2014-2015 Kışı Genel Değerlendirme

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncelikle merhaba arkadaşlar bu konuda son yaşamış olduğumuz kışın genel bir analizini yaptım. Harita tamamen amatör bir şekilde hazırlandığından grafikerler laf etmezse iyi olur :sleepy:






    Bu kış ağırlıklı olarak normal bir kıştı diyebiliriz. Kış başlamadan önce 2006 kışına benzer bir kış olabileceğini söylemiştim ve bunu arşivdeki model çıktılarıyla desteklemiştim. 2014-2015 kışı tamamen aynı olmasa da 2006 kışına benzer bir sezon oldu. Kar yağışları ağırlıklı olarak batı bölgelerde görüldü ki 2006'da böyleydi. Bölge bölge değerlendirme yapmadan önce kısa bir özet geçeyim dedim. Şimdi detaylı analizle devam edelim.(Haritada bazı sıkıntılar var ve bazı boyalı alanları bilerek taşırdım çünkü kesin çizgilerle belirtilemez yanlış olur.)









    1- Trakya: Trakya bu senenin en şanssız kesimi. Her zaman kuru soğuk yemesiyle tanınan Trakya bu sene efsanemsi sistemleri elinden kaçırarak daha da çok üzülmüş oldu. yılbaşı sistemi hariç doğru düzgün kar aldığını söyleyemeyiz. Ne diyelim dualarımız sizinle Trakya inşallah bundan sonra bol kar yağışları görürsünüz.










    2- Bu bölgeye isim vermek zor çünkü geniş bir alanı kaplıyor teker teker gidersek eğer: İzmir bu sene sulu kar olarak bayağı bir kar görmüş oldu bu senenin sürprizlerinden. İzmir'de Karaburun,Çeşme ve Urla ilçeleri hariç kar görüldü hatta yüksek kesimlerde sık sık tip haberleri aldık. İzmir'e ek olarak bu yıl Manisa ve Balıkesir'de sürpriz yaptı İzmir-Balıkesir yolunun defalarca kapanması pek alışık olmadığımız haberlerdi. Güney Marmara'da bu guruba dahil Çanakkale bir kere kar gördü ama çok sağlam gördü. Batı Karadeniz kıyıları sık sık fön nedeniyle 20'li derecelerle boğuşsa da bu sene aldıkları kar bu ılık günleri unutturmuştur. İç Batı Anadolu ise kendine has kışlarından birini yaşadı Afyon,Kütahya,Uşak üçgeni kara fazlasıyla doydu.










    3- KKTC: Akdeniz kıyılarına dahi kar yağmadığı halde KKTC kar gördü hem de 20 ksür yıl sonra yüksek kesimlerinde de tuttu. kendilerini tebrik ediyoruz onlar için efsane bir kış oldu diyebiliriz :)










    4- Kastamonu: Geçen sene Bitlis dığında tüm şehirler ortalamanın üstünde sıcaklık ve kuraklıklar bitirmişti. Bu sene istisna şehir Kastamonu olabilir. Neredeyse karın yüksekliğinin metreden aşağıya hiç inmediği bir sezon geçirdi. Hala yüksek kesimlerinde metre boyutlarında kar var Kastamonu tam tabiriyle eski kışların hakkını verdiği yeni bir kış yaşadı.










    5- Orta Karadeniz'in İç Kesimleri ve Çevresi: Bu bölge ve çevresi bu yılı en yağışlı geçiren yerlerden birisi oldu. Bunu daha bu sabah almış olduğum radar görüntüsüyle bile kanıtlayabilirim.






    Eğer sıkı bir radar takipçisi varsa ne demek isteğimi daha iyi anlar. Bu bölge de yükseklik zaten fazla bu yüzden kar sıkıntısı yok ancak bir de dağlık alanlar girdiğinde işin içine 1000 metre yukarısı için müthiş kar fırtınalarının olduğu bir yıl oldu. barajlarda bayram etti ve baharda karların erimesiyle daha da devam edecek.






    6- Orta ve Doğu Karadeniz Kıyıları: Dünya'nın en karışık iklim özelliklerine sahip bölge denebilir. Anlatılmaz yaşanır ama ben yine de elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım :) Bu sezon değil her sezon fön rüzgarlarının olmazsa olmaz olduğu bölge öyle ki bu fön rüzgarı havayı inanılmaz kuruttuğundan Karadeniz gibi bir yerde 2013 mart ayında nemin %5'in bile altına indiği ama yazın ortasında %98 nem ile uyku uyumanıza asla izin vermediği yer. Bu sezon ocak ayında bizzat benim ölçtüğüm Samsun'daki sıcaklık 25 dereceydi. Aynı Ocak ayının 6'sında ise bu sıcaklık -6 dereceydi ;) İlginç olan bu bölgenin sonbaharda daha yağışlı bir mevsim geçirmesi en kurak mevsiminin ise ilkbahar olması. Bu sezon kar yağışı gördü ama normal bir kış yaşadı diyebiliriz. Yüksek kesimleri efsaneydi. bu bölgeyi ilginç kılan şeyleri yukarıda anlattım sıcaklık değerlerinin,fırtınanın,karın,yağmurun kısacası her türlü doğa olayının ne zaman görülebilceğinin kestiremediğimiz bir bölge örneğin Rize'de yağan 60 cmlik karı kimse beklemiyordu 12 saat gibi kısa bir sürede.Aşağıdaki haritada 2014-15 sezonunun sıcaklık analizi var bu haritaya göre Sinop'ta bu guruba dahil olması gerekiyor ancak Sinop'un iklimi daha farklı Samsun-Artvin arası 20 dereceyken Sinop 10 derece yada tam tersi olabiliyor Küre Dağları bu Batı ve Doğu Karadeniz'in iklimini ikiye bölüyor sıcaklık ve yağış ortalamaları birbirine benzese de bu durumların görülme zamanları çok farklı.



    7- Doğu Anadolu Bölgesi: Doğu Anadolu kar yağışları olarak iyi bir kış geçirdi ve hala kış onlar için devam ediyor aslında. Doğu Anadolu'daki faklılık o alıştığımız -30'lu dereceleri görememiz oldu. Bu sene doğu Anadolu bnispeten biraz daha yumuşak bir kış yaşadı. Kar miktarları normaller civarında ancak acı soğuklar -20'nin altını az gördü. Umarım bu seneye özel bir durumdur. Evliya Çelebi'nin meşhur Erzurum yazısında damdan dama atlayan kedinin havada donduğunu söyler bu her ne kadar abartmada olsa. Eski soğuklarını geri istiyoruz Doğu Anadolu sen bize lazımsın :)









    Gelelim diğer bölgelerin analizine...





    Diğer bölgeleri haritama dahil etmeme sebebim sıradan bir kış geçirmiş olmaları. Konya,Kayseri gibi yerler iyi kar aldı belkide görüp görebilecekleri en yoğun kar yağışını aldı aynı İstanbul gibi. İstanbul 17-18 Şubat'ta almış olduğu efsanemsi sistemi bu kış boyunca en azından bir kere daha almış olsa yeşil kısma o da girebilirdi aynı şekilde Çanakkale'de. Akdeniz klasik kuvvetli sağanaklarını aldı ama lefkoşa'ya bile kar yağarken Antalya'ya yağmaması biraz moral bozdu o bölgedeki karseverler için. Güneydoğu'da ortalama kar yağışlarınız hafif altında bir sene yaşadı. Bu bölgeninde batısı yani Şanlıurfa-Diyarkabır tarafı daha şanslıydı.









    EN KÖTÜ KIŞIMIZIN BÖYLE OLMASI DİLEĞİYLE SAYGILARIMLA...





    Lazanatli

    Einmal editiert, zuletzt von Gréy ()

  • teşekkürler arkadaşlar ayrıca bir ricam var Yalova ve Eskişehirle ilgili pek bilgi toplayamadım bilgili olan varsa bizide bilgilendirirse iyi olur :)

  • Ah canım trakyam seneye biz coşacağız inşallah.Bu sene ayrı bir kötüydü hiç bu kadar kuru soğuk olmazdı en az Bir kaç kez sağlam kar olurdu.Geçen sene daha fazla kar aldık.

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

  • Aynen.dediginiz gibi bu sene ic bati anadolu ve kiyi ege arasindaki kisim ve güney marmara cok iyiydi.tek seferde ki kuvvetli kar olarak da orya karadeniz bati karadeniz arası


  • İstanbul Anadolu yakası da dahil olmalı, burası için hem 17 Şubat hem 6 Ocak efsaneydi.


    Anadolu kısmen olabilir ama kıyılar için normal bir kıştı yine de 100-150 rakımdan üstü için çok iyi bir kıştı.

  • Çanakkale'nin 63 cmlik bir kar birikmesi var bir sene yeter onlara zaten yoksa geri kalan sizinle aynıydı aslında.


    Belki trakya çanakkaleden iyi kar almıştır yılbaşı eşit desek 12 ocakta orası yağmur alırken bizde 20cm kar oldu başkada sistem olmadı.

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

  • Belki trakya çanakkaleden iyi kar almıştır yılbaşı eşit desek 12 ocakta orası yağmur alırken bizde 20cm kar oldu başkada sistem olmadı.


    Yılbaşında Çanakkale'den fazla aldığınızı sanmam ancak diğer durumlarda eşitsiniz kabul Çanakkale'yi kuru soğuk bölümüne alıp almama konusunda kararsız kalmıştım.

    Einmal editiert, zuletzt von Gréy ()

  • Yılbaşında Çanakkale'den fazla aldığınızı sanmam ancak diğer durumlarda eşitsiniz kabul Çanakkale'yi kuru soğuk bölümüne alıp almama konusunda kararsız kalmıştım.


    Tekirdağ merkez 15-20 cm idi Çanakkale de 20-25 cm idi.Ancak çanakkalenin yüksekleri 50-60 cm iken Malkara civarları 70 i buldu yılbaşında.

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]