22/28 Ocak Avar Kar Fırtınası - Tüm Türkiye'de Kar Yağışları

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Dostlar kış tahminimde belirttiğim üzere Ocak ayı Azor yüksek basıncıyla polar ataklar alacağımız ve ülkecek sıcaklıkları normaller altı geçirme ihtimalimizin bulunduğu tek aydı. Nitekim Ocağın 11'inden sonra dönmeye başlayan sinoptik Azor yüksek basıncının Batı-Orta Avrupa'da hakimiyeti ele almasına izin vermiştir. Böylece kuzeyimizden soğuk üstüne soğuk akışı yurdumuza giriş yapmıştır. Bu patern 1 ay sürmesini beklediğim bir paterndir ve bir müjdeyi daha vermek istiyorum. Bu patern, sıkışmış bir blokaj ve Şubat ayının ilk 10 günüde bizlerle olacak :hfyeni (29): :hfyeni (29): :hfyeni (29): 🥳🥳🥳


    hjpt5uj.gif


    1040 mb'a ulaşan Azor yüksek basıncı yarından itibaren kutuplardaki soğuğu güneye ülkemize yönlendirecek ve 22-28 Ocak tarihleri arasında Sinop'tan Antalya'ya, Edirne'den Hakkari'ye, İzmir'den Trabzon'a, İstanbul'dan Ankara'ya tüm Türkiye kar sınırının altında soğuk hava ve kar yağışıyla buluşacak. Sistem boyunca 22 Ocak tarihinde Batı Anadolu'da bir subtropikal siklon ve 25 Ocak tarihinde Doğu Akdeniz'de 1 adet tepki alçağı oluşacaktır.


    İstanbul diyagramından görüleceği üzere kuvvetli soğuklar uzun süre etkili olacak.


    93gjp1w.gif


    Avar kar fırtınası yarın öğleden sonra soğuk cepheyle giriş yapacak ve Trakya'dan başlayarak tüm Marmara'da yağış görülecek...


    hsg2fp7.jpg


    Yarın öğleden sonra Marmara'da şiddetli yağmurlar başlayacak ve akşamın ilk saatlerinde de sıcaklıklar hızla düşmeye başlayacak. İstanbul'da, Yalova'da, Balıkesir'de ve Kocaeli'de lokal su baskınları oluşabilir. Akşamın ilk saatlerinde Trakya karayelinde etkisiyle hızla kar seviyelerine inecek ve saat 21.00-22:00'dan itibaren yağış kara dönecek. Meşhur Orta Trakya Boşluğu yeniden oluşabilir. Ancak Trakya'nın güneyinin iyi kar almasını bekliyorum.


    5wlo0pr.gif


    850 hPa İstanbul'da gece 3'te -7 dereceye, cumartesi sabahı 9'da ise -10 dereceye düşecek. İstanbulda'da yağış gece geç saatlerde kara dönmüş olacak. Cephe yağışının sonlarında kar tutmaya başlayacak.


    1j9c5pk.gif


    Gece Marmara'nın güneyinde sıcaklık 0 derecenin altına gerileyecek ve şiddetli kar yağışıda görülecek. Batı Karadeniz, Çanakkale'nin iç kesimleri, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Kocaeli ile Yalova iç kesimleri ve Sakarya'da 5-15 cm kar örtüsü göreceğiz. Bolu'da 30 cm'i aşkın kar örtüsü görebiliriz.


    4z3g7f4.jpg


    Siklon 22 Ocak cumartesi günü önce Antalya'ya gidip Akdenize iner gibi yapıp tekrar kuzeydoğuya Kayseri'ye doğru bir hareket gerçekleştirecek. Bu nedenle Ege Bölgesi, Akdeniz, İç Anadolu ve Orta Karadeniz'de cumartesi günü kar yağışları görülecek. İzmir'de her ne kadar dewpoint sorunu olsa da yağışın sonlarında havada kar görmesini bekliyorum.

    Kastamonundaki kar yağışları çok şiddetli olabilir ve ulaşımda aksamalar meydana gelebilir. Aynı şekilde Isparta-Karaman arası da riskli.


    p7a0kwq.jpg


    23 OCAK PAZAR


    Pazar gecesi DEK bantları çalışmaya başlayacak ve İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karabük ve Bartında deniz etkisi kar sağanakları görülecek. İstanbulda sıcaklık sorunu yaşanmayacağından öğle saatlerine kadar yağan her kar tutacak. Ancak karayelden dolayı daha çok Anadolu Yakası kar görecek.


    Pazar günü İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ve Doğu Anadolu'nun batısı da siklonik kar eklenen yerlere eklenecek. Ankara'da 20 cm+ Sivas'ta 25 cm+ kar örtüsü görülebilir.


    Akşam saatlerinde DEK'ler şiddetlenecek ve gökgürültüleri yapmaya başlayacak hava-simsek3232 hava-simsek3232 hava-simsek3232



    24 OCAK PAZARTESİ


    İlk siklonun Kuzeydoğu'ya kaymasıyla Doğu Anadolu'nun doğusu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu da örtülük kar alacak.


    Bu geceye girişte DEK'ler şiddetlenecek. 500 mb'da -41 derece Marmara üstüne oturacak. Doğu Marmara'da Lifted Index bile 0'ı görüyor. Bunun anlamı Şiddetli Gökgürültülü DEK(Deniz Etkisi Kar)'lerdir.

