Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yarın sıcağı biz yiyeceğiz yağmuru yine diğer şehirler alacak 2017 sistemlerine benziyor Sinop'a kadar şakır şakır yağmur sonra hendek(Samsun) atlayan kütleler bir anda Ordu'dan yeniden oluşmaya başlıyor neden? Yine karayel yüzünden. İlk etapta alçak basınç yeterince sokulamadığı için Batı Karadeniz'deki kütlelere yüksek ihtimalle dahil olamıyoruz umarım şaşırtır bizi. 2. etapta karayel fırtınası ne var ne yok doğuya itecek kütleleri.

    Bir yanım kararsızlık galip gelecek belki de çok şiddetli hava hadiseleri yaşayacağız diyor, diğer yanım burası Samsun gardaş ne bekliyon ki diyor ?(

    Kuvvetli kararsızlık galip gelmezse dediklerinize aynen katılıyorum hocam. Ancak bu kuvvetli kararsızlığa karşı güçlü konvektif inhibisyon mevcut yani kararsızlıkla beraber kütle oluşmaya niyetlense bile konvektif inhibisyon devreye girip engel olabilir. Tabii yine yer yer Cumulonimbusler gelişecektir.


    Ayrıca yarın bölgemizdeki çoğu kent merkezinde hissedilen sıcaklıklar +40'C olacak. Bazı noktalarda hissedilen sıcaklık değerleri 50'C'yi görebilir. Bu sıcaklardan sonra akşama doğru fırtına eşliğinde serinlemeye başlayacağız. Sonrasında yağmur başlayacak. Yağmurun girişinde oraj olacaktır diye düşünüyorum. Sıcaklıklarla orajın gücü doğru orantılı bir şekilde ilerleyecek. Sonrasında yağmurun etkisiyle havadaki kararsızlık azalacak ve normal bir şekilde yağış alacağız.


    Bu soğuma 850hPa basınç seviyesinde yaklaşık 10-15'C birden düşerek olacak. Düşük 500hPa sıcaklığı ve yüksek yer seviyesi sıcaklığı kuvvetli konvektif kararsızlık oluşturacak. Deniz üstünde mor kütleler görebilir. Bazı yerleri Süper Hücre vurabilir, ihtimal var. Tabii bu ihtimal yağışın ilk vakitleri için geçerli. Bazı noktalarda DCAPE değerinin yüksek olması microburst gibi hadiselere yol açabilir. Ama bu dediklerim deniz üzerinde de kalabilir, karaya vurma ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekli diye düşündüm.


    Burada da dolu parametrelerini görüyoruz. Kuvvetli konvektif kararsızlık sebepli kuru orta katman dolu gelişimine neden olabiliyor. O yüzden dolu riskini göz ardı etmemeliyiz. Tabii yine ortalama bir ihtimalden bahsediyorum.


    Burada da alt seviye CAPE değeri ve SREH değeri var. Alt seviyedeki yüksek CAPE değeri ve yüksek SREH değeri dönen hava akımlarının gelişimine katkıda bulunur. Kıyı kesimlerden gözlemlenebilecek şekilde su hortumları oluşabilir.


    Bahsettiğim tüm hadiselerin gerçekleşme ihtimali %50'yi zor buluyor. Ben sadece riskli olayların ihtimal dahilinde olduğunu belirtmeye çalıştım ve bunu veri analiziyle anlattım.

  • Konumumda rüzgar güneyden esiyor termemotrem 32 dereceye yaklaştı. Nemin kaçışını canlı canlı izliyorum üzerimizden resmen sis bulutu gibi denize doğru sürüklendi Atakum istasyonu da birazdan nasiplenecektir bu durumdan

    Einmal editiert, zuletzt von Gréy ()

  • -Jupiter- burası 33 derece oldu Denizevleri'nde Samsunspor bayrakları rüzgarın lodos olduğunu gösteriyor ben de denize yakınım da hani bilgi olsun diye diyorum :D Sizin oralar nasıl istasyon hala 28-29 arası gidip geliyor merkezde bile çok sıcakmış

  • Gréy istasyon 29 °C lerde geziyor. Nemli bunaltan hava hakim. Rüzgar arada esiyor sıcak kuru :)

    Gökyüzü sadece biraz ilginç görünüyor. Masmavi olması gerekirken, açık ama puslu soluk bir gökyüzü var. Sanki yerdeki nem iyice yukarıya taşınmış asılı kalmış gibi.

    Bu arada Canik 36°C olmuş.

  • Gréy istasyon 29 °C lerde geziyor. Nemli bunaltan hava hakim. Rüzgar arada esiyor sıcak kuru :)

    Gökyüzü sadece biraz ilginç görünüyor. Masmavi olması gerekirken, açık ama puslu soluk bir gökyüzü var. Sanki yerdeki nem iyice yukarıya taşınmış asılı kalmış gibi.

    Bu arada Canik 36°C olmuş.

    Canik ve İlkadım istasyonları biraz içeride Çevre Yolu üzerindeler ilkbaharda kıyılar bütün gün sisliyken oralar günlük güneşlik oluyor 4 yıl her gün gittim geldim aynı yoldan iklim çok farklı :)

  • Sıcak hava dalgamız bu kadardı sanırım deniz galip çıktı karayel esmeye başladı istasyon haklıymış kuru hava oraya geçmemiş anlık 30 dereceye indik :)

  • Kaynıyor resmen dışarısı. Klima motorunun önünde durup sıcak rüzgarı yer gibi aynı.

    Nem çok düştü ama %80lerden %33'e gerilemiş, gölge bir yerde evin içersinde vs oturuyorsan nemli havadan daha rahat şuan :D ama dışıarıya kesinlikle çıkılmamalı.