Mart Boyunca Soğuk Patern ve Sistem İhtimalleri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Dostum sen haşaaa! Allah ile mi tartışmaya giriyorsun.Bak kardeşim Osman hoca diyagramlarda bu tarihte +5 in altında senaryo yok iken bu tarihleri işaret etti.Keza diğer forumlarda bu işin üstadı olan nadir kişilerde bu tarihi işaret etti.Ümraniyedeyim kapımda 10 cm kar var.Kutay var twetterda, sürmeli var miyonlarca dolarlık kanallarda.Hangisi bu sistemi bu şekilde gördü ??? Kutay var önce yağacak der ,sonra ortaya olasılık atar istanbul % 35 kar alır diye,Günü geldim mi %100 yazar işin içinden sıyrılır ve ben bildim der.Elbet bilgilerine saygıyla eğilirim.Ancak şu forumda bedava bişeyler öğreneceğine.Senede 20 sistem belirip bir tanesini yakalayabilme ihtimalini seveceğin yerde 25 i de kalmadı,ay sonu da ibare yok v.s, v.s .Anlamıyorsun tamamda saygılıca otur.Bişeyler yazmak zorunda mısın.Bende İstanbul da 20 tane gözüken sistemden 1 tanesinin veya 2 tanesinin geleceğini biliyorum.18 tanesi havada kalma ihtimali çok fazla.Bunun da ayrı bir heyecanı var.Onu beceremiyor musun? Foss, tıss,kestane ,çekirdek,çerez.Osman hoca ve elle sayılır şu ülkede amatör denilen 15 kişiyi geçmez.Sizler ve bizler şu forumlarda kuru kalabalığız.Bak bunu öğrendiğinde,küçük şeylerle mutlu olmayı becerebildiğinde keyfinde yerine gelir.Burası Ağlı değil,Burası munzur değil.Burası Bitlis değil.Olasılığı sev onunla huzur bul.İşi bedava öğretmeye çalışanlara saygılı olllll.

    Yav dayı bende biliyom Osman abiyi bu tahminlerde olmasa ben kışı takip etmezdim zaten de modellere görede yorum yapmak lazım arada yani en son güncele göre yorum yapıyorum son güncelde durumlar ic açıcı değil her yarın bı bakmışsın düzelmişler ne âla da ay sonuna kalmış 10gün civarı falan 1 tane -10 lük senaryo olmaması beni mutsuz etti

  • Herkese hayırlı haftalar

    Modellerde İzlanda neden bu kadar kuduruyor azor neden ortaya çıkamıyor çıksa da neden bu kadar baskı yiyor modellerin gözü nereden bakıyor da biz bunlarla karşılaşıyoruz merak ediyorum doğrusu kısaca açıklayabilir misiniz biz amatörlere model sinoptiği okumada fikir olur.

    Teşekkürler

  • Hocam UKMO bahsettiniz senaryoya örnek bir çıktı sunmuş bide ECMWF de benzer bir çıktıyı dün sundu ama dediniz gibi sabah yok oldu. Bende bi 2 gündür radara böyle çıktıları almıştım hocam:chinese:

    Bide bu şekilde olunca sanki bi ilkönce İtalya tarafına sonradan Azora destek gelmesiyle ikinci ve daha soğuk bir salınımın ülkemize gelme olasılığı var gibi hocam ne diyorsunuz ? Yoksa direkt üstümüze gelen bir salınımmı beklemektesiniz ?

    Bide 26sında yükselmesi için Azorun İzlandadaki AB nin önüne geçmesi gerkiyor gibi ancak bunu 144lü saatlerde olmasına rağmen pek destekliyen model yok gibi yada başka şekilde olması gerekicek.

    ukmonh-0-168.png?0

    ecmwfnh-0-198.png?12

    Bravo hocam güzel bir tespit yaptınız Azorun hareketi 27 gibi başlıyor İtalya ve biz ya da Balkan biz ihtimali şimdilik yüksek gibi. Güzel olan Atlantiğin durulması ve Azorun harekete geçmesi. Şimdilik ana fikir olarak Azorun hareketini dikkate almamız lazım. Akış şuan batıdan giriş gibi duruyor

  • Herkese hayırlı haftalar

    Modellerde İzlanda neden bu kadar kuduruyor azor neden ortaya çıkamıyor çıksa da neden bu kadar baskı yiyor modellerin gözü nereden bakıyor da biz bunlarla karşılaşıyoruz merak ediyorum doğrusu kısaca açıklayabilir misiniz biz amatörlere model sinoptiği okumada fikir olur.

    Teşekkürler

    Modellerin İzlandayı kudurtma sebebi Vorteksin kısa bir toparlanma sürecine girecek olması ancak bu durum uzun değil bir haftalık süreç ve sonrası Azor piyasaya çıkıyor

  • Modellerin İzlandayı kudurtma sebebi Vorteksin kısa bir toparlanma sürecine girecek olması ancak bu durum uzun değil bir haftalık süreç ve sonrası Azor piyasaya çıkıyor

    Modelin gözü neden azoru görmüyor merak ettiğim bu aslında izlandanın şiştiğini çok görüyorum azorun şiştiğini ya da yükseldiğini pek görmüyorum.(güncel sistemden ayrı bir soru olarak değerlendirmenizi istiyorum )

  • 6160ad28bcbfa1a325ca90c.png

    NAO daki aşırı negatif senaryolar ay sonu (26 ocaktan itibaren kıtaya hakim azor görebiliriz ve modeller bunu deniyor.) ile beraber nötr pozitif hamle yapmaya başlamış tam yapmasada ana senaryo ancak kontrol dün aşırı negatifken bugün Pozitif Nötr ivme almış.

