İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Lodos Ocak veyahut Şubat ayında kar getirir arkadaşlar. Soğuk hava sıcak havayı ileri ittirir akabinde arkasından kar gelir. 2017/2004/2016 Ocak ayları buna örnek. Bol lodoslu seneler bu kışlar. Eli Nino'da soğuğu yağış ile denk getirirsen yarım metre kar demek. Geçtiğimiz hafta Bulgaristan da gördünüz daha Kasım ayında olmamıza rağmen.

    Berkay böyle bir kanı yoktur olasılık ihtimali de düşüktür hangi alanda hangi basınç alanlarının etkili olacağını bilmek tahmin etmek çok güc uzun veriler Aralık ocak ve şubat ayının ortalamasının 2 ile 3 derece fazla olacağını istanbul gibi kıyı illerde kar görme şansımızın oldukça düşük olduğunu söylüyor coğu mevsimsel tahminler bu yönde görünüyor .Gönül ister ki 2004 2017 2012 1987 ve 1929 vb gibi kış koşulları yaşasak şuan yaşadığımız havaya bakınca iklimin nasıl alt-üst olmuş en net görüntüsü

  • Berkay böyle bir kanı yoktur olasılık ihtimali de düşüktür hangi alanda hangi basınç alanlarının etkili olacağını bilmek tahmin etmek çok güc uzun veriler Aralık ocak ve şubat ayının ortalamasının 2 ile 3 derece fazla olacağını istanbul gibi kıyı illerde kar görme şansımızın oldukça düşük olduğunu söylüyor coğu mevsimsel tahminler bu yönde görünüyor .Gönül ister ki 2004 2017 2012 1987 ve 1929 vb gibi kış koşulları yaşasak şuan yaşadığımız havaya bakınca iklimin nasıl alt-üst olmuş en net görüntüsü

    Ben böyle bir kanın kesinliğinden bahsetmedim. Mesajı lütfen düzgün okuyalım öncelikle.

    Lodos arkasından kar ihtimal neden düşüktür?

    Gayet de yüksektir Ocak/Şubat ayında Polar Vortex'de soğuklar biriktiği zaman oluşacak SSW soğuk havayı güneye ittirir bu sayede şansımız artar.

    Mesajımı dikkatli okusaydın demek istediğimi anlardın.

    Ne demişim yazımda EL Nino senelerinde bol yağış ve Lodoslu günler görüyoruz bu yağışı soğuk ile denk getirirsek ciddi kar yağışlarına tanıklık edebiliriz.

    Şimdi gelelim diğer yazdığına mevsim normallerinin 2 ila 3 derece üstünde olması kar yağmayacağı anlamına mı gelir?

    Kesinlikle hayır. Uygun basınç dizilimini yakaladığımız an itibariyle ciddi kar yağışları görüyoruz. Böyle bir çıkarım külliyen yanlış.

    Ama şunu söyleyebiliriz mesala Ocak ayından sana örnek verelim.

    Ocak mevsim normallerinin 2 derece üstünde geçti. Lakin baba bir sistem geldi 3-4 gün civarında. Şimdi sana matematik olarak soru? Aritmetik sıcaklık ortalaması ne çıktı? Yüksek çıktı değil mi? Güzel bir sistem alınabilme ihtimali oluyor mu?

    Evet oluyor.

    İklim değişikliği var ama bu bizim kar görmeyeceğimiz anlamına gelmez.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay bu konuda hem fikrim lakin Her Lodusun arkası kar demek de bir ❌ yanlış doğruyu götürür demek gibi :) 2004 normalin üstünde geçti ama 2 sağlam sert soğuk ile unutulmaz oldu bu kış küresel sıcaklık 2.4 dereceyi buldu o yıl 0.4 derece deydi ihtimal hep var ama şuan ki basınc durumuna bakarsak Son 5 yıldır Ural yükseği Sonbahar ve kışın bazı bölümlerini yedi bitirdi . Şuan IOD Hint fazına bakmak lazım endeks pozitif seyrinde hala önümüzdeki dönem Aralık 15 dedik ama büyük olasılıkla ayın 3/2 kurak ve sisli ara ara yağışlı geçecek gibi Gfs Ecmwf Gem ve Ukmo hiç tat vermiyor artık özlenen kasvetli ince ince yağan yoğun yağmurlar Soğuklar ve Arkası kar ⛄🏂❄ olacak hava şartlarını bekler olduk...

  • Karadeniz yüzey sıcaklığı mevsim normallerine yaklaşmış gözüküyor. Gelecek olan soğuk havayı törpülememesi açısından iyi bir durum.

    Güncel Anomali:


    Güncel Yüzey Sıcaklığı:

  • çocukluğum ve gençliğim almanyada geçti ve şunu söyleyebilirim,o zamanları dahi,aralık ayında çok nadir kar yağardı oralara,yani istanbul un konumunu göz önüne alırsak,fazla beklentiye girmemek lazım aralık ayında hava-kars323

  • Gece saatlerinden itibaren rüzgar kuzey yönden esmeye başlayacak.



    Rüzgar orta kuvvette gün boyu kuzey yönden(Yıldız-Poyraz karışımı) esmeye devam edecek.



    Sıcaklıklar 10-12 derece bandında seyredecek gibi gözüküyor.


    Sabah saatlerinden itibaren yağışımız var.


    Bulutluluk oranı %95-100 kapalı bir hava olacak güneş kendini göstermeyecek.


    (Yetkililer hariç paylaşım yasaksa silebilirsiniz. Uzun bir vade tahmini olmaması 24 saatten kısa bir dilimi ifade etmesinden ötürü paylaştım.)