25 Ekim 2022 Kısmi Güneş Tutulması(Sohbet ve Gözlem Konusu)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hocam suanda benzer değil mi ? (%38 diye hatırlıyorum suan, hadi burda da olsun %45 dersek çok fark yok aslında :) )

    Evet benzer, tek farkı 2027 dekinde tam kapanma gözlemlenebiliyor olması onunda bize denk gelmemesi. Bugünkü tutulmada hiç bir türlü tam kapanma olmayacak(en fazla kapanma olacak olan yerin durumunu atmıştım).

  • Darknesspower Güneş ışığı ne kadar çok engellenirse Ay'ın kapattığı yüzey karanlık olduğu için tutulma o kadar iyi izlenir.Yani evet.Ayrıyeten telefon vb. ile büyütmeyi kullanmak daha iyi olur.


    2006'dan beri en çok örtülmenin yaşanacağı tutulma bu değil (ülkenin doğusundaki 8-10 il hariç).İstanbul için %62 örtülmenin yaşandığı 4 Ocak 2011 tutulması var.


    1 Haziran 2030 tutulması Annular yani halka şeklinde.Bazı tam tutulmalarda bile havanın çok karanlık olmamasının birkaç sebeplerindem biri Ay'ın her ne kadar Güneş'i tam kaplayacak yakınlıkta olsa bile , Dünya'ya en yakın konumda bulunmamasındandır.Halka yani ateş çemberi tutulmalar Ay Dünya'dan , Güneş'i tamamen kapatamayacak kadar uzakta olması sebebiyle gerçekleşir.Yani Ay'ın etrafından Güneş ışınları sızar.Görsel olarak çok güzeldir.Adı üstünde ateş çemberi.Sanki Güneş'in ortası delinmiş gibi gözükür.Ama etraf genelde az kararır.2030 tutulmasında etraf kararacak ama tam tutulmalar ile kıyaslanamaz.Yani çok ümitli olmayın.Eğer yaşarsak benim gördüğüm kadarıyla ülkemizdeki bir sonraki tam tutulma 30 Nisan 2060'ta.En iyi güneydoğu bölgemizden izlenebilecek.Daha önce dediğim gibi şanssız zamana denk gelmişiz.


    Güneş'e bakma meselesi ise genellikle yanlış anlaşılıyor.Etraf bu tutulmada kararmayacak.Herhangi bir günün saat 13'ünde Güneş'e ne kadar bakabiliyorsak bu tutulma sırasında o kadar bakabiliriz.Etraf kararmadığı için göz bebeklerimiz daha fazla ışık gözümüze girsin diye büyümeyecek.Yani acı hissedemeyen retina (sinir ucu olmadığı için) yanmayacak.Işiktan kaçınma refleksimiz çalışacak (adını unuttum 8o ) Ekstra bir şey yok.Yinede daha iyi görebilmek için gözünüzü zorlamayın.Güneş'e doğrudan bakmak her zaman zararlıdır.


    Ayrıca Rusya ve komşuları hem şanslı hem şansız.Tutulma kuzeye-doğuya gittikçe gün batımına yakın zamanlara denk geliyor.Yani zaten hem hava her gün olduğu gibi kararacak hem de Güneş'i görebilmek için yüksek yerlere çikmak zorunda kalanlar olacak.


    2 Ağustos 2027 tutulması en iyi ülkemizin güneybatısında izlenecek.Maalesef bu da kısmi tutulma.


    .Bu yazım çoğunuzu üzmüş olabilir.Ama tutulma anında üzülmektense şimdi üzülmek daha iyi.Bu hobiye merakım küçükken her doğa olayını abartan haber kanallarına inanıp sonunda hep hüsrana uğramla başladı.Şu an yazdığım her kelime merakını giderebildiğim her insan bana bu gerçek olmayan bilgileri verenlere karşı zafer elde etmiş hissi veriyor.Allah aşkına tutulma yok depremi tetikler yok ülke batar diyenleri dalga geçmek maksatlı bile olsa paylaşmayın.Akılla ters düşenlerin reklamını yapmayalım.Daha da önemlisi forumu kirletmeyelim.

    Einmal editiert, zuletzt von .... ()

  • Konumunuzdaki tutulmanın maksimum anını tam olarak saat dakika saniye bazında buradan öğrenebilirsiniz.



    Önce linke sonra karşınıza çıkan haritaya tıklayın.


    Sağ üstteki büyüteç (arama) işaretini seçip il-ilçe yazın.


    Enter yapıp altta çıkmış il-ilçe-ülkenin üstüne tıklayın


    Açılan sayfayı biraz aşağı kaydırın ve yukarıdan aşağı sırasıyla Ay'ın Güneş'e ilk değdiği , Ay'ın Güneş'i maksimum kapattığı ve Ay'ın Güneş'i terk ettiği an saniyesine kadar görünüyor.