Beiträge von KARYAGISIST

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


    Geçenlerde bir yorumumda bahsettiğim Avrasyab basınç sistemi. Kuzey buz denizinden dikey karışımlarla orta asyaya sokulan siklon, hazar-doğu akdeniz alçak basıncını besliyor. Bu arada hetorojen karışımı desteklemek için kuzeydoğu afrikadanda toz katkısı sağlanıyor. Ancak ilerleyen saatlerde teoriye göre Sahra ve Libya civarında toz yoğunluğu artacak ve karışım orada kuvvetlenecek gibi duruyor. İtalyanın kendi şeytan üçgeni olan bölgede adriyatik, sicilya, sardunya arasında hapsolacak hafif hava, alçak basıncı kuvvetlendirebilir. Alçak basıncın daimliğini sağlayacak toz konsantrasyonu ve soğuk beslemesi de zaten hazar doğu akdenizden transit olarak sağlanmış durumda gözüküyor.


    Hatırlatmakta fayda varki bunlar birer teori. Biliyorsunuz bilimde geleceği göremeyen her tahmin muhammen teori olarak adlandırılır. Geleceğe yolculuk mümkün olmadığı için yakın geleceği çok güçlü bir astronomik teoriyle öngörebiliyoruz. Fakat tam olarak bilemiyoruz, herşey bilinmiş olsa zaten bilim diye bir sektör olmazdı. Ancak biz geçmişte Evengelista Torricelli önderliğinde çok önemli bir gelişmeye vakıf olduk bu da şuydu, 45 derece enleminde ve deniz seviyesinde su 100 derecede kaynar, basınçta 1013.3 mb dır. O zaman dedikki 100 derecelik ısıda buharlaşan su yani yükselen hava= 1013.3 mb. Ama bunun şartları var. Dünyanın yarı enleminde olacaksın. 90 derece yani 1.5 saatlik enlemin 45. dakikasında bulunacaksın. Bunun yarısında olursan 22.5 da hava çökmeye başlıyor. Şimdi biz bunları bilebiliyoruz. Henüz bilemediğimiz şeylerde var. Gelecek gibi. Mesela güneşte bir rüzgar meydana geliyor, kutuplara kadar uzanıyor. Bu rüzgarlardan ilginç gazlar çıkıyor, kutuplardaki statik yüksek basıncı bir kuvvetlendiriyor bu gazlar ondan sonra kutup rüzgarlarına bağlı olarak oluşan tüm döngü sapmaya uğruyor. Bu sefer Ao, Nao, Enso, Pdo, Ndpo hepsi gümlüyor. Tüm basınç örüntüsü bir anda değişiyor. sapıyor daha doğrusu. Çünkü zaman batıdan doğuya doğru akar basınç örüntüsünün izleyeceği rota bellidir, fakat birtakım ağır gazlar hava dediğimiz renksiz kokusuz gazı ağırlaştırabiliyor. Biliyorsunuz hava akımı ağır olan havadan hafif havaya, bir diğer deyişle yüksek basınçtan alçak basınca doğrudur. İşte bu durmlarda yer değiştiren hava dediğimiz rüzgar yönlerinde sapmalar oluyor ve taşıdığı hava başka yönlere sapabiliyor.


    Bununda çaresi için Newton, Kepler, Einstein, Hawking gibi adamlar düşünmüşler ve birbirlerinin yöntemlerinden yola çıkarak Karmaşa teorisi diye bir teori ortaya çıkarmışlar. Astronomik anlamda yörüngesinden şaşan gezegen yada cisimler için yada az da olsa Atmosferde yolundan şaşan cisimler için ☺ kütleler için bu teoriyi üretmişler. Tüm fizik ve matematik bilimi bu teoriden yararlanır. Gefs yani Global topluluk hava sistemide bundan yararlanır, Ecmwf topluluğuda. Burdaki yanılmaların olabildiğince önüne geçilmeye çalışılır ancak geleceğe vakıf olamadığımız için her zaman sapmalar olabiliyor. Bunu önlemenin tek yolu uzun yıllar gözlemleriyle hareket etmek fakat artık fazlasıyla yapay koşulların etkisine girdiğimiz için geçmişteki doğal örüntüleri bugünle bağdaşlaştıramıyoruz. O yüzdende özellikle gelişmemiş ülkelerin yada gelişmekte olduğunu sanıp gelişmemiş ülkelerin ne çıkarsa bahtına diyebiliyoruz.

    Mehmetim yıllık yağışlarda karadenizde azalma var. Yoksa 3 ayda yağacak yağış 1 günde düşüp 4 ay kurak gidiyorsa bunun faydalı ne tarafı var? Üstüste tekrarlayan seller aslında orta vadeli gelecek için bir kuraklık alametidir. Selle 1-2 yılı kurtarırsın 10 yıl sonra kuraklığa itebilir. Çünkü sel tuzlu suyu taşıyor. Tuzlu suyun geçtiği yerde buharlaşma artıyor. Bu sefer o yağan yağışın gram faydası olmuyor toprağa. Üstelik toprağın üst kısmındaki humusu sürüklediği için son derece bereketsiz bir toprak kalıyor geriye. O toprakta 1-2 yıl ürün verip 5 yıl yatışa geçiyor. Tarımsal açıdanda büyük tehdit.



