Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • HARİTALI ANALİZ

    Öncelikle selamlar dostlar. Bildiğiniz üzere dünkü ön analizden sonra geriye kalan ufak tefek şeyleri değerlendireceğim bir analiz yapacağımı söylemiştim. Öncelikle GIF'leri bölgemiz için en doğru modellemeyi yapan ve tutarlılık açısından diğerlerine göre daha makul olan ECMWF modelininden aldığımı söylemek istiyorum. Analiz ise birçok veri ve parametrenin harmanlanmasıyla yapıldı. Ayrıca bu sistem çok karmaşık ve sistem anında değişebilecek şeyler var o yüzden tahmine çok bel bağlamayın.


    2m Sıcaklıkları

    Sıcaklıklar sistem girişiyle birlikte düşüşe geçiyor ve bizim için kısmen güzel hale geliyor.

    e54davi.gif


    2m Dew Point

    Dew Point değeri ise bu sistemde iyi durumda o yüzden sıcaklıklar yetersiz olsa bile DP değeri yeterli olursa kar düşecektir.

    62qus7w.gif


    10m Rüzgar Yönü, Hızı ve Hamleleri

    Alçak basınç merkezinin hareketi kaynaklı güçlenen alt seviye rüzgarlarını görüyorsunuz. Kuzey yarım kürede alçak basınç merkezleri saat yönünün tersine döner ve o yüzden bizim bölgemizde hakim rüzgar yönü karayel ve bileşenli rüzgarlardır.

    h53chop.gif

    fdve0e8.gif


    850hPa Sıcaklıkları

    Burada ise Trabzon'un batısına kadar kurtulma görüyoruz tabii diğer yerlerin de kar alma ihtimali var. Ancak Trabzon batısına kadar durumlar iyi.

    8y9bhko.gif


    3'er Saatlik Kar Yağışı

    Burada ise 3'er saatlik kar yağışlarını görüyorsunuz, anlatmama gerek yok.

    1mdo25w.gif


    TAHMİN HARİTALARI



    Öncelikle Samsun tahmini zor bir kent ve epeyce tecrübe gerektiriyor, bunu en iyi ^SiberianCold55^ Kaan hocam bilir. Ben sadece kendi çapımda birkaç şey yaptım. Birikimin en çok olduğu zamanda Samsun merkezde en az 5cm kar bekliyorum, rakım arttıkça birikim artacaktır. Yağışın gücüne bağlı olarak bu değer 20cm'e kadar çıkabilir. İç kesimlerde yağışa bağlı olarak +50cm kar eklemesi yapması muhtemeldir. Gerze, Bafra, Çarşamba ve Ünye gibi diğer şehirlerde beklentim Samsun merkezde olduğu gibidir. Oralarda da birikimin en çok olduğu vakitte en az 5cm kar bekliyorum, rakımla beraber doğru orantılı yükselecektir. Yağışın gücüne bağlı olarak bu değer 20cm'e kadar çıkabilir. Allah'ım utandırmasın, tahmin bizden takdir Allah'tan.



    Burada ise Fatsa-Yoroz arasını görüyoruz. İlk olarak Ordu merkezde birikimin en çok olduğu anlarda en az 3cm birikim bekliyorum, rakımla beraber artacaktır. Yağış nerede nasıl olacak tam bilinemediği için durumlar biraz karışık. Eğer siklondan en iyi şekilde faydalanırsa bu değer şehrin yüksek yerlerinde 20cm'e kadar çıkabilir. Giresun'da ise birikimin en çok olduğu anlarda en az 2cm birikim bekliyorum, rakım yükseldikçe bu miktar da yükselecektir. Siklonun yağışından en iyi şekilde faydalanabilirse şehrin yükseklerinde 20cm'e kadar birikimler olabilir. Diğer yerleri de haritada belirttim. Aralıklı değerleri nasıl verdiğimi anlattım. İç kesimlerde +50cm kar eklemesi muhtemel.



    Burada ise durumlar biraz daha karmaşık. Siklonun konumu ve hareketi gereği bölgemizin doğusu riske giriyor, hem sıcaklık hem de yağış açısından. Trabzon'dan Hopa'ya kadar en kötü havada kar görürsünüz diye düşünüyorum. Birikim açısından ekstrem bir şey olmadığı sürece umudunuz olmasın. İç kesimlerde yer yer 15-30 yer yer ise +30cm kar olması muhtemel. Burası için konuşulacak pek bir mevzu yok, şanssızlık oldu umarım sistem bir sürpriz yapar.


    NOT:


    Sistem gezgin bir siklonla beraber olacağı için değişime epeyce açıktır. Bu vakitten sonra herhangi bir global modele(ECMWF, GFS, GEM...) bakmak mantıksız, artık WRF'ler bize yardımcı olacak. Beklenenden az veya çok olabilir ben sadece kendi çapımda bir değerlendirme yaptım. Bu sistem o kadar değişime açık ki hiçkimse şu şöyle bu böyle diyemez. Çok karmakarışık bir durum var. Normalde böyle bir harita yapmayacaktım çünkü sistem değişime çok açık, sistem anında bile değişimler olacaktır. Ancak ben yine de sizlere fikir vermesi amacıyla bir şeyler yaptım. Tahmin bizden takdir Allah'tan. Allah'ım utandırmasın...

  • online server var reis ona bakıyorum ya oyun oynadığım pek yok :D MTA

    Ben mta istanbul gamingde aşırı zengindim 3 senedir kasıyodum yazın başı kapadılar üzüldüm bizimde server vardıda vds bitti kapadık defteri :)

    Uçurumun kenarında yıkık bir ülke.

  • bu veriler hep dogru cıkmıyorki zaten 2020 kısında dogu karadeniz show yapmısdı kar haritasında samsun bomboşdu dek yardımıyla 15 cm yakın kar almısdık

  • Çok zor bir sistem mgm nin bence hafta boyu kky vermeside yanlış yağış olup olmayacağı daha doğrusu kıyıya uğrayacağı meçhul bizim açımızdan

    Uçurumun kenarında yıkık bir ülke.