İstanbul sanayi şehri ve turizm şehri. Şehrin nüfusundan fazla kişi yaşıyor kayıtlı kayıtsız turistlerle beraber. Bu kadar su kullanılması normal ki önemli bölümünü tekil tüketicinin yanında sanayi kuruluşları da harcıyor. Bir Türk bir Amerikanın kullandığı suyun yarısından azını kullanırken insanlardan ziyade ülke geneli suyu daha verimli toplayıp yeni su kaynakları bulmalıyız diye düşünüyorum.
İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
eceme mesaj veriyor hocam berkeeldek

haftaiçi bu tip denemeleri daha sık görürüz dememle diyagram vermiş desteği


normalde bu tip yüksek potansiyelli sistemlerde uzak vadeden hamak oluşumu gözlüyoruz. Ancak bu sistem için senaryo bazlı -15'leri bolca görsek bile orta-yakın vadeye girmeden hamak oluşumu beklemiyorum. Öncesindeki süreç çok yoğun AB trafiğiyle geçecek. Ortalama düşüşe geçtikten sonra tam tersi +5'lere doğru gittiğini bile görebiliriz.
Ne zaman 14-15'i beklediğim ilk salınım avrupaya doğru sarkar, o vadeden sonra ortalamamızın -10 altına doğru yol aldığını görebiliriz.
6 ocak 2017 veya 14 şubat 2021 gibi uzak vadeden hamak oluşumu bekleyenleri fena üzebilir

Ama oluşum ve potansiyel olarak bu iki sisteme benzer bir dönem yaşayacağımızı düşünüyorum. (salınımı biz alabilirsek elbette)
-
haftaiçi bu tip denemeleri daha sık görürüz dememle diyagram vermiş desteği


normalde bu tip yüksek potansiyelli sistemlerde uzak vadeden hamak oluşumu gözlüyoruz. Ancak bu sistem için senaryo bazlı -15'leri bolca görsek bile orta-yakın vadeye girmeden hamak oluşumu beklemiyorum. Öncesindeki süreç çok yoğun AB trafiğiyle geçecek. Ortalama düşüşe geçtikten sonra tam tersi +5'lere doğru gittiğini bile görebiliriz.
Ne zaman 14-15'i beklediğim ilk salınım avrupaya doğru sarkar, o vadeden sonra ortalamamızın -10 altına doğru yol aldığını görebiliriz.
6 ocak 2017 veya 14 şubat 2021 gibi uzak vadeden hamak oluşumu bekleyenleri fena üzebilir

Ama oluşum ve potansiyel olarak bu iki sisteme benzer bir dönem yaşayacağımızı düşünüyorum. (salınımı biz alabilirsek elbette)
Hocam sistem alırsak hangi tarihlerde bekliyorsunuz
-
Alles anzeigen
Selamlar arkadaşlar,
Aslında bu değerlendirmeyi bir süredir planlıyordum. Ay sonuna ardı ardına beklediğimiz AB sistemlerinin yağışlarının da eklenmesini bekleyerek erteleyip durdum. En son tam görsellerimi hazırladım ve siteye girdim ki ciddi kar beklentileri olduğunu görerek sistem sonunu bekleyeyim dedim. Dün de yerinde kar ziyareti yapmadan olmazdı elbet
Neyse bu vesileyle şubatın ilk 3 gününde düşen yağışları da göstermenin fırsatı doğmuş oldu. Daha fazla gevelemeden başlayalım:Biliyorsunuz ki başta iç ege ve trakya olmak üzere çok ciddi bir kuraklık ile yüz yüzeydik. İstanbul Aralık ayında yağış normallerini yakalayıp kısmen aşmış olsa da öncesindeki kuraklık yüzünden su toprağı hemen kabul eder hale gelememişti. Bu kuraklığı kırmak ciddi zaman aldı ve barajlarımız ufak ufak artışa anca geçebildi.
Bizim adımıza iyi geçtiğini söyleyebileceğimiz aralık ayı bile normalleriyle kıyaslanınca bu şekilde görünüyor:

