Kasım ve Aralık Nasıl Geçecek?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 1. Kasım'ın Geri Kalanı


    Bu yıl pastırma yazı çoğu kişinin keyfini kaçırdı, özellikle de batı illerde yaşayanlar yağışsızlıktan bıktı. Fakat havanın gidişatının hiç de fena olmadığının, uzun vadede çok güzel şeyler göreceğimizin farkında değiller... Kış tahminimde de adı geçen efsane yıl 1929'dan bahsedeyim.


    Efsane kış 1929'dan önceki Kasım ayında İstanbul için basınç değeri Kasım'ın ilk 15 günü boyunca boyunca 1015-1020 mb aralığından aşağı inmemiş. Aynı bu yıl da olduğu gibi.
    Sonra ne olmuş? Tam 16 Kasım tarihinde zayıf da olsa alçak basınç ve yukarı seviye soğuması ortaya çıkmış. Aynı bu yıl olacağı gibi. :)
    Bir benzerlik gördüm sanki. ;)


    Tesadüf diyecekseniz devam edeyim; tam 23 Kasım tarihinde -5'lik bir sistem İstanbul'a gelmiş. Aynı tarihte hem @"Efsane-Semih"'in hem de benim sistem beklediğimizi biliyorsunuz. Bu da bir tesadüf değildir herhalde... Gördüğünüz gibi kış tahminimde de benzerlik olduğunu söylediğim 1929 kışı ile aynı gidişatı yaşıyoruz. :) Herhalde buraya kadar yazdıklarım keyfinizi geri getirmiştir. O zaman tahmine geçeyim.



    Bir GFS diyagramı tek başına tahmin yapılacak bir veri kesinlikle değildir, zaten tahminim de bu diyagram üzerine kurulu değil. Grafik üstünden anlatmak kolay olacağından koyuyorum bu diyagramı, yoksa beklentilerime çok uyduğunu da söyliyemem.


    1. İlk olarak 16 Kasım tarihinde aniden 10 derecelik bir düşüş olacak, bu düşüş diyagramda çok net bir şekilde görünüyor zaten. Kıyılarda kar veya karla karışık yağmur olasılığı kesinlikle yok, fakat yüksek illerde etkisi hoş olacaktır. :)

    2.
    İkinci soğuma ise 23-25 Kasım tarihi civarında gelecek ve tam gelecek. İstanbul'un en azından yüksek ilçeleri çok büyük ihtimalle havada kar görecek. Batı iller uzun süredir alamadığı yağışları alacak; yer yer kar, yer yer yağmur olarak. Ayrıca pastırma ayazı tam olarak bitmiş olacak.


    Buraya kadar yazdığım tahminim modeller ve endeksler tarafndan da desteklendiği gibi, benzer gidişatın olduğu 1929 kışı öncesindeki Kasım ayı ile de uyumlu. Modeller şimdilik kötü de olsa düzeleceğine emin olabilirsiniz. :)



    [hr]

    2. Aralık Ayı


    Maalesef Aralık ayı için benzer şeyler söyleyemeyeceğim. wildleo1907 bu durumun en önemli nedenini gayet güzel bir şekilde açıklamış. Buradaki yazısına tamamıyla katılıyorum. Şimdi muhtemelen 1929 benzeri gidişatın Aralık'tan itibaren bittiğini zannedeceksiniz... Ama öyle değil. 1929'da da durum aynı; Aralık'ın 20'sine kadar doğru düzgün bir soğuk ve yağış gelmemiş. Yani durum hiç de farklı değil.


    Aralık sonunda sistem gelir mi, gelmez mi birşey söylemek zor. Bu konu eminim karlı yılbaşı isteyenlerin kafasını kurcalayamaya şimdiden başlamıştır. :D Ama sistem gelse bile en fazla gelir ve gider, ortalamaya etkisi pek olmaz. Bu yüzden bu yıl biraz sabretmemiz gerekecek. Ama benzer gidişatın olduğu 1929'daki gibi devamında boğaza buz kütlelerinin geleceğini de unutmayın. Bu kış efsane olacak... ;)

  • .


    Saygın metoffice, yeni kasım güncellemesi, beklentileri çok yüksekte tutmamalıyız, yinede avrupanin en soğuk ülkesi Türkiye, güçlü el ninoya ve kuzey atlantik soğuk denizine göre şekillenen bir tahmin.:)

  • Root bu seferki yazin cok daha sade ve güzel olmuş.hava olaylari sene sene tekrar eder.mesela gün donumleri, 29 ekim,18 Şubat civari sistem gelir.ocak sonu büyük soğuklar olur. 2000 yili güzude böyle y.b geçmiş 2001 çok güzel sistemler gelmişti.tek fark sbiryada güz aylarinda bizim üstümüze geliyordu

  • Eline sağlık güzel tahminler fakat benim bir sorum olacak.


    29 senesinde gelişen hadiseler ile 2015 senesinde ki gidişat aynı, uyumlu hatta benzerlik gösterse de 20 Kasım'daki sisteme kesin olarak yansıyacağını yüzde kaç ihtimalle belirtebilirsiniz?

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.


  • Eline sağlık güzel tahminler fakat benim bir sorum olacak.


    29 senesinde gelişen hadiseler ile 2015 senesinde ki gidişat aynı, uyumlu hatta benzerlik gösterse de 20 Kasım'daki sisteme kesin olarak yansıyacağını yüzde kaç ihtimalle belirtebilirsiniz?


    Ben o sistemi bu benzerliği fark etmeden önce de bekliyordum. Benzerlik sistem beklentimin kaynağı değil, yansıma yerine destekliyor diyelim.

    Einmal editiert, zuletzt von Root ()