Ne Umduk Ne Bulduk / Son Dans ?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncelikle herkese merhabalar. 20/24.Şubat tarihleri arasında yurdumuzu ziyaret eden ve Bir çok ilimizi etkileyen Altay Kar Fırtınası'nın sonuna geldik. Yaklaşık 16 milyon vatandaşın yaşadığı İstanbul için bir değerlendirme yapacak olursak Pazartesi günü öğlen saatlerine dek kar yapacak sıcaklıklar devam edecek olsa da şehrin tamamına etki edecek büyüklükte dek bantları beklenmiyor.

Fakat yer yer bazı ilçelerde etki mesafesi münferit (belli bölgelerde kısa fakat etkili) Dek yağışları gene de görülebilir

Sistem Çarşamba günü başlayan cephe yağışı ile bizleri selamlamış, Perşembe gününü Cuma'ya bağlayan gece çok etkili yağışlar bırakmıştır. uzays3271653126

Cuma günü ilk saatlerde Bağcılar'da çektiğim bir fotoğraf .

Bir çok kişi açısından İstanbul da özlenen karlı bir sisteme merhaba diyeceğimiz düşünürken neler oldu ?

Sistemin asıl etkili olmasını beklediğimiz, Cuma ve cumartesi günlerinde Karadeniz'den yurdumuza giren büyük -42 derecelik bulut Doğu Karadeniz'e yer yer 70/80 cm kar yağışlarına sebep olurken,hava-kars323uzays3271653126

İstanbul'da yerel dek yağışlarından öte gidememistir. Sistem içinde değişen koşullar biz kar severleri üzerken her fırsatta amatör tahmnincilere ağır eleştiri oklarına yönelten kitleyede gün doğmuştur.

Sistem'e 120 saat kala ibreler Marmara ve Batı Karadeniz civarını gösterirken, Çekirdek doğulama trendine girmiş ve beklenenden 200/250 km doğulamıştır .:(3232

İyisi kötüsü ile sonuna geldiğimiz sistemde bir nebzede olsa iki yıllık hasreti kızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Peki kış artık bitti mi ? Orta ve uzun vadede neler olabilir? Resmi olarak 21 Mart'ta kışa veda edeceğiz ve Ülke genelinde geçtiğimiz yıllarda Mart aylarında da kar yağışlarına tanıklık etmiştik. 1987/2011/2022 kışları örnek gösterilebilir

Ani Ssw ısınması ?

Şuan da uzun vadede Stratosferde bir ısınma gerçekleşmesi söz konusu . Bu tarz Ssw ısınmalarında kutup bölgelerinde bulunan soğuk basınç alanları bizimde bulunduğumuz güney enlemlerde inebiliyor ve bunun neticesinde yurdumuzda kar görülebiliyor... 9/10 Mart civarında gerçekleşeceği ön görülen Ssw ısınmasının etkileri Mart ayının ikinci haftasında kuvvetli soğuklara gebe olabilir. Hava tahminlerinde 3 gün içinde dahil rasyonel değişiklikler oluyorken 7 gün sonrası için konuşmak oldukça zor... Sessizce Bekleyip takip edeceğiz 🙏🙏✔️

Edited once, last by Bilal (February 23, 2025 at 11:13 PM).

• Mart ayıyla beraber güneş ışınlarının daha dik gelmesiyle karın tutunması zorlanacak sistem gelsede Altay kadar etkili olmaz gündüz Şubat sonu bile şıp şıp erime olduysa martta hayli hayli olur ne anladım ben o işten gündüz eriyen gece tutan gündüz eriyen sarmaz yani sistem kısacası

• Mart ayıyla beraber güneş ışınlarının daha dik gelmesiyle karın tutunması zorlanacak sistem gelsede Altay kadar etkili olmaz gündüz Şubat sonu bile şıp şıp erime olduysa martta hayli hayli olur ne anladım ben o işten gündüz eriyen gece tutan gündüz eriyen sarmaz sistem kısacası

Tabi hocam günler artık üzüyor. benim de şahsen tercihim bir sistem gelecek olsa Aralık sonu ile Ocak başını tercih ederdim ☺️ ama gene de takip edilebilir . Sonuçta biz "Kar severiz"