    Gfs 4 güncelleme önce verdiği basınç örüntüsünü dahi 4 güncelleme sonra değiştirebiliyor. Üstelik ilk 90 saatte yapabiliyor bunu. Bunların bazı sebepleri var. İlk sebebi atlantikte bozulan su döngüsü. Atlantik tekliyor sürekli. Labrador ve Gulf Streamin döngüsü bozuldu. Yine bir döngüleri var ama tahmin edilemeyen yüzey akışları ve ilginç dolambaçlı okyanus sırt yolları izlemeye başladılar. Bu da Ao ve Nao da ölçülen sıcaklıkların enlemsel farklılıklarına neden oluyor. Dolayısıyla ileri vade Ao Naoyu tam olarak öngöremiyoruz. Acaba diyorsun kuzeyde 3 gün sonra okyanus 0.2 C derece soğuyacak diyorsun aşağıdakide Güney atlantikte 0.3 derece ısınacak diyorsun 0.1 derecelik negatif fark diyorsun birde bakıyorsun Labrador akıntısı bir güçleniyor tüm negatiflik kaçıyor pozitif oğlu pozitif oluyor.


    Kuzey Buz Denizine bakıyorsun gezici alçak basınç hava sirkülasyonunu sağlamak için daimi bir iktidara sahip fakat bizim Türkiye üzerinde ilginç bir ağır hava var. Karadenizin tabanında zehirli gazların olduğunu biliyoruz. Bunu Celal Şengör Hocam dediydi. Bu zehirli gazlar akıntı bir anda terse dönerse tüm kıyı karadeniz ve marmara kıyı illerinde yaşamı sonlandırabilecek ölçüde zehirli bir gaz. Bu gazlar denizin dibinde duruyor lakin Kocaelinde ve çevre illerdeki petro-kimya türevi zararlı atıkların Denizin havasını ağırlaştırdığınıda biliyoruz. Ağır hava çökmeye meyillidir ve ağır hava yavaş hareket eder. Ağır hava yükselemezde çünkü özağırlığı ağırdır. Bu sefer Dünyanın 1 saateki dönüş hızı olan 1670 km lik bir momentumla ağır hava yatay yönde savrulur. Yatay yönde savrulur ve yüksek basınç alanlarında yatay yönlü hava hareketleri egemen olur.


    Şimdi nereye gelecem? atlantik okyanusunun sırtlarında zehirli okyanus altı sıradağ gaz sistemlerinin olduğunu biliyoruz. Biliyorsunuz Dinamik yüksek basınç kuşağı 23.27 enlemidir. Azorun ise yeri 30-32 derece enlemi arasıdır. Azorun oluştuğu yerde elbette yüksek basınç oluşması beklenebilir ancak bu kadar kuvvetli olmasını sağlayan unsur okyanusların altındaki zehirli gazlardır. Hiçbir dönence kuşağı yüksek basıncı 1024 mbı geçemezken azorun sık sık 1040 ve üstü değerler alması tesadüf değildir. Ilıman kuşakta fazla soğuk hava olmadığı için dolayısıyla yeterince ağır hava olmadığı için bir antisiklonun 1048 li değerler alması hayli ilginçtir. Benim korkum gelecekte karadenizde mini çaplı azor oluşturursa ki biliyorsunuz doğu karadeniz yüksek basıncı var kış aylarında. Eğer bu kuvvetlenirse bize kuzeyden nasıl sistem inecek kara kara düşünüyorum. Çünkü doğu karadeniz yüksek basıncı yatay yönlü yayılırsa tüm marmaradan itibaren bizim üstümüze set çeker. Doğu Akdeniz alçak basıncıda gerekli iktidarda olmasa soğuk ve yağışlı havaları geçtim yağışlı havalar nasıl gelecek onu düşünüyorum? Belki Ege kıyıları ve Batı akdeniz güneybatı yönlü rüzgarlarla yağış alabilir ama Türkiyenin geri kalanı için çok ciddi bir tehlike. Benim önerim acilen Karadenizin gidişatı incelenmelidir. Modelleri falan geçtim hayatımız tehlikede yaw. Son 10 senede 2004 hariç ve lokal olarak Zonguldak ve civarına yarayan kıytırık 2012 hariç (ki neden kıytırık dedim çünkü ocağın bilmem kaçında kış gelmişti şubatında ilk 2 haftası etkili olduğu 2 hafta ara verdi birde martın ilk yarısında 3-4 gün etkili oldu.) adam gibi kış yaşanmamış yaw. Yağışlar Karadeniz bölgesinde sürekli azalmış. Bu durum yavaş yavaş ülkenin hemen hemen her yerinde zuhur edecek. Şimdi modellere yanıyoruzya o zaman canımızın derdine düşeceğiz. Perşembenin gelişi çarşambadan belli ☺


    Görmüş olduğunuz gibi kutup rüzgârları hâlâ etkin ve okyanusların batı kıyılarına soğuğu taşıyor. Yani Doğu Amerika, kuzeydoğu amerikaya falan.Tabiki kutup rüzgârları dünya döndükçe etkisini sürdürecek ama jet streamlar bunların etkileyeceği çanağı belli edecek. Yani soğuklar bu gittiği doğrultuda High pressurele karşılaşıp saat yönünde tekrar kuzeye çıkıp dönerek saat 1-2-3-4 yönünde güneye inmeye çalışacak.Bunlarda kolay şeyler değil. Astronomik hesaplamalara göre başlangıç zamanından itibaren en az 3 hafta sürüyormuş. Yani ne zaman başladıysa o tarihten itibaren 3 hafta tutun. Saat 1 yönüne kıvrıldıktan sonra 3 hafta daha tutun gerçek kış o zaman başlayacak ne yazıkki. Bu da ekim 20 desen aralık 1-2 ye denk gelir. Yüksek basınç tabiki 42 gün durmayacak ama soğukların ısrarla bizi etkilemeye başlaması aralık 3-4'ü bulabilir. Zaten Accuweather kaynaklarından aldığım bilgiye göre onlarda böyle bir durum bekliyor.

