Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ben dahil şeridinin samsun da dahil kar alacağını düşünmüyorum. Yalnız Bafra süpriz yapabilir. Tecrübeyle sabit.bafrada 30 cm kar vardı. Atakum da ise hiçbir şey yoktu.

    Hocam kanıt gösterir misiniz?

  • Herkese iyi günler dilerim,yağışlara ve sıcaklığa önemli etkisi olan siklonumuza dair küçük bir analiz yaptım.Umarım keyifle okuyacağınız,bilgilendirici ve açık bir yazı olmuştur.

    91.phase1.png

    Siklonumuz(ya da bazıları vorteks diyor ki vorteks demeyelim lütfen,vorteks girdap anlamına gelir) yolculuğuna asimetrik sıcak çekirdekli olarak başlıyor,peki siklonun asimetrik olması nedir?

    Siklonun asimetrik özellik göstermesi görselin solunda yazdığı üzere 900-600 hpa storm-relative Thickness symmetry (900-600 hpa fırtınaya bağlı kalınlık)'e bağlı olarak belirlenir

    Kalınlık (thickness) deyince aklınızda canlanması gereken durum, belli basınç seviyeleri arasındaki yükseklik farkının metre cinsinden ifadesi olduğudur.Eğer thickness yani kalınlık belli bir değerin üstüne çıkarsa siklonun çekirdeğine hava etki etmesine fırsat verir çekirdeğe etki eden hava ise çekirdeği kurutur,bırakacağı yağışı azaltabilir.Ancak etki eden hava soğuksa (burdaki gibi) çekirdeğin sıcak yapısını bozabilir ve çevresine verdiği ısıyı azltmasına neden olabilir.Üstteki veride ise hafif bir soğumanın olduğunu görüyoruz yani bırakacağı yağış azalabilir anck yer yüzü sıcaklığına olumlu etkisi olabileceğini çıkarabiliriz.

    91.phase2.png

    Burada ise üst seviye termal rüzgarları ve alt seviye termal rüzgarlara bağlı olarak sikloumuzun nasıl etkilendiğini görüyoruz eğer ikiside pozitif değerde ise derin sıcak çekirdek,ikiside negatif değerde ise soğuk derin çekirdek olur eğer biri pozitif biri negatif olursa sığ olur.

    Burada tamamen sığ kaldığını görüyoruz ancak üst seviye termal rüzgarlarının pozzitif değere yöneldiği alt seviye termal rüzgarlarının da negatife meyil ettiğini görebiliriz ve üst seviye termal rüzgarlarının pozitife yakın(ancak pozitif değil) değerlere ulaşıp alt seviye termal rüzgarlarının ise negatife yöneldiği ancak hala pozitif değerlerde olduğu için siklon derin sıcak çekirdeğe yaklaşmış oluyor.

    91.track.png

    BUradan da siklonun nasıl hareket edeceğine dair tahmin.

    Karşımızda böyle bir siklon olduğu için süprizlere açık olmamız gerktiği ve atmosferin de kendi bildiğini okuyacağını unutmamamız gerekir.

    Kendi düşüncem yağış ve soğuk olarak beklenenden daha iyi olacağı.

    Okuyan herkese çok teşekkür ederim.

  • Foto ve adımda ne var ki hocam, Adım Kar Canavarı, Foto da en sevdiğim futbolcu Dries Mertens, bence bir gariplik yok.

    Sizde sıkıntı yokda o adamda sıkıntı olduğu kesin. Samsuna bile kar yağmıcak diyen adamdan bence bişi beklememek lazım

  • Çok geride kaldı, görmeyenler olabilir. Ayrıca iç kesimlerde oturanlar veya bu haritalarda kendi konumu gözükmeyenler soru sorabilirler.

  • Maşallah maşallah gençlere bak ya.Dokuyorlar sistemi.Mustafa bi büyük oraleti hakettin.Yanıma gelince hatırlat :hfyeni (18):

  • Maşallah maşallah gençlere bak ya.Dokuyorlar sistemi.Mustafa bi büyük oraleti hakettin.Yanıma gelince hatırlat :hfyeni (18):

    Olur abi,teşekkür ederim.

    Biraz araştırmak,öğrenmekle birlikte soru sorarak insan gelişebiliyor.

    Şahsen Palanci hocamın bana çok büyük iyiliği dokunuyor bu konuda,sağ olsun sorularıma hemen cevap veriyor ve yönlendiriyor.

  • Sizde sıkıntı yokda o adamda sıkıntı olduğu kesin. Samsuna bile kar yağmıcak diyen adamdan bence bişi beklememek lazım

    Samsun dışında kar olmaz dedim ama sen sıkıntılisin sanırım.Dusuncemi söyleyemeyecek miyim?