İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecmwf ana çıktı ve çılgın Gfs çöp tenekesi dikkate almayınız o 24-26 sistemi gelmeli. 5-6 gün kala modeller çözemiyorsa onların başarısızlığıdır. İlk sıfır izotermi girecek nerdeyse burdan sistem kuş olursa eve kuş alırım artık.

    graphe_ens3khp5.php.gif


    graphe_ens3qqz9.php.gif

  • bünyamin sürmeli reiz aralık ayıda kurak gözüküyor dedi. ne derece kurak orası belirsiz.

    Bu kadarda uzun vadede modele bağımlı kalmakla yanlış yapıyor kendisi. Cfsv2'nin yağış haritaları heryer için çok tutarlı değil ona bakılırsa İstanbula aşırı kuraklık veriyordu öyle olmadı 40-60mm civarı arası alan yerler oldu ayrıca ayda bitmedi hafif bi kuraklık var eğer 24-25 sistemindede iyi yağış yakalarsa kurak felan denemez batı bölgelerimizi saymıyorum bile oysaki model buraları aşırı kurak gösteriyordu zirveydi yani.

  • Bu kadarda uzun vadede modele bağımlı kalmakla yanlış yapıyor kendisi. Cfsv2'nin yağış haritaları heryer için çok tutarlı değil ona bakılırsa İstanbula aşırı kuraklık veriyordu öyle olmadı 40-60mm civarı arası alan yerler oldu ayrıca ayda bitmedi hafif bi kuraklık var eğer 24-25 sistemindede iyi yağış yakalarsa kurak felan denemez batı bölgelerimizi saymıyorum bile oysaki model buraları aşırı kurak gösteriyordu zirveydi yani.

    zaten ekim ayı için şunu diyordu kendisi ilk baş çok kurak geçecek demişti . sonra veriler güncellendi ekim ayı için dediki kurak ama çok değil orta derece kurak dedi. nitekimde orta kurak tamamlıcak gibi duruyor yada hafifi kurak .

    yani bu mesafeden doğruluk payı elbette az . çok fazla şey yapmamakda lazım.


    ekim ayı için ekim başında şunuda demişti ortalamada 3 derece altı çıkıcak vs. ortalamada çıkarsa şükret. gidişata göre ortalama çıkıcak görüntüsü var bu akşamda ekim ayını ortalamada sıcak kapatabiliriz dedi. anlıycan sıcaklıkta çuvalladı :) 3 derece altı demek ciddi birşey.


    ama benim gördüğüm yağışlarda genel bi azalma var. lanina etkisimi dersin süreçmidir bilemem orasını .


    ilk ciddi yağışımızı bursa olarak 2 3 gün önce aldık işte ondan önce aylardır adam gibi yağmadı desem yalan olmaz.


    bünyaminin sunduğu o veriler mutlaka değişir .ama ana senaryo değişirmi o önemli

  • Bu hanımefendi yeni La ninaya geçiş oldu nötrdü diyor fakat zaten 1buçuk 2 aydır veriler o yöndeydi. Yani Ecmwf veya Cfsv2 1buçuk-2 aydır Lanina olacak diye bas bas bağırdı ha kuvvetli Laninayı Cfsv2 veriyor diğerleri hafif Lanina sayılır orası tartışılır ama nötrlük bir durum yoktu kış için. Neyse yinede kendisine başarılar.

    Bu kim yahu iç bölgelerde o haritada mevsim normallerinin üzerinde kar alıyor ama onu sylemiyor

  • Evet Ekim ayı için çok kurak diyip Cfs'nin ay içinden Ekimin 9-10'u gibi olan yani nerdeyse ay ortasına dayanmış son güncel haritasına bakıpta zirve yapmış kuraklık gitti demek aşırı modelciliğe kaçar. Niye kendisi gerek diğer modeller gerek analoglar vesair bunları kullanarak kendisi tahmin üretmiyor anlamış değilim hayır bunuda yapmıyorsada sadece cfs'ye bağlı kalmak olmaz Ecmwf'yide ve bazı diğer modelleride dikkate alması gerek. Aşşağıda onun tezini açıklayan 2 harita koydum. Sıcak anomalysi 3derece altı muhabbeti yine Cfs'nin yanılması. Balkanlar İtalya civarına kaçan sistemler nedeniyle soğuk anomaly o tarafa kaydı malesef ama yinede şuanda Gfs'ye göre bile buşekilde. Ecmwf'ye göre biraz daha soğuk anomaly olmuş olma ihtimalimiz yüksek. Yağışların azalma etkisi Laninanın etkisi yüksek tabikide.

    2AoZC.png

    Ekim ayına girmeden önceki son cfs yağış tahmini yani aşırı kuraklık denen harita

    2AYoF.gif

    Buda Bünyamin beyin yeni haritayla nerdeyse ay ortası güncel olan Ekim haritası tarih yazıyor zaten ayın 10'u güncellenmiş.

    2AbAi.gif

  • gün boyu kuvvetli lodos akşam saatlerinden sonra rüzgar yönünün karayele dönmesiyle ani sıcaklık düşüşü ZINKKK sabaha karşı kar . 2-3 cm kar öğleden sonra çok bulutlu kuru soğuk.

    Einmal editiert, zuletzt von Paez ()