    Değerli dostlar bu tahmini 28 ekimde yapmıştım. Tuttu demek için değil genç dostlarımızı astronomiye ve tüm doğa bilimlerine özendirmek için paylaşıyorum. Astronomik teoriler ve yöntemler gerçeğe en yakın olasılıklardır dostlarım. Bu yolu kavrayan adam mevsimlik tahmininide %90 başarıyla tutturur sistemleride aynı oranla çözer. Dün bir arkadaşımız abi ben İtüde okumak istiyorum nasıldır sence? diye özel mesajla sordu ona İtünün genel yapısınıanlattım ama ne yazıkki İtü Türkiyede olduğu için çıkan kolay iş bulamıyor dedim. Okurken Erasmusla Münih teknikal Universiteye git orada iş bul, Türkiyeye dönme ama Türkiye için araştırmalarını orada yap devamlı faydan olsun dedim. Münih Teknik Üniversitesi doğa bilimleri alanında avrupanın en iyi 3 üniversitesinden biri. Hatta Doğa bilimlerinde 1. sırada. Tüm alanlarda Oxford ve Cambridgten sonra avrupnın en iyi 3. üniversitesi. İngilterenin sınıfçı toplum yapısından dolayı en iyi seçenek almanlar olur. Oxford ve Cambridgen tek özelliği tüm avrupanın en eski üniversiteleri olmaları. Gelenekçilik dışında pek numaraları yok ama biliyorsunuz dünyada ingiliz milletler topluluğu diye bir icat var bünyesinde hindistandan tut 40 ı aşkın bağımsız resmi, toplam 56 ülke yada özerkik eküri devlet var. Bunların 39 u bağımsız 17 si bağımlı. Her sene bunlara oy kullandırırlar, Oxford genelde 1. çıkar. Her neyse doğa ve uzay bilimlerine ilgi duyan arkadaşlarım astronomik derslerden çalışmaya şimdiden başlasın. Ben 3 ay çalıştım başarıyı görüyorsunuz.


    Kıymetli dostlar bu Sinoptik görünüm Gfs 90. saate ait 12 utc çıktısıdır. Kuzey Yarım küreye hakim olan Basınç ve yağış örüntüsü bu şekildedir. Modele baktığımız vakit açık bir şekilde görünüyorki kutup rüzgârlarının okyanusun batı kıyısına soğuk taşımasının önü kesilmiş. Azor Yüksek basıncı dinamik bir şekilde havayı ağırlaştırmış ve gidip termistatik kutup yükseğiyle kovalent bir hava bağdaştırması yapmış. Bu durumdada kutup girdabı doğuya sapmış. Ta kutup noktasından kopan ve kuzey buz denizinde oluşan gezici bir polarik siklon Ukraynaya kadar sünmüş. Bunun biraz daha güneye inebilmesinin tek yolu mısır ve kızıldenizden hızla yukarı çıkacak kuvvetli toz konsantrasyonuyla oluşacak sıcak karakterli bir alçak basınç. Bunu Sahra Çölü italya-sicilya-adriyatik-korsika arasında her sene yapıyor.


    Sevgili dostlarım bu alçak basınçların bu kadar zor oluşmasının tek sebebi arapların son yıllarda hız kazanan gökdelen dikme trafiğidir. Geçenlerde Dubaideki gök delenleri gördüm 600 metrenin üstünde 20 küsür gökdelen var. İnanın alçak bulutların tabanları binalara çöküyor. 891 lik burj dubaiyi hiç saymıyorum. Bunlar neye sebep oluyor? yer seviyesinde yer değiştirmek isteyen havanın (Türkçesi Rüzgarın) yön ve doğrultu değiştirmesine neden oluyor. Bu sefer Doğu Akdenizle Hint okyanusu arasında oluşacak kovalent oluşumların önü kesiliyor. Bakınız İtalya- sahra arasına bakınız Türkiye Arabistan arasına. Tozun alçak basınç oluşumundaki yeri ve daha doğrusu eğer okyanusta güçlü bir aerosol yoğunluğu yoksa iç denizlerdeki tozun alçak basınç oluşturmadaki yerini ve Cemal Saydam hocanın ne kadar güçlü bir hipotez ürettiğini varın siz düşünün. Sadece Cemal Saydam hoca değil Rusya bilimler akademisi, Çin meteorolojisi bu konunun üstüne gidiyor. Çatır çatır Dünya tarımında iyice söz sahibi olmaya başladılar. Güçlü bir Cbs= Coğrafi Bilgi Sistemi altyapıları var çünkü. Lafla peynir gemisi yürümez arkadaşlarım ya bunların sebeplerini araştıracak hemen bir adım atacağız yada kaçan sistemleri izleyip ah vah edeceğiz. Burdaki çoğu arkadaşımız genç. Onlardan şu an bunları istemek çok aşırı bir talep oluyor. Burdaki genç arkadaşlardan isteğim bu bilinçle yetişmeleri ve fazla vakit kaybetmeden ileride bu işlere kafa yormalarıdır.


