Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu arada Mazıdağı'nda yaşayan bir arkadaşımız var mı? Orada kar ciddi bir birikim yapabilir. Mardin ve Diyarbakır merkezi için ise Pazartesiyi Salıya bağlayan gece kar ihtimali var.

  • Bende defalarca karsilaştim kar anlamında değil.Hava açik gostermesine rahmen akşam başlayan yağmur 4 gün sürdü Akdenizin suyu sıcak olduğu için hareketlenmesi canlı bazen modeller bile kestiremiyor mesele geçen hafta Antalya Konya illerimize verilen yağışların hepsi Adana'ya kaymıştı.gecmis bir kaç sayfa önceye bak görürsünüz.

    Yanıtladığınız için öncelikle minnettarım, modellerde de hatalar meydana geliyor kısa vadeler de

  • Bu arada karalar bağlayan arkadaşlara şunu söylemek isterim geçen sene Aralık ayında yine şu vakitlerde ilk kar yağışını almıştık o da pek etkili değildi. Ancak Ocak ayında coşmuştuk ta Mart ayına kadar. O yüzden Ocak ayını bekleyelim :)

    Geçen sene karacadağa yine aynı gün 21 aralıkta kar düşmüştü bende geçen merak edip bakmıştım 😅

  • Pazartesi ve pazartesiyi salıya bağlayan gece Hatay-Kıbrıs açıklarında oluşan AB bölgeye etkili yağış getirebilir. Rüzgar hakim yön kuzey ve kuzeydoğu yönlerden sert esebilir. Kar sınırı iyice düşebilir bakalım inşallah.

  • iş bu söz konusu yazı ecmwf güncel çıktısına göre yazılmıştır, ertesi sabah bile bir geçerliliği kalmayabilir.


    ecmwf’nin 26-27 sistemi elazığ için hem yağış hem sıcaklık olarak çok güzel. bütün yağışın kar olarak düşeceği bir sisteme tanıklık edeceğiz. sıcaklık ve birikim olarak malatya daha şanslı bu konuda. fakat ab konumu çok güzel, değişmemesi halinde elazığ’a çıktılardakinden daha fazla yağış getirecektir, geçmiş örneklerini yeterince yaşadık.


    malatya’nın konumu dolayısıyla çıktıda verilen yağış miktarını yakalayamayıp boşlukta kalma ihtimali var, fakat sıcaklıklar çok daha müsait. elazığ’daki 10 mm yağış ile malatya’daki 5 mm yağış aynı birikimi yapar bu senaryoya göre.


    ama malatya ve çevresinin yağış tahmini çok daha zordur elazığ’a göre, eğer güzel yağışlar gelir ise elazığ’dan daha iyi bir birikim alır.


    rakım belirtmemin sebebi bu tarz sistemlerde merkez çok rahat +10 cm alırken hiç kar göremeyen veya sistemin sonuna doğru havada kar gören yerler oluyor, misal havalimanının olduğu 800 civarı rakımlı ova kesimi. ciddi bir yağış farkı da olabiliyor kar-yağmur yağan yerlerde. kar alan bölgeler çok daha fazla yağış alıyor.


  • inş kardeşim dediğin olur

  • Son güncellemeler nasıl acaba, bilgi paylaşılması mümkün mü pazar günü Diyarbakır’a uçacağım, kar görme durumumuz nedir ?

  • Malatya'nın kuzeyi Arapgir için ne olur peki durum?

  • Ecwmf yağış konusunda sıkıntılı bir model, başka hiçbir model yağış vermiyor üstelik soğuk girişi de tam değil, ben doğrusu bölgede hiçbir yerde kar beklemiyorum, inş yanılırım

  • Ecwmf yağış konusunda sıkıntılı bir model, başka hiçbir model yağış vermiyor üstelik soğuk girişi de tam değil, ben doğrusu bölgede hiçbir yerde kar beklemiyorum, inş yanılırım

    Düşük rakımlı yerler beklentiye girmesin zaten kar 1000 m 'nin altına inmez diyorum.