KeremPalanci 2022-2023 Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu kışın soğuk ve kurak geçmesi beklense de geçen yıla benzer sonradan gelen ataklarla kendini dengeleyip yağışlı bir kışa dönüşme ihtimali de var. 2 farklı tablo var önümüzde soğuktan yana endişe yok ama yağış kısmı bir muamma.

    Geçenlerde forumdaki birkaç hocamız bu konuya değinmişti.


    Küresel ısınmaya bağlı uzun süreli blokajlar bir bölgeyi uzun süre sıcak/kurak bırakabiliyorken diğer tarafı soğuk/yağışlı bırakıyor. Misal geçen kış Avrupa/Türkiye o şekildeydi. Şu an modellerin gösterdiği yüksek basınçlar epeyce fazla gözüküyor. Kutupta biriken fazla soğuk uygun basınç dizilimi olduğunda sert soğukların ülkemize akmasına sebebiyet verebilir. DoquKaradeniz28 hocamın dediği gibi bu kış 850hPa'da rekor sıcaklıklar görebiliriz. Tabii bir de bu işin yağış kısmı var. Yağış mevzusu için bu konuda bir harita hazırlamıştım, aşağıya bıraktım. Şahsi görüşüm ülkemizin kıyı kesimlerindeki yerlerin yağış sıkıntısı çekmeyeceği yönünde, iç kesimlerde yer yer ortalama altı olması kaçınılmaz gözüküyor. Daha bu mevzuları çok konuşuruz bakalım ilerleyen süreçte neler olacak...

    Genel Anlamda Kış Sezonu Nasıl Geçecek? (Harita ile)

    Merhaba dostlar. Yaptığım tahmini haritayla desteklemek istedim. Yukarıdaki haritada ülkemizin kuzey kesimlerinin normaller ve üzerinde kar yağışlarına maruz kalacağını belirttim. Akdeniz ve Ege tarafı bol yağmurlu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu normallerin altında yağış alacak gibi. Yeşil olan yerler ise mevsim normallerinde bir kış geçirecek. Van Gölü yakınlarında bir yeri mor renge boyadım. Boyadığım yer Bitlis. Bitlis'i neden boyadım? Çünkü Akdenizden gelen nemli havayı Toros dağları Bitlis'e pompalıyor üstüne üstlük Van Gölünden gelen destekle birlikte kar açısından mükemmel bir konuma dönüşüyor. Batı Karadeniz'in en batısından Doğu Karadenizin en doğusuna kadar kıyı yerleri mora boyadım çünkü DEK (Deniz Efekti Kar) yağışları kıyı kesimlerde çok daha fazla etkili olacak. İstanbul'u neden boyamadım diye sorarsanız. Arkadaşlar Batı ve Doğu Karadenizin gerek orografik gerekse coğrafi şartları İstanbul'dan daha iyi. Bu yüzden iki yerin İstanbul'dan fazla yağış alması kaçınılmaz. Ancak bu İstanbul'un kar alamayacağı anlamına gelmesin. İstanbul da bu iki yer kadar şanslı. Kısacası ülkemizim kuzey kıyı şeridi oldukça şanslı gözüküyor. Okla çizdiğim rotalar ise sistemlerin gelme rotaları. Zaman zaman Balkan, Kırım ve Kafkas sistemleri bekliyorum. Umarım güzel bir sezon geçiririz. Allah utandırmasın.


    Okuduğunuz için teşekkürler. Bu tahminler tamamen bana ait olmakla beraber benim dışımda kimse sorumlu tutulamaz. İyi forumlar dilerim...

  • El Ninoya geçişimiz ile beraber siklonik yağışlarımız artacaktır(AB). Tabi ki Akdeniz hattı da bu sayede çalışmaya başlayacaktır. Ama bunun etkisini ancak kışın son haftalarına doğru gözlemeyebiliriz. Çünkü veriler o yönde gözükmektedir.

    Üst üstte geçen La Nina kışından sonra El Ninonaya geçişte atmosfer nasıl bir tepki verecek bu da bir merak konusu?