    2 . el bilgi son derece tehlikelidir. Önce gözlemleyeceksiniz sevgili arkadaşlarım. Orijinal kaynaklardan araştırmakta şart, çünkü bazı siyasal sebeplerden ötürü bazı kaynaklar çevirileri saptırabiliyor. Çevremizi hergün her yıl gözlemliyoruz. Her geçen sene 1 önceki yılı aratmakta. Bunun sebepleri ne? önce buna kafa yoracağız. Yoksa model yorumlamak çok kolay. Ben yukarıdaki gibi yada ekim sonlarında söylediğim gibi yuvarlak cümleler kurarım tarihleri tehir ederim güya bilmiş olurum ama bu değil. Ben biliyorumki aslında başarımın sebebi yuvarlak cümle kurmaktır. ben kendimi bu yönüyle başarılı saymıyorum sadece kaçak dövüş yaptığımın ve aslında benim bilip bilmememin doğaya zerre faydası olmadığının bilincindeyim. Tek umudum Güneyimizde İsrail gibi bir devletin olması, son derece güçlü Cbs verilerinin olması ve Oraya inecek yağışlı havaların Türkiyeden geçecek olması. Bu seferde şundan korkuyorum yüksek basınç alanlarının Türkiyenin üstünü kaplaması ve çok lokal bir alanda doğu akdeniz ve güneyinin yağış alması ihtimali var. Necef çölünde yapılan tarımın haddi hesabı yok. Adamlar düşünüyor gözlemliyor dostlarım. Bizimde en az onlar kadar bilinçle gözlemlememiz şart. Güçlü Cbs, güçlü doğa bilimleri ve Türkiyede Bilimin gelişmesi Biz Havadelileri için olmazsa olmaz zorunluluk. Yoksa Gfsin karmaşa teorilerinde varsaydığı oluşumları izler son anda kaçışlarını son derece esef bir biçimde ah vah çekerek izleriz.


    Enteresan bir özelestırı ama ılk paragrsfındaki işte bır kac moldov ya da yabancı uyruklu baynları arkadasımla tanıstırdım bilmem ne gibi cümlelere ne gerek vardı bunu anlayamadım sadece...bunu paylaşmana ne gerek var burda??sadecde o cümlelerini tasvip etmedim..bence birz daha dusunmen lazım yazarken dıye düşünüyorum..onun dısında ındsan kendısıyle herzaman hesaplasır..hatalar bızler içindir..saygılar..

    Gerçek hayatta tanıştırdığımı söylemedim faceten laklak yaptık dedim. Üstelik moldova değil Romanya. Mircea Lucescu nun memleketi. Balkanlar yani ☺ Burada paylaşmamın amacı objektifliğimizi göstermekti. Bizde gizli saklı olmaz aba altından sopa saman altından su olmaz. Ne görünüyorsak o'yuz dur. Bu yazıyı düşünmeden yazdığımı mı düşünüyorsunuz? insanları eleştirmeden önce kendi yazı stilinize istirhâm edeyim dikkat edin. Atmış olduğunuz iletiler noktalama ve imlâ'dan bihaber. Düşünmeden yazı yazacak olsam sizin gibi özentisiz yazarım. Sırf yorum yazmak için yazmayın. Bu yazı bir hayat dersi gibidir. İşime gelmeyen yerleri kırpıp olayın nasıl ve ne şekilde cereyan ettiğini aksettirmezsem kendi benliğime ve dürüstlüğüme balta vurmuş olurdum. O yüzden yazının böyle olması gerekiyordu oldu. Kısa tutmaya çalıştım üstelik. Bu eleştiriyi bir yanlış anlamadan ibaret sayıyorum ve de o anki anlamanıza göre haklısınız diyerek geçiştiriyorum. Benim kimseyi Romen kızlarla buluşturduğum falan yok sadece sanal ortamda 10-12 tane iyi niyetli face arkadaşım vardı onları kastettim. Olayı yanlış anlayarak yanlış anlaşılmaya sebebiyet veriyorsunuz. Yazının ana teması zaten girişte aranmaz. Akıcı bir yazı için illaki doğal birşeyler sunmak lazım. İnsanlar yapmacık cümleleri okumuyor.

    Değerli dostlar yaklaşık 2.5 gündür yazmıyordum. Perşembe akşam Oğuz03 dostumla
    Accuweather konusunda 1-2 cevaplık karşılıklı bir yazışmamız olmuştu, bir moderatörde bizi uyarmıştı. Açıkçası o mesaja bozuldum. Ve özelden oğuz03 e mesaj yazdım, bundan sonra kendileri çalsın kendileri oynasın ben yokum türü birkaç cümle yazmıştım. Ancak o günün akşamı Oğuz03 beni facebooktan eklemiş, neyse onla biraz geyik yaparken moralim düzeldi. Benim romanyalı tanıdık kızlardan birkaç tane Oğuza eklettirdim geyik yapmaya başladık Oğuzla. Bu arada benim balkanlardan ufak çaplı arkadaş grubum var.(facete) 3-4 bulgar, 7 tane romen falan neyse işte (zemherinin yanlış anladığı sanal arkadaşlar). Perşembe gece Oğuzuma şakayla karışık dedimki bak hacı ben havaforumdan bir uzaklaştım, uzaklaştığım gibi Noaayı arayıp sistemleri bozduracam yakında bunları da arar olacaksınız dedim. İstanbul kendi adına konuşsun falan dedim buna benzer geyiklerimiz oldu. Şans bu ya yalan sözüm gerçek oldu cuma modeller bozdu. Cuma akşamı Oğuzuma al işte siz buna müstehaksınız diye mesaj attım bu arada o da diyorki yok abi ben razı değilim karsızlıktan ölüyorum öyle deme diyor.