• Mart ayıyla beraber güneş ışınlarının daha dik gelmesiyle karın tutunması zorlanacak sistem gelsede Altay kadar etkili olmaz gündüz Şubat sonu bile şıp şıp erime olduysa martta hayli hayli olur ne anladım ben o işten gündüz eriyen gece tutan gündüz eriyen sarmaz yani sistem kısacası

Sistem güçlü gelirse güneş açısının dik gelmesinin hiçbir önemi olmaz inan :)

• Tabi hocam günler artık üzüyor. benim de şahsen tercihim bir sistem gelecek olsa Aralık sonu ile Ocak başını tercih ederdim ☺️ ama gene de takip edilebilir . Sonuçta biz "Kar severiz"

Martta erime olmaması veya minimum da olması için çok extrem değerler gerekli 850 hpa -15 -16 civarı 500 de -44 -45 civarı

Bizim coğrafyamızda hiç oluşamıyor diyemem ama çok extrem bir durum seyrek olan bir durum yani

• Martta erime olmaması veya minimum da olması için çok extrem değerler gerekli 850 hpa -15 -16 civarı 500 de -44 -45 civarı

Bizim coğrafyamızda hiç oluşamıyor diyemem ama çok extrem bir durum seyrek olan bir durum yani

Evet kesinlikle katılıyorum bir de yağışın sürekliliği de önemli. Dek için uygun koşullar oluşmadığında uzun süreler yıldız sayıyoruz ☺️ Ayriyeten İzlandik kökenli ab sistemlerinde cephe yağışı sırasında soğuğun yetersiz kalmasına da tanıklık ettik. Bizi kurtarsa Kurtarsa vorteks kurtarır 😜😅 Onun için de henüz çok erken ama Mart'ın ikinci haftasında bir hareketlilik olabilir 🙏

• Sistem güçlü gelirse güneş açısının dik gelmesinin hiçbir önemi olmaz inan :)

Katılıyorum hocam.Ayrıca mart ayında benim de orta şeker bir sistem beklentim var.Olası bir sistemde önce Siklonla birkaç saat aralıksız,sonra "Organize" Dek kütleleri ve Mezosiklon (Bizim dilde "Vortex) olursa yani yağış ne kadar az mola verirse o kadar az erime olur.Bu sayede olası sistemin 850'si -11 -12 soğuğuyla bile gelse sıcaklık sıkıntısı olmayacaktır.Allahım yalvarıyorum daha önce oldu bu mart ayında da son bir şarkı istiyorum.Doğu batı ve yaka kavgaları olmadan,Balkanlardan gelen,soğuk çekirdeğin merkezinin batı karadeniz olduğu 500 soğuğu da en az -38 -39 -40 aralığında olan güzel bir sistemle kışa veda edebilmemizi nasip et Allah'ım :)

hava-kars323 hava-kars323 <3 DEK Candır Gerisi Yalan <3 hava-kars323 hava-kars323

• ne yani gelmesin mi arkadaşlar, anlamadım
    gelmez, gelse de soğuk yetmez, yetse de erir, erirse ne edeyim ben sistemi... böyle mi yani?

24-25-26 Ocak 2022 yağışlarını gören herkes bu kış bu kadar yeter derken atmosfer henüz kışı kapatmıştı,

Bilal eline sağlık, SSW hoştur, ama yağmur ama başka şey verir elbet bir şeyler, takibe devam /scatisma2::341

12 Mart 2022 850hPa
    gfs-1-6.png

• Bu zonal rüzgarlar ne zaman yavaşlıyor? Ayrica SSW etksii modellere hangi tarih itibari ile yansımaya baslar?

Hocam sistem döneminde zayıflayan rüzgarlar ay başında toparlanma sürecine giriyorkren,Ssw ile orantılı olarak ayın 10 i gibi tekrar düşüş trendine geçecek gibi görünüyorlar forum.havaforum.com/attachment/294932/

• Hocam sistem döneminde zayıflayan rüzgarlar ay başında toparlanma sürecine giriyor len,Ssw ile orantılı olarak ayın 10 i gibi tekrar düşüş trendine geçecek gibi görünüyorlar forum.havaforum.com/attachment/294932/

Teşekkürler hocam insallah bize yarayan bir ssw görürüz 🙏