2013 Yaz Mevsimi Gerçektende Sıcak Mı Geçecek?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu işin okulunu okumuş yani alaylı kesim(Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu vs) bu kış mevsiminin güneş aktivitesindeki hareketlilikten dolayı çok sıcak geçeceğini söylüyorlar.Peki güneş aktivitesindeki hareketlilik nedir?Maksimum ve minumum dönemleri nedir?Neler olur biraz değinelim.





    Her 12-13 yılda bir güneş aktivitesi tepe noktasına ulaşır ve diğer bir döngüye geçer.Biz şu anda 24.döngüdeyiz.Ancak beklenen maksimum değere güneş ulaşamadı.Yukarıda ki resimde güneşin 2000 yılında ulaştığı değer ile 2013 yılında ulaştığı değer arasında neredeyse yarı yarıya fark var.Yani sıcaklık rekorlarını alt üst ettiğimiz 2000 yılındaki güneş lekesi sayısı 120 ila 150 civarına ulaşmışken 2013'te ise bu rakam 60-70 ler civarında kalmıştır.Aşağıdaki resimde de bu net bir şekilde gözüküyor.


    24.döngüde ki güneş lekesinde sayıya dikkat.Maksimum 70 lere ulaşabilmiş.




    Bu yaz mevsimin aşırı sıcak geçeceğini savunanların bu görüntüden haberi var mı acaba???


    Ben yaz tahminimi Nisan sonunda yapacağım..

    Einmal editiert, zuletzt von Hava_Forum ()


  • 2014 yilinda daha yûksek sicakliklar yasanabilir mi ?


    Güneş aktivitesinden yola çıkarsak hayır.Ama işin içinde başka şeylerde var tabi.Uzmanlar 2014 ten sonra yada 2014'te dahil mini buzul çağı bekliyor.Onun için ayrı konu açıcam.

    Einmal editiert, zuletzt von Hava_Forum ()

  • Bu yaz mevsim normallerinde geçeceğini düşünüyorum. Fakat yağış açısından bol bir yağışlı () yaz geçirebiliz. Biliyorsunuzki bu kışı İstanbul çok yağışsız geçirdi ve yaz ayında İstanbul daha şanslı olabilir. Tahminimi mayıs başı gibi yaparım beni takip edebilirsiniz.

  • Bu tür yazlarda genelde basra değil afrika hakim olur.Afrika'da basra gibi geldimi 1 ay kalma gibi bir durum yoktur.3 gün sıcak yapar peşinden yağmur olur.2000 yılında olduğu gibi.Yaz tahmini için henüz erken.

  • Her zaman yaz mevsimi için "bu sefer çok sert olacak" deniyor. Ama dedikleri kadar olmuyor.
    Kış içide aynı şey geçerli. Son 4-5 seneyi ele aldığımızda bu kış olağanüstü sert veya normal mevsim şartların üzerinde geçecek deniliyor. Dedikleri gibide çıkmıyor. Yani uzun vadede yapılan bu tip açıklamaları hiç tutmadım ben.


    Ama bu yaz için benim görüşüm geçen yaz nasılsa bu yazda öyle olacağıdır.Daha fazla sıcak istemediğimden temennim budur. :)

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein

  • Yaz mevsimi tahimleri için en azından 1 ay daha beklenmesi taraftarıyım.
    ama madem konu açılmış bende kendi görüşümü paylaşayım istedim.
    bahar aylarını tam tadında yaşayamadan yüksek sıcaklıkların etkisine girebileceğimizi ve yaz aylarının yüksek sıcaklıklar eşliğinde geçmesini bekliyorum. ama henüz erken nisan ayının ilk haftası bu tahimi tam ve daha tutarlı yapmak en mantıklısı.

  • Mikdat hoca bu kış mevsiminin sıcak geçeceğini söylemediki. Ortalamadan sıcak geçecek diye o zamanki gazetesi hürriyette yazdı. Zaten bu kış mevsimini bitirdik orada galiba klavye sürçmesi olmuş. Mikdat hoca'nın geçen günlerde milliyette yazdığı tahmin yaz mevsimi ile alâkalı.


    Zaten tahminide bizzat Mikdat Kadıoğlu yapmıyor. Irı böyle demiş, bizimde üniversite olarak beklentilerimiz o yönde diyor.


    Güneş aktivitesi bir ezberdir. Mesela düşüşe geçtiği 2005, 2006 ve 2007 yıllarında Dünya'nın bazı aylardaki ortalama sıcaklığı tüm zamanların rekorunu kırmıştır. Yada en sıcak ilk 3'e girmiştir diyelim.


    Güneş aktivitesinin Güneş sisteminde direkt olarak Dünya gezegenini etkilediği kanıtlanamamıştır. Örneğin Venus gezegeni, yada mars gezegenin etkilenme durumlarıda olmuştur. O sadece astronomik olarak gezegenlerin kaç derecelik açı ile güneşe baktıklarıyla ve bu döngüde güneşte olan patlamaların, o açı doğrultusunda yol alması ile alakalı bir durumdur.


    Güneş patlamaları yada aktiviteleri direkt olarak Dünya atmosferini etkilemez, ilk olarak ekzosferden girer, manyetosferde formunun zirvesine ulaşır ve orada tekrar yavaşlayıp, aşağı katmanlara inebilir. Güneş aktivitesinin en çok etkileyeceği alan kutuplardır. Aktivite artarken kuluplarda erime hızı artar ve zaten Dünya'nın ortalama sıcaklığını yükselten ana etmen, kutuplardaki sıcaklık artışıdır. Buna karşın ekvatorda güneş aktivitesinin tesiri en az olur.


    Mesela günümüz teknolojisiyle manyotesfere gelen bir helyum iyonu, sanal radyasyon tarafından uzaya geri yansıtılırsa, güneş aktivitesinin en yüksek nokta'da olduğu bir yılda gayet soğuk ve karlı kışlar yaşanabilir.


    Güneş aktivitesinin etkisinden bahsedebilmek için önce manyetosferden ne derece hızla geçeceğini kestirmek gerekir.

  • Manyetosferde hertürlü molekül radyoaktif pozisyona geçer. Zaten yansima ve ışıma yoluyla yayılır güneş aktivitesindeki helyum ve hidrojen iyonları.


    Peki Aktivitenin en yüksek olduğu dönemde yayılma durumu kesin mi? hayır. Teknoloji ile birlikte herşey sanal radyasyon yayıyor. Cep telefonundan tut, tüm elektrikli ev aletleri bu şekilde radyasyon yayıyor.


    Herhangi x bir teknolojik araç, güneşin aktivite halinde olduğu bir dönemde ters tepme yapmak suretiyle o helyum iyonlarını uzaya geri yansitırsa işte o zaman tüm aktivite teorileri alt üst olur. Tepe noktasına ulaştığı x yılda kış mevsimleri sert geçebilir. Yine düşüşe geçtiği herhangi bir periyotta tarihin ölçülen en yüksek yaz ayı sicaklıkları gözlenebilir.


    Benim şahsi kanaatim, bu yılı yaz mevsiminde ortalamalardan sıcak yapacak öncelikli etmen okyanusal döngüdür. Çünkü küresel bir sıcak sözkonusu değil. Sadece kuzeydoğu afrika ve güneydoğu avrupa çevrelerinde ve birde orta afrikada, ortalamalardan sıcak bir yaz bekleniyor. Oysa güneşe bağlı aktiflikten dolayı bir ısınma olsaydı küresel çapta bir sıcak periyot ve aylardan bahsederdik.


    Güney yarımkürede bazı ülkeler soğuk ve karlı kış geçirirken, kuzey yarımkürede de bazı ülkeler yaz mevsiminde cehennemi yaşayacak. Hiç mi serin yer olmayacak? Tabi olacak klişe şekilde bol musona bağlı olarak, taylanddan hindistana ve koreden japonyaya serin günler var. Yine ural dağlarının batısı mavi renkli gözüküyor.


    Bu yaz küresel ortalama olarak çok sıcak bir yaz olmasada, Lokal olarak piyangonun vurduğu bazı ülkeler çok sıcak, bazı ülkeler çok soğuk olacak. Türkiyede bu piyangonun ortalamadan sıcak geçeceği reyonunda.


    Bence güneş aktivitesine güvenip 2015'ten sonra soğuma var demek yanlış, çünkü Astronomi çok gelişmediği için milimlik hesaplamalar yapılamıyor henüz.

  • Milimlik hesapları doğru yapan bir Astronomi olsaydı hava tahmininde günde 4 defa, perturbation teorileri üretilmezdi. 20 Farklı senaryo üretmek ne demek? asla emin değilim, asla kesinlik yok, tedirginim ve bu yüzden 20 şık ürettim, şansım 20'de 1 yani yüzde 5 demektir. Henüz hava tahmininde 7 gün sonrasını göremeyen bir teknolojinin, güneş sistemi gibi son derece karmaşık ve nanometrik dizilimlerin var olduğu bir alanda doğru tahmin yapmasının imkanı mümkünatı var mıdır? sorarım size.


    Astromi en zor bilimdir. Einstein dahi, karadelik ve buna bağlı evrenin genişleme teorisi için, ömrünün olgunluk döneminde şöyle demiştir:


    "hayatımda 2 hata yaptım. Biri atom bombası diğeride evren için yapmış olduğum astronomik teoremdi" demiştir.


    Yani Astronomi şakaya gelmez. Nasa o kadar uyduya rağmen yine hata yapıyor yine yapıyor. Bence yaşamadan bilemeyiz ama bu nasa'nin öngörülerine göre diyorumki 2013 yazı Dünyada değil ama Türkiye'nin büyük bölümünde çok sıcak geçecektir. Yanılırsam nasa'nin suçu. Antisıcak serdar kızıldereli tahmini ile bu yaz serin geçecek dedi çıktı işin içinden. :) :)


    Bir'de esa'nin tahminine bakmak lazım ısviçreli bilim adamları ne DİYOR acep? :) :) Ama ben bu sene kolaycılık yapıp, tüm uyanıklığımla, Türkiye için kolay olan sıcak geçecek seçeneğini işaretledim. Şayet zor olan şıkkı işaretleyip Bir'de yaz serin geçer diyen arkadaşların tahmini tutarsa ayakta alkışlarım.


    Açık ve net söylüyorum bu sene kolay olanı seçtim ve ilkbahar-yaz ortalamalardan çok sıcak geçecek dedim. Bu kış için mevsimlik tahmin yapmamıştım ama içimden zor olanı secip bu coğrafyayı soğuk bırakmak geçiyordu olmadı, kolaycılar kazandı, ilık geçecek dediler geçti.


    Ve bende artık kolaycı tahmin yapıyorum yanlış çıkarsa sevinirim doğru çıkarsa yerinirim.

  • Madem sıcak olur her sıcaktan sonra bir soğuk olur o zaman yağışlar bol.Hele iç kesimler için bekliyorum buharlaşmalarla yerel kuvvetli yağışlar alacağını tahmin ediyorum.

  • Yaz tahmini için erken.Biraz daha beklenmeli.Ama benim şimdilik tahiminim normallerde ve yağış açısından iyi geçeceği yönünde düşünüyorum.

    Sibiryasız kışa kış demem;azor balsa sibirya duble kaymaktır.



    Sistemci

  • Benim için önemli olan 2014 kışı :D ama onun için de henüz çok erken :D Sıcak olacağı belli olan aylardan banane, normallerin altında olsa dahi sıcak olmasa dahi sıcak :D beni soğuk aylar ilgilendirir, sıcaklığı sallayın da yağış normallerin üstü olacak gibi duruyor :)