    Bunlar işin geyik tarafıydı. Perşembe günüde Lazanatlı Mehmetimle coğrafya temel ilkelerine başlamıştık, 2. aşama ders linkini attım neyse o da güzel gidiyordu okudum falan dedi, o arada forumdaki bu olay olunca ona da dedim böyle böyle artık ben yokum detayları Oğuza sor ben yazmayacam artık dedim ve çıkış yaptım siteden. Aslına bakarsak burada yazmayacaktım, çoğu kişide belki yazdıklarımdan birşey anlamıyor, belki pekçok kişi benden gıcık kapıyor la şu herif gitsede kurtulsak artık falan diyor. Haklılarda. Ortalığa sevimsiz bir enerji yayıyorum, gıcık kapmayan kalmıyordur bu enerji neticesinde. Ama düşündüm taşındım bu hatayı geçen sene yaptığıma kanaat getirdim. Havaturkada 12 aralıkta banlanmam ve devamında başka bir nickle 20 aralık sisteminde ve 6-7 ocak sisteminde aktif rol oynamam söz konusuydu.O zamanlarda yine bir iddiam vardı ama biraz toyluk birazda geçen seneki cenazemizden dolayı yeterli araştırma yapmamış olmama mukabil bazı şeyleri kanıtlayamıyordum. Mesela pertürbasyon teorilerini bilmiyordum, Astronomik birçok hesaplamayı bilmiyordum. model karmaşalarını bilmiyordum Haftasonu modelleri iddiam vardı ve bu iddia beni forumdan banlamaya kadar götürdü. O zamanlar çok eleştirdiğim, beni banlamasından dolayı duygusal davranıp burada ağzıma doladığım bir tahminci vardı. Kendisi avukat olmaya aday ve 20 yaşından 22 yaşına kadar birçok yurttışı metroroloji cdsini getirtmiş onları çalışmış ve o cdlerin anlattığı en yakın doğruya göre tahmin yapmaya çalışan bir kişiydi.


    Çoğunlukla kısa vade tahmini yapan, Türkiyenin en iyi 5 üniversitesinden birinde halen avukatlık okuduğu için kanıt ve tanık hayatının vazgeçilmezi olmuş biriydi. O günlerde anlamamıştım ve birçok kırıcı sözle burada bir dolu yazı yazmıştım hakkında.(şubat-mart ayları) Her neyse o 7 ocak sisteminden sonra, 18 ocakta sitede birşeye sinirlenip orayada veda etmiştim. Benden 1 haftasonrada her ne döndüyse sitede ikilem olmuş, oradanda tahminciler ayrılmış yada rütbeleri sökülmüş. Derken bunlardan birinin sitemiz tahmincisi Efsane Semih olduğunu öğrenmiştim. O buraya geçmiş diye bir yazı okuyunca zaten 2012 6 aralıkta üye olduğum bu sitede aktif yazmaya başladım. Yazmakta ne yazmak? 1 hava olayı yazıyorsam 2 eleştiri yazıyorum bazen hakaretin sınırında geziyorum, Havadelisinden tut, Ariftarife kadar, White Foxa kadar çocukça şeyler yazdım o günlerde.


    Şimdi düşününce o kadar rezalet şeyler yazmışımki ve bu durum benim kendi rezilliğimden başka birşey değilmişki anlatamam. İnsanları sırf bana ters düşünüyor diye yerin dibine sokmaya çalışmak insanın kendisi adına müthiş bir utanç. En Son sitemiz tahmincisi Sedat hocanın (sistemci) ekim 1. hafta oradan uzaklaştırılmasıyla tekrar alevlenen bir tartışma vardı. Yarı yarıya akıllansamda facebookta yine 1-2 cümle kaleme almıştım lakin bu sefer kimseye hakaret etmezken daha beter birşey yapıyordum insanları milliyetine göre yargılamanın ucuna geliyordum. Ariftarifin asıl adını söylüyor ve de aklımca nabız şerbetçisi olduğunu vurguluyordum. White Foxun milliyeti hakkındada Sedat Hoca ağır bir dil kullanmıştı bende insanların ebeveynine laf etmek bize düşmez diyerek ortamı sakinleştirmeya çalışıyordum.


    O gün düşündümki ben tam değişememişim. Hâlâ insanları yargılayan ve bunu ırkına göre yapan bir adammışım meğer. Şöyle dedim kendime benim 7-8 göbek öncemi kim biliyor? Anadolu coğrafyası gibi medeniyetlerin beşiği bir coğrafyada her millet her milletle kaynaşabilir, önce kendine bak Mehmet Efendi dedim; Önce kendini geliştir sonra başkasını eleştir. Bugün Mimar Sinan Ermeni değil mi? ama bakıyorsunuz Yeni Çağ Türk mimarisine müthiş bir damga vurmuş. Kayserili üstelik. Dedimki ondan sonra insanlığa faydalı işler yapan, yediği kaba pislemeyen ve vatanını benimseyen benle ortak bir ülkü ve geleceği paylaşan herkes değerlidir. Koca Rus tarihine Ekim devrimine bakıyorsun Vladimir Vladimiroviç Lenin dışında Rus yok. Irk olarak sami, geneli yahudi ama dinleri yok agnostikler. Haa Bakıyorsun adam gelir gelmez Brest Litovsk anlaşmasını imzalamış, Rusyayı Osmanlının Doğu Cephesinden çekmiş. Kars Ardahan Ve Batumuda vermiş. Müslüman Türk dedelerimize en büyük iyiliği yapmış. Eğer bu insanları Dinsiz diye yaftalarsak öteki dindar hristiyanların haçlı seferlerini ne yapacan? Dinsiz olması kendi sorunu ama eğer insanlığa faydalıysa ben o adamı eleştiremem. Bu insanlık müessesine yakışmaz.


