Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Birşeyi merak ediyorum saatler içinde öngörülen tahminlerin dışında ani hava değişimleri ve yağışlarla karşılaşan oldu mu ?

  • Birşeyi merak ediyorum saatler içinde öngörülen tahminlerin dışında ani hava değişimleri ve yağışlarla karşılaşan oldu mu ?

    Birçok defa karşılaştım. Mesela 27 Şubat 2019 da Siirt merkezde hiçbir model kar beklemiyordu. Akşama doğru başlayan yağmur ilerleyen saatlerde gök gürültülü kar yağışına dönüştü ve çok kısa sürede 10 cm civarında birikim oldu. Hatta yıllar önceydi aylardan Temmuz. Hiç beklenmeyen bir zamanda aniden gelişen gök gürültülü sağanak yağış su baskınlarına neden olmuştu. Hiçbir model yağış vermezken bol yağış olabiliyor. Ya da şiddetli yağış veren modellere inat tek damla yağışın olmadığı zamanlarda oluyor. Her sistemin kendi içerisindeki dinamiği farklıdır modeller en ufak ayrıntısına kadar çözemeyebilir.

  • ABD'ye akan devasa soğukların en büyük etkeni İzlanda tarafında oluşan trofun sürekli Azor adalarına yakın yerde devasal AB'lerin türemesi onları gayet faydalandırıyor. Sibirya termik YB ne kadar etkinsede kutup girdabında zonal rüzgarların yüksek seviyede olması bize etkinliğini etkisiz kılıyor. Azorun sürekli üzerimize yatması sebeblerindendir bu belirtiklerim.

    Bu bir döngüdür terside olabilirdi su an abd avrupa asyanın dogusu soğuk degişim mutlaktır sıra bizede gelecek subat sonuna kadar zamanımız var hatta martın ilk iki haftasıda bizim icin kış olabilir

  • Birçok defa karşılaştım. Mesela 27 Şubat 2019 da Siirt merkezde hiçbir model kar beklemiyordu. Akşama doğru başlayan yağmur ilerleyen saatlerde gök gürültülü kar yağışına dönüştü ve çok kısa sürede 10 cm civarında birikim oldu. Hatta yıllar önceydi aylardan Temmuz. Hiç beklenmeyen bir zamanda aniden gelişen gök gürültülü sağanak yağış su baskınlarına neden olmuştu. Hiçbir model yağış vermezken bol yağış olabiliyor. Ya da şiddetli yağış veren modellere inat tek damla yağışın olmadığı zamanlarda oluyor. Her sistemin kendi içerisindeki dinamiği farklıdır modeller en ufak ayrıntısına kadar çözemeyebilir.

    Teşekkür ederim öncelikle, zaman ayırıp cevapladığınız için hayli ilginç bir durum

  • Birşeyi merak ediyorum saatler içinde öngörülen tahminlerin dışında ani hava değişimleri ve yağışlarla karşılaşan oldu mu ?

    Bende defalarca karsilaştim kar anlamında değil.Hava açik gostermesine rahmen akşam başlayan yağmur 4 gün sürdü Akdenizin suyu sıcak olduğu için hareketlenmesi canlı bazen modeller bile kestiremiyor mesele geçen hafta Antalya Konya illerimize verilen yağışların hepsi Adana'ya kaymıştı.gecmis bir kaç sayfa önceye bak görürsünüz.

  • Ecmwf Pazartesi için, Mardin Diyarbakır Siirt hattina kar yağışında ısrar ediyor ama son dakika değiştirecek gibi hiç güvenilmiyor. Vade kısa ama modeller eskisi gibi değil. Mardin için konuşmak gerekirse yağış olması halinde havada olsa bile kar görürüz Mardin rakımı fena değil sıcaklık hızla düşer. Bakalım az kaldı üç gün sonra ne olacak görecez. :)

  • Bu arada karalar bağlayan arkadaşlara şunu söylemek isterim geçen sene Aralık ayında yine şu vakitlerde ilk kar yağışını almıştık o da pek etkili değildi. Ancak Ocak ayında coşmuştuk ta Mart ayına kadar. O yüzden Ocak ayını bekleyelim :)