İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Altay Kar Fırtınası) - 2025

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yemin ediyorum aykut kocaman gibi yaslandik sac sakal beyazladi nolur su sistem tum guzel paremetrelerle beraber tam o sinirli alan modellerin gosterdigi gibi gelse niye doguda tutuyor cekirdegi bu ecmwf ben anlamiyorum kaptir gel la işte kac yildir kar kurt sesini duymuyoruz niye hep bir puruz cikmak zorunda niye bir turly netlik kazanamiyor koskoca diyagraminda bile hala farkli senaryolar hakim vallaha uzuntuden vefat edecegiz

  • 36 yaşındayım ve son 15 senem İstanbul'da geçti şu anları çok nadir yaşıyoruz tadını çıkartalım. Bugünden sonra radar takibine geçer dolu dolu bi 4 -5 gün geçiririz.

    3-5 çok takılmadan , havada görsek yeter dediğimiz günleri ve yılları hatırlayın.

    Not: cm için hala çok erken.

    Saygılar.

    Einmal editiert, zuletzt von Arass (17. Februar 2025 um 16:37)

  • Akşam bütün modellerin az çok mutabık olduğu, ECMWF’nin ilimize daha iyimser çıktılar sunduğu bir şekle dönmek ve artık sınırlı alan modellerine geçmek dileği ile iyi forumlar dilerim.

    Artık kafamız rahat cm hesabı yapmak istiyoruz :chinese:

    Atiba Hutchinson

  • Altay Kar Fırtınası sistemimiz artık oturdu diye düşünüyorum,bence buradan artık dönmeyecektir,şimdiden sonra daha çok sınırlı alan modellerini takip edelim.Çarşamba günü akşam saatlerinden sonra (güney kıyılarımız için söylüyorum) artık radar takibine başlayalım,anın tadını çıkaralım,güzel anılar biriktirelim.Hepimiz için en iyisini ve en güzelini diliyorum <3hava-kars323:)

    hava-kars323 hava-kars323 <3 DEK Candır Gerisi Yalan <3 hava-kars323 hava-kars323

  • Altay Kar Fırtınası sistemimiz artık oturdu diye düşünüyorum,bence buradan artık dönmeyecektir,şimdiden sonra daha çok sınırlı alan modellerini takip edelim.Çarşamba günü akşam saatlerinden sonra (güney kıyılarımız için söylüyorum) artık radar takibine başlayalım,anın tadını çıkaralım,güzel anılar biriktirelim.Hepimiz için en iyisini ve en güzelini diliyorum <3hava-kars323:)

    Aynen güzel kardeşim:)--

  • Hiç boşuna canınızı sıkmayın Kastamonu sinop arası olarak kafamızı odaklayalım. Hepsinin ortalamasını bu şekilde düşünelim. Ve keyfimize bakalım. Ayrıca, ege, Akdeniz ve Trakya da ki kar severleri düşünerek empati yapalım. Bence en güzeli bu.

  • Müzik benden geldi 😅

    Beyler sistemin adını çok beğendim

    Son ana kadar -42 nin gireceği yer belli olmayacak ama akşam gfs çok güzel şehrimiz için. Benim bir teorim var,bu tarz sistemler daha önceki yıllarda şehre girdikleri rotayı hafızaya kaydediyor. Bakarsınız -42 lik bulut tam boğazdan dalar 😎 son olarak müzik...

  • Yaklaşan kar yağışları ile olarak yarın akşam (salı) yayımlanacak yazımızdan (ve blog başlığından) bir spoiler aşağıda. Soğuk havada az bir miktar kırpılma gerçekleştiği ve sistemin en güçlü kısmına daha 4 gün olduğu için temkini elden bırakmamak gerekiyor. Kötü bir sürpriz (soğukta dramatik törpülenme, aşırı doğulama veya batılama) olmazsa vaziyet aşağıda alıntıladığımız gibi olacaktır: "İstanbul'a yağacak kar, tüm şehre etkisi bakımından, Mart 2022'den bu yana gerçekleşen en sağlam kar olacak, bu neredeyse cepte. Muhtemelen (%55-60 ihtimalle) Mart 2022'yi de geçerek adını Şubat 2015, Ocak 2012 gibi büyük DEK sistemlerinin yanına yazdıracak - hatta yerel olarak bunları bile aşabilir. Karadeniz kıyı şeridinde de buyük karlar arasında anılacaktır. Yaklaşan karlı hava dalgasının, eski DEK sistemlerine kıyasla güçlü tarafının süresi, zayıf tarafının ise soğuğunun kuvveti olduğunu söylemek durumundayız."


  • Arkadaşlar fazla batılı veya fazla doğulu gelince ULL'nin konumu kesinleşmeyecek. Yani kara gömüldük veya potadan çıktık diye birşey yok.

    Son 48h'ye kadar 500 sıcaklığındaki değişimler devam edecektir. Peki bu bize neyi gösterir?

    Modeller arasındaki değil bakın model içinde bile büyük değişimler oluyor. Konum olarak az çok belli Sinop civarından giriş yapacak. Bunun bir tık batılısı veya bir tık doğulusu da olabilir.

    Ancak İzlanda ve Azor'un değişimi, ULL'nin geç kopması sonucu yaşanabilecek soğuk kaçakları sistemin gücünü dolayısıyla 850 özellikle de 500 sıcaklığını etkiliyor.

    Farkındaysanız ki ECMWF ana senaryoda ULL konumu santim değişiklik göstermezken diyagramda hep 500'de en sıcak çıktı geliyor Bunun sebebi çekirdek gücünü modellerin henüz çözümleyememiş olmaları. 2015'te de bu böyleydi, 2021 ve 2022'de de böyle oldu.

  • merhaba birkaç şey söylemek istiyorum

    1 şubattan beri kesintisiz olarak kuzey de ki hareketleri inceledim.

    6 şubat gibi ecmwf 15-16 şubata kuzey sistemini ilk veren modedli. o anda gfs böyle bir sistem o tarihlere vermiyordu bile.

    iki gün sonra gfs 21 22 si civarına bir sinyal çaktı. o esna da ecmwf ise 15 16 yı direkt sildi. hatta ayın 18 den sonrasına da resmen baharı vermişti çok iyi hatırlıyorum.

    tam o andan sonra gfs nin inadı başladı sürekli olarak kuzeyedeki sistemi 4 5 gün boyunca hiç gram bozmadan sürekli vermeye başladı bu esnada ecmwf ise gfs ye direndi gel gitler yaşadı ve çok fazla dayanamayıp o tarihlere o da sistemi vermeye başladı

    1 hafta öncesine kadar da soğuklar blok halinde mi gelecek yoksa parça kopması (ULL) mu belli değildi. nitekim alçak tepkimesi alamadığı için kuzey de ana blok bölündü ve üst seviye alçağı olarak geleceği netleşti

    bu arada azorun harika performansı atlantik ile soğuk çekirdğin birleşmesini engelledi. ecel terleri döktüm resmen yoksa sistem felan gelmiyordu bize

    sonrasında ULL olunca defalarca yaşadık bunu son ana kadar batılar , doğular ,ortalar çok etkene bağlı bir center of cold point olayı.

    nasıl vortex, mezosiklon oluşumları kolay yaşanan bir durum değil ise ULL de günler öncesinden ordan girecek burdan girecek tahmin etmesi kolay bir durum değil.

    gfs ve ecmwf arasında bunun merkez girişin nereden olacağına dair anlaşmazlıklar son derece normaldir.

    atmosfer ilmi dünyadaki en değişken en zor ilimlerden birisi

    bence burada hemen havaya zıplama hemende karalar bağlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum.

    şayet ocak ayında çöken uzun süreli yüksek basıncın etkisindeyken halimizi düşünelim nereden nereye geldik :)

    şu olayın bile takibi muazzam , atmosferi ve bu ilime gönül veren herkesi seviyoruz

    saygılarımla