    İnsanın olduğu her yerde sorun mutlaka vardır. Şayet iskandinav ülkelerindekiler gibi nüfusunuz 4-5 milyon olup, sürekli beyne oksijen götüren bir atmosferiniz yoksa, sürekli bazı özel tür balıklar yiyemiyorsanız, beyniniz harıl harıl çalışamıyorsa, aşmamışsanız değerli arkadaşlarım; sorun çıkaracak mutlaka birşeyler bulursunuz. Ben gerizekalının bayrak sallayanıymışım bunca yıl. Sorun çıkarmak neyime. Başkasını eleştirmek ne haddime? sadece tekniğini eleştirebilirim ama hiçbir insanı eleştiremem. Bunu çok geç anladım sevgili dostlar. Sevgili dostlarım bazı insanların üslubu, mizacı kırıcı olabilir, üzücü olabilir ama bizler aynı kırıcılıkla onların üstüne gitmemeliyiz. Bu ortam sanal ortam. Herkesin gireceği 2 metrelik mezar. Eleştirileri hazmedebilmeliyiz. Ben yine hazmedememiş gibiydim. Accu hakkında ve diğer meteoroloji kurumları hakkında bir önyargıyı kaldırmak için yorum yapmıştım yeri mi yanlıştı artık yada hoşlanılmadı mı bilmem bir uyarı aldık. Biraz hayalkırıklığıyla dolu olarak düşündüm lan ben rütbeli değilim diye mi bunlar oluyor? Herkes kadar sık mesaj atmıyorum ama yazdığım zaman çarpıcı bilgilendirici şeyler yazıyorum. Ve bilgiyi paylaşmak istiyorum dikkat ediyorsanız. Amacım insanlığa, topluma, doğaya faydalı olmak ve en azından 1 kişide olsa arkamda halef bırakmak. Bunun için birçok bilgilendirici yazı yazdım, modeller hakkında çıkarımda bulunacak şeyler yazdım vs. Ama işte Rütben olmayınca ciddiye alınmıyorsun. Bunu rütbe istemek amacıyla yazmıyorum fakat üzülerek söylemek zorundayım ki toplumsal hastalığımız bu sınıfçı bakış açısıdır. Sanatçı gelir woooow ne yüce şarkıcı, Futbolcu gelir wooow ne büyük futbolcu.. kapitalist sistemin sınıfsal bakışı işte. Hep üstünde birilerini görmek, makam ve mevkinin çok değerli olması, toplumsal kibir, aşağılanma, şizoidlik yada şizofrenlik yahut megalomanlık duygusu hep bu düşüncenin ürünü.


    Uruguay cumhurbaşkanının evinde dostlarım sadece 51 ekran televizyon var. Evi tek katlı müstakil bir ev. 3 oda 1 salon. Maaşı normal memur maaşından biraz fazla. Halk zengin olmadan ben zengin olamam diyor. Uruguay ligi diye lig duyan var mı? ama bu uruguayın 1 dünya kupası ve sayısız yarı finalleri var. Kübayı anlatayım dostlar. Kübada 4 şeyi devlet yapar bedavaya. Elektrik beedava, su bedava, konut bedava, sağlık hizmetleri bedava birde eğitim öğretim bedava. Sadece 25 dolar maaş alıyor doktorlar. Sadece eğlenmek parayla Kübada. Temel insani ihtiyaçlar bedava. Diyorlar ki diğer 5 şeyde hem insan devlete hem devlet insana muhtaçtır. Sadece eğlenmek lükstür. Lüks içinde bir zahmet para veriver. Arjantinde yine benzer bir sistem var. Brezilya hariç hemen hemen tüm güney amerikada böyle güzel icraatlar var. Gerçi Küba kuzeyde ama olsun ☺ Brezilyanında güneyinde bu sistem hakim yani. Adamlar savaştan uzak dertten uzak tasadan uzak oh babam oh. Bizdeki bu sınıfçı anlayış yüzünden bir süre sonra kişilik bozulmalarına giden hastalıklar çıkabiliyor ve hastalıklı ruh devamlı kavga ister, kaos ister savaş ister dostlar. Başkasında aramaya gerek yok benim eski halim tam bir hastalıklı ruhun eşgaliydi.


    Tüm bu hatalarımı gördükten sonra durup düşünüp kendi aptallıklarımı süzdükten sonra; (çünkü bakın dostlarım eleştirilmeyen insan yazılmayan defter gibidir, kendi defterine önce kendin yazmazsan öğrenemezsin. ) bir karar verdim ne olursa olsun faydanın yanında olacağım, cesur olacağım insanlar hoşlanmasalar dahi doğruları söyleyeceğim. Tabiki önce kendime bakarak yapacağım bunları. Bu doğa insanlardan, insanlıktan, dostluktan,huzurdan beslenir. Geçen sene bir huzursuzluk çıkardık 7 ocaktan sonra kış bitti gitti. Tabi sadece dogmatik seçeneklere bağlamamak lazım, Türkiyede ciddi bir doğa kıyımıda var. Anlatmama lüzum yok herkes çevresinde görüyor. Kendi adıma konuşayım ben internette sanal keyif yapıp romen kızlarla laklak yaparken kaç ağaç gidiyor, kaç bitki tarımsal zehirlenme ve kimyasal sonucu yok oluyor haddi hesabı yok. Göller kimyasal atıkla zehirleniyor, havamız kirli vs. Doğada her zaman bir güç dengesi vardır, 50 kiloluk adam 100 kiloluk adamı itemez. Atmosferdede bu var; hafif olan hava bazı partiküllerle ağırlaşan havayı itemez. Modeller teoriye göre varsayarak günler öncesinden bazı hava akımlarını gösterebilirler ama ölçüm cihazlarına girilen yeni verilerde şayet havanın öteki coğrafyada izlediği yol daha kolaysa yolunda daha hafif bir yük varsa o tarafa meyleder. Siz olsanız sizde bunu yaparsınız yolun birinde dikenler var diğerinde kırmızı halı var tabiki 2. seçeneği işaretlersiniz.


