ama o da ENSO gibi bir döngü sadece on yıllarca sürebiliyor. Daha önce Washington Üniversitesi'nin açık linkleri vardı kapattılar, en iyi takip edilebilecek kaynak burası --> https://ds.data.jma.go.jp/tcc/…s/elnino/decadal/pdo.html

    Red fox Hocam ! Hosgeldin tahminlerini severek okuyorum Anladıgim kadarıyla Accu'nun Tahminine karşi cıkmıstın ama; Bay hava ve Sen bu kış icin YB Etkisinde Kurak bir kış bekliyorsun anladıgım kadarıyla IRI tahmini gecen sene ile benzer ama ; İnandırıcılığı hic kalmadı Accu da öyle Sonbahar tahmini bizim icin cöp oldu ecmwf ise ne iyi ne kötü lafın özü bu sene bence yerel tahminlerin hepsi cöp olucak sanki kazanan Kar severler olucak umarım son olarak Mjo Aralık ikinci yarısı 3 faza gecicek görüntüsü sunuyor o arada Stratosfer Isınması da görünüyor olası ani degişimler senin tahminde görünüyor mu ?

    Accu'nun tahminlerine kış tahminine halen karşı çıkıyorum. Sonbahar tahminine de karşı çıkmıştım. Çünkü analoglarla uyumsuzluk vardı, ki öyle de oldu genel itibarda kurak geçiriyoruz, malum.


    Bay Hava'nın analoglar üzerinde konsorsiyum teklifi oldu. Aramızda vakit buldukça endeks hareketleri ssw, mjo vs fazıydı amplitüdüydü zonal rüzgarıydı, bunun benzeri verileri hem lokal olarak coğrafyamıza hem de kuzey yarımküre geneline x gün gecikmeli, gecikmesiz etkilerini korelasyonları ayrıntılı çıkartmaya çalışacağız.


    Bay Hava ile birlikte NAO'nun ağırlıklı olarak negatif olacağını düşünüyoruz, burada hem fikiriz ama kuraklık tahminin de ayrışıyoruz. Ben ayrıca NAO'da dönem dönem pozitif blipler çok muhtemel görüyorum.


    Batı Bölgelerin kurak olmayacağını hatta kar ve kış açısından Marmara Bölgesinin önceki yıllara göre daha şanslı konumda olduğunu ama Doğu Bölgelerin daha az kar/yağış alacağını ve ortalama sıcaklıklarının Doğu da daha yüksek olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan Bay Hava ile ayrı düşüyoruz. Bayhava daha kurakçı ve daha sıcak olacağı yaklaşımında bildiğim kadarıyla, her türlü ben ise Batı ve Güney tarafları normallerin üstünde yağışlı olabileceğini düşünüyorum.


    Özellikle SSW gerçekleşirse Accu'nun tahmini kesin olarak başarısız olur. Çünkü SSW'ler 60 günlük süreç sonunda Batı ve Güney Bölgelerde yağışları kaçınılmaz şekilde arttırıyor.


    MJO karmaşık bir konu aslında bu dönem 6-7 dışında Türkiye'ye çok yarayan bir faz yok. MJO 6-7 fazları hem çok hızlı geçti, hem de zaten geçerken en azından bir sistem almayı başardık. 2-3 faz zaten bu dönemde Azor-Ural yükseğini birleştirerek pide yapar, o yüzden MJO'nun o fazlarda olmasındansa zayıflamasını tercih ederim. Ay sonu doğu bölgeleri çok etkilemeyen batı da yağış yapan siklon alma ihtimalimiz çok yüksek.

    Red fox hocam, bu sene negatif nao bekliyormusunuz halen daha. Gecenki yazini okumustum. Negatif nao gronland blockinge kadar gider be hocam. Sonra allah muhafaza sistemler avrupaya gider negatif ao yuzunden.


    Hersey nötr olsun yeter ki.d

    4 Şubat beni 33andrain forumundan tanıyordu. Dün de twitterda iddiaya girdik. 🙈


    Beni buraya davet etti geldim.


    Forumun yapısını daha pek bilmiyorum. Galiba bu başlıkta bilimsel temelli şeyler yazılmıyormuş. Moderator arkadaş kurala uygun olarak siliyor.


    Nao hakkında değerlendirmeyi başka başlıkta yazmak lazım galiba