    Klasik kıta içerisine giren atlantikteki ab ler. Paternm değişecek. En az 10 günümüzü yer. Umarım sürpriz çıkarda değişimler olur.

  • Modelin gözü neden azoru görmüyor merak ettiğim bu aslında izlandanın şiştiğini çok görüyorum azorun şiştiğini ya da yükseldiğini pek görmüyorum.(güncel sistemden ayrı bir soru olarak değerlendirmenizi istiyorum )

    Osman Akkaya hocamız yok sanırım. Basitçe bahsetmek gerekirse modeller YB alanlarını her zaman daha kolay çözümler sebebi ise ağır ve yavaş hareket ederler ve yapıları daha basittir ama AB alanları çok daha karmaşıktır ve oynaktır kolay hareket ederler. Bu yüzden modeller Ab alanlarını daha geç çözerler anca çözüldükten sonra Azoru piyasada görürüz.

  • Osman Akkaya hocam emeklerinize sağlık, siz ve buradaki tecrübeli bilgili arkadaşlar sayesinde atmosferi takip ve olan biteni anlamak yolunda güzel bilgiler öğreniliyor aynı zamanda sistem takibide yapıyoruz.. Her övgü gibi dozunda yapılan ve öğretici eleştrilerde kişinin gelişimi için önemlidir, bu hepimiz için geçerlidir, sizinde aradan bazı eleştrileri seçip dikkate aldığınızı düşünüyorum.

    Bununla beraber ay sonu azorun konumu dediğin gibi olacak ancak italya bölgesinde alçak basınç alanlarının durumu (derinliği ve hareketi) sistem için önem teşkil etmekte..Ben 25 sistemi içinde benzer bir şey demiştim işin içinde sibirya varsa avrupa riski her zaman vardır, kaldı ki avrupaya bile tam olarak ciddi soğuklar inemiyor 25 i için. Benim fikrinizi merak ettiğim konu ay sonu için her ne kadar zonal rüzgarlar tam olarak belirtmesede split e sebep olabilecek bir SSW mümkün görünüyor, hatta GFS son güncellemelerde bunuda deniyor 10Hpa da. Sizce split mi yoksa yer değiştirme mi baskın olacak? Bu birazda şubatın 15 ine kadar olan süreci etkileyeceği için görüşünüzü merak ettim.

    Çoklar diye korkmadık, azız diye çekinmedik, düşmanlarımız etrafımızda ocak gibiydi, biz de ateş idik!

  • Osman Akkaya Hocam bugün biraz çok soru sorduk ama benimde aklıma bi soru takıldı. Modellerin şişik ve aktif izlanda görmemize rağmen NAO endeksinin negatif seyretmesinin sebebi İzlandanın kuzeyinde Arktik okyanusunda dolaşan YB alanındanmı kaynaklanmakta ? Yoksa başka bir sebebimi var ?

  • Modeller daha aysonuna kadar birçok senaryo deneyecekler hergün başka başka çıktılarlada karşılaşacağız kah yazı getirecekler kah kışı😊 bunlara fazla takılmamak gerek.oysonu sistemi üst katmanlarda imlek imlek işlenecek ki modeller bunu görü versin.oyüzden başkalarına bakıpta moral bozmaya gerek yok büyük sistemler sabır işidir..

  • Narsil

    u10serie_link_img.png

    u1060.png

    Jan 2026

    Hocam grafiğe göre bir split görünmüyor ara ara senaryolarda görünsede topluluk verilerine göre bu değerlerede split olacağını zannetmiyorum rüzgarlar en makul 20 - 15 m/s düşeceği gibi görünüyor majör bir ssw ise Şubata ayının ortalarında beklenebilir.

  • Narsil

    u10serie_link_img.png

    u1060.png

    Hocam grafiğe göre bir split görünmüyor ara ara senaryolarda görünsede topluluk verilerine göre bu değerlerede split olacağını zannetmiyorum rüzgarlar en makul 20 - 15 m/s düşeceği gibi görünüyor majör bir ssw ise Şubata ayının ortalarında beklenebilir.

    Hocam umarım öyle olur, şu ana kadar bende beklemiyorum ama atmosfer bu kapanışı major ile yapabilir ki oraya doğru gidiyoruz. Split yaparsa kesin konuşmamakla beraber bize yaramadığı kışlar çok, o yüzden PV kısmı apayrı analiz edilip takip edilmeli, sizlerden verileri alıyoruz:)

    Çoklar diye korkmadık, azız diye çekinmedik, düşmanlarımız etrafımızda ocak gibiydi, biz de ateş idik!

  • Yani bunlar ne anlama geliyo sağlam sistem varmı yokmu nolucak hocam

    Hocam, tecrübeliler daha güzel yorumlar ama ister minor ister major SSW olsun, polar vorteksin aldığı darbeler eğer eşleşme yaparsa bunların alt katmanlara yansıması oluyor ve soğuk hava güney enlemlere iniyor, nereye iniyor için tek başına bu veri yetmiyor maalesef.. Onun için başka veriler, analizler ve tecrübeler gerekiyor, onuda konuyu takip ederseniz görmüş olursunuz:=)

    Çoklar diye korkmadık, azız diye çekinmedik, düşmanlarımız etrafımızda ocak gibiydi, biz de ateş idik!