    Uzun lafın kısası sevgili dostlarım, insanlara faydalı olmak adına sadece genel tartışma sayfasına yazsamda, bir süre daha yazmaya devam etme kararı aldım. Kimseyle sözlü yazılı hiçbir münakaşaya girmeyeceğim. Cevap hakkım doğarsa, yapıcı bir üslupla kendi hatalarımıda göz önüne sererek cevap vereceğim. İsteyen ciddiye alıp okur, istemeyen güler geçer. İsteyen dalgaya alır, isteyen örnek alır, söz uçar yazı kalır. Genel tartışma başlığı olduğu için havadan, sudan yer küreden depremden kısacası tüm doğadan rahatça bahsedebileceğimiz bir başlık. Model saptamalarımıda buraya yazarım ara ara. Öğrenmek isteyen olursa gerekli teorik bilgilerde sunabilirim. Karşılıklı hem ben hem o öğrenir. Öğrenecek keşfedecek o kadar çok şey var ki sırf bunları düşünsek zaten başkalarını eleştirmeye vakit kalmaz. En önemliside dostlarım kar'ı seven değil doğayı seven bir anlayışa sahip olmalıyız. Kar elbette gelecektir. Doğanın Toprağın yemeğidir nitrojenidir nitratıdır. Ama doğa hasta olursa tıpkı insan gibi canı yemek yemek istemez; ateşi çıkar, yediği yemeği kusar yada hiç yiyemez olur. Zorla yedirmeye çalışırsakta elinin tersiyle iter. Doğamıza sahip çıkalım dostlar. Şu anda o yemekleri elinin tersiyle itiyor sadece su içmek için geceler ateşler içinde uyanarak yağmura dayıyor ağzını. Hastalık o kadar belirginki bazen çok su içmek istiyor yağış çok oluyor bazen günlerce su içmek istemiyor. Yemeği hele elinden gelse hiç istemiyor. Yarın 1 adım atarsak bende atarsam emin olun o modellerde görülen soğuklar gelmeye heves duyacaktır. Doğamızda iyileşeceğine olan içsel inancını kuvvetlendirecek ve de yemekleri ucundan ucundan yemek isteyecektir. Doğanın yemeği kardır. Bazı yüksek nitratlı yağmurlar olsa olsa çorbadır sulu yemektir çoğuda sudur. 2012 gibi aykırı yıllarda aslında hastalığın belirtisiydi anlamadık, 2012 de dahi bilmem kaç ocağa kadar doğu dahil birçok yere adam gibi kış gelmemişti. Bazı hastalıklar iştah açar o sene o hastalığa rast gelmişiz fakat son 7 senenin 6 sı kış diyebilecek kış gibi geçmedi hepimiz gözlemledik.

    Accunun yaptığı 45 günlük uzatılmış tahmin genel eğilimi göstermek adınadır. Nitekim daha ekim sonunda kasım son haftanın sıcaklık eğilimini doğru saptamıştır arşivlere bakabilirsin. Aralık ilk haftayıda daha o günlerden saptamıştır. Ha hava olayı olarak başarısız dersin bu kabul ama genel sıcaklık eğilimini tahmin etmede Accunun üstüne yoktur. Accu Dünya genelinde en çok yerleşim birimi tahmini yapan şirket. Ve geçen sene Accu normalden ılık gösterirken duygusal davranıp Accuya inanmayın demişliğimde vardır fakat gerçekler acıdır. Geçen sene Accu uzatılmış tahminlerinde ne eğilim gösterdiyse yüksek başarı oranıyla tuttu. Ben Accuya bakan arkadaşlara gönül rahatlığıyla bakabilirsiniz fakat tek bir şartla diyorum ; o da hava olaylarını fazla dikkate almayın yani kar-yağmur vs. Yada ayrıntılı bakın %65 den yüksek vermediği olasılığa bakmayın %45 te falan olacak gözüyle bakmayın. Genel eğilim olarak gönül rahatlığıyla bakabilirsiniz. Çünkü Gfs-Cfs verilerini alıp kendi elemanlarıyla teori olarak 20 pertürbasyonu teker teker yorumlayıp 45 günlük tahmin yapıyorlar. Sıcaklık eğilimlerini çok yüksek derecede doğru tahmin edecektir.


    Accuya bakanlar var.Bakmayın kardeşimÖnünde ki bir saati bile tahmin edemez bakmayın.Bu soğuğun gelmesi çok iyi olacak inş. çünkü diğer sistemlerin önünü açacak. ;) Afyon'un ise Çarşamba akşam saatlerinde kar alacağını düşünüyorum.


    Semih abi Afyon bu sistemden iyi yağış çıkarır mı kar kaç cm. yağar? SAYGILAR. :)


    Modeller süper bee aralıksız yağış maşallah bee.Allah nazardan saklasın miss gibi. :D ;) Kalbim küt küt atıyor.Semih abi tahminin büyük çoğunluk tutacak gibi şimdiden tebrikler. :)

    O zaman Accuda şöyle der sizde Gfs'e bakmayın kardeşim. Bizim kamu alanında işbirliğimiz var datalarımızı Gfs den alıyoruz ne gerek var Gfs'e diyebilir. Weather Channel Wetterzantralle, meteo group. meteo office, meteo wright, soaring meteo, wunderground(weather) ve bunlara bağlı tüm limited şirketler verilerini Gfsden alıyor. İsteyerek yada istemeyerek Gfs anlaşmalı tüm şirketlere tıklıyorsunuz. Nedir bu herşeyi biz biliriz havaları? Oğuzum sen yapma bari bunları. Ayın 27-28 ini herkes pesimist havadayken modeller geçen perşembe-cuma berbatken sana söylemedim mi? bunları beğenmediğin Accu verileri ve Gfse bakarak yaptık, ha bazı astronomi teorilerini öğrendimde tarih verme aralığında fazla bir sapıtma göstermedik. Bak en tehlikeli iş, başkalarının emekle yaptığı bir işe saygısızlık yapmaktır. Oradaki millet gece gündüz insanlara faydalı olmak için, önceden bilgilendirmek için var gücüyle çalışıyor belki uykusuz kalıyorlar. Siz hazır aldığınız verilerle istirham edeyim onlara saygısızlık yapmaya kalkışmayın. Hayır Gfs bu sayfalarıda okumuyor yani onlarada hakarettede özgürsünüz onların umrunda olmaz fakat bu eğer kişilik özelliği haline gelirse hayat boyu zorluk çekersiniz, hayat boyu bölünmüş bir kişilikle boğuşursunuz. Bu hem en yakınınızdaki sevdiklerinizi zamanla üzmenize ve de sonunda yalnızlaştıkça yalnızlaşıp kendi kendinizle cedelleşmenize bile neden olabilir.


