İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Elinize sağlık.Teşekkür ederim.

  • Kağıthane?

  • 18-19 Mart DEK(Deniz Etkili Kar) Sağanağı Analiz Değerlendirme Tahmini!

    Herkese iyi akşamlar Berat Kandiliniz Mübarek olsun. Bu gece şehrimize Sibirya üzerinden tekrardan soğuk hava dalgası gelecek. Sibirya'dan yola çıkan soğuk hava dalgası ilk önce Kırım/Ukrayna ardından Karadeniz üzerinden direkt olarak ülkemize giriş yapacak.


    forum.havaforum.com/attachment/155055/


    Beraberinde kuvvetli rüzgârı da getirecek. Özelikle izobarların birbirine yakınlaşması sebebi ile Karadeniz üzerinden fırtına şeklinde yer yer hamlesi 75-80km/h bulacak. Yıldız/Poyraz birleşiminde olması bekleniyor. Yanı sıra kar yağışları da olacağı için Tipi ye karşı dikkatli olunuz. 🌬️ hava-kars323 uzays3271653126 


    forum.havaforum.com/attachment/155056/


    Şimdi gelelim herkesin merak ettiği konuya. Kar yağışları ne durumda?


    Bu gece geç saatler itibariyle 4 sularında sabaha karşı dek kütleleri şehrimize doğru yaklaşmaya başlayacak. Sabah 8/9 sularında şehrin geneline yayılmış olacaktır.


    forum.havaforum.com/attachment/155057/


    Sıcaklıklara baktığımız zaman bu gece sabaha karşı şehir genelinde uygun gözükmektedir. Yağışın cinsi kar olarak düşmesi çok yüksek ihtimaldir. Lakin yarın gün içinde kıyı kesimlerde sıcaklık öğlen vakti 3-4 dereceye kadar yükselmesi olası durmaktadır. Bu durum bize kıyı kesimler için örtü beklentisini minumum düzeyde tutmanızı gerektiriyor. Dek konumunuza ulaştığında anlık örtü oluşumu göreceğiz ama erime de bir hayli hızlı olacak gözükmektedir kıyı kesimlerde. Rakımı yüksek olan yerlerde bu durun ihtimali çok daha düşüktür. Sürekli Dek bantı yakalayan yerlerde ise erime olmaması söz konusu olabilir.


    forum.havaforum.com/attachment/155058/


    Yarın Sabah-Öğle arasında güzel Dek bantları göreceğiz. Öğlen vakti kısa bir ara vereceğiz akabinde ikindi akşam saatlerine tekrardan Dek bantları şehrimize aktif bir şekilde giriş yapacak. Özelikle yarın akşam saatlerinde kuvvetli dek yağışları göreceğiz. İş çıkışında dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Trafiğe yarın akşam gerekmedikçe çıkmamaya dikkatli olalım. Gözünüz burada ve radar da olsun. Akşam örtü oluşumu hızlanacaktır. :!:



    forum.havaforum.com/attachment/155059/


    forum.havaforum.com/attachment/155061/


    Skew-T ye baktığımız zaman yarın sabah saatleri itibariyle şartlar güzelleşiyor. Rüzgâr şiiri ilk dikkat çeken durum. Nerdeyse 500hPa'ya kadar yıldız yönünde. Bu durum bize seri dek bantlarının olacağını göstermektedir. TT 49, K değeri ise 9. Konvektif hareket fazla değil. Bu sefer yarın Dek sırasında gök gürültüsü duyamayabiliriz. hava-simsek3232 hava-kars323 


    forum.havaforum.com/attachment/155062/


    Yağışlar cuma gecesi ve cumartesi günü yerel olarak etkin bir şekilde devam edecek. Pazar günü etkisini yitirip sonlanacak gibi durmaktadır.



    Skew-T de yarın gece için şartlar çok güzel duruyor.


    Nem oluşumu iyi seviyede, konvektif hareket çok yüksek olamadığı için bir tek bu sefer şimşek aktivitesi az, belki de hiç göremeyebiliriz.


    forum.havaforum.com/attachment/155067/


    Kısaca bakmak gerekirse pazar günü sonuna kadar olası örtü durumu bu şekilde olabilir;


    Özelikle Karadenize kıyısı olan yerlerde yer yer 15cm civarında


    İç kesimlerde yer yer 10cm civarında


    Boğaz hattında 5-7cm civarı


    Güney sahiller de ise 3-5cm civarında örtü oluşumu gözlemlenebilir.



    forum.havaforum.com/attachment/155069/



    Dek olduğu için cm konusunu pek fazla dikkate almamak gerekir. Genel olarak şehrin Kuzey ve iç kesimleri daha şanslı iken güneye doğru ilerledikçe örtü azalır.


    Dek konusunda üzülen ilçelerin olacağı gibi, sevinen ilçeler de olabilir. Tamamen şanslık bir durum. :)


    Ama en azından şehir genelinde beyaz örtü oluşma ihtimali çok yüksek diyebiliriz. Özelikle gece saatlerinde. hava-kars323 uzays3271653126 :gun_bandana: 


    Mart ayının son günlerine göre yine Ekstrem bir sistem yaşayacağız. Bu seneyi güzel bir şekilde geçirdik.


    Darısı önümüzdeki senelere inşallah . :hfyeni (29):


    Yarın için dikkatli olalım diyerek,


    İyi geceler, sağlıcakla.




    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Orta şiddette kar yağışı başladı, araba üstleri ve çatılarda hafif örtü oluşmaya başlıyor. Sıcaklık 0.3° an itibariyle Ümraniye'de.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Hocam elinize emeğinize sağlık.Tek sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.Dek şartları Aybar'dan daha mı iyi?Aybar'da dekler çok etkisizdi.Vortex kurtadı.

  • Hocam elinize emeğinize sağlık.Tek sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.Dek şartları Aybar'dan daha mı iyi?Aybar'da dekler çok etkisizdi.Vortex kurtadı.

    Aslında Aybar da etkisiz değildi. Sıcaklık sorunu vardı. O da Mart ayında olduğumuz için. Benzeri şeklinde olur yine Dek bantları. Ama rüzgar Yıldız olduğu için bu sefer her iki yaka da eşit etkilenir. Tabi yine meşhur Arnavutköy bantı oluşabilir izobar tam oradan kesmiş çünkü. :)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk