İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yok herhangi bir modele göre demedim. :hfyeni (18): Genel- 850hPa'da -12'nin sistemler de kıyılara yeterli olmasına cevap verdim sadece. Bu sistem hakkında ki düşüncem bir önceki sayfada var. Takibe devam.

    Genel sormustum Berkayım yorumuna yanıt olarak degil.Bence ay sonunu beklersek psikolojik etkide kalmayız :hfyeni (18): Teşekkür ediyorum

  • Bu sistemide sınırdan kaçırırsak ki öylede olacak gibi ben şubata odaklanırım. Şubat sibirya diye bas bas bağırıyor. He oda mı olmadı. Alırım şortumu giderim denize yapacak birşey yok :P

    zamkolik erdi gibi yazcı olmak istemiyorum ama bizi buna mahkum edecekler belli oldu. :hfyeni (18):

  • Sıcaklık anlamında kötü ama yağış anlamında iyiyiz bence baraj doluluk oranları geçen sene bugün yüzde 31 miş

    Şuan yüzde 58

    Daha iyiyiz yağıştan yana

    Aynen orası öyle ben kar kış olarak dedim - 8 zor giriyor ülkeye

    Merhaba ben Onurcan Aydın 27 yaşındayım fiziksel engelliyim açık lise mezunuyum yılardır hava forumda model takibi yapıyorum.

  • GFS veya ECM bunlardan biri bizi trollüyor ama hangisi artık bilmiyoruz yetti GFS yi tehdit etmek için baskın ekibi ayarlayalım :P dayanamıyorum artık çok kanser

  • gens-1-0-138.pngB



    GFS 1. seneryo da ecmwf ile mutabık, Gerçekten mükemmele yakın verdi, tek sıkıntısı -8 / -9 izotermi içeri sokulamıyor onunda sebebi malum siklonik hareketlerden dolayı, bu haline bile tamamız, Trakya coşar, Avrupa yakası tipiden geçilmez, Anadolu yakası +100 rakım cmlere oynar güney ve doğu marmarada da +250 rakım efsaneleri görür

  • Gece gece ufak bir veri taraması yaparken, yeni farkına vardığım bir ECMWF verisiyle karşılaşıp ufak bir kalp kırıklığı yaşayarak bundan sonrasında sistem detaylarında elimizin aşırı güçlendiğini herkese müjde etmek istiyorum :)


    ECMWF modelinin SWISS HD orografisi üzerinde kısa vadeli (48 saat) çalıştırıldığı çıktılara ulaşabiliyoruz. Malesef ki sadece Avrupa yakasına kadar kapsıyor. Ancak bu modelin kar haritaları yüksek çözünürlük sebebiyle son derece tutarlı olacaktır.


    Aşağıdaki görselde henüz gidip görme fırsatı bulamadığım (geçen sistemde Berkay34 hocamla son dakika vazgeçtik ve korkunç pişmanım, yazının devamında nedenini göreceksiniz) Çatalca Radar Sahası ve Binkılıç bölgesinin renklendirmesini kolaylık amacıyla değiştirdim. Her bir dikdörtgenin yataydaki uzunluğu 2km dikeydeki uzunluğu 3km.


    Sonraki sistemlerde kolaylık olması açısından bir kaç yeri daha da detaylandıralım. Sırasıyla:


    1. siyah üçgenin olduğu sınırdaki konum ilimizin Aydos'dan sonraki en yüksek rakımlı noktası. Modelin o bölgede görebildiği yükseklik 350m üzerinde ancak orası 472m rakıma sahip. Sistem sırasında modelden yaklaşık 1 ila 1.5 derece daha soğuk olmasını bekleyebiliriz.


    2. siyah üçgen Binkılıç köyündeki 304m rakımlı Binkılıç kalesi. Sistem takibinde bordo ile işaretlenen bölgeyi baz alarak oranın tahminini yapabiliriz.


    3. siyah üçgen kalenin hemen arkasındaki Çatalca Radar Sahası ile aynı rakıma sahip 380m'lik Kırmızı Tepe. Modeldeki Mor dikdörtgeni burasının tahmini için baz alabiliriz.


    4. siyah üçgen ise meşhur Çatalca Radar Sahası. Burasının rakımı 379m ancak model 250m olarak görebiliyor. Sistem takibinde yine aynı şekilde mor dikdörtgeni baz alabilir veya doğrudan kendi konumunu 1 derece daha düşük varsayabiliriz. Karşılaştırmasını ve modelin sağlamasını MGM istasyonun varlığı sebebiyle kolaylıkla yapabileceğiz.


    5. olarak işaretlediğim siyah kare ise Binkılıç köyü. Köyün ortalama rakımı 200m. Silivri Orman Sahası istasyonu (211m) bölgeye oldukça yakın. Yine aynı şekilde modeldeki turuncu bölgeleri MGM üzerinden kolaylıkla kontrol edebiliriz.



    Buraya kadarki kısım önümüzdeki sistemler için hazırladığım haritaydı.


    Şimdi bu modelin 10 ocak günü saat 18:00'da 0. saat değerinde yerdeki gördüğü kar örtüsünü ve tam şuan 0. saatteki yerdeki gördüğü kar örtüsünü paylaşıyorum.



    bu model 10 ocak akşamı 0. saatte Ganos dağlarında 20+cm, biraz önce işaretlediğim il sınırındaki 300m üzerindeki bölgede 41cm, Binkılıç dolaylarında 5-15cm ve son olarak Çatalca Radar sahasının 250m rakımında 7+cm kar kalınlığı (zirvede muhtemelen 15cm civarı) göstermiş. Buna ek olarak zayıf yağışlar sabaha kadar devam etti. 11 ocak günü sabah MGM'de Ganoslar 28cm kar kalınlığı olarak görünüyordu, bu ilk teyidimiz.


    Çok daha ilginç olan ise şuan 16 ocak 03:00'da 0. saat verisi olarak hala Ganoslarda 7cm+ ve sınırda 3-4cm kar örtüsü olduğunu gösteriyor. Yok artık diyerek şuan MGM kar kalınlıklarına girdiğimde aynı değerler ile karşılaşıyorum. Modelin 250m olarak gördüğü Çatalca Radar Sahasında kar örtüsü göstermemiş ancak MGM'de 1cm örtü var :) Sınır bölgesi 300-350m tepelerde 3-5cm ve en zirvelerde 10cm civarında örtü olması muhtemeldir.


    Ganoslar görsellerdeki gibi MGM ve modelde 7cm




    Sistemin çok sınırda olması ve trakyadan ilimize pek sokulmaması sebebiyle Berkay34 hocamla gitmeme kararı almıştık. Ancak bölgedeki belki de 30-50cm'ye varan örtüyü kaçırdığımız için şuan gerçekten çok üzgünüm :(

  • Fevkalade bir yazı 👏🏻 Berke hocam o kadar güzel yazılar yazıyorsunuz ki yazılarınıza hayran kalıyorum çok teşekkür ederim :)

  • Bu sene şu lanet lodostan bir kutulamadık her hafta her hafta lodosmu olur hadi karı geçtik bari kıa tadında soguk günler olsun iyice bıktırdı bu lodos milletin dengesini bozdu eskiden de olurdu 1 bilemdein 2 gun eser pesinede kar getirirdi şimdi hafta boyu esiyor pesinede bir zıkkim getirdiği yok .