    Oğuzum kusura bakma seni asla kırmak istemem, zaten anlayışlada karşılayacaksındır buna inanıyorum ama kurumların emeğine saygı duymak kendimize duyduğumuz saygının göstergesidir. Bu sayfanın en başından itibaren yani 1. sayfadan okumaya başlarsan kurumları niçin Yerli yersiz eleştirmememiz gerektiğini anlarsın. Unutturma sana bu akşam özelden bir link atayım çalışmalara başlayalım. Kırıcı olduysamda senden özür dilerim.

    Http://www.opc.ncep.noaa.gov/L…rr_Atl_03_Day_flash.shtml Kıymetli dostlar Gfs'in atlantik ötesi son 3-4 çalıştırması okyanustaki bu 3 günlük olası döngü ve bu döngünün karmaşa teorisiyle yapılmış çalıştırmalardır. Bugün 12 z de yeni datayı güncelleyecekler. Buradaki resmi açabilenler varsa neyden bahsettiğini kısaca açıklayım, Kuzey atlantikteki yüzey su akışı ve hızını gösteriyor. 1 not=1.852 km/saat dönüşümüne göre hesaplanır. Her neyse burda bahsettiği şey ayın 23 üne doğru 10 derece doğu boylamı ve 50 derece kuzey enlemine doğru hızlı bir yüzey akışı sağlanacak orada alçak basıncı kuvvetlendirip saat yönünün tersinde yani saat 10 yönünden 6-7 yönüne doğru yer değiştirecek hava kütleleri olacak. Bu da 3-4 gün içinde Türkiyenin içinde bulunduğu coğrafyaya ilerleyecek. Bu arada Okyanusun batı çanağı yani doğu amerikaya sapan kutup rüzgarlarının önünü tıkayan bir azor var. Zaten doğu yarım küreye sapan soğuğu bununla ilişkilendiriyoruz. Normalde dünyanın şeklinden ötürü Kutup rüzgarları kuzey atlantiğin batı kıyılarına sapar. Şu an gfs in baz aldığı datalardan biri bu. Bu jetlerin kuvvetli olacağı teorisinede dayanıyor. bugün 12 z de yeni veriler şayet olumlu gelirse soğuğun geleceğini %80 olasılıkla söyleyebiliriz. Yağışı temin edecek yada süreğen hâl almasını sağlayacak unsur şu anlık jet akımlarının hızına ve rüzgar eğim açılarına bağlı.

    Ben de açılmadı bile :D


    Açılmadı mı? Mobilden açılmaz. Flash playerın en güncel sürümünü kullandığınızdan emin olun. 11.2 ve daha üstü sürüm elde edinin. İşletim sisteminiz windows ise 8.1 e yükseltin 7 dede açılır ama 2014 6. aydan sonra win 7 yi yükseltmeyenler dımdızlak ortada kalabilir. Google chrome u kurun ayrıca. Explorer kullanıyorsanız bağdaştırıcı ayarlarından internet protokollerini onarın. Buna rağmen açılmaması imkansız. ben bu kodu nasıl embed edemedim onu düşünüyorumda galiba mybb forumun yazılımıyla alakalı.

    http://www.opc.ncep.noaa.gov/L…rr_Atl_03_Day_flash.shtml Kıymetli dostlar bu tablo okyanus yüzeyindeki akımın 3 günlük seyrini göstergeliyor. Tabloya göre ayın 23 ünden sonra okyanus yüzeyindeki akım hızla 10 derece doğu boylamındaki kıyıya doğru gidecek ve saat yönünün tersi rüzgarlarla doğu avrupaya soğuk suyla beslenen bir sistem indirecek. Bunu modeller 12 z de öngörmüş. Labradorun önünü azorun kapatmasıylada okyanusun batı çanağını besleyen soğuk su doğu çanağında hapis olacak ve de sistem tereyağından kıl çeker gibi doğu avrupaya yönelecek.


    Bu arada bilmeyenler için okyanusun kuzey atlantik olduğunu, batı çanağının doğu amerika kıyıları olduğunu, kutup rüzgarlarının dünyanın geometrik konumundan dolayı okyanusun batı kıyılarına saptığını, doğu çanağının batı avrupa kıyıları olduğunu tekrar hatırlatmış olalım.

    Akşam ana çalıştırmasına laf edenlere gelsin bu model. Siz ancak bu dilden anlıyorsunuz. Ölüm'ü göründe sıtmaya razı olun işte ☺


    Edit: Teori farkı var endişe etmeye gerek yok, ama akıllı olun önce azla yetinmeyi bilin valla doğa bizim gibi canlıdır canınızı yakar demedi demeyin. Yarın büyük gün tüm kılıçlar çekilecek buna rağmen olmazsa;bu batıda yaşayan kardeşlerimizin aza kanaat getirmediğindendir. Benim rtuzum kuru iç bölgelere bir şekilde dalacak o soğuk ve yağışlı hava.