10-15 Mart 2022 Sistemi Analizi ve Girdap Takibi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • sistemde beklentilerim biraz iyidi çok da yüksek cikmadi ama neyse bunada şükür kısmet diyelim. Küçükçekmece 15 20 cm beklerken 5 cm oldu kaldırımlarda 10 cm var. Oysa yetkili kişiler daha 15 cm bekliyordu. Neyse hayırlı olsun. Sistem bitmiştir. Son kalan bant tüm şehri doğularsa 1 cm anca alırız. Geçen vortexin tırnağı olamadı. Sağlık olsun 😀

  • evet beklentiler cok daha yuksekti dogru ama buna da sukur.binlerce kere hem de..birazcik da bizler birbirimizi fazla gazs getiriyonuz.ahmet hocanin beklentisine uygun cikti..

  • Ataşehir için 30 cm demiştiniz şu an 10 cm bile olamadı. Gece ekstra ekler mi? Bu arada buna da şükür sadece merak ettiğim için soruyorum?

  • Bu girdabı da atlattık, artık geriye dönüp bakma zamanı.


    İlk olarak model performansına bakalım. Girdap konumu bakımından girdiği yer olarak en tutarlı tahmini ICON verse de, girdabın çok hızlı dağılacağını tahmin ettiğinden hemen bant şeklini aldırıp yağışların etki alanını daraltıyordu. Girdabın davranışını en iyi modelleyen model ise bakıldığında ECMWF olarak karşımıza çıkmakta. Girdabın "kanca" halini alacağını, dönüş hareketini sürdüreceğini doğru tahmin etti, fakat konum olarak sapmalar yaşadı. En başarısız model ise GEM oldu.


    İkinci olarak tahminimin bir analizini yapmak istiyorum. Genel olarak baktığımda nispeten başarılı olduğunu düşünüyorum, özellikle kar kalınlığına bakılınca. Sevindirici bir gelişme ise girdabın beklenenden daha geç dağılması sebebiyle etki alanının daha geniş kalmış olması. Bu sebeple özellikle Avrupa Yakası'nda "en etkili bölge" olarak çizdiğim çizginin batıya doğru yaklaşık 15 km genişlediğini gördük. Fakat burada bana başarılı demek kendime düşmez tabii ki.


    Girdabın etkilediği tüm yerlerde bıraktığı toplam yağış bakımından 24 Ocak'ı geçtiğini düşünmekteyim. Girdabın mekanizması ve şekli de bariz biçimde 24 Ocak'tan farklılıklar ihtiva etmekteydi. Şimdi baktığımızda spesifik bölgelere daha az yağış bırakan fakat daha geniş etkili, söz yerindeyse daha "adil" bir girdap idi.


    Peki şimdiden sonra ne var?


    Sıcaklık olarak pazartesi akşamı-salı sabahına dek İstanbul hala kar değerlerinde seyrediyor. O zaman bu sene dilimizden düşmeyen DEK şartlarına geliyor sıra.



    Önümüzdeki birkaç saatlik, akşam ve gece saatlerine kadar olan zaman diliminde DEK şartları kötü değil. Bu vakitte kütle kovalamak isteyen kovalayabilir.


    forum.havaforum.com/attachment/153159/


    Fakat akşam ve gece şartlarında özellikle rüzgar profili iyice bozuyor.


    forum.havaforum.com/attachment/153162/

    forum.havaforum.com/attachment/153163/


    Bozulan DEK şartları, Sibirya kökenli karasal soğuk ve yüksek basınç kombinasyonu yukarıda da gördüğümüz gibi müthiş bir enverizyon ile sonuçlanıyor. Bu da ne demek, ayaz demek.


    forum.havaforum.com/attachment/153165/


    Yarın sabah saatlerinde bu öğle eriyen karlar ve akşama kadar eklenecek az miktarda kar yolları buz pistine dönüştürecek.


    Yarın sabahın geç saatlerinde ve öğle vakti DEK için elverişli koşullar alt seviye rüzgarının düzelmesiyle yeniden oluşmakta.


    forum.havaforum.com/attachment/153166/


    Gördüğünüz gibi konveksiyona elverişli bir dikey profil var. Fakat 700 hPa seviyesindeki enverizyon kütlelerin sığ kalmasına sebebiyet verecektir. Örtüye yüksek iç kesimler dışında önemli bir katkı yapacağını sanmasam da güzel görsellik kütle geçişleri görülecektir.

  • Bu vortexi bir öncekinden daha iyi tahmin ettiğinizi düşünüyorum.Her iki vortex tahmininizde de iki yaka arasında çok fark olmayacağını söylemiştiniz.İlkinde biz güneşlenirken avrupa neredeyse metreleri konuşuyordu.Sonunda ise yari yarıya fark olmuştu cm bakımından.Sanırım vortexin avrupada bu kadar çok oyalanacağını hiçbir model öngörememişti.Tabi bu durum sizin tahmininize yansıdı.Bunda ise dediğiniz neredeyse %99 gerçekleşti.Sadece vortex giriş yaptıktan 2 saat sonra 1-1.5 saatlik boşluk oldu.Heralde bu beklenmiyordu.Bunun dışında ise gerek kar kalınlığı,gerek sistemin süresi,gerek vortexin sonundaki doğulama hareketi (ki ben bunu hiç beklemiyordum aşağı denize akacak sanmıştım) tam nokta atışı oldu.Sonuç olarak çok başarılı bir tahmindi.Neredeyse tüm sorularımıza sabırla cevap verdiniz (saçma olanlara bile) .Yolunuz açık olsun.Başarılı tahminler dilerim.Bu heyecanı bize yaşattığınız için ve bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.