    Kremin paylaştığı haritada bunu destekler nitelikte. :hfyeni (25):

    132915-convert-image-gorax-green-000-6fe5cac1a363ec1525f54343b6cc9fd8-izdmcc-png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • CANSIPS Aralık/Ocak/Şubat yağış anomalisi İç Anadolu'un bir kısmı hariç çok güzel gelmiş.

    Orta Akdenizin bu kadar yağışlı olup İç anadolunun kurak olması bana mantıklı gelmiyor. Hatta 4 bir yanının yağışlı olup kurak olması saçma. Yerel şanssızlıklar olabilir tabii. Ama kilanli İç anadolunun üstadı daha iyi bilir.

  • Orta Akdenizin bu kadar yağışlı olup İç anadolunun kurak olması bana mantıklı gelmiyor. Hatta 4 bir yanının yağışlı olup kurak olması saçma. Yerel şanssızlıklar olabilir tabii. Ama kilanli İç anadolunun üstadı daha iyi bilir.

    Kuvvetli Negatif endeks etkisinde mumkun hocam izlanda siklonlarini batili gostermiş ab alanlarini karaya çıkarmamiş diye okudum


    örnek icin attim benzerlik kurdugum bir sezon oldugu icin degil

  • 87 Efsanesi kokusu alıyorum sen alıyor musun? ExcuseMe

    Bu sene mini 87 beklentim yok en azından şuanlık ben aylık gittiğim için duruma göre değişebilir ama ^^ Geçen sene bekledik 1 ay önceden geldi tabi her sene kendini tekrarlaması çok zor. Zaten burada amaç Mart ayındaki görüntüyü Ocak veya Şubat ayında yakalamak.

  • Bu sene mini 87 beklentim yok en azından şuanlık ben aylık gittiğim için duruma göre değişebilir ama ^^ Geçen sene bekledik 1 ay önceden geldi tabi her sene kendini tekrarlaması çok zor. Zaten burada amaç Mart ayındaki görüntüyü Ocak veya Şubat ayında yakalamak.

    Olsun hocam her güncelleme öncesi 87 beklemenin tadı başka :P

  • Kuvvetli Negatif endeks etkisinde mumkun hocam izlanda siklonlarini batili gostermiş ab alanlarini karaya çıkarmamiş diye okudum


    örnek icin attim benzerlik kurdugum bir sezon oldugu icin degil

    Yaşadığımız son zamanların özeti niteliğinde harita hocam. Bu olursa evet gerçekleşebilir. Umarım kuvvetli negatif endeks bir daha kış içinde olmaz.

  • yılbaşı ve ocak şubatı merak ediyorum

    Aralik madem sıcak

    Kış tahmininizde mevsim normalleri demişsiniz

    Yani ocak ve şubat biraz mevsim normali altı mi geccek

  • yılbaşı ve ocak şubatı merak ediyorum

    Aralik madem sıcak

    Kış tahmininizde mevsim normalleri demişsiniz

    Yani ocak ve şubat biraz mevsim normali altı mi geccek

    Bu sadece bir tahmin. 13 Kasım tarihinde verilerde ne gördüysem onu yazmışım. Yani asla kesin konuşamayız. Aralık ayına dair genel analizimi kendim konu açarak yaptım. Aynısını Ocak ve Şubat için de yapacağım.

  • Arkadaşlar tahminde verilerin ne anlama geldiğini açıkladığım için bu verileri açıklamadan direkt atıyorum. Merak edenler ilk sayfadaki tahmine bakıp ne anlama geldiğini görebilir.

  • Hocam şimdi bu attığın veriler ne gösteriyor bize ne diyor yani son durum ne

    Hocam daha kaç kez yazacağım anlamadım. Her tahmin yaptığımda verileri analiz ettikten sonra ne anlama geldiklerini kısa ve öz bir şekilde açıklıyorum keşke okusanız da ona göre yorum yapsanız.