    Tepe yüksekliği 7-8 km'yi bulan DEK'ler İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'yı dövecek. DEK'ler turuncu kütlelerde vurduğu yeri tipiyle yıkacak 8) 8) 8) hava-kars323 hava-kars323 hava-kars323 hava-simsek3232 hava-simsek3232 hava-simsek3232 uzays3271653126 uzays3271653126 uzays3271653126


    Günün ilerleyen saatlerin güçlü DEK'ler Batı Karadeniz'e kayacak. Aynı şekilde orada da zaman zaman kar yağışına şimşek/yıldırım/gökgürültüsü eşlik edebilir.

    En önemlisi sıcaklık sorunu olmayacağından İstanbul sahilleri için bile yağan her kar tutacak. Şehir genelinde 15-20 cm kar örtüsü görebiliriz.

    Kocaeli-Sakarya-Düzce hattında 24 saatte 30-40 cm kar görebiliriz!!!


    shxfs0e.png


    990s37b.gif,


    Pazartesi sabahı sıcaklık:


    1mniljd.gif


    Orta ve Doğu Karadeniz sahillerinde yağış kara dönecek. Pazartesiyi Salıya bağlayan gece Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize sahillerinde ince örtü görülebilir.


    25 OCAK SALI


    Giritte bir tepki alçağı doğuyor. Bu siklon doğuya doğru ilerleyerek Anadolu'yu yeniden kara gömecek hava-kars323 hava-kars323 hava-kars323


    Ege'nin güneyi, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında kar yağışı görülecek. Konya-Karamanda kar yağışı çok şiddetli olacak. Şehirlerarası ulaşım kapanabilir.


    Antalya'da siklonun düşey akımının etkisiyle yağışın sonlarında akşam saatlerinde kar görülecek. Mersin ve Adana'da aynı şekilde. Mersin ve Adana'nın iç kesimlerinde 25-40 cm kar görülebilir.


    Toroslarda 2 metre kar görülecek!


    Haritada açık mor renk yoğun kar yağışını gösteriyor:


    7duficx.jpg


    Cephenin kar yağışı Sinop ve Samsuna kadar uzanacak.


    26 OCAK ÇARŞAMBA


    Siklon Hatay'dan sokularak yurdumuza giriş yapacak. Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahraman Maraşta şiddetli kar yağışları görülecek. Bölgede 2.sefer aynı olayların yaşanmaması için otobanları sürekli tuzlanması gerekmektedir. Gaziantepte 35-45 cm kar örtüsü görülebilir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu genelinde de kar yağışları görülecek.

    Batı Karadeniz ve Marmara'da DEK'ler hafif-orta şiddette devam edecek. İstanbul akşam saatlerinde kuvvetli bantlar yakalayarak 3-8 cm örtü alabilir. Rüzgar poyraza dönecek.


    27 OCAK PERŞEMBE


    Batı Karadeniz'de DEK'ler hafif şiddette devam edecek. Doğu Karadeniz'de sabah şiddetli kar yağışı görülebilir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da da kar yağışları sabahta devam edecek ve sonra ara verecek.


    28 OCAK CUMA


    Karadeniz'de ve Doğu'da son kar yağışları ile sisteme veda edeceğiz. 1040 mb'lık yüksek basıncın etkisiyle Anadolu'da gece şiddetli soğuk görülecek. Siste görülebilir. İç Anadolu'da -20 dereceler ölçülecek. Sistemin tamamı boyunca don, buzlanma ve çığ tehlikelerine Trakya ve Anadolu genelinde dikkat edilmelidir.


    ECMWF modeli Türkiye'nin hemen hemen tamamına kar vermiş.


    bi5aaco.png


    Bölgeler Bazından Mini Öngörü


    MARMARA


    Trakya'nın iç kesimleri dışında her yer kar örtüsü görecek. Sistemin ilk günlerinde Bursa-Bilecik ve DEK'lerde de Kocaeli ve Sakarya sistemin yıldızı olacak.


    EGE


    Sahiller havada kar iç kesimlerse Denizli, Uşak ve Muğla'nın doğusu dışında ince örtü görecek. İzmir'in kuzeyinde sahil kesiminde de ince örtü görülebilir.


    KARADENİZ


    Batı Karadeniz'in içleri, Kastamonu ve Doğu Karadeniz'in yüksekleri yine sistemin en çok kar gören yerleri olacak. Batı Karadeniz'in sahilleri DEK'lerde 20 cm üstü kar görebilir. Doğu Karadeniz sahilleri için sıcaklık sorunundan dolayı biraz tatmin etmeyeceğini biliyorum ama yapacak bir şey yok.


    İÇ ANADOLU


    İlk siklonda çok iyi kar alacak. İkinci siklonda da güney ve doğu kesimler(Konya, Sivas, Niğde, Kayseri) şiddetli kar yağışı alacak.


    DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU


    İlk siklonda Güneydoğu Anadolu'nun güneyi sıcaklık sorunu yaşasa da ikinci siklon da bunu telafi edecek. Şanlıurfa sınır hattı dışında bölge geneli yine 20 cm üstü kar alacak. Hakkari'de 150 cm kar örtüsü eklenebilir uzays3271653126 uzays3271653126 uzays3271653126


    Sistem ülkemize hayırlı olsun. Kazasız, belasız ve herkesin eğlenerek geçirmesi dileğiyle.

  • Ülkemize hayırlı olsun.Gerçekten ülke geneli etkileyecek ciddi bir soğuk ve kar yağışları olacak.Ender bir arada yakalıyoruz bu ikiliyi.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Hayırlı olsun, eline sağlık hocam. Tüm ülkemizin aynı anda kar göreceği sistem her zaman denk gelmez. :hfyeni (29): hava-kars323 uzays3271653126

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk