10-15 Mart 2022 Sistemi Analizi ve Girdap Takibi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Konu kirliliği olmaması bakımından bu konuda açarım, fakat aşağıda kalma vb. sıkıntılar olursa belki yeni konuya geçirebilirim.

    hocam eğer girdap şile açıklarında asılı kalırsa anadolu çok iyi kar almazmı

  • Girdap nedir, neden oluşur sorularına önceki konumda cevap bulabilirsiniz. Fakat bu girdabın da önceki kadar olmasa da sıcak çekirdek karaktere sahip olduğunu söylemek isterim.



    Bu gece boyunca özellikle Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası'nın kuzey kıyıları orta-kuvvetli şiddette DEK yağışları almaya devam edecek. Sabaha doğru girdabımız Karadeniz'de dönmeye ve büyümeye başlarken ilk ayak seslerini işitiyor olacağız. İstanbul, Kocaeli ve Yalova başta olmak üzere bu aralıkta daha organize ve şiddetli DEK kütleleri göreceğiz. Bu etap yaklaşık olarak sabah 6-7 saatleri gibi başlıyor.


    Girdap dönmeye ve organize olmaya devam ettikçe bu DEK kütlelerinin kuvveti kademeli olarak artıyor olacak. İkindi ve akşam civarına kadar bu öncü kütleler rol oynayacak. Bu kütleler İstanbul ilinin genelinde etki gösterecek.


    Girdap karaya yaklaşmaya devam ettikçe dönüş hareketi ile beraber hafif açılı bir kanca görünümü alan büyük bir kütle oluşuyor olacak. Akşam saatleri, özellikle saat 5-6 civarı bu kütle ve vorteksin ilk kısmı Boğaz hattı, Anadolu Yakası ve Kocaeli'nin kuzeybatısında etki gösteriyor olacak. Bu kanca kütlesinin etki alanı üzerinde mutabakat yok. UKMO neredeyse Sakarya'yı da kapsarken ICON daha dar alanlı, Şile civarında etkisi sonlanan bir oluşum vermekte. Bu detaylar saatler ilerledikçe netleşecektir.


    Bu kütle vurduğu yerlerde çok sağlam yağış bırakacak. Boğaz hattı ve Anadolu Yakası'nda süresi daha kısa olsa da yağış yoğunluğu bakımından 24 Ocak ile benzer yağışlar bırakması olasıdır. Özel araçla yola çıkılmamalı, tedbirli olunmalıdır.


    Zaman ilerledikçe, girdabın dönüş hareketi zayıflayacak, arkasındaki bulutlar kuzey-güney akslı bir bant halini alacak. Bu bant da özellikle Boğaz hattı civarında etkili olmaya devam edecektir.


    WRF çıktıları da çıktıkça daha detaylı ve bölgesel analiz yapmaya devam edeceğim.

  • Çok iyi bir tahmin hocam elinize sağlık. Peki bu girdabın bermudayı etkileme olasılığı nedir?

  • Teşekkür ederiz hocam tahmininiz için :) Peki Kadıköy-kartal hattı nasıl etkilenecek tahmini olarak?

  • tahminci hocam bu vortexin sıcaklıga etkisi varmıdır varsa ne kadar olur.Saf ve kaliteli kar alırız umarım.

    850 hPa -13 - 14 olduğu müddetçe sıkıntı yok. 24 Ocak'ta girdabın özellikle hemen dibinde ve ilerleyen saatlerde kalite düşüklüğü yaşanmıştı. Bu dediğim gibi gizli ısının ortaya çıkmasıyla alakalı, yağış oldukça bundan kaçınmanın yolu yok. Fakat soğuk kuvvetli olduğundan çok önemli değil.