Batı karadeniz ve doğu anadolu bu yağışları neredeyse tamamen kar olarak aldığı için görseldekinden de çok daha büyük etkisi oldu. O bölgeler kuraklık yaşadıysa 1 ayda tamamen düzelmiştir diye düşünüyorum. Ama özellikle İç ege ve trakya hattının sıkıntısı aynı şekilde devam etti.
Bu seneki sinoptik dizilim çılgın atan atlantik siklonlarının orta ve güney avrupayı boydan boya geçmesi şeklinde ilerliyor. Bu dizilim ile beraber akdeniz boyunca uzanan AB merkezlerinin egeden-karadenize veya akdenizden-güneydoğu anadoluya doğru ilerleyişlerini görüyoruz. Kuraklıkla mücadele içinde olduğumuz bu dönemde daha iyi bir dizilim kurgulayamazdım. Ardı ardına AB merkezleri ile normallerin epey üzerinde yağışlar aldık. Derin siklonların kuzeyden taşıdığı zayıf soğuklar ile dağlarımızda iyi kar birikimleri yaşandı.
Aralık ayı batı karadeniz için tarihi kar yağışlarını getirmişti. Ocak ayı da güneydoğu anadolu bölgesi için tam 3 kez ciddi kar birikimine sebep oldu. Bölge genelinde 10-15 senede bir denk gelebilen 25-40cm'lik kar birikimleri bu sene tam 3 kez yaşandı. Kıyaslamak için aynı senede hem 17 şubat 2015 hem 6 ocak 2017 hem de 22 ocak 2022 sistemlerini yaşadığımızı varsayabilirsiniz.
Geçen hafta gördüğüm bir görselde bölge genelinin yaklaşık 1 aydır karla örtülü olduğunu gördüm. Buraya da eklemek istiyorum.
Böyle güzel gelişmelere ocak ayında aldığımız olağanüstü yağışlar ile (neyse ki önemli seller yaşanmadı) devam ettik. İlimiz adına normallerin üzerinde geçtiğimiz bu ayda en büyük kuraklık sorunu yaşayan bölgeler 500mm'e varan toplam yağış alarak bu güzelliği taçlandırdı.
MGM istasyonlarında kaydedilen ocak ayı toplam yağışlar aşağıdaki gibi. Gerçekten harika görünüyor.
Ülkemiz için bu güzel görüntülerden sonra kendi bölgemizden devam edelim. Öncelikle İstanbul iklimini, yıllık yağış normallerimizi ve ocak ayı normallerini bir gözden geçirelim.
Maalesef detaylı bir istanbul yağış haritası bulamadığım için; uzun yıllar boyunca yaptığım gözlemleri, bölge istasyonlarımızın istatistiki verileriyle birleştirerek yıllık yağış miktarlarımızı aşağıdaki gibi haritalandırdım.
Turuncu yıllık 600mm'den az
Gri yıllık 600-800mm aralığında
Mor yıllık 800-1000mm aralığında
Pembe yıllık 1000mm ve üzeri toplam yağış miktarını ifade ediyor.Ocak ayı iklimimizdeki en yüksek miktarda yağış aldığımız aylardan biri. Yine bölge bölge yaklaşık olarak yukarıdaki gibi dağılımı olacak şekilde 65 ila 130mm arasında toplam yağış alıyoruz. Geçtiğimiz ay MGM ve özel istasyonlarda ölçülen toplam yağışlar aşağıdaki gibi gerçekleşti:
Sıkça kullandığımız bölgelerimizi ayırdığımız görsel üzerinden değerlendirecek olursak:
Soğuk çöl ve tüm çatalca bölgesinde yaklaşık olarak mevsim normallerinde,
Bermuda ve araf hattında mevsim normallerinin %20 ila %50 kadar üzerinde,
Boğaz hattında %50 ila %70 kadar üzerinde
Buffalo ve çöl bölgesinde yer yer %50 ila %100 kadar üzerinde
Şile bölgesinde ise yine normallerin %30 ila %50 kadar üzerinde toplam yağış gerçekleştiğini görüyoruz.Bu anomalileri değerlendirdiğimizde, lodos ile aldığımız cephesel yağışların ve çoğunlukla karayel doğrultusunda ilerleyen karadeniz etkili yağışların çoğunlukta olduğunu gözlemliyorum.
Senenin geri kalanında bu dizilimin devam etmesini bekliyorum. Doğru zamanda gelecek bir kutup desteği ile kar olarak da özlemini çektiğimiz şekilde bir sistem alacağımızı ve gelişim benzetmemizi "godzilla" olarak bildiğimiz sisteme karşı yapacağımızı düşünüyorum
Şubat 17'si civarlarında beklediğim bu sistem için bir yazı paylaşacağım.Şimdi bu değerlendirmeyi bitirmeden şubat ayının ilk 60 saatinde ne kadar yağış düştüğüne bir bakalım

Daha şimdiden ortalama olarak şubatın %30 kadarını toplamışız. Suya doygun hale gelen toprağımızın artık yağış düşmese bile uzun süreler barajlarımızı besleyeceğini ve yaza girmeden kritik eşiği aşacağımızı umuyorum

Kar aksiyonuna 10 gün süremiz varken, sağanak yerine çoğunlukla zamana yayılarak alacağımız bu yağışlı süreç ile alıntıladığım verileri olumlu olarak doldurmaya devam edeceğiz.
Farkındaysanız artık toprak suya doydu ve yağış olmasa bile yavaş yavaş barajları beslemeye devam ediyoruz, az miktarda aldığımız yağışlar bile günlük bazda yüzde ile ifade edeceğimiz şekilde barajları yükseltiyor.
Harika bir ocak ayı ile toprak kuraklığını sonlandırdık. Bundan sonraki aşırı yağışlı süreçler göletleşmeye sebep olup tarım alanlarına zarar bile verebilir. Onun yerine artık sağanak olmayan usul usul yağışları beklemeliyiz. Hatta hepsinden de iyisi, iyi bir kar örtüsü alıp sonrasında YB hakimiyetiyle bu kar örtüsünü yavaaaş yavaş eritmemiz ile olur.
Umuyorum ki ay ortasından sonra bunları takip etmeye başlayacağız. Ortalama bir bahar ayı ile bu süreci taçlandırabilirsek, barajlarımızı ve yer altı depolarımızı kuraklıktan kurtaracağımızı düşünüyorum.
Alıntıladığım değerlendirme yazısını okumanızı tavsiye ediyorum

-
Hocam sistem alırsak hangi tarihlerde bekliyorsunuz
Hocam 17'si ila 19'u civarlarında giriş yapmasını bekliyorum.
Beklediğim sistemin oluşum ve gelişim mekanizmasını aşağıdaki mesajda anlatmaya çalışmıştım. Vadesi kısalınca görseller üzerinden tekrar açıklayacağım.
BeitragRE: İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar
[…]
hocam spoiler ayarında beklentimden ufak bir tüyo verecek olursam, sırasıyla;
alaskadaki YB sırtının kutup girdabını parçalayacağını
parçanın büyük kısmının avrasya-orta sibiryada dolaylarında karasal güç kazanarak gövdesini büyüteceğini,
kalan küçük parçanın kanadadan amerikanın doğu kıyılarını vurup oradan bize atlantik baskısı olarak ilerleyeceğini (bu bizim için önemli)
boşalan kutup noktasının güneyden alaska sırtı ve avrupanın batısından yükselecek azor ile devasa bir YB…
berkeeldek3. Februar 2026 um 11:49 -

maşallah baharı falan bıraktık artık direkt yaz veriyor adamlar ;D (ana cıktı en sıcak cıktılardanmış neyse ki)
-
Şöyle bi kar yağışı görmek umuduyla haftalardır model takip ediyoruz.
-
Bu sıcak hava nasıl bozmadan 13 gün sonra bizde izleyelim hiç şaşmaz
-
Güzel bir yağış var konumumda
-
Beni uykudan uyandıracak kadar yoğun yağış var. Pencerelerden ve panjurlardan çok fena sesler geldi, Yaklaşık yarım saattir aynı hızda devam ediyor.
-
Yoğun yağış sonrası aşırı bir sis bastırdı bu kadarını beklemiyordum sis adeta yağış gibi surata çarpıyor.
-
Pis kokmayan hafif sis olan mis gibi de yağmurda yağmış bu gece sanki temiz bir hava var bu sabah.☔️( güzel 😊
-
15 Şubat sonrası seneryoların kafalar karışık bakalım ilerleyen günlerde nasıl güncellemeler ile devam edecek.
-
Hayırlı sabahlar herkesin günü güzel olsun🌸
-
İyi günler; güzel şehrimizin güzel insanları. Acaba bugün için yağış beklentimiz var mı?
-
1 tane -10 altı senaryo yok
-
İyi günler; güzel şehrimizin güzel insanları. Acaba bugün için yağış beklentimiz var mı?
Akşam daha çok güney kıyıları etkileyecek şekilde yağış geçişleri olacak
-
Akşam daha çok güney kıyıları etkileyecek şekilde yağış geçişleri olacak
Teşekkür ederim.
-
-
-
