Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bir cok tahmin sitesi kisin ilik gececegini soyluyor..kisa dair umudum artiyor...gecen senede kiyamet kis geliyordu ama kiyi kesimler icin olmadi..yine tersi olur insallah..sanirim ortalamayi baz aliyorlar.bir adet sistem gelir,3 4 gun surer ve biz iyi kisti diyebiliriz bu cok oldu gecmiste.ornek 6 ocak 2017 sistemi.

  • Tahminlere bakacak olursak sıcaklık olarak çok fark olmasa da yağış açısından Orta ve Doğu Karadeniz genelde bir adım öndd gösteriliyor. Bu da demel oluyor ki sürekli lodos yemeyeceğiz muhakkak kuzeyden akınlar olacak Karadeniz başka türlü yağış alamaz.

    e81301d7973.png

    2fe23ad113f.png

  • Hocam sert sistemleri ayda 1 aliyoruz nerdeyse İnşallah kasıma sarkar ve belkide 13 yil aradan sonra kar alabiliriz. 6 kasim 2006 gibi.

    Aynı kanaatteyim

    Kasım’da İstanbul yükseklerinin kar göreceğini bu sayfada belirtmiştim

    Ama önce Ekim’de Sıfır girişine yakın bir değer görmeliyiz ki işler kolay olsun

    Kar görmek için öncelikli şart uygun soğumadır , yağış ve miktarı zaten son anda bile sürpriz yapabiliyor

  • Yaşları 15 20 olan üyeler bu soğuk yılları yaşadığında eskiden eylül ekim ayları yaz gibi geçer kasım aralıkta kıyı şehirdekiler havada 3-5 kar tanesi için heyecanlanırdı diyecekler...

    Resim

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • bir cok tahmin sitesi kisin ilik gececegini soyluyor..kisa dair umudum artiyor...gecen senede kiyamet kis geliyordu ama kiyi kesimler icin olmadi..yine tersi olur insallah..sanirim ortalamayi baz aliyorlar.bir adet sistem gelir,3 4 gun surer ve biz iyi kisti diyebiliriz bu cok oldu gecmiste.ornek 6 ocak 2017 sistemi.

    bu aslında göreceli bişey güney doğu anadolu da belki en yüksek karlı sistem 2013-2014 dü.2015 sene birçok yer efsanevi kar alırken iç kesimler ve doğu sıradan kış geçirdi.kıyı kesimler zaten kış olarak genelde 2 3 senede bir tam anlamıyla iyi bir sezon geciriyor.kış deyince iç ege iç anadolu ve tabiki doğu anadolu baz alınıyor eger bu kesimler yeterince soğuk ve kar almadıysa o kış yumuşak deniyor.

    not:gecen sene orhan şen ekim de net bir tahmin yapmıştı ve tuttu gecen sene bizim adımıza iyi bir kıştı

  • 22 EKİM BURSADA KAR SÜPRİZİ

    Sabah erken saatlerde Uludağ'da başlıyan kar fırtınası ilerleyen saatlerde yüksek semtler kar yağışına kavuşacak. Öğle saatlerinde ise il merkezinde benim gibi Fomarada zaman zaman fırtına zaman zaman lapa lapa yağan karın şaşkınlık ve keyfini çıkaracaklar. Sonra uyandım üstümden sıyrılmış olan pikeye gülümseyerek okunmaya başlayan ezan eşliğinde namazın yolunu doğrulttum... Mutlu bir pazar başlangıcı oldu size de dilerim sevgili Hfliler...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bu da Kasım ayı tahminleri.Özetle yorumlaycak olursak, Kuzey Afrika'dan İngiltere'ye, Fransa ve İtalya koridorunda kurak bir hava,İzlanda küçük parazit a.b ler üretecek fakat bu durum Orta Asya ve Tunus'un tamamı,İsrail Yunanistan ve Türkiye'nin soğuk tarafta kalmasına etki etmeyecek.Azor Antisiklonu İspanya merkezli olacağından normal konumundan uzakta kalması muhtemeldir..

  • -----2019-2020 Kış Tahmini -----



    Herkese selamlar.Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 2020 yılı kış tahminimizin sonuna ulaştık.Öncelikle bu yazımız meteororlojik terimler içerecek.Bu yüzden anlaşılmayan yerleri uzatacağım ve elimden geldiğince bu terimleri size açıklamaya çalışacağım...



    • Bu kış Kuzey Kutup bölgesi normalden daha soğuk olacağı için sera etkisi minimum seviyede olacak.Beşeri ısınma (Küresel ısınma) bu sene önceki yıllara göre daha az etki gösterecek.



    • 2020 Kışı Doğu odaklı olacak.Batı-Orta Avrupa önceki yıllara göre daha az kar yağışlı olacak.Asya kıtasında ise önceki yıllara göre daha düşük sıcaklık anomalileri göreceğiz.



    • 2019 yılının Ekim-Kasım-Aralık aylarında polar vortex (kutup girdabı) çok kuvvetli olacak.Zonal rüzgarlar bu aylarda çok kuvvetli esecek.(Zonal Rüzgarların kuvvetli olması kuzey bölgesinden güneye salınım ihtimalini düşürür).Orta-Kuzey Avrupa bölgesinde Pozitif Ao-Nao sebebiyle blokaj (Engelleme) ihtimalini çok düşük görüyorum.



    • Batılı QBO : Kutub girdabının bölünme ihtimali daha düşüktür.Aynı şekilde Kutup girdabının split (yer değiştirme) yapma ihtimalini de çok düşük görüyorum.Ayrıca 11 yıllık güneş döngülerinin zayıf olması güçlü Kutup Girdabına işaret.Ayrıca Güneş döngülerinin zayıf olması zayıf el-nino'ya zemin hazırlıyor.



    • Ssw (Kutub girdabı parçalanması) olayını çok düşük bir ihtimal olarak görüyorum.Stratosferik ısınmaların çoğu Rusya-Kazakistan-Moğolistan civarında olacak.



    • Türkiye için ise Normal bir kış bekliyoruz.Geçtiğimiz 2 seneye göre iyi bir kış olacağı kanaatindeyim.Fakat "süper", "adını tarihe yazdıracak" bir kış beklentimiz yok.Doğu Karadeniz odaklı bir kış olmasını bekliyoruz.Karadeniz Bölgesi bu sene diğer bölgere göre daha şanslı olacak diyebiliriz..


    14 Ağustos 2019 tarihinde hazırladığım kış tahmini... Ekim-Kasım aylarında beklediğim "zonal rüzgarı" tahminim Nokta atışı olmuş.Tahmin hala 1 eksik dışında geçerliğini koruyor.O da zayıf el-nino beklentim.Zayıf el-nino revize edilerek nötr la-nina'ya çevrilmiştir..